Psychosociale klachten groeiend probleem huid- en haarpatiënten

Utrecht, 27 september 2018 – Mentale en psychosociale klachten zijn een groeiend probleem voor de ongeveer 1,3 miljoen huidpatiënten in Nederland. Dit maakt Huidpatiënten Nederland (HPN) op uit signalen, klachten en gesprekken met huidpatiënten over de jaren heen. Naast bekende fysieke ongemakken zoals jeuk en pijn worstelen huidpatiënten met problemen zoals eenzaamheid, schaamte, onzekerheid of ervaren ze moeilijkheden met seksualiteit. Voor deze gevolgen, samen met de omvang van huidproblematiek is te weinig aandacht in Nederland.

Om erkenning te vragen voor deze problemen en om huidpatiënten een hart onder de riem te steken organiseert Huidpatiënten Nederland (HPN) op zaterdag 29 september voor de tweede keer het ‘Happy met je Huid’ festival. Met een uitgebreid programma van workshops, lezingen en creatieve activiteiten voor de brede groep patiënten en hun naaste familieleden en partners, wil HPN aandacht vragen voor de ingrijpende gevolgen deze aandoeningen op de kwaliteit van leven.

Huidproblemen (vitiligo)

Onbekend probleem
In totaal zijn er in Nederland ruim twee miljoen mensen met een huid- of haaraandoening, waarvan 1,3 miljoen chronisch zijn. Dus 1 op de 8 Nederlanders heeft een huid of-haaraandoening. Verder stijgt het aantal huidpatiënten de laatste jaren fors. Eerder onderzoek van het CBS gaf al aan dat er in de periode van 2001 tot en met 2017 circa 400.000 mensen met chronisch eczeem en psoriasis zijn bijgekomen. Deze huidpatiënten hebben veel last van lichamelijke gevolgen zoals jeuk, droge huid en pijnlijke plekken maar steeds vaker ook van psychische en sociale gevolgen. Chris Westerlaken, voorzitter van HPN en zelf huidpatiënt bespeurt een zorgwekkende trend inde afgelopen jaren: “Wij zien al jaren steeds meer huidpatiënten bij ons komen voor hulp bij hun psychische of sociale problemen. Ze voelen zich vaak alleen en onzeker of ze schamen zich voor hun aandoening. Dit komt helaas vaak door een negatieve omgeving die afkeurend optreedt, bijvoorbeeld, op straat of in het park.”

Focus op mogelijkheden
HPN heeft bij de 2de editie van het festival het aantal thema’s uitgebreid om de focus te leggen op de mogelijkheden en niet op beperkingen bij het hebben van een haar of-huidaandoening. Deze thema’s zijn Huid & Werk, Huid & Zelfvertrouwen of Huid & Ontspanning. Binnen deze thema’s wordt bijvoorbeeld een workshop ‘solliciteren met vertrouwen’ gegeven om te leren hoe een positieve indruk kan worden gewekt bij een werkgever ondanks een huidaandoening. Ook is er de workshop ‘rust in beweging’, waarbij gebruik wordt gemaakt van loopmeditaties.

Verder zullen er, net als tijdens de eerste editie, verschillende boegbeelden aanwezig zijn die vaak hun leven lang al met een huid of-haaraandoening worstelen. Zij vervullen een actieve rol naar het publiek door hun persoonlijke ervaringen en verhalen te delen.“Met gerichte workshops en veel lotgenotencontact willen we huidpatiënten en hun naasten informeren over manieren om de kwaliteit van leven te verbeteren. Tegelijkertijd hopen we ook dat betrokkenen elkaar kunnen stimuleren en inspireren”, aldus Westerlaken.

Praktische info
Het festival vindt plaats op het landgoed Heerlijkheid Mariënwaerdt op ’t Klooster 5 in Beesd. Om deel te nemen aan het festival kan men zich aanmelden via de website van het ‘Happy met je huid’ festival 2018. Voor jongeren is deelname gratis, voor volwassenen bedraagt deelname €7,50. Hiervoor krijg je toegang tot alle activiteiten, gratis koffie, thee, water of sap en een goodie bag. Het complete programma is tevens beschikbaar op de website.

Het festival wordt georganiseerd in samenwerking met de Nederlandse Vereniging voor Dermatologie en Venereologie, de Nederlandse Vereniging van Huidtherapeuten en het Huidfonds.

Deel dit via:
Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geplaatst in Huid & Haar Getagd met , ,

Review mijn reviews

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*