Getest: actieve kool voor wittere tanden

Weer zo’n stof waar tegenwoordig een hoop om te doen is: actieve kool.

Actieve kool (of geactiveerde kool) wordt gemaakt van houtskool, die op een speciale manier verwerkt (geactiveerd) wordt zodat zowel de porositeit als het oppervlak sterk vergroot worden. Actieve kool heeft een zeer hoge mate van adsorptie: het is in staat vloeistoffen en gassen door te laten en ze bloot te stellen aan de koolstofatomen, die eventueel aanwezige schadelijke of ongewenste stoffen aan zich verbinden.

Tegenwoordig wordt actieve kool met name gebruikt in zuiverende water- en luchtfilters, als medisch hulpmiddel bij bepaalde vormen van vergiftiging, en bij vermindering van excessieve winderigheid na het eten (Chyka et al., 2004; EFSA, 2011). Het wordt ook regelmatig gebruikt met als doel diarree te verminderen (denk aan Norit), hoewel er in feite geen gunstig effect van actieve kool bij diarree is aangetoond (Belo et al., 2014).

Tanden poetsen met actieve kool

Het gebruik van actieve kool als natuurlijk tandbleekmiddel (zonder te hoeven bleken)
Actieve kool wordt inmiddels ook steeds vaker gebruikt in cosmeticaproducten, en is herkenbaar op de ingrediëntenlijst aan de INCI-namen ‘Activated Charcoal’ of ‘Charcoal Powder’.

De actieve kool wordt met name gebruikt in diverse reinigende gezichtsmaskers (waaronder het uitstekende Pore Refining Solutions Charcoal Mask van Clinique) en tandpasta’s die claimen op basis de aanwezigheid van onder meer deze stof de tanden witter te kunnen maken (zoals de Beverly Hills Formula Perfect White Black Tandpasta). Er is namelijk enig onderzoek waaruit blijkt dat geactiveerde kool effectief is bij het verwijderen van tannines (niet te verwarren met looizuur!): stoffen die onder meer aanwezig zijn in wijn, thee en koffie, en bij herhaaldelijke consumptie kunnen zorgen voor verkleuring van het tandglazuur (Mohan & Karthikeyan, 1997).

Geen idee wie als eerste bedacht heeft zijn of haar tanden te poetsen met pure geactiveerde kool, maar inmiddels zijn er op internet talloze foto’s en filmpjes te vinden van mensen die op die manier hun tanden witter proberen te maken. Op een aantal van deze foto’s zag de transformatie er behoorlijk indrukwekkend uit, hoewel tijdens het lezen van de bijbehorende artikelen soms duidelijk werd dat er tegelijkertijd ook andere bleekmiddelen waren gebruikt, of de na-foto’s in sommige gevallen bij nadere inspectie gewoon erg bewerkt leken.


Gerelateerd: Consumentenbond: de beste tandpasta voor wittere tanden


De test… uitvoering en uitslag!
Een aantal weken geleden ben ik het ook gaan uitproberen. Ik heb een doosje Norit capsules gekocht, hiervan gedurende een maand elke week een opengebroken in een kommetje, een vochtige tandenborstel er in gedoopt, mijn timer op 5 minuten gezet en vervolgens mijn tanden hiermee gepoetst tot het alarm afging en mijn gebit eruit zag als dat van een ork. De voor- en na-foto’s heb ik zoveel mogelijk vanaf dezelfde plek en in hetzelfde licht genomen, maar de kleuren zagen er toch telkens net iets anders uit, wat verraderlijk was. Het eindresultaat van mijn test met actieve kool: mijn tanden zijn er niet zichtbaar witter van geworden. Jammer!

Carbon BrightEen jaar later heb ik de geactiveerde kool voor tanden van Carbon Bright geprobeerd, maar ook hiermee zag ik geen opmerkelijk verschil.

Feit dat mijn testje niet het gewenste resultaat had, hoeft overigens niet te betekenen dat het bij anderen niet werkt! Actieve kool kan alleen effectief zijn bij het verwijderen van gekleurde aanslag, en niet bij tanden die van binnenuit verkleurd zijn. Misschien dat ik  te weinig gekleurde aanslag op mijn tanden heb om een verschil te maken. Heb je hier wel last van, dan is geactiveerde kool voor jou misschien wel een goede optie.

Wat naar mijn mening zeer positief was aan dit experiment, is dat de kool zich werkelijk aan elk klein stukje tandplak hechtte en dit zwart kleurde. Hierdoor werd ik gedwongen om mijn gebit na afloop écht goed te reinigen, aangezien ik anders met zwarte plekjes tussen mijn tanden rond zou moeten lopen. Eerlijk is eerlijk: mijn tanden zijn nog nooit zo mooi schoon geweest!

Het poetsen met actieve kool een behoorlijk goedkope en veilige methode om je tanden te reinigen, aangezien het niet duur is, het niet erg is als je er iets van doorslikt en de kool verder ook niet onaangenaam ruikt of smaakt. Er is alleen nog geen onderzoek verricht of je wellicht je tandglazuur kunt beschadigen door je tanden (te hard of te vaak) te poetsen met de wat ruwe kooldeeltjes. Net als bij alles, geldt ook voor het (uitproberen van) poetsen met actieve kool, dat ‘gebruik met mate’ een goed devies is. En verwacht er geen wonderen van.

Overigens is er ook nog een andere geactiveerde kool op de markt dat bedoeld is als natuurlijk whitening poeder voor de tanden en die ik nog niet uitgeprobeerd heb: Charwhite. Charwhite is o.a. te koop bij Apotheek & Huid, Big Green Smile en Bol.com.


Bronnenlijst

Belo, J.N., Bos, M.L., Brühl, Ph.C., Lemmen, W.H., Pijpers, M.A.M., Van den Donk, M., Burgers, J.S., Bouma, M. & Loogman, M.C.M. (2014). NHG-Standaard Acute diarree. Huisarts Wet;57(9):462-71.

Chyka, P. A., Seger, D., Krenzelok, E. P., & Vale, J. A. (2004). Position paper: Single-dose activated charcoal. Clinical toxicology (Philadelphia, Pa.), 43(2), 61-87.

European Food Safety Authority (EFSA) (2011). Scientific Opinion on the substantiation of health claims related to activated charcoal and reduction of excessive intestinal gas accumulation (ID 1938) and reduction of bloating (ID 1938) pursuant to Article 13(1) of Regulation (EC) No 1924/20061. EFSA Journal, 9(4); 2049.

Mohan, S. V., & Karthikeyan, J. (1997). Removal of lignin and tannin colour from aqueous solution by adsorption onto activated charcoal. Environmental Pollution, 97(1), 183-187.

Deel dit via:
Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geplaatst in Schoonheid en Gezondheid Getagd met , ,
8 reactie op “Getest: actieve kool voor wittere tanden
 1. Rosa schreef:

  Hi! Wat een goede tip om je tanden witter te maken door kool te gebruiken! Zou jij het leuk vinden om dit met een groter publiek te delen? Voor een nieuw programma voor Omroep MAX zijn wij op zoek naar mensen die met eigen huis-, tuin-, en keuken middelen een manier hebben gevonden om een gezondheidsprobleem op te lossen dan wel te verbeteren. Voor een vrijblijvend gesprek ben ik bereikbaar via gezondverstand@warnerbros.com of 020 3463723

  • Loes schreef:

   Beste Rosa,

   Lijkt mij een leuk programma en ik voel mij vereerd dat je mij hiervoor benaderd!

   Deze DIY met de actieve kool heeft voor mij echter niet gewerkt. Daarnaast schrijf ik amper over huis-, tuin- en keukenmiddelen om gezondheidsproblemen op te lossen en heb hier ook geen ervaring mee. Ik denk dus niet dat ik een geschikte persoon ben dergelijke tips te bespreken. Maar er zijn ongetwijfeld genoeg andere bloggers die meer kaas hebben gegeten van dit onderwerp!

   Groetjes,

   Loes

 2. SweetLife schreef:

  hihi je weet niet wie er mee begonnen is? Wat denk je dat mensen lang lang, geleden deden voor de komst van chemische tandpasta en fabrieken?
  Beter natuurlijk en ja allicht werkt het, misschien zie je het niet na één keer.

  Groeten!

 3. Noortje schreef:

  Hallo!

  Nadat ik jou artikel had gelezen was mijn intresse voor activated charcoal ook verdwenen. Totdat mijn vriendin me opeens vertelde over haar ervaring met activated charcoal en hoe goed het bij haar heeft gewerkt. Ik heb een beetje charcoal van haar gekregen en begon ook maar met me tanden zwart te maken.. en inderdaad het werkt schijnbaar hebben die norrit tabletten niet zoveel effect.. ik heb het bij charcoco gekocht het is echt heel fijn poeder vergelijken met gestampte norrit tabletten… voor de geintresseerde de link: http://www.charcoco.eu/nl

  • Hannah schreef:

   Hi Noortje,

   Leuk dat je het vermeld. Zelf heb ik super positieve ervaringen met http://www.tandenbleken-thuis.nl

   Hier kun je namelijk niet alleen dubbel gefilterde charcoal kopen maar ook tandenbleeksets waarbij je nog tinten witter kan gaan dan puur charcoal poeder. Echt een tip, ben benieuwd hoeveel tinten jullie witter gaan. 🙂

   Groetjes,

   XX Hannah

 4. Peter010 schreef:

  Hi,

  Ik gebruik bijna twee weken houtskoolpoeder en houtskooltandpasta van glorysmile.nl en het werkt! het resultaat is ook snel, voor geïnteresseerden is de link: https://glorysmile.nl

 5. Joris Hazeleger schreef:

  Er zijn verschillende vormen van actieve kolen van Steenkool tot houtkool met daartussen notendoppen, cososnoten en andere opties. Die zijn allemaal verschillend in structuur en dus hebben ze ook een andere werking. Dus gewoon norit pakken volstaat niet. En daarnaast zitten in norit inderdaad nog andere stoffen toegevoegd waarvan je er in ieder geval 1 liever gewoon niet in je mond of elders in je lichaam wilt.
  https://nl.wikipedia.org/wiki/Actieve_kool

Review mijn reviews

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*