Gezichtsbehandeling bij de schoonheidsspecialist: wordt je huid er echt mooier van?

De gezichtsbehandeling is de meest populaire behandeling die wordt uitgevoerd in de schoonheidssalon. De gemiddelde gezichtsbehandeling duurt zo’n 45 minuten en bestaat uit de volgende onderdelen: een reiniging, scrub of peeling, stoombehandeling, verwijderen van onzuiverheden, gezichtsmassage, masker en ten slotte het aanbrengen van een verzorgende crème. De gemiddelde prijs voor een standaard gezichtsbehandeling bedraagt € 38,10 (De Munnik, 2012).

Zelf heb ik jaren geleden één keer een gezichtsbehandeling laten uitvoeren door een schoonheidsspecialiste: ik had gratis tegoedbonnen en dacht dat een bezoekje aan de schoonheidssalon wel een leuk uitje zou zijn om samen met mijn moeder te doen.

Voor mij was de behandeling niet zo’n succes. Ik houd er namelijk al niet van als de kapper mijn haren wast, laat staan dat er een vreemde aan mijn gezicht zit. Genieten kon ik dus niet van de ervaring. Overigens sta ik hier redelijk alleen in: na huidverzorging is ontspanning toch wel de belangrijkste reden waarom vrouwen een bezoekje aan de schoonheidssalon brengen (Slager, 2004; Stienstra & Notenboom, 2008).

Wat betreft het resultaat van de gezichtsbehandeling zelf, had ik eigenlijk ‘geen mening’. Mijn gezicht voelde erg schoon aan en ik voelde wat prikkelingen in de uren volgend op de behandeling, en dat was het. Schoonheidsspecialisten beweren dan ook dat je voor een goed resultaat regelmatig een gezichtsbehandeling moet laten uitvoeren.

GezichtsbehandelingHet cosmetische effect van een gezichtsbehandeling
Een professionele gezichtsbehandeling zal over het algemeen uitgebreider zijn dan de gezichtsverzorging die de meeste vrouwen dagelijks thuis uitvoeren. Maar geldt dit dan ook voor het resultaat dat ermee wordt bereikt?

Veel objectieve informatie is hier niet over te vinden. In Pubmed vond ik welgeteld één wetenschappelijke publicatie naar het effect van gezichtsbehandelingen uitgevoerd door schoonheidssalons. In deze studie uitgevoerd door Khanna & Datta Gupta, werden 144 vrouwen geobserveerd gedurende de 12 weken die volgden op het krijgen van een gezichtsbehandeling. Ook werd de vrouwen gevraagd naar de persoonlijke voordelen die zij hadden ondervonden van de gezichtsbehandeling.

59,1% van de vrouwen ervoeren de gezichtsbehandeling als verfrissend en verjongend, 53,5% had het idee dat de gezichtsbehandeling hun huid soepel hield, 50% had het idee dat de huid warmer en strakker werd, en 14,8% dat met de gezichtsbehandeling het krijgen van rimpels werd vertraagd.

Ondanks deze subjectieve pluspunten van een gezichtsbehandeling, constateerden de onderzoekers dat er bij een derde van de vrouwen sprake was van bijwerkingen.

36,1% van de vrouwen kreeg binnen 15 minuten tot 2 uur na de behandeling last van erytheem (roodheid) en oedeem (vochtophoping), die vervolgens zo’n 2 tot 6 uur aanhielden. Bij de vrouwen waarbij gedurende de gezichtsbehandeling comedonen verwijderd waren, ontwikkelde 7,1% aanhoudende erytheem op de plaats waar deze waren weggehaald.

Binnen 2 tot 7 dagen na de gezichtsbehandeling ontwikkelden 4,7% van de vrouwen een milde vorm van dermatitis (huidontsteking). Bij 33,1% werd binnen 3 tot 10 weken na de gezichtsbehandeling een acneïforme uitbarsting waargenomen.

Oorzaken voor het ontstaan van bijwerkingen na een gezichtsbehandeling
Helaas hebben Khanna & Datta Gupta de door de vrouwen genoemde pluspunten van de gezichtsbehandeling (of eventuele andere positieve effecten) niet met objectieve maatstaven nagemeten. Het is dus lastig om op basis van dit onderzoek na te gaan in hoeverre de beleefde voordelen meer waren dan een simpel placebo-effect. Daarbij is er in dit onderzoek geen controlegroep gebruikt (wat praktisch gezien ook onmogelijk is), waardoor niet vaststaat dat de huidproblemen die ontstaan zijn daadwerkelijk veroorzaakt zijn door de gezichtsbehandeling. Aan de andere kant valt wel met zekerheid te stellen, dat de gezichtsbehandeling voor een flink percentage van de vrouwen de ontstane huidproblemen niet heeft weten te voorkómen.

Het onderzoek geeft ook geen duidelijke redenen wat aan de gezichtsbehandeling precies de oorzaak is van de huidproblemen. Wel werd duidelijk dat erytheem vaker voorkwam op plekken waar comedonen verwijderd waren en met patchtests kon worden herleid dat de ontstane dermatitis in een aantal gevallen was veroorzaakt door bepaalde ingrediënten in de gebruikte huidverzorgingsproducten.

Zelf denk ik dat er twee belangrijke redenen zijn voor het ontstaan van huidproblemen naar aanleiding van een gezichtsbehandeling.

De eerste is verkeerd cosmeticagebruik. Elke schoonheidssalon heeft z’n eigen exclusieve cosmeticamerken waar ze bij zweren, en waarvan ze je ongetwijfeld na de behandeling ook zullen proberen een exemplaar te verkopen. Ik vraag mij af in hoeverre deze beter (zo niet slechter) zijn dan producten van reguliere cosmeticamerken. Nu nemen de meeste mensen überhaupt niet de moeite om cosmetische ingrediëntenlijsten te lezen voordat ze een product kopen, en ik acht de kans klein dat er mensen zijn die nagaan wat er precies in de producten zit die in de schoonheidssalon op hun huid gesmeerd worden.

De tweede is onvoldoende kundigheid van de schoonheidsspecialisten. Sommigen zullen wellicht beter zijn in het verwijderen van onzuiverheden dan anderen. Daarnaast wordt er voor de gezichtsbehandeling vaak een huidanalyse uitgevoerd, maar naar mijn idee stelt dit maar bar weinig voor. De opleiding tot schoonheidsspecialiste is met name gericht op het aanleren van vaardigheden, niet zozeer op de theorie van de huid en huidproblemen.

Dus wil je een manicure of je bikinilijn laten ontharen, dan ben je bij de schoonheidsspecialist aan het juiste adres. Maar wil je echt iets verbeteren aan de conditie van je gezichtshuid, is het naar mijn mening echt verstandiger om een specialist zoals een dermatoloog of huidtherapeut te raadplegen.

Het gevoel van luxe en ontspanning dat een gezichtsbehandeling geeft, zal immers razendsnel verdwijnen zodra het ten koste gaat van de schoonheid van je huid!

De kwaliteit van de aangeboden behandelingen verschilt natuurlijk per schoonheidssalon en schoonheidsspecialist. Ervaringen van andere consumenten kunnen hierbij heel waardevol zijn! Op de website van Treatwell kun je schoonheidsbehandelingen heel simpel online zoeken, vergelijken en eventueel direct boeken. Hier kun je reviews van andere consumenten lezen en zelf reviews achterlaten zodat andere bezoekers van jouw ervaring kunnen profiteren!


Bronnenlijst

De Munnik, I. (2012). Wat kost een gezichtsbehandeling bij de schoonheidssalon? Opgehaald op 30 oktober 2015 van http://www.beautynieuws.nl/beauty-tips-huid/schoonheidsbehandeling/59-wat-kost-een-gezichtsbehandeling-bij-de-schoonheidssalon

Khanna, N., & Datta Gupta, S. (2002). Rejuvenating facial massage – a bane or boon?. International journal of dermatology, 41(7), 407-410.

Slager, A. (2004). Evaluatie-onderzoek collectieve schoonheidspromotie. HBA-publicatiereeksnr.: 327.

Stienstra, J. & Notenboom, M. (2008). De basis van schoonheid. Rapportage van een kwalitatief onderzoek naar beleving van de schoonheidsspecialiste. Versie 1.1. Ferro Markt- en communicatieonderzoek.

Deel dit via:
Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geplaatst in Huid & Haar Getagd met ,
7 reactie op “Gezichtsbehandeling bij de schoonheidsspecialist: wordt je huid er echt mooier van?
 1. Marian schreef:

  Onvoldoende kennis en over de opleiding schoonheidsspecialist!! Er wordt veel theoretische lesstof en tijd besteed aan het functioneren van menselijk lichaam en de huid! Ik heb als vooropleiding de havo gedaan, bij de opleiding schoonheidsspecialist wordt nog meer en dieper ingegaan op d’r biologie! Al die cijfertjes en procentjes maar geen kennis van deze opleiding!!!!!!!

 2. Anne-Roos schreef:

  Heeft u toevallig de opleiding tot (allround) schoonheidsspecialiste gevolgd dat u het nu zo goed weet te vertellen?!

 3. Lisa schreef:

  Beste heer/mevrouw,

  Ten eerste wil ik even kwijt dat dit artikel duidelijk is geschreven door iemand die totaal geen verstand van het vak heeft. Huidtherapeuten is altijd nog anders dan een schoonheidsspecialiste. Ik hardwekkende student leer alles wat betreft het lichaam en de huid. Wij hebben stof van het hbo! Dit heeft iedere schoonheidsspecialiste opleiding! Mijn lerares heeft namelijk hbo huidtherapeute gedaan en het is vergelijkbaar. Tenslotte bestaat de schoonheidsspecialiste langer! En dat er huidproblemen worden veroorzaakt door product gebruik in de salon komt niet door de schoonheidsspecialist maar door het merk product of allergieeen. Of een niet gediplomeerde schoonheidsspecialiste. De producten zijn niet zomaar producten. Wij kunnen wel degelijk de huid verbeteren. Huidtherapeuten krijgen hun voordelen nu omdat het hbo is en hbo wordt gezien als slimme mensen die meer leerstof hebben. Maar nee dit is zeker niet zo! Oordeel hier oordeel daar, als de een in de sloot springt springt de ander er achteraan. Schoonheidsspecialistes die gediplomeerd zijn weten wat ze doen!

 4. Martine schreef:

  Haha, best een gekleurd review.
  Weet niet wie het geschreven heeft. Maar zij/hij heeft zich niet goed ingelezen.

 5. Loes schreef:

  Wauw, wat een verontwaardiging heb ik mij ineens op de hals gehaald door het schrijven van dit artikel!

  Voor alle schoonheidsspecialistes die ik met bovenstaand artikel beledigd heb, en degenen die de moeite hebben genomen om een reactie achter te laten in het bijzonder, even een reactie terug.

  Voor elk artikel kies ik een onderwerp omtrent schoonheid of gezondheid waarvan ik met name de wetenschap erachter zo goed mogelijk probeer uit te zoeken. In dit geval dus de gezichtsbehandeling zoals die wordt uitgevoerd bij de schoonheidsspecialiste.

  Omdat het woord ‘behandeling’ bij mij een ‘werkzame handeling’ suggereert, ging ik er vanuit dat er goed onderzoek was gedaan naar de effectiviteit van gezichtsbehandelingen. Ze worden immers ook al heel lang en heel vaak uitgevoerd. Tot mijn verbazing vond ik dus niet alleen geen wetenschappelijk bewijs voor de werkzaamheid ervan, maar dat de effectiviteit van gezichtsbehandelingen überhaupt niet fatsoenlijk onderzocht is. Mijn commentaar is in deze context dus gericht op de gezichtsbehandeling, niet het vak van de schoonheidsspecialiste.

  Ik wil ook niet beweren dat schoonheidsspecialistes geen kennis zouden hebben van de huid en huidproblemen. Maar als een persoon een echt huidprobleem heeft, zou ik hem of haar toch altijd aanraden een dermatoloog te raadplegen. Niet alleen omdat ik denk dat de dermatoloog meer kennis heeft omtrent het wel en wee van de huid dan een schoonheidsspecialiste (wat ik toch echt hoop dat het geval is), maar ook omdat de dermatoloog indien nodig medisch onderzoek kan doen en een geneesmiddel voor kan schrijven in plaats van een cosmeticum aan te raden. En voor mensen die geen echt huidprobleem hebben, zie ik de meerwaarde van een niet effectief bewezen gezichtsbehandeling niet in.

  Mocht ik iets over het hoofd hebben gezien en jullie mij kunnen wijzen op wetenschappelijke publicaties die wél de effectiviteit van gezichtsbehandelingen aantonen, dan hoor ik dat graag.

  Groetjes,

  Loes

 6. Yasmine schreef:

  Zelf heb ik een zeer goede ervaring opgedaan bij een schoonheidsspecialiste in Niel.
  Pure’Loo.

  Zij geeft zelfs huidverbeterende gelaatsverzorgingen met Cristal Clear producten en apparaten.

  Check out: http://www.pureloo.be Professioneel en zeer relaxerend

 7. Sandra schreef:

  Hallo Loes,

  dankjewel voor je blog! Ik ga wel eens naar de schoonheidsspecialiste voor een behandeling, gewoon omdat ik het fijn vind om even verwend te worden, maar echt een verschil voor-na heb ik nog niet kunnen ontdekken. Ik ben ook erg benieuwd naar wetenschappelijke onderbouwingen die het tegendeel bewijzen.

  Groetjes,
  Sandra

Review mijn reviews

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*