Maak je haar licht en luchtig met de Dove Intense Repair Conditioner!

Ik ben niet zo’n fan van de huidverzorgingsproducten van Dove. Waarom niet? Vrijwel al hun reinigende producten (zoals de ‘Beauty Cream Bars’ en de Dove douchegels) bevatten zowel zeep als parfum. De kwaliteit van de haarver- zorgingsproducten van Dove vind ik daarentegen een heel ander verhaal!

Na het lezen van talloze enthousiaste reviews over de Dove haarconditioners, heb ik besloten deze uit te gaan proberen. Hierbij de review van mijn favoriete Dove conditioner: de Dove Hair Therapy Damage Solutions Intense Repair Conditioner (plus een klein stukje over mijn nummer 2: de Nourishing Oil Care Conditioner).

Dove Intense Repair Conditioner en Nourishing Oil Care Conditioner
Waarom het de moeite waard is om deze conditioner uit te proberen!
Ik heb besloten om deze review iets anders op te stellen dan jullie normaal gesproken van mij gewend zijn: ik ga beginnen met de conclusie en schrijf dit keer gewoon een ‘verhaaltje’. Belangrijkste reden hiervoor is dat ik een beetje moe wordt van telkens te beginnen met het vaak redelijk onzinnige onderdeel van de productomschrijving en cosmeticaclaims.

Net zoals de meeste haarverzorgingsproducten, bevat ook deze verpakking weer van die nietszeggende claims. In dit geval, staat er op de achterkant het volgende: Keratin Repair Actives werken aan de keratine in je haar om de proteïnen te helpen herstellen op celniveau’.

Dove Intense Repair Conditioner Gebruiksaanwijzing
Ik zou je niet durven zeggen wat dat ‘herstellen op celniveau’ precies zou moeten betekenen, en welke ingrediënten precies de zogenaamde Keratin Repair Actives zouden moeten zijn. En wat mij betreft doet dit er ook niet zo toe. Belangrijkste om te weten, is dat dit een conditioner is die je haar gewoon goed ‘conditioneert’, wat simpelweg betekent dat deze conditioner goed in staat is om de textuur en het uiterlijk van je haar ten goede te kunnen veranderen!

Net als de meeste vrouwen waarschijnlijk doen, wissel ik nogal vaak van shampoo en conditioner, altijd maar weer op zoek naar een ‘beter’ (of liever nog: ‘beste’) product. Hoewel ik dit ongetwijfeld zal blijven doen voor mijn blog, weet ik dat ik deze conditioner in de toekomst nog wel vaker zal kopen!

Ik heb het niet goed op de foto kunnen vastleggen, maar de conditioner is erg licht en luchtig, en geeft dit zelfde lichte en luchtige effect aan je haren! Deze conditioner maakt je haar zachter, glanzender, beter doorkambaar, minder statisch en minder droog. Tevens is de geur niet zo sterk, wat ik persoonlijk altijd erg prettig vind.

Dove Intense Repair Conditioner op hand
Daarnaast is het zeer efficiënt (je hoeft het echt maar een paar minuutjes in te laten trekken), gemakkelijk uit te spoelen, goedkoop (zo’n 4 euro voor een flacon van 200 ml) en gemakkelijk verkrijgbaar bij elke drogist. Om kort samen te vatten: deze conditioner doet daadwerkelijk wat een goede conditioner moet doen, zonder gepaard te gaan met veel gedoe of hoge kosten.

Verwarring omtrent de cosmeticaformule…
Nu nog over de cosmeticaformule. Dit is namelijk de tweede reden dat ik een ‘verhaaltje’ schrijf in plaats van mijn sterk gestructureerde reviews die ik normaal gesproken schrijf.

Omdat het een hoop werk is om een lange ingrediëntenlijst in te typen, zoek ik van tevoren op internet naar andere reviews waarin deze lijst al staat zodat ik deze simpelweg kan kopiëren en plakken. De ingrediëntenlijst van deze conditioner meende ik gevonden te hebben in een review geschreven door een beautyblogger eind 2013, maar toen ik op de achterkant van de twee weken geleden door mij gekochte conditioner keek, kwam de lijst niet overeen. Dus heb ik maar gekeken op de officiële Nederlandse Dove website, om er tot mijn grote verrassing achter te komen dat ook deze ingrediëntenlijst niet overeenkwam!

Ik had geen idee of ik de conditioner met de nieuwste cosmeticaformule had en dat de info op de website nog moet worden aangepast of dat ik juist een product met een verouderde formule had. De voorkant is precies hetzelfde. Verwarrend dus!

Dove Intense Repair Conditioner
Ik besloot dus maar contact op te nemen met Unilever, de producent van de Dove-producten. Dit kon via de website van Dove alleen middels het invullen van een contactformulier. Had ik die ingevuld, kon het niet worden verstuurd: de melding ‘Server Side Fout na het indienen van formulieren’ verscheen. Dan maar een privébericht versturen middels hun facebookpagina, want ik ga er vanuit dat iemand van de PR-afdeling deze wel bijhoudt en beantwoordt. Ik kreeg inderdaad een bericht terug dat ze het voor mij zouden checken.

Na een week radiostilte nog maar een berichtje gestuurd. Dit keer kreeg ik gelijk een reactie terug, waarin ze lieten weten dat de informatie op de website gedateerd was. Hieronder dus de inhoud van de meest recente cosmeticaformule!

De cosmeticaformule van de Dove Hair Therapy Damage Solutions Intense Repair Conditioner
De Dove Intense Repair Conditioner is samengesteld uit de volgende ingrediënten:

Aqua, Cetearyl Alcohol, Dimethicone, Stearamidopropyl Dimethylamine, Trehalose, Gluconolactone, Adipic Acid, Sodium Sulfate, Glycerin, Behentrimonium Chloride, Amodimethicone, Cetrimonium Chloride, Parfum, Sodium Chloride, PEG-7 Propylheptyl Ether, Disodium EDTA, Dipropylene Glycol, Lactic Acid, DMDM Hydantoin, Phenoxyethanol, Benzyl Alcohol, Benzyl Salicylate, Butylphenyl Methylpropional, Citronellol, Hexyl Cinnamal, Hydroxycitronellal, Limonene, Linalool.

Bovenstaande ingrediëntenlijst lijkt een hele berg, maar als je net iets verder kijkt dan zie je dat maar liefst 8 ingrediënten bestaan uit de declaratieplichtige parfumallergenen die te vinden zijn in het in deze conditioner gebruikte parfum (Benzyl Alcohol, Benzyl salicylate, Butylphenyl Methylpropional, Citronellol, Hexyl Cinnamal, Hydroxycitronellal, Limonene en Linalool). Trek deze van de formule af, en je houdt een redelijk kort en overzichtelijk lijstje over.

In tegenstelling tot wat ik normaal doe, namelijk het bekijken van cosmeticaformules voordat ik een product koop, had ik mij dit keer later inspireren door talloze positieve reviews over dit product in combinatie met de lage prijs. En om eerlijk te zijn, ben ik dan uiteindelijk vaak teleurgesteld. Heerlijk aan de cosmeticaformule van deze conditioner vond ik daarom de ontdekking dat de formule op het parfum na alleen maar uit goede en veilige ingrediënten bestaat!

Dove Intense Repair Conditioner Ingredienten
De werkzame bestanddelen
De belangrijkste werkzame ingrediënten zijn de daadwerkelijk conditionerende ingrediënten: de zogenaamde quaternaire ammoniumverbindingen (‘quats’) die de balans tussen de positief en negatief geladen aminozuren herstellen, waardoor de beschadigde plekken worden afgedicht en haarschubben zich weer sluiten met als resultaat mooier, glanzender, minder statisch en makkelijker doorkambaar haar.

De aan deze formule toegevoegde quats zijn de milde surfactant Stearamidopropyl Dimethylamine (een veelvoorkomend ingrediënt in conditioners) en de trimonium polymeren Behentrimonium Chloride en Cetrimonium Chloride (die tevens fungeren als conserveermiddel). Al deze haarverzachters hebben een uitstekend veiligheidsprofiel (Belsito et al., 2014; Bergfeld et al., 2012; Becker et al., 2012).

Naast de conditioners bestaat de formule uit een aantal uitstekende bevochtingingsmiddelen die ervoor moeten zorgen dat er voldoende vocht in het haar kan worden vastgehouden: Trehalose, Gluconolactone en Glycerin (glycerine) (Belsito et al., 2013).

Laatste deel van de actieve ingrediënten wordt gevormd door de siliconen Dimethicone en Amodimethicone, die in een conditioner met name fungeren als haarglansmiddel (glosser) doordat het licht-reflecterende stoffen zijn die zich binden aan het haaroppervlak en daar een dun laagje vormen (Nair, 2003).

De hulpstoffen
De hulpstof met de hoogste concentratie is vetalcohol Cetearyl Alcohol, wiens hoofdtaak dat van emulgator is (Elder, 1988a). De emulsie bevat de viscositeitsregelaars/bulkmiddelen Sodium Sulfate (natriumsulfaat) en Sodium Chloride (natriumchloride oftewel ‘zout’) om de conditioner de juiste dikte te geven, en Dipropylene Glycol om alle ingrediënten goed in de formule op te lossen (CIR, 2006; Elder, 1985).

De Lactid Acid (melkzuur) en Adipic Acid (adipinezuur) zijn als buffers verantwoordelijk voor het optimaliseren van de pH-waarde (Andersen, 1998; Fiume et al., 2012a).

Conserveermiddelen DMDM Hydantoin en Phenoxyethanol zorgen ervoor dat het product 12 maanden houdbaar is (Andersen, 2011; CIR, 1990; CIR, 2008; Elder, 1988b). Conserveermiddel DMDM Hydantoin is een formaldehydedonor: een stof die langzaam formaldehyde afgeeft, wat op zich een giftige stof is. Hierdoor mogen dit soort stoffen slechts in zeer kleine, (vrijwel) onschadelijke concentraties aanwezig zijn in cosmeticaproducten (CIR, 2008; SCCNFP, 2002). Voor wie dit ook belangrijk vindt om te weten: deze conditioner bevat geen parabenen!

Tenslotte zijn emulsiestabilisator PEG-7 Propylheptyl Ether en chelaatvormer Disodium EDTA toegevoegd om de gevormde emulsie stabiel te houden (Fiume et al., 2012b; Fruijtier-Pölloth, 2005; Lanigan & Yamarik, 2001).

Tot slot…
Enige dat ik echt vind ontbreken aan de Dove Intense Repair Conditioner, is dat de formule geen vorm van gehydrolyseerd eiwit bevat die in staat is polymeerverknopingen aan te gaan met het haar, waardoor ze enigszins door kunnen dringen in het haar en beschadigde plekken kunnen ‘herstructureren’. En dit terwijl op de voorkant van de verpakking juist geclaimd wordt dat de formule ‘Keratin Repair Actives’ bevat die het haar beschermen op celniveau.

Houd er ook rekening mee dat deze conditioner siliconen bevat die leiden tot build-up waardoor je haar na een tijdje zwaar en futloos gaat worden en de conditioner niet meer het gewenste effect lijkt te bereiken. En realiseer je dat dit gebeurd bij elke conditioner die siliconen bevat, en dat deze siliconen medeverantwoordelijk zijn voor het mooie glanzende resultaat! Het enige wat je hoeft te doen is je haar één of twee keer per maand te wassen met een goed reinigende shampoo.

Dove Nourishing Oil Care Conditioner
De Dove Intense Repair Conditioner bevat geen minerale olie, haarolie of haarboter. Heb je erg beschadigd en poreus haar, dan ben je waarschijnlijk meer gebaat bij de Dove Nourishing Oil Care Conditioner. Ik denk namelijk dat beide conditioners ongeveer even goed zijn (qua reviews op MakeupAlley scoren ze vrijwel even hoog), maar deze conditioner had bij mij net een iets te zwaar en vettig effect dan mijn haar (dat al van zichzelf behoorlijk vet en sluik is) kan gebruiken.

De Dove Intense Repair Conditioner bevat 200 ml, heeft een adviesprijs van € 3,89 en is te koop bij diverse (online) drogisterijen, zoals De Online Drogist.

Heb jij al ervaring met dit product en denk je dat deze waardevol zou kunnen zijn voor andere lezers? Laat dan a.u.b. een reactie achter!


Bronnenlijst

Andersen, F. A. (1998). Final report on the safety assessment of glycolic acid, ammonium, calcium, potassium, and sodium glycolates, methyl, ethyl, propyl, and butyl glycolates, and lactic acid,... International Journal of Toxicology, 17(1 suppl), 1-241.

Andersen, F. A. (2011). Annual Review of Cosmetic Ingredient Safety Assessments – 2007-2010. International journal of toxicology, 30(5 suppl), 73S-127S.

Becker, L. C., Bergfeld, W. F., Belsito, D. V., Hill, R. A., Klaassen, C. D., Liebler, D., … & Andersen, F. A. (2012). Safety Assessment of Trimoniums as Used in Cosmetics. International journal of toxicology, 31(6 suppl), 296S-341S.

Belsito, D. V., Hill, R. A., Klaassen, C. D., Liebler, D. C., Marks Jr, J. G., Shank, R. C., … & Snyder, P. W. (2013). Safety Assessment of Monosaccharides and Disaccharides as Used in Cosmetics.

Belsito, D. V., Hill, R. A., Klaassen, C. D., Liebler, D. C., Marks Jr, J. G., Shank, R. C., … & Snyder, P. W. (2014). Safety Assessment of Fatty Acid Amidopropyl Dimethylamines as Used in Cosmetics.

Bergfeld, W.F. et al. (2012). Scientific Literature Review – Fatty Acid Amidopropyl Dimethylamines as Used in Cosmetics.

Cosmetic Ingredient Review (CIR) Expert Panel (1990). Final Report on the Safety Assessment of Phenoxyethanol. Journal of the American College of Toxicology, 9(2), 259-277.

Cosmetic Ingredient Review (CIR) Expert Panel (2006). Annual Review of Cosmetic Ingredient Safety Assessments – 2004-2005. International Journal of Toxicology, 25(2), 1-89.

Cosmetic Ingredient Review (CIR) Expert Panel (2008). Annual Review of Cosmetic Ingredient Safety Assessments -2005-2006. International Journal of Toxicology, 27(1), 77-142.

Elder, R. L. (1985). Final report on the safety assessment of butylene glycol, hexylene glycol, ethoxydiglycol, and dipropylene glycol. J Am Coll Toxicol, 4, 223-248.

Elder, R. L. (1988a). Final report on the safety assessment of cetearyl alcohol, cetyl alcohol, isostearyl alcohol, myristyl alcohol, and behenyl alcohol. J Am Coll Toxicol, 7(3), 359-413.

Elder, R. L. (1988b). Final report on the safety assessment of DMDM Hydantoin. J. Am. Coll. Toxicol. 7(3), 245-277.

Fiume, M. M., Bergfeld, W. F., Belsito, D. V., Hill, R. A., Klaassen, C. D., Liebler, D., … & Andersen, F. A. (2012a). Final report of the Cosmetic Ingredient Review Expert Panel on the safety assessment of dicarboxylic acids, salts, and esters. International journal of toxicology, 31(4 suppl), 5S-76S.

Fiume, M.M. et al. (2012b). Safety Assessment of Alkyl PEG Ethers as Used in Cosmetics. International journal of Toxicology, 31(2), 169S-244S.

Fruijtier-Pölloth, C. (2005). Safety assessment on polyethylene glycols (PEGs) and their derivatives as used in cosmetic products. Toxicology, 214(1), 1-38.

Lanigan, R. S., & Yamarik, T. A. (2001). Final report on the safety assessment of EDTA, calcium disodium EDTA, diammonium EDTA, dipotassium EDTA, disodium EDTA, TEA-EDTA, ... International journal of toxicology, 21, 95-142.

Nair, B. (2003). Final report on the safety assessment of stearoxy dimethicone, dimethicone, methicone, amino bispropyl dimethicone, aminopropyl dimethicone, amodimethicone, .., amodimethicone hydroxystearate, behenoxy dimethicone, C24-28 alkyl methicone, C30-45 alkyl methicone, C30-45 alkyl dimethicone, cetearyl methicone, cetyl dimethicone, dimethoxysilyl ethylenediaminopropyl dimethicone, hexyl methicone, hydroxypropyldimethicone, stearamidopropyl dimethicone, stearyl dimethicone, stearyl methicone, and vinyldimethicone. International journal of toxicology, 22, 11-35.

SCCNFP (2002). Opinion of the Scientific Committee on Cosmetic Products and Non-Food Products concerning the determination of certain formaldehyde releasers in cosmetic products. Opinion adopted by the SCCNFP during the 22nd plenary meeting of 17 December 2002.

Deel dit via:
Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geplaatst in Huid & Haar Getagd met , ,
Een reactie op “Maak je haar licht en luchtig met de Dove Intense Repair Conditioner!
  1. Anne schreef:

    Mijn conditioner was op, dus heb ik direct de blauwe van Dove gekocht n.a.v. jouw artikel. Ik ben benieuwd!

Review mijn reviews

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*