Prachtige en subtiele afwerking van je gezicht met Chanel’s Poudre Universelle Libre

Een tijdje geleden heb ik een onderzoekje gedaan naar en een artikel geschreven over de 10 beste gezichtspoeders. Bovenaan dit lijstje stond het transparante satijnachtige losse gezichtspoeder van Chanel. Deze was namelijk op Beautypedia (de website van Paula Begoun) als ‘beste’ beoordeeld én had van alle 225 reviews op MakeUpAlley de hoogste gemiddelde score gehaald: een 4,5 op een schaal van 0 tot 5.

Nou is Chanel een behoorlijk prijzig merk en dit poeder was zeker niet goedkoop (de prijs is 40 à 45 euro voor een doosje met 30 gram poeder), dus toen de Douglas een tijdje geleden een actie had van 20% korting op alles, kon ik de verleiding niet weerstaan. En daarna maar kijken of dit poeder alle goede reviews waar kon maken!

Chanel Poudre Universelle Libre doosjeProductbeschrijving en cosmeticaclaims
Volgens Chanel is de Poudre Universelle Libre een losse transparante poeder met een natuurlijk effect. Dit wordt volgens Chanel bereikt door:

  • het gebruik van ultrafijne talk en tot microdeeltjes vermalen silicium, die zorgen voor een matterend en transparant effect;
  • fotoreflecterende pigmenten die lijntjes en imperfecties corrigeren, en hierdoor voor een natuurlijk stralende en egale teint zorgen;
  • een buitengewone affiniteit van het poeder met de huid en een homogene verdeling door met lipo-aminozuren omwikkelde pigmenten;
  • het speciaal ontwikkelde diffusiesysteem dat zorgt voor exact de juiste hoeveelheid poeder op de katoenfluwele poederdons.

Chanel’s Poudre Universelle Libre is in Nederland verkrijgbaar in 5 verschillende kleurtinten: Clair (20), Rose Clair (22), Pêche Clair (25), Naturel (30) en Doré (40) . Een doosje met 30 gram poeder is voor 40 à 45 euro verkrijgbaar bij Douglas, ICI PARIS XL en De Bijenkorf.

Zoals gewoonlijk volgt nu een uitgebreide beschrijving van de cosmeticaformule: wat er in zit, waarom het er in zit en wat de veiligheid en kwaliteit van het ingrediënt is. Geen zin of tijd om dit allemaal te lezen, klik (of scroll) dan gewoon door naar de gebruikservaring!

De cosmeticaformule van de Poudre Universelle Libre
Het Poudre Universelle Libre is samengesteld uit de volgende ingrediënten:

Talc, Nylon-12, Silica, Lauroyl Lysine, Magnesium Myristate, Boron Nitride, Phenyl Trimethicone, Aluminum Hydroxide, Potassium Sorbate, Methylparaben, Propylparaben, Parfum, CI 77007, CI 77491, CI 77499, CI 77891, Mica.

De voornaamste ingrediënten van het poeder zijn de daadwerkelijke poederdeeltjes, in dit geval talkpoeder (Talc) en kiezelaarde (Silica). Beide zijn mineralen met vetabsorberende en dekkende eigenschappen, waardoor ze de huid matteren en imperfecties bedekken. Het gebruik van talkpoeder als cosmeticum is al eeuwen oud, en de veiligheid hiervan heeft vaak ter discussie gestaan. Grote probleem met talk is namelijk dat het vervuild kan zijn met asbest. Voor cosmetica geldt echter dat alleen asbestloze talk gebruikt mag worden (talk dat geen potentieel kankerverwekkend asbest amfibole vezels bevat) (CIR, 2013a). Wat betreft Silica geldt dat dit beter niet geïnhaleerd kan worden (CIR, 2009). Verder zijn dit behoorlijk veilige cosmetica-ingrediënten.

Chanel Poudre Universelle Libre ingrediëntenNylon-12 is een homopolymeer, dat in poeders met name gebruikt wordt als opacifieermiddel (middel dat de doorschijnendheid van een cosmeticum vermindert). Dit specifieke opacifieermiddel wordt vaak gekozen vanwege de unieke eigenschap van Nylon-12 een ‘flexibele vaste stof’ te zijn, waardoor het in staat is om mee te bewegen met gezichtsuitdrukkingen zonder te verschuiven en in lijnen en rimpels op te hopen, waardoor het een egaliserend effect heeft. Tenslotte zorgt Nylon-12 voor vermindering van glans en geeft het een zijdeachtig gevoel aan de huid. Het aantal studies naar de veiligheid van nylon is beperkt, maar het beschikbare onderzoek toont aan dat nylon verder geen negatieve invloeden op de huid heeft: net als andere polymeren kan nylon niet worden geabsorbeerd door de huid en vormt hierdoor een laag risico voor huidproblemen. Daarnaast is Nylon-12 hypoallergeen en steriel (Burnett et al., 2014).

Lauroyl Lysine (een derivaat van laurinezuur en lysine) is een huidverzorgingsmiddel dat tevens een bindmiddel is voor poederachtige cosmeticaproducten. Lauroyl Lysine heeft een prima veiligheidsprofiel (CIR, 2014a).

Magnesium Myristate (een magnesiumzout van myristinezuur) is toegevoegd als antiklontermiddel (voorkomt dat de poederdeeltjes gaan samenklonteren) en als de cosmetische ‘lijm’ die ervoor zorgt dat de poeder zich goed aan de huid kan hechten. Er is helaas niet veel bekend over de veiligheid van dit cosmetica-ingrediënt (Becker et al., 2010).

Chanel Poudre Universelle LibreBoron Nitride (boornitride) is een huidverzorger en zogenaamd droog smeermiddel, dat ervoor zorgt dat het poeder middels smeren met kwast of donsje goed op de huid kan worden aangebracht. Boormitride wordt door als veilig voor gebruik in cosmetica beschouwd (CIR, 2013b).

Aluminum Hydroxide is een echte multitasker: aluminiumhydroxide fungeert namelijk als pH-regelaar, pH-stabilisator, als beschermer van het product tegen corrosie, als viscositeitsregelaar, als huidverzorger, als vochtvasthoudende stof, als opacifieermiddel én als cosmetische kleurstof. Ik vermoed dat de stof aan dit poeder is toegevoegd om alle bovenstaande functies. Aluminium Hydroxide heeft een prima veiligheidsprofiel (CIR, 2014b).

Phenyl Trimethicone is een van siliconen afgeleide polymeer, en ik moet zeggen dat ik niet zo bekend ben met dit ingrediënt en wat haar functie in een gezichtspoeder precies is. Ik denk dat dit ingrediënt is toegevoegd vanwege de antischuimfunctie (dat het niet gaat schuimen als het poeder wordt omgekeerd en op het donsje geschud wordt), omdat het waterafstotend is en daarmee het poeder droog houdt, en omdat het zorgt voor een mooie glans. Phenyl Trimethicone wordt als een veilig cosmetica-ingrediënt beschouwd (CIR, 1986, 2006).

De houdbaarheid het poeder wordt geregeld door conserveermiddel Potassium Sorbate (kaliumsorbaat) en twee soorten parabenen (Methylparaben en Propylparaben). Potassium Sorbate is een mild, natuurlijk en veilig conserveermiddel die bescherming biedt tegen schimmels en gisten (CIR, 1988, 2008). Potassium Sorbate is echter minder effectief in de bescherming tegen bacteriën, waardoor het gebruikt moet worden in combinatie met een ander conserveermiddel, in dit geval de parabenen. Het poeder is na openen 18 maanden houdbaar.

De kleur van het poeder wordt bepaald door de combinatie van de cosmetische kleurstoffen ultramarijn (CI 77007), diijzertrioxide (CI 77491), triijzertetraoxide (CI 77499), titaandioxide (CI 77891) en het lichtreflecterende mineraal Mica. Titaandioxide wordt in poeder tevens toegepast vanwege haar dekkende vermogen (en in hogere concentratie als UV-filter).

Chanel Poudre Universelle Libre Clair 22Gebruikservaring met de Poudre Universelle Libre
Zelf heb ik gekozen voor kleur nummer 20: Clair. Deze kleur is erg crème-achtige en licht (bevat slechts een snufje pigmenten), en heeft geen gelige, roze of bruine ondertoon.

Mijn eerste indruk van Chanel’s losse gezichtspoeder, was hoe ontzettend fijn van textuur dit poeder is. Wonderbaarlijk! Mijn tweede indruk was hoe weinig je van dit poeder nodig hebt om je huid net dat iets dekkende en matterende effect te geven. Wat betreft textuur en kleur past het product precies in mijn straatje: dit poeder zorgt voor een subtiele en prachtig natuurlijke afwerking (mits je er natuurlijk niet teveel van aanbrengt).

Hoewel de bijgesloten katoenen poederdons (powder puff) wordt aangeraden om het product mee aan te brengen, gebruik ik deze zelf niet voor mijn hele gezicht. Mijn voorkeur gaan uit naar het gebruik van een redelijk kleine kwast (een contourkwast, niet een poederkwast), omdat je hiermee een heel klein beetje tegelijk aan kan brengen. Waar deze poederdons wel ideaal voor is, is om de concealer onder je ogen mee te setten zodat het niet gaat ophopen in de lijntjes! Gewoon wat poeder op het dons doen, en dit zachtjes op het gebied onder je ogen tegen je huid aan duwen en even vasthouden.

Chanel Poudre Universelle Libre diffusiesysteem en poederdonsNadelen van dit poeder vind ik de aanwezigheid van het parfum (dat er wat mij betreft beter niet aan toegevoegd zou zijn) en de parabenen (ik had liever minder omstreden conserveermiddelen in het product gezien). Redenen voor mij om toch voor dit product te kiezen, zijn dat deze stoffen slechts in heel kleine hoeveelheid aanwezig zijn. Het parfum is amper te ruiken en bevat geen van de declaratieplichtige parfumallergenen. De parabenen zullen maar weinig aanwezig zijn, omdat slechts weinig aan conserveermiddelen nodig is om de houdbaarheid van een poederachtig product te garanderen.

Al met al krijgt dit poeder van mij een dikke pluim! Naar mijn mening is het een van de weinige luxe cosmeticaproducten waarbij je daadwerkelijk krijgt waar je voor hebt betaald. En net zoals alle Chanel producten, is ook dit poeder weer prachtig verpakt!

Chanel’s Poudre Universelle Libre is in Nederland verkrijgbaar in 5 verschillende kleurtinten: Clair (20), Rose Clair (22), Pêche Clair (25), Naturel (30) en Doré (40) . Een doosje met 30 gram poeder is voor 40 à 45 euro verkrijgbaar bij Douglas, ICI PARIS XL en De Bijenkorf.

Heb jij al ervaring met dit product en denk je dat deze waardevol zou kunnen zijn voor andere lezers? Laat dan a.u.b. een reactie achter!


Bronnenlijst

Becker, L. C., Bergfeld, W. F., Belsito, D. V., Hill, R. A., Klaassen, C. D., Marks, J. G., … & Andersen, F. A. (2010). Final report of the amended safety assessment of myristic acid and its salts and esters as used in cosmetics. International journal of toxicology, 29(4 suppl), 162S-186S.

Beautypedia

Burnett, C., Heldreth, B., Bergfeld, W. F., Belsito, D. V., Hill, R. A., Klaassen, C. D., … & Andersen, F. A. (2014). Safety Assessment of Nylon As Used in Cosmetics. International journal of toxicology, 33(4 suppl), 47S-60S.

Cosmetic Ingredient Review (CIR) Expert Panel (1988). Final Report on the Safety Assessment of Sorbic Acid and Potassium Sorbate. International Journal of Toxicology, 7, 837-880.

Cosmetic Ingredient Review (CIR) Expert Panel (2006). Annual Review of Cosmetic Ingredient Safety Assessments – 2004-2005. International Journal of Toxicology, 25(2), 1-89.

Cosmetic Ingredient Review (CIR) Expert Panel (2008). Annual Review of Cosmetic Ingredient Safety Assessments -2005-2006. International Journal of Toxicology, 27(1), 77-142.

Cosmetic Ingredient Review (CIR) Expert Panel (2009). Safety Assessment of Silica and Related Cosmetic Ingredients.

Cosmetic Ingredient Review (CIR) Expert Panel (2013a). Industry and Cosmetic Uses of Talc with their Implication on Health.

Cosmetic Ingredient Review (CIR) Expert Panel (2013b). Safety Assessment of Boron Nitride as Used in Cosmetics.

Cosmetic Ingredient Review (CIR) Expert Panel (2014a). Safety Assessment of Amino Acid Alkyl Amides as Used in Cosmetics.

Cosmetic Ingredient Review (CIR) Expert Panel (2014b). Safety Safety Assessment of Alumina and Aluminum Hydroxide as Used in Cosmetics.

Elder, R. L. (1986). Final report on the safety assessment of Phenyl Trimethicone. J Am Coll Toxicol, 5, 353-371.

MakeupAlley

Skin Deep Cosmetic Database Environmental Working Group

Deel dit via:
Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geplaatst in Make-up & Mode Getagd met , , ,

Review mijn reviews

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*