Review – Cetaphil RestoraDerm Voedende Huidreiniger

Als beautyblogger ben en blijf je altijd op zoek naar goede cosmeticaproducten, en wat potentie lijkt te hebben hou je in gedachten voor een komende review.

Van deze huidreiniger had ik op Beautypedia al een goede gelezen, dus toen Drogistplein mij vroeg of ik een product uit hun assortiment voor hun wilde reviewen, stond deze bovenaan mijn lijstje!

Inmiddels heeft de Cetaphil RestoraDerm een verbeterde cosmeticaformule en een nieuwe naam gekregen. Voor de review van de vernieuwde versie, klik hier!

Cetaphil Restoraderm Voedende HuidreinigerProductbeschrijving en cosmeticaclaims
Cetaphil geeft op de achterkant van de verpakking de volgende productomschrijving van de huidreiniger:

Het is klinisch bewezen dat deze huidreiniger niet irriterend en niet uitdrogend is. Zeer geschikt voor de dagelijkse reiniging van de atopische huid.

 • Zacht schuimende huidreiniger die de zeer droge, beschadigde huid verzacht.
 • Spoelt gemakkelijk af, geeft een zachte en gladde huid.
 • Hypoallergeen, bevat geen zeep en geen parfum.
 • Geschikt voor kinderen en volwassenen.

Cetaphil Restoraderm Voedende Huidreiniger ingrediëntenDe cosmeticaformule van de Restoraderm Voedende Huidreiniger
De Restoraderm Voedende Huidreiniger is samengesteld uit de volgende ingrediënten:

Aqua, Sodium Trideceth Sulfate, Butyrospermum Parkii Butter, Helianthus Annuus Seed Oil, Glycerin, Sodium Lauroamphoacetate, Cocamide MEA, Sodium Chloride, Allantoin, Arginine, Caprylyl Glycol, Citric Acid, Disodium EDTA, Guar Hydroxypropyltrimonium Chloride, 1,2-Hexanediol, Methylisothiazolinone, Niacinamide, Potassium Sorbate, Sodium PCA, Tocopheryl Acetate.

Het voornaamste reinigende bestanddeel in deze formule is Sodium Trideceth Sulfate. Hoewel dit een sulfaat is die op zichzelf weinig onderzocht is, komt deze wat betreft de chemische samenstelling erg overeenkomt met Sodium Laureth Sulfate (SLES). Dit sulfaat is niet toxisch en ook geen sensibilisator die allergische reacties veroorzaakt, maar kan wel milde huidirritatie veroorzaken. In tegenstelling tot agressievere sulfaten zoals Sodium Lauryl Sulfate (SLS), kan het potentie tot irritatie echter worden opgeheven door het sulfaat te verwerken in een goede cosmeticaformule (Robinson et al., 2010).

De reinigende functie van Sodium Trideceth Sulfate wordt ondersteund door een aantal andere milde reinigers: Sodium Lauroamphoacetate en Cocamide MEA. Sodium Lauroamphoacetate is nauwelijks onderzocht, maar er zijn ook geen aanwijzingen dat het op de een of andere manier een onveilig cosmetica-ingrediënt zou zijn. Cocamide MEA is een prima ingrediënt zolang het niet gebruikt wordt in formuleringen die verstoven (en hierdoor geïnhaleerd) kunnen worden (Andersen, 1999; Belsito et al., 2012a).

Miracare® MHT technology
Met de Miracare® MHT technology wordt verwezen naar de combinatie van Sodium Trideceth Sulfate en Sodium Lauroamphoacetate. Dit innovatieve mengsel van surfactanten zorgt ervoor dat verzorgende oliën op de huid kunnen worden aangebracht zonder deze uit te drogen.

De formule bevat twee plantaardige oliën, namelijk shea boter (Butyrospermum Parkii Butter) en zonnebloemolie (Helianthus Annuus Seed Oil). Beide bevatten veel vetzuren die van nature aanwezig zijn in de huid en hierdoor goede terugvetters zijn: ze vervangen een tekort aan lipiden in de hoornlaag (wat vaak het geval is bij eczeem en automatisch gebeurd bij het wassen), waardoor de barrièrefunctie van de huid in zeker mate kan herstellen en er minder water uit de hoornlaag kan ontsnappen (Athar & Nasir, 2005; Belibi et al., 2009). Hierdoor hebben de oliën ook een huidverzachtend effect. Zonnebloemolie bevat daarnaast nog een hoge concentratie aan tocopherol (vitamine E), en er is enig bewijs dat shea boter bioactieve stoffen bevat die een ontstekingsremmende werking hebben (Tasan & Demirci, 2005; Akihisa et al., 2010; Verma et al., 2012). Beide oliën zijn zeer veilige cosmetica-ingrediënten (CIR, 2011).

Als voornaamste hydraterende ingrediënt bevat de formule glycerine (glycerin), een van de beste hydraterende (vochtvasthoudende) stoffen voor de huid, die ook van nature op de huid voorkomt en haar hydraterende vermogen dankt aan haar sterke wateraantrekkende vermogen. Caprylyl Glycol werkt zowel verzachtend als hydraterend (Johnson et al., 2012).

Tenslotte bevat deze huidreiniger nog een viertal uitstekende huidverzorgende ingrediënten: Allantoïne, Niacinamide, Arginine en Sodium PCA.

 • Allantoïne (Allantoin) is een uitstekend huidherstellend en kalmerende ingrediënt (Baumann, 2003; Becker et al., 2010).
 • Niacinamide (vitamine B3) is een van de meest veelbelovende cosmetica-ingrediënten dat op zeer veel verschillende manieren de huid ondersteunt en hierdoor een huidegaliserend vermogen heeft.
 • Arginine is een natuurlijk voorkomend aminozuur dat uiteenlopende cosmeticafuncties heeft, maar in deze formule is toegevoegd als huidverzorger, omdat arginine wondgenezing versnelt (Burnett et al., 2013).
 • Sodium PCA is een derivaat van het in de huid van nature voorkomende aminozuur proline, dat werkt als hydraterend en huidverzorgend bestanddeel. Sodium PCA heeft een uitstekend veiligheidsprofiel (mits het niet gebruik wordt in combinatie met nitroseermiddelen) (CIR, 2014a).
De Arginine en Sodium PCA vormen Cetaphil’s Filaggrin Technology™, die gericht is op het herbouwen van een gezonde huidbarrière en het bestrijden van eczeem. Klik hier als je meer over deze technologie wilt lezen.

Cetaphil Restoraderm Voedende Huidreiniger cosmeticaclaimsDit waren de werkzame bestanddelen van de formule. Hieronder volgen de hulpstoffen.

Het citroenzuur (Citric Acid) is toegevoegd als buffer om de pH-waarde van de formule te stabiliseren (Belsito et al., 2012b) en de Sodium Chloride (natriumchloride oftewel ‘keukenzout’) om de reiniger de juiste dikte te geven.

Disodium EDTA (dinatriumedetaat) is toegevoegd met verschillende doeleinden. Ten eerste is het een chelaatvormer, die de stabiliteit van de gel reguleert en hierdoor tevens functioneert als conserveermiddel. Als metaalchelator gaat het ook de nadelige effecten van ‘hard water’ tegen, door zich te binden aan zware metaalionen in leidingwater en te voorkomen dat deze worden afgezet op huid en haar. Daarnaast is het een viscositeitsregelaar en schuimverbeteraar (Lanigan & Yamarik, 2001).

Voor degenen die verontrustende berichten hebben gelezen over Disodium EDTA maar alvast even het volgende. Disodium EDTA zorgt ervoor dat andere stoffen, dus ook schadelijke stoffen, beter door de huid opgenomen kunnen worden. Deze huidreiniger bevat echter geen dergelijke stoffen. Daarnaast is bewijs dat Disodium EDTA een mutageen effect heeft, maar dit geldt alleen bij orale inname van hoge doses aan EDTA, niet bij bloostelling van de huid aan de 2% of minder aan EDTA die in deze huidreiniger zit!

Guar Hydroxypropyltrimonium Chloride is een wateroplosbare quaternaire ammoniumverbinding afgeleid van guargom, die bij mij vooral bekend is als haarconditioneringsmiddel en antistatisch middel. Waarom dit ingrediënt precies in deze formule verwerkt is durf ik niet met zekerheid te zeggen: het is zowel een huidverzorger, viscositeitsregelaar als filmvormer. De veiligheid van dit ingrediënt is prima (CIR, 2012).

Met deze huidreiniger heeft Cetaphil geprobeerd een natuurlijk en zeer veilig alternatief voor veel onveiligere en/of meer controversiële conserveermiddelen zoals parabenen, ftalaten of formaldehydedonoren te vinden. Dit heeft geresulteerd in een aparte samenstelling aan diverse conserveermiddelen en stoffen die deze middelen ondersteunen: Potassium Sorbate, Tocopheryl Acetate, Methylisothiazolinone en 1,2-Hexanediol.

Potassium Sorbate (kaliumsorbaat) is een mild, natuurlijk en veilig conserveermiddel die bescherming biedt tegen schimmels en gisten. Potassium Sorbate is echter minder effectief in de bescherming tegen bacteriën, waardoor het gebruikt moet worden in combinatie met een ander conserveermiddel (CIR, 1988, 2008). Hierdoor is het gecombineerd met Tocopheryl Acetate (tocoferylacetaat), een gesynthetiseerde ester van vitamine E en azijnzuur. Tocoferylacetaat is stabieler dan pure vitamine E, waaraan het zijn conserverende werking dankt, maar helaas ook minder effectief en heeft een klein risico op huidsensitisatie (Zondlo, 2001; CIR, 2014b). Tenslotte is Methylisothiazolinone toegevoegd. Hoewel er qua toxociteit en kankerverwekkendheid niets mis is met dit conserveermiddel, is in de laatste jaren helaas wel gebleken dat deze stof een hoge potentie heeft om contactallergie te veroorzaken (Burnett et al., 2010; Lundov et al., 2011; Castanedo-Tardana & Zug, 2013).

1,2-Hexanediol is toegevoegd als oplosmiddel, met name voor conserveermiddel Methylisothiazolinone. Deze stof is wat betreft veiligheid nooit echt onderzocht en er zijn ook geen aanleidingen geweest om dit wel te doen. De combinatie van 1,2-Hexanediol met de Caprylyl Glycol heeft ook op zichzelf een conserverende werking (Levy et al., 2009).

Cetaphil Restoraderm Voedende Huidreiniger op handGebruikservaring met de Restoraderm Voedende Huidreiniger
De producten van Cetaphil worden ontworpen door Galderma: een farmaceutische organisatie die zich heeft gespecialiseerd in therapeutische, correctieve en esthetische oplossingen voor dermatologische patiënten. Dit zie je gelijk terug in de verpakking: de huidreiniger had net zo goed een farmaceutisch product kunnen zijn. Het is in feite ook wat ze uit willen dragen, want hun producten zijn gericht op dermatologische problemen zoals acne, een gevoelige huid of, in dit geval, eczeem.

Wat mij betreft is de Restoraderm Voedende Huidreiniger een uitstekende lichaamsreiniger. Ten eerste bevat deze reiniger geen huidirriterende bestanddelen die terug te vinden zijn in zoveel andere doucheproducten, zoals parfum, (gedenatureerde) alcohol en irriterende plantenextracten. Ten tweede bevat de formule een aantal uitstekende huidverzorgende en huidverzachtende ingrediënten.

Ondanks het feit dat dit product veel olie bevat, is het deze huidreiniger geen doucheolie: het is een water-in-olie-emulsie want bestaat voor het grootste deel uit water, en is bovendien crèmig van textuur. En ondanks deze crèmige textuur, schuimt het uitstekend als je er water bij doet. Wonderbaarlijk en fijn! Daarnaast zorgt deze huidreiniger zoals beloofd voor een gladde en zachte huid!

Cetaphil Restoraderm Voedende Huidreiniger op hand met waterIk waardeer alle moeite die ze bij Galderma gedaan hebben om controversiële conserveermiddelen te weren en te verplaatsen door minder schadelijke bewaarstoffen, maar helaas is dit niet helemaal goed gelukt. De aanwezigheid van de Methylisothiazolinone vind ik het enige echte nadeel aan dit product: een stof die een hoge potentie heeft om contactallergie te veroorzaken hoort wat mij betreft niet in een product voor de eczematische huid. Waarschijnlijk is deze formule jaren geleden samengesteld toen nog niet bekend was dat Methylisothiazolinone een veel voorkomend allergeen was, en mijn hoop is dat Cetaphil dit ingrediënt te zijner tijd zal verwijderen of verplaatsen door iets anders. Momenteel is een nieuwe flacon ruim een jaar houdbaar, en dat hoeft natuurlijk helemaal niet het geval te zijn voor een doucheproduct dat je vrijwel dagelijks gebruikt. Een houdbaarheid van een half jaar zou ook prima zijn.

Wat mij betreft is dit een prima huidreiniger voor elk huidtype, uitgezonderd dan voor diegenen die allergisch zijn voor Methylisothiazolinone (of een van de andere bestanddelen). Aanrader!

Een pompflacon Restoraderm Voedende Huidreiniger bevat 295 ml en is voor prijzen variërend tussen de 11 en ruim 16 euro te koop bij diverse online drogisterijen, waaronder Drogistplein.

Deze review bevat producten die door een merk of bedrijf zijn toegezonden.

Heb jij al ervaring met dit product en denk je dat deze waardevol zou kunnen zijn voor andere lezers? Laat dan a.u.b. een reactie achter!


Bronnenlijst

Akihisa, T., Kojima, N., Kikuchi, T., Yasukawa, K., Tokuda, H., T. Masters, E., … & Manosroi, J. (2010). Anti-inflammatory and chemopreventive effects of triterpene cinnamates and acetates from shea fat. Journal of oleo science, 59(6), 273-280.

Athar, M., & Nasir, S. M. (2005). Taxonomic perspective of plant species yielding vegetable oils used in cosmetics and skin care products. African journal of biotechnology, 4(1), 36-44.

Baumann, L.S. (2003). Cosmeceutical critique: allantoin. Skin & Allergy News, 34, 344-350.

Becker, L. C., Bergfeld, W. F., Belsito, D. V., Klaassen, C. D., Marks, J. G., Shank, R. C., … & Andersen, F. A. (2010). Final report of the safety assessment of allantoin and its related complexes. International journal of toxicology, 29(3), 84S-97S.

Belibi, S. E., Stechschulte, D., & Olson, N. (2009). The use of Shea butter as an Emollient for Eczema. Journal of Allergy and Clinical Immunology, 123(2), S41.

Belsito, M. D., Hill, R. A., Klaassen, C. D., Liebler, D., Marks Jr, J. G., & Ronald, C. (2012a). Final Amended Report on the Safety Assessment of Ethanolamides as Used in Cosmetics.

Belsito, M. D., Hill, R. A., Klaassen, C. D., Liebler, D., Marks Jr, J. G., & Ronald, C. (2012b). On the Safety Assessment of Citric Acid, Inorganic Citrate Salts, and Alkyl Citrate Esters as Used in Cosmetics.

Burnett, C. L., Bergfeld, W. F., Belsito, D. V., Klaassen, C. D., Marks, J. G., Shank, R. C., … & Andersen, F. A. (2010). Final report of the safety assessment of methylisothiazolinone. International journal of toxicology, 29(4 suppl), 187S-213S.

Burnett, C. L., Heldreth, B., Bergfeld, W. F., Belsito, D. V., Hill, R. A., Klaassen, C. D., … & Andersen, F. A. (2013). Safety Assessment of α-Amino Acids as Used in Cosmetics. International journal of toxicology, 32(6), 41S-64S.

Castanedo-Tardana, M. P., & Zug, K. A. (2013). Methylisothiazolinone. Dermatitis, 24(1), 2-6.

Cosmetic Ingredient Review (CIR) Expert Panel (1988). Final Report on the Safety Assessment of Sorbic Acid and Potassium Sorbate. International Journal of Toxicology, 7, 837-880.

Cosmetic Ingredient Review (CIR) Expert Panel (2008). Annual Review of Cosmetic Ingredient Safety Assessments -2005-2006. International Journal of Toxicology, 27(1), 77-142.

Cosmetic Ingredient Review (CIR) Expert Panel (2011). Plant-Derived Fatty Acid Oils as Used in Cosmetics.

Cosmetic Ingredient Review (CIR) Expert Panel (2012). Final Report on the Safety Assessment of Galactomannans as Used in Cosmetics.

Cosmetic Ingredient Review (CIR) Expert Panel (2014a). Safety Assessment of PCA (2-Pyrrolidone-5-Carboxylic Acid) and Its Salts as Used in Cosmetics.

Cosmetic Ingredient Safety (CIR) Expert Panel (2014b). Safety Assessment of Tocopherols and Tocotrienols as Used in Cosmetics.

Johnson, W., Bergfeld, W. F., Belsito, D. V., Hill, R. A., Klaassen, C. D., Liebler, D., … & Andersen, F. A. (2012). Safety assessment of 1, 2-glycols as used in cosmetics. International journal of toxicology, 31(5), 147S-168S.

Lanigan, R. S. & Yamarik, T. A. (2001). Final report on the safety assessment of EDTA, calcium disodium EDTA, diammonium EDTA, dipotassium EDTA, disodium EDTA, TEA-EDTA, tetrasodium EDTA, ... International journal of toxicology, 21, 95-142.

Levy, S. B., Dulichan, A. M., & Helman, M. (2009). Safety of a preservative system containing 1, 2-hexanediol and caprylyl glycol. Cutaneous and ocular toxicology, 28(1), 23-24.

Lundov, M. D., Krongaard, T., Menné, T. L., & Johansen, J. D. (2011). Methylisothiazolinone contact allergy: a review. British Journal of Dermatology, 165(6), 1178-1182.

Robinson, V. C., Bergfeld, W. F., Belsito, D. V., Hill, R. A., Klaassen, C. D., Marks, J. G., … & Andersen, F. A. (2010). Final report of the amended safety assessment of sodium laureth sulfate and related salts of sulfated ethoxylated alcohols. International journal of toxicology, 29(4 suppl), 151S-161S.

Skin Deep Cosmetic Database Environmental Working Group

Tasan, M., & Demirci, M. (2005). Total and individual tocopherol contents of sunflower oil at different steps of refining. European food research and technology, 220(3-4), 251-254.

Verma, N., Chakrabarti, R., Das, R. H., & Gautam, H. K. (2012). Anti-inflammatory effects of shea butter through inhibition of iNOS, COX-2, and cytokines via the Nf-Kb pathway in Lps-activated J774 macrophage cells. Journal of Complementary and Integrative Medicine, 9(1), 1-11.

Zondlo, F. M. (2001). Final Report on the Safety Assessment of Tocopherol, Tocopheryl Acetate, Tocopheryl Linoleate, Tocopheryl Linoleate-Oleate, Tocopheryl Nicotinate, Tocopheryl Succinate, …. International journal of toxicology, 21(3), 51-116.

Deel dit via:
Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geplaatst in Huid & Haar Getagd met , ,
2 reactie op “Review – Cetaphil RestoraDerm Voedende Huidreiniger
 1. Mark van der Niet schreef:

  Beste Beauty-Review,

  Bedankt voor jullie mooie lovende review over Cetaphil.
  Graag maken jullie erop attent dat de Restoraderm Voedende Huidreiniger geen Methylisothiazolinone meer bevat.

  Mochten jullie nog een keer producten van Cetaphil willen proberen dan stellen we deze graag aan jullie ter beschikking.

Review mijn reviews

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*