De kenmerken van een goede gezichtscrème (moisturizer)

Als mensen het hebben over een moisturizer, bedoelen zij hiermee meestal een hydraterende gezichtscrème (Kraft & Lynde, 2005).

Inmiddels verwachten vrouwen echter méér van een gezichtscrème dan alleen hydratatie. In sommige gevallen verwachten we zelfs wonderen. Dit is niet zo vreemd, aangezien cosmeticafabrikanten de meest aansprekende schoonheidsclaims maken op basis van allerlei ‘magische’ bestanddelen zoals kaviaar, slakkenslijm en goud. En bij vrijwel elke nieuw gelanceerde gezichtscrème denken (en hopen) we: ‘Misschien werkt déze crème wél echt!’.

Wat is nu wel en niet waar?

Hieronder de kenmerken en formule van een goede gezichtscrème!

Opbrengen gezichtscrème
De 7 kenmerken van een goede gezichtscrème

Een goede gezichtscrème:

 1. brengt de huid geen schade toe (bevat geen huidirriterende ingrediënten of te hoge concentraties aan werkzame ingrediënten);
 2. helpt de huid een gezond vocht- en vetgehalte te bewerkstelligen door de juiste combinatie van veilige en bewezen effectieve vochtinbrengende stoffen (onder te verdelen in bevochtigingsmiddelen, vetinbrengers en/of occlusieven);
 3. verbeterd de textuur van de huid (de manier waarop de huid aanvoelt als het wordt aangeraakt) met behulp van veilige en bewezen effectieve huidverzachtende ingrediënten;
 4. verbeterd het functioneren van de huid met behulp van veilige en bewezen effectieve huidverzorgende ingrediënten;
 5. helpt schade aan de huid te voorkomen met behulp van veilige en bewezen effectieve huidbeschermende ingrediënten;
 6. is qua formule aangepast aan het huidtype waarvoor het claimt geschikt te zijn;
 7. is verpakt in een (pomp)flacon of tube die blootstelling aan lucht, licht en vocht zoveel mogelijk tegengaat zodat werkzame bestanddelen hun werkzaamheid kunnen behouden.

De formule van een goede gezichtscrème
De werking van een gezichtscrème is afhankelijk van de gekozen concentraties aan en combinatie van ingrediënten, want:

 • er bestaan veel verschillende soorten vochtinbrengende, huidverzachtende, huidverzorgende en huidbeschermende ingrediënten die nogal verschillen wat betreft hun kwaliteit (en waarbij in het achterhoofd dient te worden gehouden dat ingrediënten vaak meerdere functies vervullen);
 • veel uitstekende cosmetica-ingrediënten ongeschikt zijn om in hun pure vorm op de huid te worden aangebracht, omdat zij dan huidirritatie veroorzaken, maar in te lage concentraties amper tot geen effect hebben, en
 • specifieke ingrediëntcombinaties elkaars werking beïnvloeden: een gezichtscrème is meer dan alleen de opsomming van haar afzonderlijke ingrediënten!

Al met al is het formuleren van een goede gezichtscrème een wetenschap op zich, en de mogelijkheden zijn eindeloos. Desondanks heeft het merendeel van de vrij verkrijgbare (niet-medicinale) gezichtscrèmes (met een olie-in-water emulsie als basis) de volgende basisformule (Rawlings et al., 2004):

 1. water (ca. 80%);
 2. vochtverhogers (bevochtigingsmiddelen/vetinbrengers/occlusieven) (ca. 5%);
 3. emulgatoren (ca. 6%);
 4. minerale zouten (silicaten) (ca. 2%);
 5. conserveermiddelen (ca. 0,4%);
 6. bindmiddelen/viscositeitsregelaars (ca. 0,3%);
 7. parfum (ca. 0,2%);
 8. overige stoffen (ca. 6,1%).

Het is met name de categorie ‘overige stoffen’ waarin de kwaliteit van gezichtscrèmes verschilt. Hieronder vallen de huidverzachters, huidverzorgers en huidbeschermers, oftewel het grootste deel van de werkzame stoffen.

In sommige gevallen worden er stoffen in gebruikt die bewezen effectief zijn in het behoud van een mooie huid (zoals retinol, azelaïnezuur, glycolzuursalicylzuur, vitamine C of vitamine E). In de meeste gevallen zijn de ‘overige stoffen’ echter een samenraapsel van zogenaamd exclusieve, zeldzame en/of natuurlijke ingrediënten waarnaar amper tot geen wetenschappelijk onderzoek verricht is en zelfs een negatief effect kunnen hebben op de conditie van de huid.

Wil er sprake zijn van een goede kwaliteit gezichtscrème, dan dient voor alle ingrediënten hetzelfde principe te gelden dat geldt voor de categorie ‘overige stoffen’: alle gebruikte ingrediënten dienen van goede kwaliteit te zijn. Hiermee bedoel ik: bewezen veilig, effectief en niet minder veilig of effectief dan een ander cosmetica-ingrediënt met dezelfde cosmeticafunctie. Dit houdt automatisch in dat een goede gezichtscrème geen overbodige potentieel schadelijke (huidirriterende en/of allergene) bestanddelen bevat, zoals parfum, irriterende plantenextracten en alcohol.

Over de volgende gezichtscrèmes heb ik reviews geschreven:


Bronnenlijst

Kraft, J. N., & Lynde, C. W. (2005). Moisturizers – what they are and a practical approach to product selection. Skin Therapy Lett, 10(5), 1-8.

Rawlings, A. V., Canestrari, D. A., & Dobkowski, B. (2004). Moisturizer technology versus clinical performance. Dermatologic Therapy, 17(1), 49-56.

Deel dit via:
Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geplaatst in Huid & Haar Getagd met ,

Review mijn reviews

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*