De 3 beste manieren om ervoor te zorgen dat je kleintje zo weinig mogelijk last krijgt van luieruitslag

Iedere moeder met een baby krijgt er op een gegeven moment mee te maken: luieruitslag. Soms blijft het bij wat lichte irritatie, in andere gevallen lijkt het wel alsof de billen van je baby in vuur en vlam staan. Dan is de huid op de billetjes van je arme kind zo rauw en nattend dat zelfs de beste zalf zich amper aan de huid kan hechten.

Allemaal erg onprettig en pijnlijk, en het is dus ook niet zo verwonderlijk dat luieruitslag bij je baby leidt tot meer huilen, frustratie en veranderingen in het eet- en slaappatroon (Stamatas & Tierney, 2014).

Luieruitslag (ook wel luierdermatitis of luiereczeem genoemd) is een vorm van huidirritatie en -ontsteking die wordt veroorzaakt door frequent en/of langdurig contact van de huid met urine en ontlasting. Het is de meest voorkomende dermatologische aandoening onder zuigelingen, met name als ze tussen de 8 en 12 maanden oud zijn en vast voedsel beginnen te eten (Ward et al., 2000).

De oorzaak van luieruitslag is afhankelijk van een combinatie van factoren, waaronder de zure pH van de ontlasting, de aanwezigheid van bepaalde micro-organismen of enzymen, de mate van vochtigheid (luieruitslag komt sneller voor bij diarree), het schuren van de luier tegen de huid en de warmte veroorzaakt door het dragen van een luier (Atherton, 2001, 2004).

De meest effectieve manier om luieruitslag te voorkomen, is om baby’s simpelweg geen luiers te laten dragen. Geen luiers gebruiken zorgt echter weer voor een hele hoop andere problemen…

Luieruitslag is daarom eigenlijk nooit helemaal te voorkomen. Maar er zijn wel een aantal goede manieren waarop je het risico op het ontstaan van luieruitslag en al aanwezige luieruitslag zoveel mogelijk kunt verminderen (Humphrey et al., 2006)!

Luier om baby1. Creëer blote-billen-tijd
Je kind helemaal geen luiers laten dragen is onpraktisch en onhygiënisch, maar het is wel goed om de babybilletjes zo af en toe te laten luchten. Dit kan je altijd even doen bij het verschonen, in ieder geval tot de schoongemaakte billetjes helemaal zijn opgedroogd.

Verschoon daarnaast regelmatig om te voorkomen dat de luier te nat wordt of dat ontlasting en urine zich kunnen vermengen. In ieder geval gelijk als je poep ruikt of voelt dat de luier zwaar is, en anders om de 3-4 uur (Lane et al., 1990).

Badtijd is een ander goed moment om de babybillen wat vrijheid te geven, aangezien de badkamer dan vaak lekker warm is. Als het mooi weer is of gewoon goed warm in de kamer, dan kan je baby ook even lekker in z’n blote billen op een matje liggen.

2. Kies voor een goede wegwerpluier
Een goede wegwerpluier heeft een goed absorptievermogen, is voldoende luchtdoorlatend en heeft de juiste pasvorm.

Absorptievermogen
Waar conventionele wegwerpluiers gevuld zijn met enkel cellulosevezels om poep en plas te absorberen, hebben luiers gevuld met een absorberende gel (sodium polyacrylate polymeren) een beter absorptievermogen, waardoor de huid minder snel overgehydrateerd raakt en een betere pH tot stand kan worden gebracht (Campbell et all., 1987; Lane et al., 1990; Odio & Friedlander, 2000). Met stoffen luiers lopen baby’s een nog groter risico op luieruitslag dan bij conventionele wegwerpluiers (Fiorillo, 2004).

Luchtdoorlatendheid
Zuigelingen die luchtdoorlatende wegwerpluiers dragen ervaren significant minder luieruitslag dan zuigelingen die standaard, geen luchtdoorlatende wegwerpluiers dragen. Luchtdoorlatende luiers hadden een remmend effect op de overleving van de Candida albicans-bacterie (Akin et al., 2001).

Pasvorm
Een goede luier zit liever iets te ruim dan te krap, zodat er voldoende ruimte zit tussen de luier en de billen, waardoor het contact van de huid met urine of ontlasting geminimaliseerd wordt (Shin, 2005).

In 2011 heeft Kassa samen met 17 baby’s en hun vaders, en onafhankelijk onderzoeksbureau TUV Rheinland acht luiermerken getest op draagcomfort, absorptievermogen en rekvermogen (zie hier). De luiers van Kruidvat eigen merk kwamen hierbij als beste uit de test: deze bleek in staat de ergste diarree tegen te houden en is ook nog eens goedkoop. Op de tweede plek kwam Pampers Baby-Dry, dat geprezen werd voor het goede draagcomfort en absorptievermogen.

Uit de test van de Consumentenbond in 2013, waarbij 16 wegwerpluiers voor dreumesen van 7 tot 18 kilo (maat 4) werden vergeleken, kwamen de luiers van Pampers (Baby-Dry én Active Fit) als beste uit de test. Pampers zijn luiers met een goed absorptievermogen, een goede luchtdoorlatendheid (heeft een achterkant die zowel luchtdoorlatend is als lekken tegengaan) én een uitstekende pasvorm!

Tip: Luierinfo.nl biedt elke dag een overzicht van alle actuele luier aanbiedingen, geeft informatie over luiers en vergelijkt de standaard prijzen van luiers. Echt een aanrader!

3. Zorg voor een goede huidverzorging van de babybilletjes
Er is geen gerandomiseerd vergelijkend onderzoek van goede kwaliteit uitgevoerd naar de invloed van huidverzorging op luieruitslag. Desondanks zijn er wel een aantal goede aanwijzingen wat een optimale huidverzorging voor babybilletjes is.

Wassen en schoonmaken
Het schoonmaken van babybillen met billendoekjes of lauw water en een schoon en zacht washandje hebben vergelijkbare effecten op de babyhuid, zolang voorzichtig wordt schoongemaakt. Hetzelfde geldt voor het baden van je baby met een speciale babyreiniger of met water alleen (Ehretsmann et al., 2001; Blume‐Peytavi et al., 2014).

Belangrijkste is dat de reiniging mild is! Het gebruik van te agressieve reinigers (zoals zeep) of irriterende bestanddelen als alcohol en parfum kan namelijk de luieruitslag verergeren (Stamatas & Tierney, 2014). Dit is ook het beste voor de gezondheid van je eigen handen!

Babypoeder
Vroeger werd op grote schaal babypoeder met daarin talk of zetmeel gebruikt om zoveel mogelijk vocht bij de babybilletjes op te nemen. Inmiddels is babypoeder een controversieel middel: de in de lucht verstoven poederdeeltjes kunnen de longen van je baby behoorlijk irriteren en zijn bij inhalatie van een grote hoeveelheid (bijvoorbeeld als het busje openvalt) zelfs levensbedreigend (Pairaudeau et al., 1991; Dekel et al., 2004). Talk verwerkt in billenzalf lijkt mij overigens ook geen goed idee, aangezien talk beter niet op een beschadigde huid aangebracht kan worden omdat dan granulomen kunnen ontstaan (korrelige knobbeltjes gevormd door een specifiek type ontstekingsreactie)  (Fiume et al., 2015).

Billenzalf
Billenzalf is een geweldig middel om babybilletjes te beschermen tegen luieruitslag en herstel hiervan te bespoedigen. Billenzalf bevat een hoge hoeveelheid aan veilige barrièrevormende cosmetica-ingrediënten zoals occlusieven of zinkoxide, die een dun laagje over de beschadigde huid vormen en de huid hierdoor beschermen tegen blootstelling aan de urine en ontlasting en frictie te verminderen. Daarbij bevat de formule vaak huidkalmerende en/of huidherstellende ingrediënten om het herstel te bespoedigen (Atherton, 2004; Shin, 2005).

Zit er nog billenzalf op de billen van je baby bij de volgende verschoning? Lekker laten zitten! Als je gaat wrijven maak je tegelijkertijd de huid eronder nog meer kapot. Dep alleen voorzichtig zalf weg waar deze vies is geworden (Borkowski, 2004; Shin, 2005). Om effectief te zijn, dien je de zalf wel regelmatig aan te brengen, liefst bij elke verschoning.

Nog een persoonlijke tip: heeft je baby last van diarree, smeer dan de billetjes alvast in met billenzalf zelfs als je baby nog geen luieruitslag heeft. Dit voorkomt een hoop ellende!

Een open deur, maar toch nog maar het volgende: kies voor goede billendoekjes en een een goede billenzalf!

Werkt al het bovenstaande niet, neemt de luieruitslag ernstige vormen aan en/of verschijnen er schilferige randen rond de beschadigde plekken, raadpleeg dan altijd een arts!


Bronnenlijst

Atherton, D. J. (2001). The aetiology and management of irritant diaper dermatitis. Journal of the European Academy of Dermatology and Venereology, 15(s1), 1-4.

Atherton, D. J. (2004). A review of the pathophysiology, prevention and treatment of irritant diaper dermatitis. Current Medical Research and Opinion®, 20(5), 645-649.

Blume‐Peytavi, U., Hauser, M., Lünnemann, L., Stamatas, G. N., Kottner, J., & Garcia Bartels, N. (2014). Prevention of Diaper Dermatitis in Infants—a Literature Review. Pediatric dermatology, 31(4), 413-429.

Borkowski, S. (2004). Diaper rash care and management. Pediatric nursing, 30(6), 467-470.

Campbell, R. L., Seymour, J. L., Stone, L. C., & Milligan, M. C. (1987). Clinical studies with disposable diapers containing absorbent gelling materials: evaluation of effects on infant skin condition. Journal of the American Academy of Dermatology, 17(6), 978-987.

Dekel, Y., Rath-Wolfson, L., Rudniki, C., & Koren, R. (2004). Talc inhalation is a life-threatening condition. Pathology Oncology Research, 10(4), 231-233.

Ehretsmann, C., Schaefer, P., & Adam, R. (2001). Cutaneous tolerance of baby wipes by infants with atopic dermatitis, and comparison of the mildness of baby wipe and water in infant skin. Journal of the European Academy of Dermatology and Venereology, 15(s1), 16-21.

Fiorillo, L. (2004). Therapy of pediatric genital diseases. Dermatologic therapy, 17(1), 117-128.

Fiume, M. M., Boyer, I., Bergfeld, W. F., Belsito, D. V., Hill, R. A., Klaassen, C. D., … & Snyder, P. W. (2015). Safety Assessment of Talc As Used in Cosmetics. International Journal of Toxicology, 34(1_suppl), 66S-129S.

Humphrey, S., Bergman, J. N., & Au, S. (2006). Practical management strategies for diaper dermatitis. Skin Therapy Lett, 11(7), 1-6.

Lane, A. T., Rehder, P. A., & Helm, K. (1990). Evaluations of diapers containing absorbent gelling material with conventional disposable diapers in newborn infants. American Journal of Diseases of Children, 144(3), 315-318.

Odio, M., & Friedlander, S. F. (2000). Diaper dermatitis and advances in diaper technology. Current opinion in pediatrics, 12(4), 342-346.

Pairaudeau, P. W., Wilson, R. G., Hall, M. A., & Milne, M. (1991). Inhalation of baby powder – an unappreciated hazard. BMJ, 302(6786), 1200-1201.

Shin, H. T. (2005). Diaper dermatitis that does not quit. Dermatologic therapy, 18(2), 124-135.

Stamatas, G. N., & Tierney, N. K. (2014). Diaper dermatitis: etiology, manifestations, prevention, and management. Pediatric dermatology, 31(1), 1-7.

Ward, D. B., Fleischer, A. B., Feldman, S. R., & Krowchuk, D. P. (2000). Characterization of diaper dermatitis in the United States. Archives of pediatrics & adolescent medicine, 154(9), 943-946.

Deel dit via:
Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geplaatst in Huid & Haar Getagd met , , ,
Een reactie op “De 3 beste manieren om ervoor te zorgen dat je kleintje zo weinig mogelijk last krijgt van luieruitslag
  1. Ada schreef:

    Wij gebruiken Bepanthen. Zeker de beste en een aanrader!

Review mijn reviews

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*