Clarisonic reinigingsborstel: huidverbeteraar of hebbeding? De wetenschap achter een sonische reiniging

Als je dit artikel leest, is de kans groot dat je overweegt om een reinigingsborstel van Clarisonic te kopen. Dit is niet zo vreemd, aangezien deze elektrische reinigingsborstels momenteel razend populair zijn (er zijn al meer dan 15 miljoen van verkocht), flink gepromoot worden en nogal wat huidverbeterende effecten claimen te hebben.

Een populair product staat echter niet per se gelijk aan een goed product, zeker niet als het gaat om schoonheidsproducten.

Wetenschappelijk onderzoek naar de effectiviteit van de Clarisonic is eigenlijk alleen verricht en/of gesponsord door de producent (Pacific Bioscience Laboratories of L’Oréal). Dit onderzoek bestaat uit een grote hoeveelheid aan kleinschalige, klinische onderzoeken, waarvan de uitkomsten grotendeels terug te vinden zijn op hun website (zie hier).

In dit artikel geef ik een zo volledig mogelijke beschrijving van wat er op wetenschappelijk gebied bekend is omtrent de veiligheid en effectiviteit van de Clarisonic. Resultaat hiervan is een behoorlijk lang verhaal! Maar goed, voor een prijs van rond de €150,- lijkt het mij best nuttig wat voorwerk te verrichten voor je besluit om het aan te schaffen. Oftewel: het is een monster van een artikel geworden. Ben je alleen geïnteresseerd in de samenvattingen? Die staan na elke alinea duidelijk aangegeven!

Ik beperk mij in dit artikel wel tot dat wat bekend is over de Clarisonic als gezichtsreiniger. Ook een uitgebreide gebruiksaanwijzing laat ik achterwege, aangezien dit te downloaden is op Clarisonics website en al uitgebreid besproken is op talloze andere beautyblogs.

De opkomst van de elektrische gezichtsborstel
Er zijn tal van verschillende manieren om de huid te reinigen. Water en een paar handen (eventueel gecombineerd met een reinigingsmiddel), zijn wereldwijd de meest gebruikte methode.

Anno 2017 vormen elektrische gezichtsborstels de state-of-the-art manier om je gezicht mee te reinigen. In 2004 werd de eerste elektrische gezichtsborstel (ontwikkeld door de makers van de sonische tandenborstel) geïntroduceerd op de Amerikaanse markt door producent Pacific Bioscience Laboratories: de Clarisonic.

Inmiddels is Clarisonic overgenomen door L’Oréal en zijn er naast de ‘klassieke’ versie (Mia) verschillende nieuwere versies uitgekomen (Mia2, Mia Fit, Pro, Plus), naast uiteenlopende borstelkoppen en bijbehorende reinigingsmiddelen voor verschillende huidtypes en lichaamsdelen.

In navolging van de Clarisonic zijn er door andere merken ook gezichtsreinigings- borstels op de markt gebracht. Zo zijn er onder andere de Visa Pure (Philips), de Skinvigorate Cleansing Brush (Mary Kay), de Sonic System Purifying Cleansing Brush (Clinique), de Vibra-Sonic Reinigingsborstel (Magnitone), de Skincare Cleansing Massage Brush (Shiseido), de Luna Gezichtsborstel (Foreo), de Wave Sonic Power Cleanser (Neutrogena), de Pure Sonische Reinigingsborstel (EVI), het Regenerist 3-Zone Super Reinigingssysteem (Olaz) en de Face Gezichtsepilator + Reinigingsborstel (Braun). De lijst is overigens nog niet eens compleet!

Ondanks de grote concurrentie, blijven de gezichtsreinigingsborstels van Clarisonic veruit het populairst.

Wat maakt de Clarisonic zo populair?
Veel van Clarisonic’s populariteit zal te maken hebben met de vormgeving en marketing van het product. Een andere belangrijke factor, die door zowel de producent als haar gebruikers in verband wordt gebracht met de werkzaamheid van de Clarisonic, is de gepatenteerde sonische technologie.

In plaats van te roteren zoals de andere reinigingsborstels, maakt de Clarisonic oscillerende (pulserende) bewegingen. Maar liefst 300 micro-oscillaties per seconde. Met behulp van deze sonische reiniging zou de Clarisonic in staat zijn onzuiverheden te reinigen die in de poriën vastzitten, en zorgen voor een zachtere en gezonder uitziende huid.

Clarisonic claimt dat een sonische reiniging de volgende voordelen biedt (zie hier):

  • Reinigt zes keer beter dan een reiniging met de hand.
  • Minimaliseert het verschijnen van poriën, huidplooien en rimpels
  • Reinigt zó zacht dat de Clarisonic tot twee keer per dag gebruikt kan worden, zelfs bij een huid die lijdt aan seborrheic dermatitis, rosacea of acne.

Reinigt de Clarisonic de huid zes keer beter dan reiniging met de hand?
Er zijn verschillende studies uitgevoerd naar de reinigende werking van de Clarisonic, waarbij de effecten van manuele reiniging  met water en een mild reinigingsmiddel, vergeleken werden met reiniging met de Clarisonic in combinatie met hetzelfde milde reinigingsmiddel.

Het reinigende effect van Clarisonic bij vet en vuil
In de eerste studie (PBL2004-002) werden de voorhoofden van 30 proefpersonen met een matige tot hoge talgproductie aan de ene kant manueel gereinigd en aan de andere kant met de Clarisonic in combinatie. Zowel voor als na de reiniging werden huidmonstertjes genomen van beide zijden van het voorhoofd. Na analyse en vergelijking van deze monstertjes, bleek dat de Clarisonic twee maal effectiever was in het verwijderen van huidvet dan manuele reiniging.

In een studie van Peterson en collega’s (2015) werd onderzoek gedaan naar het effect van de Clarisonic op het verwijderen van luchtvervuiling van de gezichtshuid. Hierin werden de wangen van 20 proefpersonen ingesmeerd met een gelijke hoeveelheid aan nagemaakte talg en vuil, en werd de ene zijde gereinigd met de Clarisonic en de andere zijde manueel. Hieruit bleek dat de Clarisonic in significante mate meer vet en vuil verwijderde dan manuele reiniging.

Henes en collega’s (2014) onderzochten het reinigende effect van de verschillende standen waarop de Clarisonic gebruikt kan worden. Zij concludeerden dat de Clarisonic de huid beter reinigde dan manuele reiniging ongeacht de stand (snelheid) die gebruikt werd, maar dat reiniging wel toenam naarmate een hogere stand (maximaal stand 4) gebruikt werd.

Het effect van Clarisonic op het verwijderen van make-up en zonnebrandcrème
In twee andere studies werd het effect gemeten van de Clarisonic op het verwijderen van make-up.

In de eerste studie (PBL2008-001) werd minerale make-up op de voorhoofden van 11 proefpersonen aangebracht, waarbij wederom de ene zijde gereinigd werd met de Clarisonic en de ander zijde manueel. Na reiniging werd de overgebleven make-up verzameld met een wattenschijfje en alcohol. Hieruit bleek dat de Clarisonic 6 keer beter minerale make-up verwijdert dan manuele reiniging.

In de tweede studie, uitgevoerd door Peterson en collega’s (2007), werd fluorescerende make-up aangebracht op de voorhoofden van 10 proefpersonen, waarbij de ene helft werd gereinigd met een bevochtigde Clarisonic, en de andere helft manueel (bevochtigde wijs- en middelvinger). Er werd geen gebruik gemaakt van een reinigingsmiddel. Tevens werd er onder 10 andere proefpersonen een thuissituatie gesimuleerd, waarbij de make-up van de proefpersonen eerst manueel verwijderd werd, en daarna de Clarisonic + reinigingsmiddel dan wel de handen + reinigingsmiddel gebruikt werd om de huid grondiger te reinigen. Ultraviolette voor-en-na foto’s werden vervolgens geanalyseerd, op basis waarvan de onderzoekers concludeerden dat de Clarisonic de huid in significante mate beter reinigde dan met de hand, ongeacht of hierbij alleen water of water + reinigingsmiddel gebruikt werd. De mate van achtergebleven make-up (gemeten in pixels) was inderdaad 6 keer minder bij de proefpersonen die de huid reinigden met de Clarisonic (5,4 pixels) dan degenen die de huid manueel reinigden met water en een gezichtsreiniger (37,2 pixels).

Jetske Ultee testte het effect van de Clarisonic versus manuele reiniging uit, op een dikke laag camouflagestift gesmeerd op het voorhoofd van 1 proefpersoon. Ook zij concludeerde dat de Clarisonic hierin effectiever was. Dezelfde test op een voorhoofd ingesmeerd met zonnebrandcrème liet volgens haar geen duidelijk verschil zien tussen de reinigingsmethoden  (Ultee, 2016). Kleine toevoeging: aan de hand van de door haar bijgevoegde foto, vind ik eigenlijk dat de Clarisonic de zonnebrandcrème wel degelijk beter verwijderde.

Cvetkovich en collega’s (2016) concludeerden op basis van hun onderzoek (wederom zo’n zelfde soort voorhoofdsonderzoek), dat de Clarisonic commerciële zonnebrandcrèmes in significante mate beter verwijderde dan een manuele reiniging.

Het effect van de Clarisonic op het exfoliatieproces
Er bestaat een hoop verwarring online of de Clarisonic nu wel of niet een exfoliërend werkt (zie o.a. hier). Op de website van Clarisonic staat, dat de Clarisonic reinigingsborstels de huid heel zacht reinigen “zonder te exfoliëren of te schuren”.

Persoonlijk denk ik dat elk reinigingssysteem met borstel de huid in meer of mindere mate mechanisch exfolieert, simpelweg omdat je iets over je gezicht beweegt. Daarnaast reinigt de Clarisonic ook de dode huidcellen, en dit is precies wat een exfoliant behoort te doen.

Dode huidcellen zorgen voor een grauwe waas op de huid. Daarnaast verliezen we dode huidcellen nooit mooi gelijkmatig omdat bepaalde delen van de huid altijd droger dan wel vetter zijn dan andere delen. Hoe gladder je huid, des te meer licht je huid weerspiegelt en hoe stralender je teint. Aangezien de Clarisonic dode huidcellen verwijdert, zou deze ongetwijfeld een rol spelen in een zachtere en gezonder uitziende huid.

In een onderzoek van Henes en collega’s (2007) (en ook gesponsord door de producent), wordt gesteld dat het professionele model van de Clarisonic de huid inderdaad exfolieert wanneer een hoge stand gebruikt wordt. Dit zou volgens hun gebeuren zonder dat de huidbarrière zou worden aangetast.

Samenvatting
De Clarisonic reinigt de huid inderdaad grondiger dan een manuele reiniging.

De claim dat Clarisonic de huid zes keer beter reinigt dan reiniging met de hand, is echter alleen gebaseerd op het reinigen van make-up. Dit wordt ook vermeld in de kleine lettertjes in de voetnoot met de volgende zin: Instrumentele test gebaseerd op de verwijdering van make-up. 5 rotaties met Clarisonic vs. 5 rotaties door manuele verwijdering.

De Clarisonic is wel significant beter in het verwijderen van vuil en vet, maar is hierin zeker niet 6 keer beter dan een manuele reiniging. Het reinigende effect van de Clarisonic is deels afhankelijk van de stand (snelheid) die gebruikt wordt, waarbij een hogere stand zorgt voor een grondigere reiniging en milde exfoliatie.

Minimaliseert de Clarisonic het verschijnen van poriën, huidplooien en rimpels?
De Clarisonic claimt het verschijnen van poriën, huidplooien en rimpels te minimaliseren. In deze alinea een uiteenzetting van de onderzoekend die deze claims zouden moeten onderbouwen.

Het effect van de Clarisonic op de absorptie van vitamine C en fotoveroudering
Een klinische evaluatie van Henes en collega’s (2008) wees uit vitamine C in een oplossing op een met de Clarisonic gereinigde huid, gemiddeld zo’n 30% beter werd opgenomen dan op een manueel gereinigde huid. Tevens testten zij de werkzaamheid van twee verschillende huidsmeersels met antioxidanten op de met Clarisonic versus met de handen gereinigde huid van 22 vrouwen met tekenen van fotoveroudering (huidveroudering door de zon). Deze vrouwen beoordeelden zelf (dus niet op basis van objectieve metingen!!!) dat de huid eerst gereinigd met de Clarisonic minder fijne lijntjes en rimpels had, en zowel zachter als steviger aanvoelde.

Het effect van een diepreinigende borstelkop op de zichtbaarheid van poriën
Henes en collega’s (2012) onderzochten de effectiviteit van een diepreinigende borstelkop (deep pore cleansing brush head) op de mate waarin deze in staat was de poriën op de neusvleugels te reinigen. Een fluorescerende stof werd op de poriën van de neusvleugels van 20 vrouwen gesmeerd. De neusvleugels werden at random aan de ene kant manueel gereinigd en een de andere kant met een Clarisonic met diepreinigende borstelkop. Vervolgens werden foto’s gemaakt en beoordeeld in hoeverre de fluorescerende stof verwijderd was aan beide kanten van de neus. De onderzoekers concludeerden dat de diepreinigende borstelkop de neusvleugels beter reinigde dan een manuele reiniging. In dit onderzoek werd de effectiviteit van een diepreinigende borstelkop niet vergeleken met een andere borstelkop.

Koski en collega’s (2014) combineerden een diepreinigende borstelkop met een diepreinigende cleanser en een kleimasker dat 2 keer per week aangebracht moest worden. De 30 proefpersonen die hun gezicht gedurende 2 weken op deze manier reinigden, bleken zo’n 25% minder zichtbare poriën te hebben dan voor aanvang van de studie. In deze studie werd geen controlegroep gebruikt.

Het effect van de Clarisonic op de werking van een huidverhelderend serum
Tadlock en collega’s (2015) onderzochten bij 29 vrouwen wat het reinigen van het ene gezichtsdeel met een Clarisonic en het andere gezichtsdeel manueel voor een effect had op een hierna over het hele gezicht aangebracht huidverhelderend serum. Zij stelden dat het serum in combinatie met de Clarisonic na 2 weken gebruik leidde tot een heldere, egalere en zachtere huid vergeleken met het serum in combinatie met manuele reiniging.

Het effect van een sonisch infusie systeem op de zichtbaarheid van kraaienpootjes
Shah & Alster (2010) onderzochten het effect van de Clarisonic Opal gecombineerd met een anti-verouderings serum (Clarisonic Sea Serum) op de aanwezigheid van kraaienpootjes (periorbitale rhytiden). Hierin kregen 53 proefpersonen een 30 seconden durende behandeling, en werden de ernst van de kraaienpootjes gescoord op voor-en-na foto’s. Op basis hiervan concludeerden de onderzoekers, dat dit sonische infusie systeem een effectieve en veilige manier is om de verschijning van kraaienpootjes te verminderen, met name bij mensen ouder dan 40 jaar met matige tot ernstige kraaienpootjes.

Samenvatting
Er is geen enkel bewijs dat reiniging met de Clarisonic op zich effectief is bij het minimaliseren van poriën, huidplooien of rimpels.

Er is echter wel enig bewijs dat gebruik van de Clarisonic ervoor zorgt dat cosmeticaproducten beter op kunnen worden genomen en hierdoor meer effect kunnen sorteren dan wanneer de huid manueel wordt gereinigd. Onduidelijk is of dit zou worden veroorzaakt door een betere reiniging of een ander aspect van de sonische reiniging.

Een reden om dus extra goed te letten op de kwaliteit van de veiligheid en effectiviteit van de door jou gebruikte cosmeticaproducten!

Wellicht betekent dit ook dat je huid beschadigd kan raken wanneer je het gebruik ervan combineert met geen goede of voor jou ongeschikte cosmeticaproducten.

Is de Clarisonic zacht genoeg om 2x per dag aangewend te worden op alle huidtypes?
Volgens de producent is de Clarisonic geschikt is voor de meest gevoelige huidtypes, want de Clarisonic is “zó zacht dat hij tot twee keer per dag gebruikt kan worden, zelfs bij een huid die lijdt aan seborrheic dermatitis, rosacea of acne*”.

Zag jij ook de asterisk aan het einde van bovenstaande zin? Deze verwees naar de kleine lettertjes in de volgende voetnoot: “Als u een medische behandeling volgt wegens huidproblemen, gelieve dan uw arts te raadplegen vooraleer een sonische reinigingsborstel te gebruiken”. Op de FAQ-pagina staat verder vermeld dat u de sonische reinigingsborstel niet moet gebruiken als u:

  • lijdt aan huidallergieën;
  • een zonnebrand heeft;
  • open wonden heeft;
  • medicamenten neemt die de huid gevoeliger kunnen maken;
  • onlangs een cosmetische gezichtsbehandeling ondergaan heeft;
  • een puisterige acne heeft of ernstige problemen in verband met de gevoeligheid van de huid en/of infecties.

Hoewel er verschillende onderzoeken uitgevoerd zijn naar de veiligheid en effectiviteit van de Clarisonic bij seborroïsche dermatitis, rosacea en acne, zijn er ook tal van reviews te vinden op MakeUpAlley en andere review websites, waarin gebruikers aangeven dat hun huid niet goed reageerde op de sonische reiniging. Meest genoemde bijwerkingen van de Clarisonic zijn (cystische) acne en gebroken haarvaatjes (couperose). Eigenlijk worden deze klachten steevast ondervonden door mensen die aangeven een heel gevoelige huid te hebben.

Ook Jetske Ultee (2016) heeft een klein proefje gedaan met de Clarisonic. Zij voerde slechts een meting uit, en kwam daarin iets tegen wat ze zowel opvallend als erg logisch vond. Namelijk dat een vettere huid na reiniging met de Clarisonic minder schade oploopt dan een droge, gevoelige huid.

In de volgende alinea’s kun je lezen wat er op wetenschappelijke wijze onderzocht is over het effect van de Clarisonic bij uiteenlopende huidproblemen.

De Clarisonische “purging”
Je kunt geen informatie opzoeken over de Clarisonic zonder te struikelen over een specifieke bijwerking die “purging” (zuivering) genoemd wordt. Met de term wordt veelal verwezen naar de acne-uitbraken die bij sommige mensen ontstaan na (beginnend) gebruik van de Clarisonic (en hier waarschijnlijk door veroorzaakt worden).

In tegenstelling tot wat vaak beweerd wordt, is purging géén zuivering in de zin van een soort detox waarbij jarenlang opgehoopte schadelijke stoffen en bacteriën er door de Clarisonic uitgetrild worden en daarna zal verdwijnen. Ik kan dit niet duidelijk genoeg zeggen: een dergelijke zuivering van de huid is fysiek gezien onmogelijk. Het is simpelweg een reactie van de huid die geïrriteerd is geraakt wegens een te grondige exfoliatie. De oplossing? Schroef het gebruik van de Clarisonic (flink) terug!

Het effect van de Clarisonic op rosacea
Akridge en collega’s (2008) deden onderzoek naar de invloed van reiniging met de Clarisonic op de huid van 14 proefpersonen met gestabiliseerde rosacea. Naar mijn mening is dit onderzoek en de uitkomst hiervan behoorlijk vaag. Geen idee op welke data het precies op gebaseerd is, maar de auteurs stellen dat de Clarisonic met de gevoelige borstelkop veilig en zacht genoeg is voor gebruik bij rosacea.

Het effect van de Clarisonic op seborroïsche dermatitis
Twintig volwassenen met milde tot matige seborroïsche dermatitis (seborroïsch eczeem) deden mee aan een twee weken durende studie. Hierin moesten tien van hen hun gezicht twee maal daags reinigen met een Clarisonic en reinigingsmiddel met een reiniger met antibacterieel middel (Sodium Sulfacetamide), en de andere tien met alleen de reiniger. De mensen die hun gezicht gereinigd hadden met de Clarisonic hadden gemiddeld genomen een significante vermindering in de mate van eytheem en schilferingen, zonder dat schade aan de huid of droogheid werd veroorzaakt. Het verschil tussen beide groepen was echter niet significant (Draelos & Akridge, 2007).

Het effect van de Clarisonic op de acnegevoelige huid
Ortblad en collega’s (2014) deden een 12 weken durende studie onder 50 volwassenen, waarin onderzochten ze in hoeverre dagelijkse reiniging met een Clarisonic (met borstelkop voor acne) in combinatie met een reiniger met salicylzuur getolereerd werd door mensen met milde tot matige acne. Verschillende parameters voor het vaststellen van de gezondheid van de huidbarrière (transepidermaal waterverlies, erytheem en hydratatie) werden opgemeten, en natuurlijk het effect op de ernst van de acne. Zij concludeerden dan deze manier van reinigen zowel veilig en effectief was voor mensen met milde tot matige acne.

Het effect van de Clarisonic op keratosis pilaris
Kearney en collega’s (2013) testten de Clarisonic voor het lichaam (inclusief serum met 5% aan melkzuur) uit op 13 proefpersonen met keratosis pilaris, een onschuldige huidaandoening die wordt gekenmerkt door kleine ruw aanvoelende bultjes rond de haartjes. Na dit gedurende 12 weken dagelijks te hebben gebruikt, hadden alle proefpersonen het idee dat hun door keratosis pilaris aangetaste huid gezonder en zachter was geworden.

Samenvatting  
In de meeste gevallen kan een sonische reiniging geen probleem te zijn voor mensen met een huidaandoening. De nadruk ligt hierbij wel op kan. Want er zijn ook mensen bij wie het gebruik van de Clarisonic wel voor huidproblemen zorgt.

Raadpleeg dus altijd je arts als je de Clarisonic wilt gaan gebruiken terwijl u huidproblemen heeft, en gebruik geen Clarisonic als je voldoet aan één of meerdere van de contra-indicaties.

Een (voorlopige) conclusie
Gedurende het schrijven van dit artikel en het opzoeken van informatie hiervoor, ben ik meerdere keren van mening veranderd of ik wel/niet een Clarisonic voor mezelf aan zou schaffen.

Heel veel vertrouwen in de wetenschappelijke onderbouwing voor het gebruik van een Clarisonic, heb  ik niet. Nagenoeg alle onderzoeken naar de werking van de Clarisonic zijn gesponsord door de producent (Pacific Bioscience Laboratories of L’Oréal), zijn kleinschalig en bevatten geen controlegroep. Aan elk van hun schoonheidsclaims zijn kleine lettertjes verbonden.

Ik geloof wel dat de Clarisonic de huid beter reinigt dan dat je over het algemeen met je handen kunt doen. De claim dat een schonere huid tevens leidt tot een gezondere en mooiere huid, gaat alleen op tot een bepaald punt. Kijk maar eens bij mensen die zich vanwege smetvrees overmatig wassen: er is zoiets als té schoon.

Inmiddels heb ik ook letterlijk (!) honderden gebruikersreviews gelezen, die over het algemeen genomen toch laaiend enthousiast zijn. De meest genoemde positieve resultaten van de Clarisonic, zijn een gepolijste ‘look’ en een gezonde blos.

Helaas zijn er ook mensen met een heel gevoelige huid die met de Clarisonic geen gepolijst effect bereiken, maar juist te kampen krijgen met (cystische) acne en/of gebroken haarvaatjes (couperose). Zoals geldt voor alle huidverzorgingsproducten: er is geen enkel product dat geschikt is voor iedereen.

De Clarisonic is een luxeproduct. Naar mijn mening is een Clarisonic onnoidg, maar ook weer niet onzinnig. Op basis van alle info die ik gevonden heb, denk ik mensen met een dikkere, vettere huid of die vaak zware make-up gebruiken het meeste profijt zullen hebben van een sonische reiniging. Mensen met een vette huid of vaak zware make-up gebruiken, zullen hier het meeste profijt van hebben.

Nog drie laatste tips voordat je ‘aan de Clarisonic’ gaat:

  • Zorg voor realistische verwachtingen. De Clarisonic is een reiniger, geen middel dat huidproblemen of huidveroudering tegengaat.
  • Houd je aan de gebruiksaanwijzing. Gebruik de Clarisonic niet te vaak of te lang, kies een borstelkop dat geschikt is voor jouw huidtype, bouw het gebruik langzaam op en ga vooral niet duwen.
  • Koop de Clarisonic bij een officieel verkooppunt (in NL was dit ICI Paris), zodat je weet dat je een echte krijgt en je de garantie hebt dat je het product kunt retourneren als het toch niet bevalt. Wellicht heeft de Clarisonic bij jou niet het gewenste effect, vind je het geen prettige manier om je gezicht schoon te maken of blijkt dat je toch niet de moeite wilt nemen de Clarisonic te gebruiken en schoon te houden.

Ik kan de verleiding niet weerstaan en ga hem uitproberen! Een review zal dus nog volgen.

Update – De verschillende versies van de Clarisonic en haar toebehoren waren in NL te koop bij ICI PARIS XL. Inmiddels is dat niet meer het geval. Wel kun je nog producten van Clarisonic kopen bij Bol.com.

 Clarisonic’s Feel & See garantie
Op de website van Clarisonic staat een “Feel & See 60 dagen garantie” (zie hier), dat je de mogelijkheid biedt om een Clarisonic 60 dagen lang te proberen, zonder enig risico en met 100% geld terug garantie. Deze garantie wordt niet vermeld op de website van ICI Paris, waar alleen de ‘normale’ garantie van 14 dagen vermeld wordt. Ik heb contact opgenomen met hun klantenservice, en mij werd verteld dat de uitprobeergarantie ‘absoluut 60 dagen’ is. Hopelijk wordt dit binnenkort ook duidelijk op hun website aangegeven. Hoe dan ook, dit recht heb je, dus hou ze eraan als je er gebruik van wilt maken!

Bronnenlijst

Akridge, R., Henes, E., Ortblad, K., & Peterson, G. (2008). Assessment of a sonic skin care brush used as part of a skin care regime and as an adjunct to prescription treatments for rosacea. In Journal of the American Academy of Dermatology, 58(2), AB13.

Cvetkovich, R., Winterscheid, M., Kearney, M., Skinner, A., Rapaka, S., Ortblad, K., … & Peterson, G. (2016). Evaluation of the cleansing efficacy of a sonic skincare brush on sunscreen removal. Journal of the American Academy of Dermatology, 74(5), AB32.

Draelos, Z., & Akridge, R. (2007). An efficacy assessment of a novel skin cleansing device in seborrheic dermatitis. Journal of the American Academy of Dermatology, 56(2), AB51.

Henes, E., Peterson, G., Ortblad, K., & Akridge, R. (2007). Evaluating the gentleness of a new professional model sonic skin care brush though non-invasive measurements of the skin barrier. Journal of the American Academy of Dermatology, 56(2), AB196.

Henes, E., Ortblad, K., Peterson, G., & Akridge, R. (2008). Clinical evaluation of the appearance of photoaging with combined use of a sonic device and topical therapies. In Journal of the American Academy of Dermatology, 58(2), AB25.

Henes, E., Ortblad, K., Kearney, M., Koski, N., Citron, R., & Akridge, R. (2012). Evaluation of a novel sonic brush head to deeply cleanse pores. In Journal of the American Academy of Dermatology, 66(4), AB26.

Henes, E., Peterson, G., Wisuri, K., Tadlock, L., Winterscheid, M. & Rapaka, S. (2014). Methods of Assessing Cleansing Efficacy of a Sonic Skin Care Brush. Journal of the American Academy of Dermatology, 70(5), AB18.

Kearney, M., Koski, N., Henes, E., & Winterscheid, M. (2013). Efficacy and safety of a sonic skin care brush on Keratosis Pilaris. In Journal of the American Academy of Dermatology, 68(4), AB49.

Koski, N., Henes, E., Jauquet, C., Wisuri, K., Rapaka, S., & Tadlock, L. (2014). Evaluation of a Sonic Brush, Cleanser, and Clay Mask on Deep Pore Cleansing and Appearance of Facial Pores Through a New Image Analysis Software Methodology. In Journal of the American Academy of Dermatology, 70(5), AB16.

Ortblad, K., Peterson, G., Akridge, R., & Draelos, Z. (2014). Long-term efficacy and tolerance of a sonic brush and salicylic acid cleanser for cleansing acneic skin. In Journal of the American Academy of Dermatology, 70(5), AB8.

PBL2004-002. Clarisonic sonic cleansing deeply cleanses the skin.

PBL 2008-001. Clarisonic sonic cleansing effectively removes makeup.

Peterson, G., Henes, E., Ortblad, K., & Akridge, R. (2007). A novel fluorescent makeup methodology used to measure the cleansing efficacy of a sonic skin care brush. Journal of the American Academy of Dermatology, 56(2), AB38.

Peterson, G., Rapaka, S., Koski, N., & Tadlock, L. (2015). A skin pollution model for assessing cleansing efficacy of a sonic skin care brush. Journal of the American Academy of Dermatology, 72(5), AB206.

Shah, S., & Alster, T. S. (2010). Clinical Efficacy of a Novel Sonic Infusion System for Periorbital Rhytides. Journal of Drugs in Dermatology, 9(9), 1121.

Tadlock, L., Ortblad, K., Yatskayer, M., & Oresajo, C. (2015). Split face, randomized, clinical evaluation of the efficacy of a facial regimen alone vs a facial regimen used with a sonic cleansing brush. Journal of the American Academy of Dermatology, 72(5), AB26.

Ultee, J. (2016). Is reinigen met de Clarisonic goed voor je huid? Opgehaald op 20 september 2017 van http://www.dr-jetskeultee.nl/is-reinigen-met-de-clarisonic-goed-voor-je-huid/

Deel dit via:
Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geplaatst in Huid & Haar Getagd met , , ,
2 reactie op “Clarisonic reinigingsborstel: huidverbeteraar of hebbeding? De wetenschap achter een sonische reiniging
  1. Yvonne schreef:

    Ik had regelmatig onderhuidse ontstekingen op kun kin. Sins ik deze, inmiddels een jaar, gebruik is dat nagenoeg nooit meer het geval!

    Ik gebruik elke dag foundation trouwens.

  2. Yvonne schreef:

    Spelfout: op m’n kin

Review mijn reviews

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*