Review – Lovea Bio Spray Kids SPF 50

In het artikel ‘De beste zonnebrandcrème voor baby’s!’ heb ik 7 verschillende zonnebrandproducten speciaal voor baby’s en jonge kinderen gereviewed en vergeleken, en wat mij betreft is de Lovea Bio Spray Kids SPF 50 de absolute winnaar!

Hierbij de uitgebreide review van deze geweldige zonnebrandcrème!

Lovea Bio Spray Kids SPF 50 voorkant
Productbeschrijving en cosmeticaclaims
Lovea Bio Spray Kids SPF 50 maakt onderdeel uit van de Lovea Bio productlijn, die vrij is van parabenen, siliconen, PEG, synthetische kleurstoffen en – parfums. Op de voorkant staat aangegeven dat het een beschermende spray is die zowel UVB- als UVA-bescherming met een SPF van 50 biedt op basis van een minerale zonnefilter. Hoewel dit niet op de verpakking vermeld wordt, bevat deze zonnebrandspray ook geen alcohol.

Op de achterkant staat vreemd genoeg onder de ‘raadgevingen voor gebruik’, dat deze zonnebrandspray ‘Niet geschikt voor kinderen onder de drie jaar’ is. Dit terwijl het een zeer milde, veilige en effectieve cosmeticaformule bevat die naar mijn mening uitermate goed voldoet aan de kenmerken van een goede zonnebrandcrème voor baby’s en jonge kinderen. Bij het Q&A gedeelte op de website van Lovea wordt hierover het volgende vermeld:

Op het etiket van Lovea Kids staat vermeld dat het product voor kinderen boven de 3 jaar is. Betekent dit dat het product niet geschikt is voor jongere kinderen?
De reden dat deze tekst op de verpakking staat heeft met wetgeving te maken. Lovea is officieel geen babyproduct fabrikant en is daarom verplicht om deze tekst op de verpakking te zetten. Daarnaast wil Lovea niet stimuleren dat hele jonge kindjes blootgesteld worden aan de zon omdat dit zelfs met goede bescherming risicovol is. In de praktijk gebeurt dit natuurlijk wel en wil men gewoon een goede zonnebescherming, ook voor de kleinere kindjes. Lovea kan hier goed voor gebruikt worden. Lovea BIO is 100% natuurlijk en geschikt voor de allergevoeligste huid en is dan ook JUIST heel erg geschikt voor (heel) jongere kinderen.

Een sprayflacon Lovea Bio Spray Kids SPF 50 bevat 100 ml, kost tussen de 15 en 19 euro en is onder andere te verkrijgen bij Holland & Barrett, Bol.com, de grotere Etos vestigingen en verschillende online drogisterijen, zoals Drogistplein en Vitaminstore.

Lovea Bio Spray Kids SPF 50 gebruiksaanwijzing
De cosmeticaformule van Lovea Bio Spray Kids SPF 50
De cosmeticaformule van Lovea Bio Spray Kids SPF 50 is samengesteld uit de volgende ingrediënten:

Dicaprylyl Carbonate, Caprylic/Capric Triglyceride, Titanium Dioxide, Argania Spinosa Oil, Stearic Acid, Aluminium Hydroxide, Polyglyceryl-3 Diisostearate, Oleyl Alcohol, Zanthoxylum Alatum Extract.

Het belangrijkste actieve ingrediënt, is natuurlijk de zonnefilter titaandioxide (Titanium Dioxide), een minerale zonnefilter die de huid zowel beschermt tegen UVA- als UVB-straling. Titaandioxide heeft een zeer goed veiligheidsprofiel en veroorzaakt zelden huidirritatie/contactallergie (SCCNFP, 2000; TGA, 2013).

Er is wel enig bewijs dat titaandioxide kankerverwekkend is wanneer het geïnhaleerd wordt. Dit geldt echter alleen voor deeltjes titaandioxide die klein genoeg zijn om in te ademen en zich bevinden in de lucht. Om deze reden wordt vooralsnog afgeraden titaandioxide in nanovorm te gebruiken in zonnebrandsprays of poeders (SCCS, 2013). In dit product wordt echter geen nanovorm gebruikt.

Dicaprylyl Carbonate (een di-ester van koolzuur en caprylyl alcohol) is zowel een huidverzorger als huidverzachter. Nevenfunctie van dit ingrediënt is dat het de smeerbaarheid van moeilijk uit te smeren ingrediënten zoals minerale UV-filters vergemakkelijkt. Hierdoor is het een veelgebruikt ingrediënt in zonnebrandproducten. Vooralsnog zijn er geen aanwijzingen dat er qua veiligheid iets zou kunnen mankeren aan dit ingrediënt.

Caprylic/Capric Triglyceride is een gemengde tri-ester van glycerine met caprylzuur die naast huidverzachter tevens functioneert als oplosmiddel, weekmaker en viscositeitsregelaar. Caprylic/Capric Triglyceride en is een zeer stabiel cosmetica-ingrediënt met een uitstekend veiligheidsprofiel (CIR, 1980, 2003).

Lovea Bio Spray Kids SPF 50 op hand
Arganolie (Argania Spinosa Oil) is een hydraterende olie geperst uit de pitten van de arganboom (Argania spinosa), bestaande uit essentiële vetzuren die de huid zowel verzorgen, hydrateren als verzachten. Volgens de Cosmetic Database van de Environmental Working Group is arganolie een zeer veilig cosmetica-ingrediënt. Hetzelfde geldt voor het ingrediënt Polyglyceryl-3 Diisostearate, dat is toegevoegd als emulgator en tevens huidverzorgende eigenschappen heeft.

Stearinezuur (Stearic Acid) is toegevoegd als emulgator en emulsiestabilisator. Stearinezuur heeft een uitstekend veiligheidsprofiel: contact met de huid leidt niet tot irritatie of sensibilisatie, en uit onderzoek is gebleken dat stearinezuur ook niet toxisch of kankerverwekkend is wanneer het wordt aangebracht op de huid (CIR, 1987, 2006).

Aluminiumhydroxide (Aluminium Hydroxide), ook bekend als gehydrateerde aluminiumoxide, is een vorm van aluminium die in cosmetica met name gebruikt wordt als opacifyer, cosmetische kleurstof en huidbeschermer. In dit zonnebrandproduct voor de aluminiumhydroxide gebruikt als coating voor de titaandioxide, omdat dit klontering hiervan voorkomt en zorgt voor een gelijkmatige toepassing. Daarbij helpt de aluminiumhydroxide een lichtbrekende laag die helpt om de UV-straling van de huid te kaatsen. Aluminiumhydroxide is goed onderzocht en een zeer veilig cosmetica-ingrediënt gebleken (CIR, 2013; Krewski et al., 2007).

Oleylalcohol (Oleyl Alcohol) is toegevoegd als verzachtend middel, emulgator, opacifyer en viscositeitsregelaar. Oleylalcohol is een zeer veilige vetalcohol met een zeer lage toxiciteit: een zeer laag risico op huidirritatie en –sensibilisatie. Van belang voor deze stof in een zonnebrandproduct, is dat oleylalcohol niet fotoreactief is (in contact met zonlicht niet leidt tot fototoxiciteit of fotosensibilisatie).

Zanthoxylum Alatum Extract is een behoorlijk ongebruikelijk cosmetica-ingrediënt. In eerste instantie wist ik niet goed wat de meerwaarde van dit ingrediënt moest zijn, en vond met name informatie over het gebruik van Zanthoxylum alatum als natuurlijk geneesmiddel tegen tandpijn en mondirritatie (Singh & Singh, 2011). Zanthoxylum alatum is echter tevens een antioxidant en heeft een antimicrobiële werking, waardoor het gebruikt kan worden als conserveermiddel (Guleria et al., 2013). Door dit extract te vermengen met de oleylalcohol, heeft Zanthoxylum alatum een kalmerend effect waardoor het helpt bij huidirritatie die ontstaat bij zonnebaden (scheren, epileren, insectenbeten enzovoort) (Guglielmini & Cristoni, 2006).

Lovea Bio Spray Kids SPF 50 uitgesmeerd op hand
Mijn review van de Lovea Bio Spray Kids SPF 50
De Lovea Bio Spray Kids SPF 50 is een witte, olieachtige crème. De witte kleur wordt veroorzaakt door de hoeveelheid minerale filter (titanium dioxide) die nodig is om de hoge bescherming van SPF 50 te bereiken.

Normaal gesproken maakt een hoge hoeveelheid minerale zonnefilter een zonnebrandproduct ook slecht smeerbaar, maar ik vind dat de smeerbaarheid in dit geval erg meevalt dankzij de olieachtige structuur omdat de crème met behulp van de sprayflacon erg goed te verdelen is. Wel moet je bij zoals bij elke zonnebrandspray extra goed opletten voldoende van het product aan te brengen!

Zoals gebruikelijk bij een mineraal zonnebrandproduct met een hoge zonnebrandfactor, laat ook deze bij het uitsmeren een witte waas achter. Sommige mensen die dit product online gereviewd hebben zien dit als een nadeel: ik zie het juist als een voordeel.

Een product met een dermate hoge factor gebaseerd op minerale zonnefilters is namelijk geschikt voor baby’s en kinderen, en ik merkte dat de witte waas mij bij het insmeren van mijn zoontje hielp om ervoor te zorgen dat ik niet per ongeluk geen plekje oversloeg. Feit dat hij er wittig uitzag, interesseerde hem (en zeer waarschijnlijk ook andere kindjes van zijn leeftijd) helemaal niets.

Een sprayflacon Lovea Bio Spray Kids SPF 50 bevat 100 ml, kost tussen de 15 en 19 euro en is onder andere te verkrijgen bij Holland & Barrett, Bol.com, de grotere Etos vestigingen en verschillende online drogisterijen, zoals Drogistplein en Vitaminstore.

Heb jij al ervaring met dit product en denk je dat deze waardevol zou kunnen zijn voor andere lezers? Laat dan a.u.b. een reactie achter!


Bronnenlijst

Cosmetic Ingredient Review (CIR) Expert Panel (1980). Final report of the safety assessment for caprylic-capric triglyceride. Journal of environmental pathology and toxicology, 4(4), 105-120.

Cosmetic Ingredient Review (CIR) Expert Panel (1985). Final Report on the Safety Assessment of Stearyl Alcohol, Oleyl Alcohol, and Octyl Dodecanol. JACT, 4(5):1-29.

Cosmetic Ingredient Review (CIR) Expert Panel (1987). Final Report on the Safety Assessment of Oleic Acid, Lauric Acid, Palmitic Acid, Myristic Acid, and Stearic Acid. JACT, 6(3), 321-401.

Cosmetic Ingredient Review (CIR) Expert Panel (2003). Annual Review of Cosmetic Ingredient Safety Assessments – 2001-2002. IJT, 22(1), 1-35.

Cosmetic Ingredient Review (CIR) Expert Panel (2006). Annual Review of Cosmetic Ingredient Safety Assessments – 2004-2005. International Journal of Toxicology, 25(2), 1-89.

Cosmetic Ingredient Review (CIR) Expert Panel (2013). Safety Assessment of Alumina and Aluminum Hydroxide as Used in Cosmetics.

Guglielmini, G., & Cristoni, A. (2006). Zanthoxylum alatum extract inhibits skin sensitivity. Skin care: theories and applications, 139-146.

Guleria, S., Tiku, A. K., Koul, A., Gupta, S., Singh, G., & Razdan, V. K. (2013). Antioxidant and Antimicrobial Properties of the Essential Oil and Extracts of Zanthoxylum alatum Grown in North-Western Himalaya. The Scientific World Journal, 2013.

Krewski, D., Yokel, R. A., Nieboer, E., Borchelt, D., Cohen, J., Harry, J., … & Rondeau, V. (2007). Human health risk assessment for aluminium, aluminium oxide, and aluminium hydroxide. Journal of Toxicology and Environmental Health, Part B, 10(S1), 1-269.

SCCNFP (2000). Opinion of the Scientific Committee on Cosmetic Products and Non-food Products intended for consumers concerning Titanium Dioxide. Colipa n° S75. Adopted by the SCCNFP during the 14th plenary meeting of 24 October 2000.

SCCS (2013). Opinion of the Scientific Committee on Consumer Safety on titanium dioxide (nano form). Colipa n° S75. Adopted by the SCCS by written procedure on 22 July 2013.

Singh, T. P., & Singh, O. M. (2011). Phytochemical and pharmacological profile of Zanthoxylum armatum DC.—An overview. Indian Journal of natural products and resources, 2(3), 275-285.

Skin Deep Cosmetic Database Environmental Working Group

Therapeutic Goods Administration (TGA) (2013). Literature review on the safety of titanium dioxide and zinc oxide nanoparticles in sunscreens.

Deel dit via:
Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geplaatst in Huid & Haar Getagd met ,
Een reactie op “Review – Lovea Bio Spray Kids SPF 50
 1. anneloor schreef:

  DE GECOATE NANODEELTJES VERSUS DE ''GEWONE'' NANODEELTJES-

  de misleiding van Lovea en hun gecoate nanodeeltjes:

  Zo natuurlijk is die Lovea niet in elk geval, en al helemaal niet 100%! Dankzij de GECOATE nanodeeltjes die zij toepassen. En het Lovea-website openingstekstje op internet is prachtig misleidend en dat hun merk OFFICIEEL niet valt binnen de officiele nanotechnologie en officiele EU- wetgeging vanaf voorjaar 2014, maar dat is misleiding, misleiding, misleiding!!

   

  Zelfs het RIVM wijst ons al op de gevaren van de nanodeeltjes….!! Tonnen per dag verdwijnen er aan nanodeeltjes in ons (drink)water. En t gros doet daar gewoon aan mee door dergelijke produkten te kopen als consumenten! Met alle risico's van dien voor mens, dier en milieu.

   

  We worden misleid wanneer fabrikanten zeggen dat nanodeeltjes van nature in de natuur voorkomen. Ja dat is zo, MÁÁR de nanodeeltjes die ze in labs maken zijn van een héél andere structuur dan die in de natuur voorkomen! Lavera en lovea zijn beide cosmeticamerken die dergelijke argumenten aanvoeren.

  Lovea geeft nog als extra argument dat ze per definitie nooit willen werken met chemische filters. En dat ze dáárom kiezen voor 100% natuurlijk en dus óók voor nanodeeltjes waarvan de ingredienten van de nanodeeltjes geheel natuurlijk zijn. Ja dat klopt, hun nanodeeltjes zullen 100% natuurlijk zijn qua ingredienten en ook zelfs de coating is inderdaad 100% natuurlijk, máár mensen, hoe je het ook wend of keert, de kern van het gecoate nanodeeltjes blijft een nanodeeltje waarmee is geklooid in een lab!

  De stoffen die zij gebruiken zijn in een laboratorium in elkaar geknutseld, waardoor atomen veranderen en daardoor ineens kan een natuurlijk produkt tóch toxisch worden….dus blijft kritisch en laat je niet snel misleiden.

  steeds meer fabrikanten, ook reguliere fabrikanten zullen dalijk onder druk van de massa de nanodeeltjes gaan coaten, wánt mensen, de fabrikanten kunnen zo de wet ontlopen! Want de fabrikanten zijn énkel verplicht sinds april 2014 om er Nano op te zetten als het niet gaat om een gecoate vorm. Met andere woorden: Gaat het om een gecoate nanovorm, dan is er geen verplichting dit te hoeven vermelden op de verpakking!!! Veel fabrikanten gebruiken dan prachtige woorden om in verdekte termen dan net te doen lijken alsof er geen sprake is van het coaten van nanodeeltjes. Daarentegen mogen fabrikanten die hun nanodeeltjes coaten niet claimen dat ze nanovrij zijn. Maar verplichte etikettering blijft dus uit.

  Zeker de nanovorm in een sprayvorm zoals Lovea doet is helemaal uit den boze! zie waarschuwing rivm!

   

   

Review mijn reviews

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*