Neutral Baby Huidolie voor de meest gevoelige huid

Neutral Baby HuidolieDit is een zeer korte maar krachtige review over een cosmeticaproduct met een bijzonder korte ingrediëntenlijst. De Neutral Baby Huidolie bestaat namelijk maar uit twee ingrediënten: Olus Oil en Citric Acid.

Olus Oil is niet de olie van een bepaalde plant. Het is simpelweg ‘plantaardige olie’, die chemisch gezien een mix van triglyceriden van vetzuren is, en hierdoor de INCI-naam Olus (= plantaardig) Oil heeft gekregen. De merknaam van dit cosmetica-ingrediënt is Cremerlin Pura.

Cremerlin Pura, oftewel Olus Oil, is ontworpen als alternatief voor minerale olie en petrolatum (Vaseline). Zowel minerale olie als petrolatum zijn zeer effectieve occlusieven, die wanneer ze op de huid worden gesmeerd een dun laagje vormen en zo uitstekend in staat zijn vochtverlies tegen te gaan en de (beschadigde) huid te beschermen tegen micro-organismen. Daarbij zijn deze ingrediënten kleurloos, geurloos en omdat ze verder geen bederfelijke huidvoedende stoffen bevatten, hebben ze een uitstekende oxidatieve stabiliteit en een zeer lange houdbaarheid.

Nadeel van deze minerale oliën is echter, dat het afsluitende effect zo goed werkt, dat de huid dermate vochtig gehouden wordt dat de huid dit niet meer zelf hoeft te doen, celprocessen minder goed gaan verlopen,en je huid sneller droog wordt als je de olie niet meer gebruikt, waardoor je wederom de behoefte krijgt om deze op je huid te smeren. Daarnaast bevat minerale olie, zoals eerder genoemd, geen enkel huidvoedend ingrediënt. En tenslotte zorgt minerale olie voor een plakkerig laagje die niet goed in de huid trekt en hierdoor onprettig aan kan voelen.

Lange tijd is men dus op zoek geweest naar een alternatief voor deze ingrediënten, die wel over hun voordelen maar niet over hun nadelen zouden beschikken. Veel verschillende plantaardige oliën zijn hierbij geprobeerd, maar die bleken erg oxidatief instabiel, waardoor ze snel ranzig worden en hun werkzaamheid verloren. Ingrediënten op basis van siliconen waren weer lang niet zo occlusief. Nu lijkt hier dus een zeer ‘tegenovergesteld’ alternatief voor gevonden: namelijk pure plantaardige olie in plaats van minerale olie!

Neutral Baby Huidolie ingrediëntenOlus Oil heeft nagenoeg dezelfde occlusieve werking als minerale olie en petrolatum, maar bestaat dus uit plantaardige triclyceriden die de huid van nature ook bevat. Hierdoor heeft de stof een goede biocompatibiliteit met de menselijke huid, en is in staat om een tekort aan huideigen vetten (bijvoorbeeld omdat ze verloren zijn gegaan bij het wassen) weer aan te vullen. Olus Oil fungeert dus als enige cosmetica-ingrediënt als zeer goede occlusief én als vetinbrenger tegelijk. Daarnaast is deze olie veel vloeibaarder en dus gemakkelijker aan te brengen, en laat het vanwege de biocompatibiliteit geen plekkerig laagje achter maar trekt goed in in de huid. Net als minerale olie, is ook de oxidatieve stabiliteit van Olus Oil uitstekend, en de olie is nagenoeg geur- en kleurloos. Oftewel: plantaardige olie lijkt alle voordelen van minerale olie te bevatten, maar niet de nadelen. Daarbij heeft Olus Oil een uitstekend veiligheidsprofiel (Personal Care Magazine, 2010; Peter Cramer North America LP, 2011).

Het enige dat eigenlijk nog moet gebeuren met de Olus Oil om deze geschikt te maken als huidolie, is de toevoeging van een citroenzuur (Citric Acid) om de pH-waarde van de olie in overeenstemming te brengen met die van de huid. Citric Acid is een cosmetica-Ingrediënt met een uitstekend cosmeticaprofiel (Fiume et al., 2014). Omdat het product vrijwel geheel uit het zeer stabiele Olus Oil bestaat, hoeven er ook geen conserveermiddelen aan het product worden toegevoegd.

Neutral Baby Huidolie is uitermate geschikt voor de gevoelige huid, helpt de natuurlijke vetbalans van de huid te herstellen, beschermt tegen een droge, jeukerige huid en helpt huidirritatie te voorkomen. Zelf mocht ik deze huidolie uitproberen van Drogistplein, die het gehele Neutral assortiment verkoopt, en ik moet zeggen dat ik het een erg prettige olie vind!

Een flacon Neutral Baby Huidolie bevat 150 ml en is voor € 5,99 te koop bij diverse (online) drogisterijen, zoals De Online Drogist en Drogistplein.

Deze review bevat producten die door een merk of bedrijf zijn toegezonden.

Heb jij al ervaring met dit product en denk je dat deze waardevol zou kunnen zijn voor andere lezers? Laat dan a.u.b. een reactie achter!


Bronnenlijst

Personal Care Magazine (2010). A true petrolatum alternative. Opgehaald op 2 juli 2015 van http://www.personalcaremagazine.com/story/6846/a-true-petrolatum-alternative

Peter Cramer North America LP (2011). Cremerlin® Pura.

Fiume, M. M., Heldreth, B. A., Bergfeld, W. F., Belsito, D. V., Hill, R. A., Klaassen, C. D., … & Andersen, F. A. (2014). Safety Assessment of Citric Acid, Inorganic Citrate Salts, and Alkyl Citrate Esters as Used in Cosmetics. International journal of toxicology, 33(2 suppl), 16S-46S.

Deel dit via:
Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geplaatst in Huid & Haar Getagd met , ,

Review mijn reviews

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*