Hemelse fruitsalade

Een fruitsalade vind ik altijd lekker, maar is naar mijn idee in de meeste gevallen toch een beetje saai qua smaak.

Totdat ik vorig jaar op de verjaardag van mijn vriendin Anushka was en haar moeder de heerlijkste fruitsalade op tafel zette die ik ooit geproefd had.

Haar geheim? Een dressing speciaal voor fruit!

Fruitsalade
Natuurlijk heb ik onmiddellijk naar het recept gevraagd en inmiddels heb ik deze fruitsalade al talloze malen als nagerecht gemaakt. Altijd weer leuk om de reactie van mensen te zien die denken dat ze een ‘gewone’ fruitsalade voorgeschoteld krijgen, een hap nemen en vervolgens verrast opkijken.

Ingrediënten

  • Genoeg fruit om een flinke schaal mee te vullen (zo’n 1½ kilo fruit)
  • 1 (biologische) citroen
  • 1 (biologische) limoen
  • 1 vanillestokje
  • 2 stuks gedroogde steranijs
  • 1 tl (3 gr) steviapoeder
  • ½ tl (1,5 gr) agar agar (bindmiddel)

Kies het liefst voor (biologisch) fruit van het seizoen, dat bevat de meeste voedingsstoffen en is vaak het goedkoopst. Fruit uit de diepvries is natuurlijk ook goed.

Probeer er in ieder geval voor te zorgen dat de citroen en limoen biologisch zijn, omdat je daar in dit recept ook de schil van gebruikt en bijna alle niet-biologische citrusvruchten zijn flink bespoten om ze te beschermen tegen insecten en mooier van kleur te maken (in het wild zijn citrusvruchten vlekkerig in plaats van egaal van kleur en mat in plaats van glanzend).

In het oorspronkelijke recept worden 3 eetlepels suiker gebruikt om de dressing zoet van smaak en stroperig van textuur te maken. Om het gezonder te maken, heb ik de suiker vervangen door een halve theelepel steviapoeder voor de smaak, en een halve theelepel van het natuurlijke bindmiddel agar agar om de textuur minder waterig te maken.

Gedroogde steranijs
Bereidingswijze
Was en/of schil het fruit en snij het vervolgens in hapklare stukjes.

Rasp de schil van de citroen en de limoen. Pers vervolgens ook van beide het sap uit. Snij het merg uit het vanillestokje.

Doe zowel het sap, de rasp, de stevia, de steranijs, de merg van het vanillestokje en het stokje zelf in een steelpannetje en breng aan de kook. Houdt het vervolgens nog 10 minuten warm op een heel laag pitje zodat de smaken goed in kunnen trekken. Verwijder daarna de steranijs en het vanillestokje.

Het is de bedoeling dat de dressing wordt ingedikt tot de structuur van een schenkstroop. Om de dressing de juiste dikte te geven, kan je wat agar agar toevoegen. Voeg telkens een heel klein beetje toe en roer de dressing een minuut om te kijken hoe dik deze wordt. Heb je iets teveel toegevoegd? Geen probleem, voeg gewoon een eetlepel water toe.

Neem het steelpannetje als de dressing de juiste dikte heeft van het vuur en laat even afkoelen. Schenk over het fruit heen en meng het verschillende fruit en de dressing goed door elkaar heen.

Eet smakelijk!

Dit recept is Voedselzandloper proof en geschikt voor degenen die
meedoen aan de suikerbewuste leefstijl van Carola van Bemmelen.

Deel dit via:
Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geplaatst in Schoonheid en Gezondheid Getagd met , ,

Review mijn reviews

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*