Vrijwel alle nagerechten zijn zoet, zoet, zoet! Want laten we wel wezen: de meeste desserts staan bomvol suiker.
Nou moet ik zeggen dat ik na het avondeten ook altijd wel zin heb in iets zoets, maar iets kleins is dan meestal wel voldoende. Of iets wat naast zoet ook nog gezond is, zoals deze fruitsalade. Of een lekkere warme tuttifrutti!
Dit ouderwetse recept maakte mijn moeder regelmatig, en sinds ik mij heb voorgenomen gezonder te gaan eten (met name minder suiker en meer groente en fruit), staat dit dessert nu ook regelmatig bij ons op de eettafel.
Tuttifrutti bestaat uit een combinatie van gedroogde zuidvruchten: meestal pruim, abrikoos en appel. In feite is het een pseudo-Italiaanse naam voor tutti i frutti, wat ‘al het fruit’ betekent. Door de vruchten te laten wellen, kruiden en koken, heb je in een handomdraai een lekker dessert op tafel. Bijkomend voordeel, naast het feit dat het gezond en simpel te maken is, is dat het amper geld kost. Ideaal dus!
Ingrediënten (4 pers)
- 250 gr tuttifrutti
- 1 kaneelstokje
- ½ liter water
1. Controleer of de tuttifrutti een zwavelbehandeling heeft gehad: in dit geval zal op de verpakking bij de ingrediënten vermeld staan dat de tuttifrutti sulfiet bevat. Indien dit het geval is, spoel ze dan eerst goed af in een vergiet!
2. Stop de tuttifrutti in een bak die je kan afsluiten, voeg ½ liter water toe en laat een nachtje in de koelkast wellen (of vanaf de ochtend als je dit vergeten bent).
3. Breng de gewelde vruchten samen met het water waarin ze geweld zijn en het kaneelstokje aan de kook in een steelpannetje.
4. Laat het op laag vuur en met het deksel op de pan zo’n 30 minuten doorkoken.
5. Haal het kaneelstokje eruit, verdeel in 4 gelijke porties en serveer warm!
Restje over? Afgekoeld is het ook erg lekker!
Zin in wat variatie? Voeg dan eens wat gedroogde vijgen, rozijnen of bij het koken een stukje verse gemberwortel toe!
Heerlijk met gebraden kippenvleugetjes! Grieksrecept !