Review – Kneipp Doucheolie Amandel-Argan

2013 was hét jaar van de exotische oliën, voornamelijk aganolie. Het zat bijna in ieder cosmeticaproduct dat dit jaar op de markt is gebracht, de meeste verpakt in goudkleurige flacons. Arganolie wordt nou eenmaal het Marokkaanse goud genoemd. Zo ook de Kneipp Doucheolie Amandel-Argan.

De meeste cosmeticaproducten die claimen arganolie te bevatten, bestaan veelal maar voor een héél klein (één tot enkele procenten) uit arganolie en voor de rest uit de standaard, vóór de oliehype gebruikelijke formule. Nu beweert Kneipp dat hun doucheolie voor maar liefst 70% uit natuurlijke verzorgende oliën bestaat. Toch maar even uitproberen!

Kneipp doucheolie Amandel-Argan

Kneipp Doucheolie Amandel-Argan: productbeschrijving en claims
Volgens Kneipp is de Amandel-Argan-doucheolie een zeepvrije, mild schuimende doucheolie met meer dan 70% natuurlijke oliën die de huid voedt, verzorgt, hydrateert en herstelt. Verder wordt op de verpakking vermeld dat de doucheolie geen conserveringsmiddelen of minerale olie bevat, wél natuurlijk verzorgende werkstoffen bevat, succesvol dermatologisch getest is en dat Kneipp tegen dierproeven is.

Inmiddels is dit product niet meer verkrijgbaar.

Kneipp amandel argan ingrediënten
De wetenschap achter de Kneipp doucheolie
Kneipp Doucheolie Amandel-Argan dankt zijn werking aan de chemische samenstelling van de volgende ingrediënten:

Helanthus Annuus Seed Oil, Ricinus Communis Seed Oil, MIPA-Laureth Sulfate, Laureth-4, Cocamide DEA, Parfum, Prunus Amygdalus Dulcis Oil, Argania Spinosa Kernel Oil, Pogostemon Cablin Oil, Limonene, Linalool, Coumarin, Citronellol, Geraniol, Aqua, Citric Acid, Tocopherol.

Kneipp Doucheolie Amandel-Argan bestaat voornamelijk uit een combinatie van verschillende oliën: zonnebloemolie (Helanthus Annuus Seed Oil), castorolie (Ricinus Communis Seed Oil), amandelolie (Prunus Amygdalus Dulcis Oil), arganolie (Argania Spinosa Kernel Oil) en patchouli-olie (Pogostemon Cablin Oil).

De reinigende bestanddelen zijn de drie mild reinigende ingrediënten MIPA-Laureth Sulfate, Laureth-4 en Cocamide DEA. Deze ingrediënten zijn tevens oppervlakteactieve stoffen en zorgen ervoor dat de doucheolie in combinatie met water en wrijving licht gaat schuimen. Daarnaast bevat de doucheolie een kleine hoveelheid water, citroenzuur (cirtric acid) om de pH-waarde te optimaliseren en de antioxidant tocopherol (vitamine E).

De Kneipp Doucheolie heeft haar geur te danken aan het toegevoegde parfum in combinatie met de vijf geurstoffen limoleen, linalool, coumarine, citronellol en geraniol.

Mijn review van de Kneipp doucheolie Amandel-Argan
Om kort te zijn: wat op de verpakking vermeld staat klopt, hoewel de claim dermatologisch getest geen enkele waarde heeft. Wat wel erg misleidend is, is dat Kneipp amandel argan op handde naam van de douche- olie Amandel-Argan is. De doucheolie bestaat namelijk vooral uit zonnebloemolie en castorolie, terwijl er minder amandelolie en arganolie in de formule zit dan dat er parfum in zit. De verpakking geeft helaas geen informatie over de pH-waarde van de doucheolie.

Kneipp amandel argan schuimDe Amandel-Argan douche- olie droogt mijn huid niet uit en laat na het afspoelen geen vettig laagje achter. De doucheolie heeft de typische, kruidige Kneipp-geur die vaak terugkomt in het Kneipp-assortiment, en die ook na het douchen rond mijn lichaam bleef hangen. Persoonlijk vind ik de doucheolie erg sterk ruiken, maar ik ben zelf erg gewend aan parfumvrije producten die heel mild ruiken.

Positieve punten van de doucheolie vind ik dat de olie daadwerkelijk voornamelijk bestaat uit oliën die bewezen goed zijn voor de gezondheid van de huid (Arthar & Nasir, 2005), milde reinigende bestanddelen bevat, geen conserveermiddelen, minerale olie of zeepbestanddelen bevat, en bovendien goed verpakt, betaalbaar en bij vrijwel elke drogist verkrijgbaar is. Het grote nadeel van de doucheolie vindt ik de toevoeging van parfum en veel geurstoffen.

Heb jij al ervaring met dit product en denk je dat deze waardevol zou kunnen zijn voor andere lezers? Laat dan a.u.b. een reactie achter!


Bronnenlijst

Athar, M. & Nasir, S. M. (2005). Taxonomic perspective of plant species yielding vegetable oils used in cosmetics and skin care products. African Journal of Biotechnology, 4 (1), 36-44.

Cosmetic Ingrediënts Database (CosIng)

Skin Deep Cosmetic Database Environmental Working Group

www.kneipp.nl

Deel dit via:
Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geplaatst in Huid & Haar Getagd met ,

Review mijn reviews

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*