Inspiratiebronnen om gezond(er) te gaan eten!

Zelf geloof ik niet zo in de werking van speciale diëten of het tellen van calorieën om gezonder te eten en/of gewicht te verliezen. Niet wat betreft hun werking op de lange termijn tenminste.

Wil je het jarenlang volhouden om gezond te blijven eten en op gewicht te blijven, heb je voldoende overtuiging en wilskracht nodig om alle aantrekkelijke en overal verkrijgbare soorten junkfood waar je dagelijks mee geconfronteerd wordt, het hoofd te kunnen bieden. Om deze overtuiging en wilskracht aan te wakkeren of in stand te houden, kun je wel wat inspiratiebronnen gebruiken!

Hieronder 9 boeken, films, documentaires en speeches die mij geïnspireerd hebben om gezonder te gaan eten en die jou wellicht ook kunnen helpen!

Nr. 1      Een pleidooi voor echt eten
Michael Pollan’s pleidooi voor echt eten is veruit het meest inspirerende boek dat ik ooit gelezen heb! Niet alleen om gezonder te gaan eten, maar ook voor Een pleidooi voor echt etenhet schrijven van mijn blogartikelen over voeding, gezondheid en schoonheid. Ik was in eerste instantie een beetje bang dat het een boek zou zijn voor alleen geitenwollen sokken liefhebbers, maar dit bleek gelukkig totaal niet het geval te zijn. Waar het op neer komt, is dat het boek je er weer even aan herinnert dat mensen dierlijke wezens zijn die deel uitmaken van de kringloop van het leven, dat kaas niet in de supermarkt groeit en dat er een groot verschil bestaat tussen voedsel en voedselachtige substituten die je grootmoeder niet meer als voedsel meer zou kunnen herkennen.

Of bekijk Michael Pollan’s uitleg online in onderstaand YouTube filmpje!

Nr. 2      Gij zult goed eten
Gij zult goed etenTwee jaar lang heb ik met ontzettend veel plezier en interesse de artikelenserie ‘De tien geboden van goed eten’ gelezen, die Mac van Dinther voor De Volkskrant schreef. Inmiddels zijn deze artikelen gebundeld in het boek ‘Gij zult goed eten – de 10 geboden’. Echt de moeite van het lezen waard voor iedereen die wil weten hoe je gezonder kunt eten!

Nr. 3     Fast Food Nation
Prachtige film over de werking van de fastfoodindustrie achter de schermen, die bekeken wordt vanuit verschillende gezichtspunten. Een aantal fragmenten zijn in mijn geheugen gegrift geraakt, met name de scène waarin een aantal mannen in laboratoriumjassen hun nieuwe kunstmatig gefabriceerde smaakstof ‘barbecuesmaak’ laten uitproberen. Want niet echt gebarbecued vlees moet er wel zo naar smaken…

De cast bestaat onder andere uit Greg Kinnear, Bruce Willis en Avril Lavigne. De film is gebaseerd op het boek ‘Fast Food Nation. The Dark Side of the All-American Meal’. Verkrijgbaar bij o.a. bol.com voor €7,99 (klik hier).

Fast_food_nation
Nr. 4      The Truth about Food
Vermakelijke en zeer succesvolle zesdelige serie van de BBC. Het leuke aan deze serie is, dat in elke aflevering aan de hand van een aantal praktijk- voorbeelden laat zien wat het antwoord is op de meest gestelde vragen omtrent voedsel. Namelijk: hoe we gezond eten, hoe we onze kinderen moeten voeden, welk voedsel ons sexy maakt,  hoe we slank worden, hoe voedsel ons kan helpen jong en mooi te blijven en ‘de beste’ te worden. Tip: de afleveringen zijn gemakkelijk terug te vinden op YouTube!

Nr. 5      De Voedselzandloper
Ik koop niet graag boeken voordat ik ze (deels) gelezen heb, maar toen ik dit boek vorig jaar bij de bibliotheek wilde gaan lenen, waren er zoveel reserveringen voor mij dat het zo’n 12 jaar zou duren voordat ik aan de beurt zou zijn om het te kunnen lenen… Dus heb ik het toch maar gekocht!

In De De_voedselzandloperVoedselzandloper stelt auteur Dr. Kris Verburgh de zandloper als alternatief voor de ‘Schijf van Vijf’. Hierbij laat hij in de bovenste helft van de zandloper zien welke voedingsmiddelen je het beste kunt vermijden en geeft hij een gezonder alternatief in de onderste driehoek van de zandloper (zie afbeelding). Zijn ideeën zijn gebaseerd op de door wetenschappers van Harvard gepubliceerde nieuwe voedselpiramide (en lijkt naar mijn mening ook erg op het boek ‘Eet, drink en blijf slank en gezond‘ van voedselwetenschapper aan Harvard Walter Willett). Inmiddels is er ook ‘Het voedselzandloper kookboek’ dat gevuld is met gerechten gebaseerd op de principes van de voedselzandloper.

Ik vond het boek erg inspirerend, hoewel ik vond dat Verburgh zijn belofte om zijn aanbevelingen alleen maar op gedegen wetenschappelijke onderzoeksresultaten te baseren, niet helemaal klopt. Zijn voorliefde voor havermout vind ik bijvoorbeeld niet wetenschappelijk onderbouwd, niet zozeer omdat havermout niet gezond zou zijn, maar omdat ik geen bewijs heb kunnen vinden dat havermout gezonder is dan alle andere volkoren granen.

Nr. 6      How to Live to be 100+
Op TED Talks geeft Dan Buettner in 20 minuten een humoristische en makkelijk te volgen uiteenzetting over de ontdekkingen die hij gedaan heeft in zijn onderzoek naar de zogenaamde ‘blauwe zones’:  regio’s waar mensen gemiddeld langer leven met een betere kwaliteit van leven en een lagere ziektelast. Ga naar deze pagina op ted.com en ontdek welke 9 leefstijlgewoonten jou zouden kunnen helpen om ook honderd jaar oud te worden! Natuurlijk kan je ook zijn boek lezen: ‘The Blue Zone: Lessons for Living Longer From the People Who’ve Lived the Longest’.

Nr. 7      Food, Inc.
Neem met deze documentairefilm een kijkje achter de schermen van de industriële landbouw en veeteelt in de Verenigde Staten. Zoals op de voorkant van de dvd vermeld staat: ‘Je zult nooit meer op dezelfde manier naar je avondmaaltijd kijken’. Verkrijgbaar bij o.a. bol.com voor €6,99 (klik hier).

Food Inc
Nr. 8      The Men Who Made Us Fat
Driedelige documentaire van de BBC waarin uiteen wordt gezet hoe en waarom ons voedingspatroon in de laatste paar honderd jaar zo drastisch gewijzigd is en welke gevolgen dit heeft gehad voor onze gezondheid.

Nr. 9      Zout, suiker, vet. Hoe de voedingsindustrie ons in zijn greep heeft
Zout, suiker, vetEen uitvoerig relaas van Pulitzerprijs winnende schrijver Michael Moss, waarmee hij je de ins en outs van de voedingsindustrie laat zien. En dan met name hoe grote hoeveelheden zout, suiker en vet ons afhankelijk hebben gemaakt van fabrieksvoedsel.

Als je dit boek hebt gelezen, zul je waarschijnlijk meer gaan letten op de hoeveelheid zout, suiker en vet die je eet. Je trek in bewerkte voedingsmiddelen zal waarschijnlijk überhaupt een stuk minder worden.

En, misschien nog wel het belangrijkste: je zal zeker niet meer zo makkelijk worden ingepakt door mooie verpakkingen en zogenaamde ‘gezondheidsclaims’ op voeding!

 

Deel dit via:
Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geplaatst in Schoonheid en Gezondheid Getagd met
2 reactie op “Inspiratiebronnen om gezond(er) te gaan eten!
  1. Elsa schreef:

    Ik vond laatst een spreuk die hier wel bij past:

    'You are what you eat, so don't be fast, cheap, easy or fake.'

    Xx

Review mijn reviews

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*