Hoe je het hoofd biedt tegen roos (deel 2). De beste anti-roos shampoos (en de slechtste…)

Er zijn enorm veel verschillende soorten anti-roos shampoos verkrijgbaar. De helft van de mensen krijgt immers met roos te maken, waardoor roos het meest commercieel geëxploiteerde (hoofd)huidprobleem is (Ranganathan & Mukhopadhyay, 2010).

Een goede anti-roos shampoo moet aan nogal wat eisen voldoen, en er zijn zoveel verschillende shampoos beschikbaar, dat het vinden van een goede anti-roos shampoo lijkt op het zoeken naar de spreekwoordelijke speld in een hooiberg. In deel 1 van de serie ‘Hoe je het hoofd biedt tegen roos’, heb ik uitgebreid beschreven welke actieve ingrediënten gebruikt worden in anti-roos shampoos, en waaraan een goede anti-roos shampoo moet voldoen.

Zelf heb ik geen last van roos en daarom ook geen praktijkervaring met anti-roos shampoos, dus ik heb mijn informatie gehaald uit consumentenreviews en ingrediëntenlijsten.

In dit artikel geef ik op basis van de criteria voor een goede anti-roos shampoo de voor- en nadelen van een aantal in Nederland veel verkochte anti-roos shampoos (op alfabetische volgorde), en een beoordeling van de kwaliteit variërend van slecht tot (zeer) goed.

andrelon-anti-roos-shampooAndrélon anti-roos shampoo (voor mannen)
De standaard Andrélon anti-roos shampoo bestrijdt de roos op basis van zinkpyrithion, de variant voor mannen op basis van zowel zinkpyrithion als climbazole. Beide formules bevatten behoorlijk wat parfum (met name de standaard versie), reinigen het haar op basis van redelijk milde reinigers en bevatten een aantal goede ingrediënten die de barrièrefunctie van de hoofdhuid versterken.

De kwaliteit van de Andrélon anti-roos shampoo (voor mannen) beschouw ik als matig.

Andrélon anti-roos shampoo (voor mannen) is voor zo’n €3,- à €4,- per 300 ml te koop bij diverse (online) drogisterijen, zoals Bol.com, De Online Drogist en Drogistplein.

Bioderma Nodé P anti-roos shampoos
Bioderma heeft een aantal verschillende anti-roos shampoos: normalisant (normaliserend, voor elk haartype), apaisant (kalmerend/verzachtend, voor de gevoelige hoofdhuid), purifiant (zuiverend, voor vet haar), restructurant bioderma-node-p-(herstructurerend, voor beschadigd haar), volumateur (volume, voor fijn haar).

Op wat kleine variaties na, lijken al deze varianten qua cosmeticaformule erg sterk op elkaar (zie de ingrediëntenlijsten op hun website). Alle drie verwijderen ze roos op basis van drie ingrediënten: climbazole, piroctoneolamine en salicylzuur. Allemaal reinigen ze met behulp van milde reinigers, en allemaal bevatten ze een kleine hoeveelheid parfum.

Dan heeft Bioderma ook nog Nodé DS+ in hun assortiment, voor een intensere kuur bij een ernstige vorm van roos. Ook deze shampoo bevat milde reinigers en een kleine hoeveelheid parfum. Deze kuur verwijdert roos op basis van salicylzuur, piroctoneolamine en zinkpyrithion.

De kwaliteit van de Bioderma anti-roos shampoos beschouw ik als goed.

Bioderma anti-roos shampoos zijn voor €12,- per 200 ml of €14,- à €16,- per 400 ml te koop bij diverse (online) apotheken, zoals New Pharma.

dermolin-shampoo-anti-roosDermolin anti-roos shampoo
De Dermolin anti-roos shampoo verwijdert roos met behulp van piroctoneolamine. De shampoo reinigt het haar met behulp van milde reinigers. Daarnaast bevat de shampoo een aantal huidkalmerende ingrediënten (Symcalmin en Pentavitin). De formule bevat verder geen parfum, zeep, kleurstoffen of conserveringsmiddelen.

De kwaliteit van de Dermolin anti-roos shampoo beschouw ik als goed.

Dermolin anti-roos shampoo is voor zo’n €7,95 per 200 ml te koop bij diverse (online) drogisterijen, zoals De Online Drogist en Drogistplein.

Guhl anti-roos shampoo (voor mannen)
guhl-anti-roos-shampoo-met-blauwe-malva
De standaard Guhl anti-roos shampoo en degene voor mannen, verwijderen roos met behulp van piroctonolamine en salicylzuur. Beide reinigen met behulp van milde reinigers. Helaas bevatten beide een behoorlijke hoeveelheid parfum(allergenen) en kleurstoffen.

De kwaliteit van de Guhl anti-roos shampoo (voor mannen) beschouw ik als matig.

Guhl anti-roos shampoo is voor zo’n €5,99 per 200 ml te koop en de versie voor mannen voor zo’n €6,29 bij diverse (online) drogisterijen, zoals Bol.com, De Online Drogist en Drogistplein.

Head & Shoulders anti-roos shampoos
Head & Shoulders is een van de meest verkochte shampoos ter wereld (Grebot, 2012).

head-and-shouldersDe Head & Shoulders shampoos bestrijden roos door middel van het gistdodende middel zinkpyrithion. Al deze shampoos bevatten als belangrijkste reinigende bestanddeel Sodium Lauryl Sulfate (SLS), een behoorlijk agressieve reiniger. Daarnaast bevat de formule standaard veel parfum(allergenen) en veelal counterirritant menthol.

De kwaliteit van Head & Shoulders anti-roos shampoos beschouw ik als slecht.

Head & Shoulders anti-roos shampoos zijn voor €5,19 per 270 ml te koop bij diverse (online) drogisterijen, zoals Bol.com, De Online Drogist en Drogistplein.

L’Oreal Elvive anti-roos shampoo
loreal-paris-elvive-anti-roos-normaal-shampoo
De L’Oreal Elvive anti-roos shampoo verwijdert roos op basis van seleensulfide. De gebruikte reinigende bestanddelen zijn redelijk mild, maar de hoeveelheid gebruikte parfumallergenen is groot.

De kwaliteit van de L’Oreal Elvive anti-roos shampoo beschouw ik als matig.

L’Oreal Elvive anti-roos shampoo is voor €3,99 per 250 ml te koop bij diverse (online) drogisterijen, zoals Bol.com en Drogistplein.

Nivea anti-roos shampoo voor mannen
nivea-for-men-power-anti-roos-shampooDe Nivea anti-roos shampoo voor mannen verwijdert roos met behulp van piroctonolamine en climbazole. De gebruikte reinigingsmiddelen zijn behoorlijk mild, en er wordt slechts een beetje parfum gebruikt.

De kwaliteit van de Nivea anti-roos shampoo voor mannen beschouw ik als goed.

Nivea anti-roos shampoo voor mannen is voor €4,05 per 250 ml te koop bij diverse (online) drogisterijen, zoals De Online Drogist en Drogistplein.

Nizoral anti-roos shampoo
De Nizoral anti-roos shampoo bestrijdt de roos op basis van 1% ketoconazole. De shampoo reinigt op basis van redelijk milde reinigers. De formule bevat redelijk wat parfum, maar hierin zijn geen parfumallergenen nizoral-shamp-a-roos-100mlverwerkt.

De Nizoral anti-roos shampoo is een behoorlijk unieke shampoo, in die zin dat het de enige is die ik gevonden waarover zoveel positieve reviews te vinden zijn. Op consumentenwebsite MakeupAlley is deze shampoo 158 keer beoordeeld, heeft op een schaal van 1 t/m 5 een gemiddeld cijfer van 4,4 behaald, en 87% van de beoordelaars gaf aan dit product nogmaals te willen kopen (zie hier).

De kwaliteit van de Nizoral anti-roos shampoo beschouw ik als zeer goed.

In Nederland is de Nizoral anti-roos shampoo alleen verkrijgbaar op recept.

Resdan anti-roos shampoos
Resdan voor elk haartype bestrijdt de roos op basis van salicylzuur en zinkpyrithion, en Redan voor normaal tot vet haar enkel op basis van salicylzuur. Beide bevatten als belangrijkste reinigende bestanddeel de agressieve reiniger Sodium C14-16 Olefin Sulfonate, en daarnaast een flinke dosis alcohol en parfum. Ook het huidirriterende bestanddeel menthol behoort tot de formule.

Resdan-groep-1-totaalResdan voor de gevoelige hoofdhuid is echter anders geformuleerd: deze verwijderd roos met behulp van piroctonolamine, reinigt op basis van milde reinigers en bevat tevens een aantal goede ingrediënten die de barrièrefunctie van de hoofdhuid versterken.

De kwaliteit van de Resdan anti-roos shampoos voor elk haartype en voor normaal tot vet haar, beschouw ik als slecht (veel te agressief); de variant voor de gevoelige hoofdhuid als goed.

Resdan anti-roos shampoos zijn voor €9,95 per 200 ml te koop bij diverse (online) drogisterijen, zoals Bol.com, De Online Drogist en Drogistplein.

Sanex_Shampoo_Anti_roosSanex anti-roos shampoo
De Sanex anti-roos shampoo verwijdert roos op basis van piroctonolamine. Sanex bevat een behoorlijke hoeveelheid parfum en huidirritant Propylene Glycol.

De kwaliteit van de Sanex anti-roos shampoo beschouw ik als matig.

Sanex anti-roos shampoo is voor €2,69 per 250 ml te koop bij diverse (online) drogisterijen, zoals Bol.com, De Online Drogist en Drogistplein.

Sebamed anti-roos shampoo
sebamed-anti-roos-shampoo-200mlDe Sebamed anti-roos shampoo verwijdert roos op basis van piroctonolamine. De gebruikte reinigende bestanddelen zijn redelijk mild en de hoeveelheid gebruikte parfum is klein. Deze shampoo is pH-huidneutraal.

De kwaliteit van de Sebamed anti-roos shampoo beschouw ik als goed.

Sebamed anti-roos shampoo is voor €5,19 per 200 ml (of €9,79 per 400 ml) te koop bij diverse (online) drogisterijen, zoals Bol.com, De Online Drogist en Drogistplein.

Vichy Dercos anti-roos shampoos
Vichy heeft een aantal verschillende anti-roos shampoos: voor droog haar, voor vet haar en voor de Vichy-Dercos-anti-roosgevoelige hoofdhuid. De versies voor vet haar en droog haar verwijderen roos met behulp van salicylzuur en seleensulfide; de versie voor de gevoelige huid op basis van piroctonolamine en een kleine hoeveelheid salicylzuur. Alle drie de versies reinigen het haar met behulp van milde reinigers en bevatten een kleine hoeveelheid parfum. Geen van de drie bevat parabenen.

De kwaliteit van de Vichy Dercos anti-roos shampoos beschouw ik als goed.

Vichy Dercos anti-roos shampoos zijn voor rond de €12,- per 200 ml te koop bij diverse (online) drogisterijen, zoals Apotheek & Huid en De Online Drogist.

In deel 3 van de serie ‘Hoe je het hoofd biedt tegen roos’, kun je lezen hoe je optimaal gebruik kunt maken van anti-roos shampoos.

Heb jij al ervaring met een van de producten genoemd in deze review of met andere anti-roos producten en denk je dat deze waardevol zou kunnen zijn voor andere lezers? Laat dan a.u.b. een reactie achter!


Bronnenlijst

Grebot, A. (2012). It’s the world’s best-selling shampoo… but does it actually work for dandruff? Opgehaald op 11 november 2015 van http://www.dailymail.co.uk/health/article-2126574/Head–Shoulders-Does-worlds-best-selling-shampoo-actually-work-dandruff.html

Ranganathan, S., & Mukhopadhyay, T. (2010). Dandruff: the most commercially exploited skin disease. Indian journal of dermatology, 55(2), 130.

Deel dit via:
Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geplaatst in Huid & Haar Getagd met , , , ,
12 reactie op “Hoe je het hoofd biedt tegen roos (deel 2). De beste anti-roos shampoos (en de slechtste…)
 1. Mark schreef:

  Enigszins subjectief alleen op basis van de ingrediënten. Ik ben al jaren een tevreden gebruiker van de (hier als matig beoordeelde) Elvive en andere anti-roos shampoos werken niet voor mij (inclusief de hier als goed beoordeelde Nivea.

 2. Gerard Roorda schreef:

  Ik heb jarenlang naar tevredenheid antiroos shampoo van merk Kruidvat gebruikt. Mild en effectief. Was over head and shoulders erg ontevreden.

 3. Henki schreef:

  Zincpyrithion is het enige actieve bestanddeel waarvan de werkzaamheid bewezen is (van de vrij verkrijgbare shampoos).
  Je review is daarom waardeloos.

  • Cor schreef:

   Nou Henki,ik gebruikte Fructis jarenlang en ook FA…besloot eindelijk een paar euro meer uit te geven.Elvive en Nivea..nooit meer iets anders,ik wissel ze af,maar Nivea lijkt me net iets meer te bevallen.1 a 2 keer wassen in de week,geen roos meer te zien.Perfect.

 4. Kaatje schreef:

  Ik ben op zoek naar informatie over antiroos shampoos en hoopte hier een vergelijkende review te vinden, gebaseerd op de WERKING van de diverse producten. Jammer.

 5. C. Felicia schreef:

  Op de bijsluiter van Nizoral Shampoo wordt vermeld dat een bijwerking haaruitval kan zijn.
  Dat klopt.
  Ik heb Nizoral gebruikt; mijn roos verdween en mijn haar voor een groot deel ook.

  • Loes schreef:

   Wauw, dat lijkt me het anti-roos effect niet waard! Zou je misschien een fotootje van deze vermelding kunnen toesturen?

   Groetjes,

   Loes

 6. Beppie schreef:

  Ik had Sebamed gebruikt. Het schuimde totaal niet. Het ruikt vies en mijn haar is één grote pluizebol! Ik durf niet naar buiten. En ik zie nog veel roos in mijn haat. Maar..de jeuk is weg gelukkig!

 7. A. schreef:

  Dit impliceert alsof er maar een soort type roos is, dat is er niet. Daarnaast ben ik verbaasd over het matige aanbod anti-roos shampoos in Nederland. Er zit veel goedkope rommel tussen en hetgeen wat werkt is peperduur.

  Ik heb last van vette schilfers die jeuken en aan mijn hoofdhuid vast blijven zitten tenzij ik krap. Daarnaast is het vrij hardnekkig en wordt mijn hoofdhuid en haar er snel vet door.

  Ik gebruik Neutrogena Oily Scalp Anti-Dandruff. Niet te in Nederland maar wel via Amazon.com te bestellen. Het kost 6 pond (minder dan 7 euro per 250 ml). De beste deal die ik ooit heb gedaan.

  • Loes schreef:

   Beste A.,

   Je hebt gelijk als je zegt dat er verschillende redenen voor een schilferige hoofdhuid zijn, zoals hoofdschimmel of psoriasis.

   In feite is roos een zeer milde vorm van seborroïsch eczeem, maar zoals jij jouw klachten omschrijft, vermoed ik dat jij een ernstiger vorm hiervan hebt en een simpele anti-roos shampoo te weinig zoden aan de dijk zal zetten.

   Mocht je interesse hebben: een huisarts kan eventueel een ontstekingsremmende lotion of gel voorschrijven.

   Groetjes,

   Loes

   • A. schreef:

    Dag Loes,

    Dat is inderdaad waar, er zijn meerdere vormen de een ernstiger dan de ander. Naar mijn mening is het vooral ook goed om te kijken wat voor soort roos je hebt voor je naar een shampoo grijpt.

    Voor mensen die last hebben van hardnekkige schilfers op een vette hoofdhuid zou ik de neutrogena willen aanraden zoals hierboven omschreven. Want een huisarts’ lotion is regressief, niet preventief en ik wil het graag voorkomen. Daar helpt deze shampoo bij.

 8. BeautyToko schreef:

  Fijn overzicht zo met de suggesties voor anti-roos shampoos!

Review mijn reviews

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*