Droogshampoo: een must-have voor iedere toilettas!

Droogshampoo sprayNu ik weet hoe belastend wassen is voor mijn haren, probeer ik dit zo min mogelijk te doen. Mijn streven is maximaal twee keer per week, maar helaas heb ik redelijk snel vet haar en voel ik mij genoodzaakt om het tussendoor nog een keer te wassen. In mijn zoektocht naar andere optie, belandde ik – natuurlijk! – bij de droogshampoos.

De herintroductie van droogshampoo
Droogshampoo is, zoals de naam al aangeeft, een shampoo die je kunt gebruiken zonder het haar echt te wassen. In feite is het op droge wijze reinigen van haren al eeuwen oud, en pas sinds het einde van de 19e eeuw vervangen door reinigen  met water en wasactieve stoffen (Mahomet & Fisher, 1997). Met de introductie van de Verrassend Volume-droogshampoo van Andrélon in 2011 en al de prijzen die dit product ontving, werd droogshampoo ineens weer een hip product.

DroogshampoosDe droogshampoo-formule
Er zijn een aantal belangrijke verschillen tussen droogshampoos en gewone shampoos. Het eerste en belangrijkste verschil met een gewone shampoo, is dat droogshampoo geen reinigende bestanddelen bevat. De werkzame ingrediënten in een droogshampoo bestaan veelal uit vetabsorberende mineralen zoals talkpoeder of silica, een bepaald soort zetmeel en oplosmiddelen (met name alcohol) die samen het vet in je haren absorberen. Echt ‘schoon’ wordt je haar dus niet van droogshampoo.

Het tweede verschil ligt in het verlengde hiervan: droogshampoo gebruik je niet in combinatie met water en bevat ook (bijna) geen water. Hoewel normale shampoos voornamelijk uit water bestaan (zie hier), maakt water slechts een klein deel uit van de droogshampoo-formule. In plaats van water bevatten droogshampoos het ingrediënt dat noodzakelijk is voor de toepassing van droogshampoo: drijfgas (of een combinatie van drijfgassen) dat eigenlijk standaard wordt gebruikt bij spuitbussen en veelal bestaan uit een mengsel van butaan, isobutaan en propaan (INCI-namen: Butane, Isobutane en Propane). Reden dat droogshampoos in spuitbussen zitten, is dat hiermee het poederachtige product op een spaarzame en gelijkmatige wijze over het haar kan worden verdeeld.

De enige (noemenswaardige) ingrediënten die droogshampoo nog meer bevat zijn parfum/geurstoffen en eventueel wat conditionerende ingrediënten.

De veiligheid van vetabsorberende stoffen in droogshampoos
Zetmeel is simpelweg een soort koolhydraat aanwezig in planten als voedselreserve, wordt vaak verwerkt in allerlei voedingsmiddelen en is veilig om gebruikt te worden in cosmetica, met name als de planten geteeld zijn zonder gebruik van pesticiden (zie bijvoorbeeld Nair & Yamarik, 2002 en Andersen, 2006 voor de veiligheid van Aluminum Starch Octenylsuccinate en Oryza Sativa Starch).

Veelgebruikte mineralen met vetabsorberende eigenschappen in droogshampoos, zijn kiezelaarde (Silica) en talkpoeder (Talc) zijn. Het gebruik van talkpoeder als cosmeticum is al eeuwen oud, en de veiligheid hiervan heeft vaak ter discussie gestaan. Het grote probleem met talk is namelijk dat het vervuild kan zijn met asbest. Voor cosmetica geldt echter dat alleen asbestloze talk gebruikt mag worden (talk dat geen potentieel kankerverwekkend asbest amfibole vezels bevat) (CIR, 2013; Sinniah, 2011).

Het grootste probleem met bovengenoemde stoffen is, dat ze geïnhaleerd kunnen worden zodra ze met behulp van drijfgassen in de lucht worden gespoten, en op die manier wellicht voor klachten aan de luchtwegen kunnen zorgen. Buiten dat, denk ik dat droogshampoos over het algemeen erg veilig zijn. Ik zou ze alleen niet aanraden aan mensen die al problemen met hun luchtwegen hebben en ik zou ook zeker even je adem inhouden wanneer je de droogshampoo op je haar spuit.

Het gebruik van droogshampoo
Het gebruik van droogshampoo is simpel en snel. Droogshampoo zit net als haarspray in een spuitbus en gebruik je op vrijwel dezelfde wijze. Droogshampoo dien je aan te brengen door de spuitbus eerst goed te schudden zodat er voldoende druk op komt te staan, en het Gebruiksaanwijzing Batiste Droogshampooproduct vervolgens vanaf zo’n 20 tot 30 centimeter afstand op de (droge!)  haarwortels te spuiten. Om de droogshampoo zo dicht mogelijk bij de haarwortels te kunnen spuiten is het handig om je plukken haar stuk voor stuk op te tillen. Gebruik altijd kleine beetjes zodat er geen overdaad en poeder in je haar komt; je kunt altijd nog meer in je haar spuiten!

De poederachtige formule zorgt ervoor dat er een wittige waas op de haren verschijnt (met uitzondering van Batiste Dark & Brunette en Medium & Brunette die een vleugje kleur bevatten speciaal voor respectievelijk zwart tot donkerbruin of kastanjebruin haar). Masseer het in en laat het vervolgens een aantal minuten inwerken, zodat het vet kan worden geabsorbeerd. Bij het uitkammen of uitwrijven van het product met een borstel, je vingers of een handdoek verdwijnt de witte waas en ziet je haar er minder vettig uit.

Zorg ervoor dat je de droogshampoo bij het uitkammen en/of uitwrijven zoveel mogelijk van de hoofdhuid verwijderd om zo langdurige blootstelling en huidirritatie te voorkomen. Heb je problemen met je hoofdhuid, zoals seborroïsch eczeem of roos, dan is het gebruik van droogshampoo wellicht niet zo’n goede optie.

Omdat je haar niet echt schoon wordt van droogshampoo, is het niet bedoeld ter complete vervanging van normale shampoo, maar meer ter aanvulling op de gebruikelijke haarwasroutine. Droogshampoo is namelijk ideaal om te gebruiken tussen wasbeurten door, wanneer je haar eigenlijk te vet is om het niet te reinigen maar je het wassen van je haar een dagje uit wilt stellen, wanneer je even geen tijd hebt om je haar te wassen of als je tijdelijk geen douchegelegenheid tot je beschikking hebt.  Droogshampoo kan net als haarlak volledig uit het haar gespoeld worden met water en een reinigende shampoo, en is geschikt voor elk haartype.

Het resultaat van droogshampoo
Door de poederachtige structuur voelt je haar na het gebruik van droogshampoo een stuk stugger. Bijkomend voordeel hiervan is echter, dat hiermee het haar automatisch ook meer volume krijgt. En: door het gebruik van droogshampoo lijkt het haar inderdaad minder vet!

Zelf ben ik droogshampoo gaan proberen omdat ik op zoek was naar een beter, minder schadelijk alternatief voor het vrijwel dagelijks wassen van mijn haar. Ik vroeg mij echter af wat schadelijker is: het haar een keer extra wassen of mijn haar niet wassen maar wel een lading droogshampoo met huidirriterende ingrediënten zoals alcohol en parfum(allergenen) op mijn hoofdhuid en nog ‘jonge’ haren te spuiten.

Na een jaar lang met regelmaat droogshampoo gebruikt te hebben, en mijn haar er inmiddels stukken beter uitziet, denk ik dat de voordelen van droogshampoo toch opwegen tegen de nadelen. Hierbij kies ik natuurlijk wel voor een droogshampoo met een formule die zo weinig mogelijk huidirriterende ingrediënten bevat!


Bronnenlijst

Andersen, F. A. (2006). Amended final report on the safety assessment of oryza sativa (rice) bran oil, oryza sativa (rice) germ oil, rice bran acid, oryza sativa (rice) bran wax, hydrogenated rice bran wax,... International Journal of Toxicology, 25(Suppl 2), 91-120.

Cosmetic Ingredient Review (CIR) Expert Panel (2013). Safety Assessment of Talc as Used in Cosmetics.

Mahomet, S.D. & Fisher, M.H. (1997). The travels of Dean Mahomet: an eighteenth-Century journey through India. Berkeley: University of California Press.

Nair, B. & Yamarik, T.A. (2002). Final report on the safety assessment of aluminum starch octenylsuccinate. Int J Toxicol, 21(1), 1-7.

Sinniah, D. (2011). Industry and Cosmetic Uses of Talc with their Implication on Health. IeJSME, 5(1), 10-16.

www.andrelon.nl

www.batiste.nl

www.schwarzkopf.nl

www.syoss.nl

Deel dit via:
Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geplaatst in Huid & Haar Getagd met , ,
Een reactie op “Droogshampoo: een must-have voor iedere toilettas!
  1. Stefanie schreef:

    Ik heb die van andrelon geprobeerd en ben super tevreden! 

Review mijn reviews

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*