De Tuinen Aloë Vera Dag en Nachtcrème is verkozen tot Beste Product van het Jaar 2015-2016

De Aloë Vera Dag en Nachtcrème van De Tuinen is in de categorie ‘gezichtsverzorging’ Beste Product van het Jaar 2015-2016 geworden. Maar liefst 30.000 Nederlanders hadden hun voorkeursstem uitgebracht op deze gezichtscrème (Careality, 2015).

Wat maakt deze specifieke gezichtscrème zo populair? Uit welke ingrediënten is het samengesteld? En is het daadwerkelijk de moeite waard om een keer uit te proberen?

In dit artikel zal ik de cosmeticaformule uitdiepen en de sterke en zwakke punten van De Aloë Vera Dag en Nachtcrème van De Tuinen op een rij zetten!

De-Tuinen-Aloe-Vera-Dag-En-NachtcrèmeDe cosmeticaformule van de Aloë Vera Dag en Nachtcrème
De Aloë Vera Dag en Nachtcrème van De Tuinen is samengesteld uit de volgende cosmetica-ingrediënten:

Aloe Barbadensis, Paraffinum Liquidum, Pentylene Glycol, Caprylic/Capric Triglyceride, Glyceryl Stearate SE, Propylene Glycol, Aqua, Sodium Cetearyl Sulfate, Maltodextrin, Dimethicone, Camellia Oleifera Leaf Extract, Cetyl Alcohol, Tocopherol, Xanthan Gum, Parfum, Tetrasodium EDTA, Hydrogenated Vegetable Glycerides Citrate, Benzyl Salicytate, Hexyl Cinnamal, Linalool, Coumarin, Citronellol, Hydroxycitronellal, Alpha-isomethyl Ionone.

Parfum(allergenen)
Bovenstaande formule lijkt een hele waslijst, maar eigenlijk is deze behoorlijk simpel. De gezichtscrème bevat namelijk parfum, dat onder andere is samengesteld uit zeven geurstoffen die vallen onder de declaratieplichtige parfumallergenen: Benzyl Salicytate, Hexyl Cinnamal, Linalool, Coumarin, Citronellol, Hydroxycitronellal, Alpha-isomethyl Ionone. Denk je deze even weg uit de formule, dan blijft er nog maar een kort lijstje over.

Over de Aloë Vera in de Aloë Vera Dag en Nachtcrème
Het ingrediënt waaraan de gezichtscrème haar naam te danken heeft, is natuurlijk de Aloë Vera. Aloe Vera-gel is een uitstekend en veilig hydraterend bestanddeel dat tevens een huidherstellende en anti-irriterende werking heeft (Eshun & He, 2004; CIR, 2007). De aanwezigheid van Aloe Vera-gel wordt op cosmeticaproducten aangegeven met de INCI-naam ‘Aloe Barbadensis Leafe Juice’; dit is echter niet wat deze gezichtscrème bevat. Deze gezichtscrème bestaat voor 70% uit Aloe Barbadensis concentraat (INCI-naam: Aloe Barbedensis), wat in kwaliteit helaas toch minder is dan Aloe Vera-gel (Bozzi et al., 2007; CIR, 2007; Pelley et al., 1998; Waller et al., 2004).

De (semi)occlusieven en terugvetters
Een groot deel van de formule bestaat uit Paraffinum Liquidum (minerale olie), dat net als andere occlusieven haar werking dankt omdat het in staat is een beschermend laagje om de huid te leggen en er op die manier voor te zorgen dat de huid geen vocht meer verliest (Elder, 1984).

Tevens bevat de formule Dimethicone, een soort silicone dat net als andere siliconen een semi-occlusief is (een stof met een ‘semi-afsluitend’ vermogen), en er tevens voor zorgt dat het product een gladde en soepele substantie krijgt, waardoor het goed uit te smeren is (Andriot et al., 2007; Nair, 2003).

De formule bevat één terugvetter, namelijk Caprylic/Capric Triglyceride, een huidverzachtend vetzuur afkomstig van kokosnootolie dat een uitstekend veiligheidsprofiel heeft (CIR, 1980, 2003).

De huidverzorgers
Camellia Oleifera Leaf Extract is een plantenextract dat familie is van en ongeveer dezelfde huidverzorgende eigenschappen heeft als groene thee (Camellia sinensis), namelijk ontstekingsremmende, anticarcinogene, hydraterende en egaliserende eigenschappen (zie hier). Persoonlijk vind ik het wel jammer dat niet gekozen is voor Camellia Sinensis, aangezien dit ingrediënt volgens de Cosmetic Database van de Environmental Working Group, veel beter onderzocht is dan Camellia Oleifera.

De formule bevat ook nog Tocopherol oftewel vitamine E, die waarschijnlijk te laag in concentratie zal zijn om een echt huidverzorgend effect te kunnen bewerkstelligen. Dit ingrediënt zal vooral zijn toegevoegd vanwege haar antioxidatieve werking, waardoor de stof bijdraagt aan een verbeterde houdbaarheid van de crème.

De hulpstoffen
Glyceryl Stearate SE is een ‘self-emulsifying’ (vandaar de afkorting SE) vorm van Glyceryl Stearate (een wasachtige stof die ook van nature voorkomt in de huid), die dient als emulgator die er in het bijzonder voor zorgt dat de crème niet gaat ‘rullen’ wanneer je hem op je huid smeert, en tevens een huidverzachtend effect heeft (CIR, 1982, 2007b).

De formule bevat twee verschillende soorten glycolen: Pentylene Glycol en Propylene Glycol. Glycolen zijn moleculen met twee alcoholgroepen die in staat zijn om de huidvochtigheid in lichte mate te verhogen en de opname van actieve stoffen door de huid te verhogen. Omdat het allemaal oplosmiddelen zijn heeft het product minder water nodig, hierdoor ook minder conserveermiddelen, en daarnaast verhoogt het de viscositeit van de emulsie, waardoor een dikke crèmige structuur ontstaat. Deze glycolen hebben een redelijk goed veiligheidsprofiel, hoewel ze in sommige gevallen huidirritatie of contacteczeem kunnen veroorzaken, met name wanneer ze in hoge concentraties in een product verwerkt zijn – wat bij deze gezichtscrème overigens niet het geval is (Johnson et al., 2012; Fiume et al., 2012).

Cetyl Alcohol wordt gebruikt als verzachtend middel, emulgator, opacifier en verdikkingsmiddel. Daarnaast geeft het crèmes een mooie parelmoerachtige glans. Cetyl Alcohol heeft een goed veiligheidsprofiel (Elder, 1988).

Sodium Cetearyl Sulfate is een surfactant die met name gebruikt wordt in reinigingsproducten, maar die in dit geval vooral gebruikt wordt als emulgator (Fiume et al., 2010).

Maltodextrin is een absorberende stof waar wat betreft de veiligheid en kwaliteit amper iets over bekend is.

Xanthan Gum (Xanthaangom) is een zeer effectieve en veilige gom die gebruikt wordt als verdikkingsmiddel en tevens als emulsiestabilisator, viscositeitsregelaar en gelvormer (Belsito et al., 2012).

Tetrasodium EDTA is als chelaatvormer verantwoordelijk voor de stabiliteit van de formule, en heeft een prima veiligheidsprofiel (Lanigan & Yamarik, 2001).

Hydrogenated Vegetable Glycerides Citrate is een gehydrogeneerd mengsel van plantaardige glyceriden en citroenzuur, dat fungeert als emulgator en teven een huidverzachtend effect heeft, maar waarover amper iets bekend is.


Gerelateerd: Review – De Tuinen Groene Klei Masker (in vergelijking met andere kleimaskers)


De Aloë Vera Dag en Nachtcrème en de kenmerken van een goede gezichtscrème
Al een tijd geleden heb ik een heel artikel geschreven over de kenmerken van een goede gezichtscrème. Bij elke gezichtscrème die ik review, gebruik ik deze kenmerken als maatstaf om te kijken wat de sterke en zwakke punten van de crème zijn, en zal ik ook nu weer gebruiken.

De aan- en afwezigheid van (potentieel) schadelijke ingrediënten
Een goede gezichtscrème brengt de huid allereerst geen schade toe.

De Aloë Vera Dag en Nachtcrème bevat geen alcohol, irriterende plantenextracten, kleurstoffen of conserveermiddelen. Ook denk ik dat de glycolen die zijn verwerkt in deze formule, geen huidirriterend vermogen hebben. Helaas bevat de formule wél parfum, bestaande uit maar liefst zeven declaratieplichtige parfumallergenen.

Het hydraterende vermogen
Een goede gezichtscrème helpt de huid een gezond vocht- en vetgehalte te bewerkstelligen.

De grote hoeveelheid aan Aloë Vera in combinatie met de minerale olie en het huidverzachtende vetzuur, maakt dat dit product zeker een uitstekende bijdrage levert aan een optimale hydratatie van de huid.

Ik vermoed dat hierin vooral de kracht van het product ligt, en dat het product om deze reden met name een favoriet zal zijn bij mensen met een (zeer) droge huid.

De invloed op de huidtextuur
Een goede gezichtscrème verbeterd de textuur van de huid (de manier waarop de huid aanvoelt als het wordt aangeraakt) met behulp van veilige en bewezen effectieve huidverzachtende ingrediënten.

Met name de silicone en het vetzuur zullen hier een bijdrage aan leveren. Verder vind ik dit criterium lastig om te bepalen omdat ik de crème zelf nooit gebruikt heb, maar vermoed dat dit wel goed zal zijn omdat dit vaak toch een van de eerste criteria is waarop mensen een crème beoordelen.

De invloed op het functioneren van de huid
Een goede gezichtscrème verbeterd het functioneren van de huid met behulp van veilige en bewezen effectieve huidverzorgende ingrediënten.

De huidverzorgende ingrediënten in deze crème zijn het Aloë Vera concentraat en het plantenextract Camellia Oleifera Leaf Extract. Aloë Vera heeft een beperkte werking en Camellia Oleifera Leaf Extract is veelbelovend maar nog niet goed onderzocht. De formule bevat geen andere stoffen waarvoor goede aanwijzingen bestaan dat zij het functioneren van de huid verbeteren, zoals retinol, panthenol of niacinamide.

Bescherming van de huid
Een goede gezichtscrème helpt schade aan de huid te voorkomen met behulp van veilige en bewezen effectieve huidbeschermende ingrediënten.

Ook in dit geval is het plantenextract Camellia Oleifera Leaf Extract waarnaar verwezen wordt als huidbeschermend bestanddeel. Een UV-filter ontbreekt (het is immers zowel een dag- als een nachtcrème) en ook andere stoffen waarvoor goede aanwijzingen bestaan dat zij in de juiste concentratie een huidbeschermde functie hebben, zoals vitamine C en vitamine E, ontbreken aan de formule.

Geschiktheid voor het huidtype
Een goede gezichtscrème is qua formule aangepast aan het huidtype waarvoor het claimt geschikt te zijn.

De Aloë Vera Dag en Nachtcrème zou geschikt moeten zijn voor elk huidtype, maar ik denk niet dat dit klopt. Sowieso is deze crème vanwege het parfum niet geschikt voor mensen met een gevoelige huid. Daarnaast bevat de crème behoorlijk wat minerale olie, waardoor het waarschijnlijk niet prettig zal zijn voor mensen met een vette huid. Zoals ik eerder heb aangegeven, denk ik dat deze gezichtscrème met name geschikt is voor mensen met een (zeer) droge huid.

Kwaliteit van de verpakking
Een goede gezichtscrème is verpakt in een (pomp)flacon of tube die blootstelling aan lucht, licht en vocht zoveel mogelijk tegengaat zodat werkzame bestanddelen hun werkzaamheid kunnen behouden. Helaas is dit niet het geval: de Aloë Vera Dag en Nachtcrème is verpakt in een doorzichtige pot.

Eindconclusie…
In het artikel van Careality stelt algemeen directeur van De Tuinen Colinda Hoegee dat de Aloë Vera Dag en Nachtcrème drie keer van uiterlijk is veranderd, terwijl het qua inhoud al 35 jaar hetzelfde is gebleven.

Wat mij betreft veranderen ze nog één maal de verpakking, namelijk een lucht- en lichtdichte pompflacon.

Gooien ze het parfum uit de formule, dan zou ik deze gezichtscrème zeker uitproberen.

Zouden er ook daadwerkelijk één of twee ingrediënten aan worden toegevoegd die het functioneren van de huid verbeteren of de huid meer bescherming bieden, dan zou ik naar de winkel rennen om het product te kopen!

Voorlopig houd ik het echter gewoon bij de Decubal Gezichtscrème Vitaal!

De Tuinen Aloë Vera Dag en Nachtcrème bevat 50 of 120 ml en is voor respectievelijk €8,99 dan wel €15,99 hier verkrijgbaar bij Holland & Barrett (voorheen De Tuinen).

Heb jij al ervaring met dit product en denk je dat deze waardevol zou kunnen zijn voor andere lezers? Laat dan a.u.b. een reactie achter!


Bronnenlijst

Andriot, M. et al.. (2007). Silicones in Industrial Applications. In: De Jaeger, R. & Gleria, M., Inorganic Polymers. Nova Science Publishers.

Belsito, M. D., Hill, R. A., Klaassen, C. D., Liebler, D., Marks Jr, J. G., & Ronald, C. (2012). Safety Assessment of Microbial Polysaccharide Gums as Used in Cosmetics.

Besteproductvanhetjaar.nl

Bozzi, A., Perrin, C., Austin, S. & Arce Vera, F. (2007). Quality and authenticity of commercial aloe vera gel powders. Food Chem, 103, 22-30.

Careality (2015). De Tuinen Aloë Vera dag- en nachtcrème ‘Beste product van het Jaar 2015-2016 in Nederland’ in de categorie Gezichtsverzorging. Opgehaald op 3 januari 2016 van http://www.careality.nl/site/2015/12/17/de-tuinen-aloe-vera-dag-en-nachtcreme-beste-product-van-het-jaar-2015-2016-nederland-de-categorie-gezichtsverzorging/.

Cosmetic Ingredient Review (CIR) Expert Panel (1980). Final report of the safety assessment for caprylic-capric triglyceride. Journal of environmental pathology and toxicology, 4(4), 105-120.

Cosmetic Ingredient Safety Review (CIR) Expert Panel (1982). Final Report on the Safety Assessment of Glyceryl Stearate and Glyceryl Stearate/SE. JACT 1(4),169-192.

Cosmetic Ingredient Review (CIR) Expert Panel (2003). Annual Review of Cosmetic Ingredient Safety Assessments – 2001-2002. International Journal of Toxicology, 22(1), 1-35.

Cosmetic Ingredient Review (CIR) Expert Panel (2007a). Final report on the safety assessment of Aloe Andongensis Extract, Aloe Andongensis Leaf Juice, Aloe Arborescens Leaf Extract, Aloe Arborescens Leaf Juice, Aloe Arborescens Leaf Protoplasts, Aloe Barbadensis Flower Extract, Aloe Barbadensis Leaf, Aloe Barbadensis Leaf Extract, Aloe Barbadensis Leaf Juice,aloe Barbadensis Leaf Polysaccharides, Aloe Barbadensis Leaf Water, Aloe Ferox Leaf Extract, Aloe Ferox Leaf Juice, and Aloe Ferox Leaf Juice Extract. Int J Toxicol, 26(2), 1-50.

Cosmetic Ingredient Review (CIR) Expert Panel (2007b). Amended final report on the safety assessment of glyceryl dilaurate, glyceryl diarachidate, glyceryl dibehenate, glyceryl dierucate, glyceryl dihydroxystearate, glyceryl diisopalmitate, glyceryl diisostearate, glyceryl dilinoleate, glyceryl dimyristate, glyceryl dioleate, glyceryl diricinoleate, glyceryl dipalmitate, glyceryl dipalmitoleate, glyceryl distearate, glyceryl palmitate lactate, glyceryl stearate citrate, glyceryl stearate lactate, and glyceryl stearate succinate. International journal of toxicology,26(3), 1-30.

Fiume, M., Bergfeld, W. F., Belsito, D. V., Klaassen, C. D., Marks, J. G., Shank, R. C., … & Andersen, F. A. (2010). Final report on the safety assessment of sodium cetearyl sulfate and related alkyl sulfates as used in cosmetics. International Journal of Toxicology, 29(3), 115S-132S.

Fiume, M. M., Bergfeld, W. F., Belsito, D. V., Hill, R. A., Klaassen, C. D., Liebler, D., … & Andersen, F. A. (2012). Safety assessment of propylene glycol, tripropylene glycol, and PPGs as used in cosmetics. International journal of toxicology, 31(5), 245S-260S.

Elder, R. L. (1984). Final report on the safety assessment of fossil and synthetic waxes. J. Am. Coll. Toxicol, 3(3), 43-99.

Elder, R. L. (1988). Final report on the safety assessment of cetearyl alcohol, cetyl alcohol, isostearyl alcohol, myristyl alcohol, and behenyl alcohol. J Am Coll Toxicol, 7(3), 359-413.

Eshun, K., & He, Q. (2004). Aloe vera: a valuable ingredient for the food, pharmaceutical and cosmetic industries – a review. Critical reviews in food science and nutrition, 44(2), 91-96.

Johnson, W., Bergfeld, W. F., Belsito, D. V., Hill, R. A., Klaassen, C. D., Liebler, D., … & Andersen, F. A. (2012). Safety Assessment of 1,2-Glycols as Used in Cosmetics. International Journal of Toxicology, 31(5), 147S-168S.

Lanigan, R. S. & Yamarik, T. A. (2001). Final report on the safety assessment of EDTA, calcium disodium EDTA, diammonium EDTA, dipotassium EDTA, disodium EDTA, TEA-EDTA, tetrasodium EDTA, ..., tripotassium EDTA, trisodium EDTA, HEDTA, and trisodium HEDTA. International journal of toxicology, 21, 95-142.

Pelley, R. P., Martini, W. J., Liu, D. Q., Yang, Z., Rachui, S., Keuei-Mei Li, T. A. W., & Strickland, F. M. (1998). Multiparameter analysis of commercial “aloe vera” materials and comparison to Aloe barbadensis Miller extracts. Subtropical Plant Science, 50, 1-14.

Nair, B. (2003). Final report on the safety assessment of stearoxy dimethicone, dimethicone, methicone, amino bispropyl dimethicone, aminopropyl dimethicone, amodimethicone, .., amodimethicone hydroxystearate, behenoxy dimethicone, C24-28 alkyl methicone, C30-45 alkyl methicone, C30-45 alkyl dimethicone, cetearyl methicone, cetyl dimethicone, dimethoxysilyl ethylenediaminopropyl dimethicone, hexyl methicone, hydroxypropyldimethicone, stearamidopropyl dimethicone, stearyl dimethicone, stearyl methicone, and vinyldimethicone. International journal of toxicology, 22, 11-35.

Waller, T. A., Pelley, R. P., & Strickland, F. M. (2004). Industrial processing and quality control of Aloe barbadensis (Aloe vera) gel (p. 139-205). In: Aloes: The genus Aloe. London, CRC Press.

Deel dit via:
Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geplaatst in Huid & Haar Getagd met , , ,
6 reactie op “De Tuinen Aloë Vera Dag en Nachtcrème is verkozen tot Beste Product van het Jaar 2015-2016
 1. Lilly schreef:

  Bedankt voor de review! Ik gebruik deze crème al een tijdje en ben er erg tevreden over! Ik heb jouw ingrediëntenlijst eens vergeleken met degene op mijn potje, maar deze komen niet overeen. Zoals je op de foto kunt zien staat hier als eerste ingrediënt Aloe Barbadensis Leaf Juice genoemd. Kun je dit verklaren?

  • Loes schreef:

   Hoi Lilly,

   Bedankt voor je reactie! De discrepantie in de ingrediëntenlijst komt waarschijnlijk omdat ik deze heb overgenomen van de website van De Tuinen, en vermoed dat deze niet meer accuraat is.

   Ik heb de ingrediëntenlijst inmiddels aangepast aan de hand van de foto die je mij hebt doorgestuurd, erg handig! De rest van het artikel zal ik er ook zo snel mogelijk op aanpassen.

   Groetjes,

   Loes

 2. Bo schreef:

  Ik probeerde deze creme ook uit, omdat er stond, als beste getest….

  Ik werd wakker met een vuurrode, jeukende huid en nog donkerdere vlekken! M’n rechteroog was opgezwollen en mijn huid is voorlopig gortdroog… Op andere forums ben ik gaan nalezen of er nog meer vrouwen waren met dit probleem, het bleek inderdaad zo te zijn.

  Toch maar even de klantenservice van de Tuinen bellen morgen.. En ladies, als je een gevoelige huid hebt, koop het alsjeblieft niet!

 3. sharina schreef:

  Aloe vera krem voor vlekjes

 4. Britt schreef:

  Ik ben super tevreden over dit product, ik heb een heel vettige T zone dan de rest is super droog. door mijn verzorging van mijn vette huid raakte de rest beschadigd.

  Tot op het punt dat ik heel droge plekken kreeg, begok ik dit product er op te smerennen mijn huid is in een mum van tijd stukken beter.

  Voelt nog eens zacht aan en maakt mijn nachtrust 10 keer beter omdat ik mij geen zorgen meer moet maken.

  Top product raad ik zeker aan

Review mijn reviews

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*