Review – Cetaphil RestoraDerm Voedende Hydraterende Melk

Voor mijn man ben ik altijd op zoek naar goede producten bij eczeem. Hij heeft een eczeemgevoelige huid, en voor iedereen die hiermee kampt kan het gebruik van een goed hydraterend huidsmeersel ervoor zorgen dat je minder snel of korter van last heb van eczeem.

Inmiddels heeft hij elke crème uitgeprobeerd die ik de moeite van het proberen en reviewen waard vond (zie hier). Deze lotion van Cetaphil is zijn favoriet, en inmiddels ook die van mij!

Cetaphil RestoraDerm Voedende Hydraterende Melk fragment

Productbeschrijving en cosmeticaclaims
De RestoraDerm Voedende Hydraterende Melk is volgens Cetaphil speciaal geformuleerd voor mensen die last hebben van eczeem. Het bevat onder andere de door hun gepatenteerde Filaggrin Technology™, een technologie die staat voor een aantal stoffen die van nature voorkomen in de huid maar waar veel mensen met eczeem vaak een tekort aan hebben. Dit geldt overigens ook voor de Cetaphil RestoraDerm Kalmerende Huidreiniger.

Verder wordt geclaimd dat deze lotion klinisch bewezen hydraterend voor de droge en gevoelige huid is en snelle en langdurige verlichting van de jeukende, droge huid geeft.

Cetaphil RestoraDerm Voedende Hydraterende Melk is hypoallergeen, bevat geen conserveermiddelen en geen parfum.

Een flacon Cetaphil RestoraDerm Voedende Hydraterende Melk bevat 295 ml en is voor ongeveer €20,30 te koop bij o.a. De Online DrogistDrogist.nl, Drogistplein en bij Bol.com.

Cetaphil RestoraDerm Voedende Hydraterende Melk cosmeticaclaims

De cosmeticaformule van Cetaphil RestoraDerm Voedende Hydraterende Melk
Cetaphil RestoraDerm Voedende Hydraterende Melk is samengesteld uit de volgende ingrediënten:

Aqua, Glycerin, Caprylic/Capric Triglyceride, Helianthus Annuus Seed Oil, Pentylene Glycol, Butyrospermum Parkii Butter, Cyclopentasiloxane, Cetearyl Alcohol, Sorbitol, Behenyl Alcohol, Glyceryl Stearate, Allantoin, Arginine, Caprylyl Glycol, Ceteareth-20, Cetyl Alcohol, Citric Acid, Dimethiconol, Disodium EDTA, Disodium Ethylene Dicocamide PEG-15 Disulfate, Glyceryl Stearate Citrate, Hydroxypalmitoyl Sphinganine, Niacinamide, Panthenol, Sodium Hyaluronate, Sodium PCA, Sodium Polyacrylate, Tocopheryl Acetate.

De belangrijkste functie van een goede moisturizer, is natuurlijk dat deze zorgt voor een optimale hydratatie van de huid. Om dit te bewerkstelligen, bevat deze lotion vochtinbrengers, vetinbrengers en semi-occlusieven.

Vochtinbrengers
Als voornaamste hydraterende ingrediënt bevat de formule  Glycerin (glycerine), een van de beste hydraterende (vochtvasthoudende) stoffen voor de huid, die ook van nature op de huid voorkomt en haar hydraterende vermogen dankt aan haar sterke wateraantrekkende vermogen.

Sorbitol heeft een soortgelijke werking als glycerine, maar naar deze vochtinbrenger is veel minder onderzoek gedaan.

Sodium Hyaluronate (natriumhyaluronaat) is het natriumzout van hyaluronzuur, een van nature voorkomende polysaccharide dat onderdeel uitmaakt van ons bindweefsel. In huidsmeersels heeft het de potentie de huid te hydrateren en het penetratievermogen van de formule te verbeteren. De veiligheid Sodium Hyaluronate (binnen de maximaal toegestane concentratie van 2% in cosmeticaproducten) is prima (Becker et al., 2009).

Vetinbrengers
Caprylic/Capric Triglyceride is een huidverzachtend vetzuur afkomstig van kokosnootolie, en heeft een uitstekend veiligheidsprofiel (CIR, 1980, 2003).

De formule bevat twee plantaardige oliën, namelijk zonnebloemolie (Helianthus Annuus Seed Oil) en shea boter (Butyrospermum Parkii Butter). Beide bevatten veel vetzuren die van nature aanwezig zijn in de huid en hierdoor goede terugvetters zijn: ze vervangen een tekort aan lipiden in de hoornlaag (wat vaak het geval is bij eczeem en automatisch gebeurd bij het wassen), waardoor de barrièrefunctie van de huid in zeker mate kan herstellen en er minder water uit de hoornlaag kan ontsnappen (Athar & Nasir, 2005; Belibi et al., 2009). Hierdoor hebben de oliën ook een huidverzachtend effect. Zonnebloemolie bevat daarnaast nog een hoge concentratie aan tocopherol (vitamine E), en er is enig bewijs dat shea boter bioactieve stoffen bevat die een ontstekingsremmende werking hebben (Tasan & Demirci, 2005; Akihisa et al., 2010; Verma et al., 2012). Beide oliën zijn zeer veilige cosmetica-ingrediënten (CIR, 2011).

Semi-occlusieven
Cyclopentasiloxane en Dimethiconol zijn siliconen: synthetische polymeren die zeer stabiel zijn en in staat om een semi-afsluitend en beschermend laagje om de huid te leggen. Dit semi-afsluitende laagje zorgt ervoor dat het vochtgehalte van de huid beter op peil wordt gehouden, actieve stoffen beter worden opgenomen en de huid beschermt wordt tegen invloeden van buitenaf. Siliconen zijn hele schone, hypoallergene stoffen die slechts in heel enkele gevallen tot huidirritatie leiden en hierdoor geschikt zijn voor vrijwel elke huid. Daarnaast zorgt het voor een betere smeerbaarheid en zacht gevoel van de crème zelf.

Huidverzorgende bestanddelen
Cetaphil RestoraDerm Voedende Hydraterende Melk bevat een hoop huidverzorgende bestanddelen:

  • Allantoïne (Allantoin) is een uitstekend huidherstellend en kalmerende ingrediënt (Baumann, 2003; Becker et al., 2010).
  • Niacinamide (vitamine B3) is een van de meest veelbelovende cosmetica-ingrediënten dat op zeer veel verschillende manieren de huid ondersteunt en hierdoor een huidegaliserend vermogen heeft.
  • Arginine is een natuurlijk voorkomend aminozuur dat uiteenlopende cosmeticafuncties heeft, maar in deze formule is toegevoegd als huidverzorger, omdat arginine wondgenezing versnelt (Burnett et al., 2013).
  • Panthenol (pro-vitamine B5) is een stof die bij contact met de huid wordt omgezet in pantotheenzuur en een huidherstellende, kalmerende, anti-irriterende en hydraterende werking heeft.
  • Sodium PCA is een derivaat van het in de huid van nature voorkomende aminozuur proline, dat werkt als hydraterend en huidverzorgend bestanddeel. Sodium PCA heeft een uitstekend veiligheidsprofiel (mits het niet gebruik wordt in combinatie met nitroseermiddelen) (CIR, 2014).
  • Hydroxypalmitoyl Sphinganine is een pseudo-ceramide (vergelijkbaar met ceramide 5) die in staat is om de aanmaak van ceramiden in de huid te stimuleren, lipiden die deels verantwoordelijk zijn voor de structuur en het functioneren van de huid (Castiel-Higounenc et al., 1999). Hydroxypalmitoyl Sphinganine heeft een prima veiligheidsprofiel (Belsito et al., 2015).
De Arginine en Sodium PCA vormen Cetaphil’s gepatenteerde Filaggrin Technology™, die gericht is op het herbouwen van een gezonde huidbarrière en het bestrijden van eczeem. Klik hier als je meer over deze technologie wilt lezen.

Cetaphil RestoraDerm Voedende Hydraterende Melk ingredient

De hulpstoffen
De formule bevat drie verschillende vetalcoholen: Cetearyl Alcohol, Behenyl Alcohol en Cetyl Alcohol. Vetalcoholen zijn alcoholen die gemaakt zijn van plantaardige en dierlijke vetten en wassen (niet te verwarren met de ‘gewone’ alcohol gefermenteerd zijn uit graan/suiker!). Deze worden met name gebruikt als co-emulgator om de emulsie zelf een fijn en zacht gevoel te geven. Daarnaast geeft de Cetyl Alcohol de emulsie een mooie parelmoerachtige glans. Al deze vetalcoholen hebben een goed veiligheidsprofiel (Elder, 1988).

Glyceryl Stearate is een wasachtige stof die ook van nature voorkomt in de huid, die fungeert als huidverzachter en tevens een beschermend laagje op de huid vormt. Als huidverzachter en -verzorger is tevens het citroenzuurester van Glyceryl Stearate gebruikt, namelijk Glyceryl Stearate Citrate. Zowel Glyceryl Stearate als Glyceryl Stearate Citrate hebben een goed veiligheidsprofiel (CIR, 1982, 2007).

Het citroenzuur (Citric Acid) is de buffer verantwoordelijk voor het in stand houden van de juiste pH-waarde van de emulsie en heeft een prima veiligheidsprofiel (Fiume et al., 2014). De pH van de Cetaphil RestoraDerm Voedende Hydraterende Melk is rond de 6, overeenkomstig met de zuurtegraad van de huid zelf (Shi et al., 2012).

Disodium EDTA (dinatriumedetaat) is toegevoegd met verschillende doeleinden. Ten eerste is het een chelaatvormer, die de stabiliteit van de gel reguleert en hierdoor tevens functioneert als conserveermiddel. Als metaalchelator gaat het ook de nadelige effecten van ‘hard water’ tegen, door zich te binden aan zware metaalionen in leidingwater en te voorkomen dat deze worden afgezet op huid en haar. Daarnaast is het een viscositeitsregelaar en schuimverbeteraar (Lanigan & Yamarik, 2001).

Voor degenen die verontrustende berichten hebben gelezen over Disodium EDTA maar alvast even het volgende. Disodium EDTA zorgt ervoor dat andere stoffen, dus ook schadelijke stoffen, beter door de huid opgenomen kunnen worden. Deze huidreiniger bevat echter geen dergelijke stoffen. Daarnaast is bewijs dat Disodium EDTA een mutageen effect heeft, maar dit geldt alleen bij orale inname van hoge doses aan EDTA, niet bij bloostelling van de huid aan de 2% of minder aan EDTA die in deze lotion zit!

Disodium Ethylene Dicocamide PEG-15 Disulfate is een polymeer van ethyleenoxide, en wordt in deze formule gebruikt als bevochtigingsmiddel, oplosmiddel, emulgator, emulsiestabilisator en viscositeitsverhoger. Over de eviligheid van dit ingrediënt is niet veel bekend.

Ceteareth-20, de polyethyleen glycol (PEG) ester van Cetearyl Alcohol, is toegevoegd als oplosmiddel, emulgator en viscositeitsverhoger. Ceteareth-20 is veilig zolang het niet gebruikt wordt op de beschadigde huid (Andersen, 1999).

Sodium Polyacrylate (het natriumzout van polyacrylzuur) is een lange polymeer die in een lage concentratie zoals in deze emulsie met name gebruikt wordt als viscositeitsregelaar; dit ingrediënt heeft verder een prima veiligheidsprofiel (Zondlo, 2002).

Tocopheryl Acetate, een derivaat van vitamine E, heeft beperkte anticarcinogene, fotoprotectieve (zonbeschermende) en huidbarrière herstellende eigenschappen heeft. In deze formule is de concentratie hieraan echter dermate laag, dat het ingrediënt vanwege haar antioxidatieve werking vooral gebruikt wordt als conserveermiddel.

Cetaphil RestoraDerm Voedende Hydraterende Melk

Gebruikservaring met de Cetaphil RestoraDerm Voedende Hydraterende Melk
Cetaphil is een van de weinige cosmeticamerken die hun onderzoek naar hun producten publiceren in wetenschappelijke tijdschriften. De Cetaphil RestoraDerm Voedende Hydraterende Melk lijkt met name gewaardeerd te worden door mannen, en mensen bij wie de eczematische huid in niet al te grote mate gekoloniseerd werd door de  Staphylococcus aureus bacterie (Hon et al., 2013).

Zoals ik aan het begin van deze review al zei, wordt deze lotion vooral gebruikt door mijn man. Wat deze lotion volgens hem zo fijn maakt, is dat het werkt én prettig is in gebruik.

De lotion hydrateert zijn huid en vermindert vooral de jeuk. De textuur van de lotion vindt hij erg prettig omdat deze snel intrekt en geen plakkerig laagje achterlaat, iets dat hij bij zalven en vettere crèmes vaak een nadeel vindt. Houd jij juist wel van meer vettere huidsmeersels, dan zul je deze lotion waarschijnlijk minder waarderen. De pompflacon maakt dit cosmeticaproduct erg makkelijk in gebruik, zodat hij daadwerkelijk de moeite neemt zijn handen voor het slapen gaan even in te smeren.

Zelf vind ik het erg prettig dat het mijn huid ook nog eens heel lekker zacht maakt! Inmiddels gebruik ik deze lotion ook als mijn standaard handcrème en vaak als bodylotion voor mij en de kids. Echt een aanrader!

Enige nadeel aan de formule, vind ik de toevoeging van de Ceteareth-20 . Ceteareth-20 is immers alleen veilig zolang het niet gebruikt wordt op de beschadigde huid, wat bij eczeem helaas steevast het geval is. Ik hoop dat ze deze stof in de toekomst nog zullen verplaatsen met een veiliger alternatief.

Een flacon Cetaphil RestoraDerm Voedende Hydraterende Melk bevat 295 ml en is voor ongeveer €20,30 te koop bij o.a. De Online DrogistDrogist.nl, Drogistplein en bij Bol.com.

Heb jij al ervaring met dit product en denk je dat deze waardevol zou kunnen zijn voor andere lezers? Laat dan a.u.b. een reactie achter!


Bronnenlijst

Akihisa, T., Kojima, N., Kikuchi, T., Yasukawa, K., Tokuda, H., T. Masters, E., … & Manosroi, J. (2010). Anti-inflammatory and chemopreventive effects of triterpene cinnamates and acetates from shea fatJournal of oleo science59(6), 273-280.

Andersen, F. A. (1999). Final Report on the Safety Assessment of Ceteareth-2,-3,-4,-5,-6,-7,-8,-9,-10,-11,-12,-13,-14,-15,-16,-17,-18,-20,-22,-23,-24,-25,-27,-28,-29,-30,-33,-34,-40,-50,-55,-60,-80, and-100. International Journal of Toxicology18(3), 41-49.

Athar, M., & Nasir, S. M. (2005). Taxonomic perspective of plant species yielding vegetable oils used in cosmetics and skin care productsAfrican journal of biotechnology4(1), 36-44.

Baumann, L.S. (2003). Cosmeceutical critique: allantoin. Skin & Allergy News, 34, 344-350.

Becker, L. C., Bergfeld, W. F., Belsito, D. V., Klaassen, C. D., Marks, J. G., Shank, R. C., … & Andersen, F. A. (2009). Final report of the safety assessment of hyaluronic acid, potassium hyaluronate, and sodium hyaluronate. International journal of toxicology28(4 suppl), 5-67.

Becker, L. C., Bergfeld, W. F., Belsito, D. V., Klaassen, C. D., Marks, J. G., Shank, R. C., … & Andersen, F. A. (2010). Final report of the safety assessment of allantoin and its related complexesInternational Journal of Toxicology29(3), 84S-97S.

Belibi, S. E., Stechschulte, D., & Olson, N. (2009). The use of Shea butter as an Emollient for Eczema. Journal of Allergy and Clinical Immunology123(2), S41.

Belsito, D. V., Hill, R. A., Klaassen, C. D., Liebler, D. C., Marks Jr, J. G., Shank, R. C., … & Snyder, P. W. (2015). Safety Assessment of Ceramides as Used in Cosmetics.

Burnett, C. L., Heldreth, B., Bergfeld, W. F., Belsito, D. V., Hill, R. A., Klaassen, C. D., … & Andersen, F. A. (2013). Safety Assessment of α-Amino Acids as Used in CosmeticsInternational journal of toxicology, 32(6), 41S-64S.

Castiel-Higounenc, I., Ferraris, C., Lavalle, A., Philippe, M., Gaetani, Q., & Schmidt, R. (1999). Exogenous sphinganin derived sphingolipid increases epidermal ceramide content in human reconstructed skin. Nouv Dermatol, 18, 541-546.

Cosmetic Ingredient Review (CIR) Expert Panel (1980). Final report of the safety assessment for caprylic-capric triglycerideJournal of environmental pathology and toxicology, 4(4), 105-120.

Cosmetic Ingredient Safety Review (CIR) Expert Panel (1982). Final Report on the Safety Assessment of Glyceryl Stearate and Glyceryl Stearate/SE. JACT 1(4),169-192.

Cosmetic Ingredient Review (CIR) Expert Panel (2003). Annual Review of Cosmetic Ingredient Safety Assessments – 2001-2002International Journal of Toxicology, 22(1), 1-35.

Cosmetic Ingredient Review (CIR) Expert Panel (2007). Amended final report on the safety assessment of glyceryl dilaurate, glyceryl diarachidate, glyceryl dibehenate, glyceryl dierucate, glyceryl dihydroxystearate, glyceryl diisopalmitate, glyceryl diisostearate, glyceryl dilinoleate, glyceryl dimyristate, glyceryl dioleate, glyceryl diricinoleate, glyceryl dipalmitate, glyceryl dipalmitoleate, glyceryl distearate, glyceryl palmitate lactate, glyceryl stearate citrate, glyceryl stearate lactate, and glyceryl stearate succinate. International journal of toxicology,26(3), 1-30.

Cosmetic Ingredient Review (CIR) Expert Panel (2011). Plant-Derived Fatty Acid Oils as Used in Cosmetics.

Cosmetic Ingredient Review (CIR) Expert Panel (2014). Safety Assessment of PCA (2-Pyrrolidone-5-Carboxylic Acid) and Its Salts as Used in Cosmetics.

Elder, R. L. (1988). Final report on the safety assessment of cetearyl alcohol, cetyl alcohol, isostearyl alcohol, myristyl alcohol, and behenyl alcohol. J Am Coll Toxicol, 7(3), 359-413.

Fiume, M. M., Heldreth, B. A., Bergfeld, W. F., Belsito, D. V., Hill, R. A., Klaassen, C. D., … & Andersen, F. A. (2014). Safety Assessment of Citric Acid, Inorganic Citrate Salts, and Alkyl Citrate Esters as Used in Cosmetics. International journal of toxicology33(2), 16S-46S.

Hon, K. L., Pong, N. H., Wang, S. S., Lee, V. W., Luk, N. M., & Leung, T. F. (2013). Acceptability and efficacy of an emollient containing ceramide-precursor lipids and moisturizing factors for atopic dermatitis in pediatric patients. Drugs in R&d, 13(1), 37-42.

Johnson, W., Bergfeld, W. F., Belsito, D. V., Hill, R. A., Klaassen, C. D., Liebler, D., … & Andersen, F. A. (2012). Safety Assessment of 1,2-Glycols as Used in Cosmetics. International Journal of Toxicology31(5), 147S-168S.

Lanigan, R. S. & Yamarik, T. A. (2001). Final report on the safety assessment of EDTA, calcium disodium EDTA, diammonium EDTA, dipotassium EDTA, disodium EDTA, TEA-EDTA, tetrasodium EDTA, ..International journal of toxicology21, 95-142.

Shi, V. Y., Tran, K., & Lio, P. A. (2012). A comparison of physicochemical properties of a selection of modern moisturizers: hydrophilic index and pH. J Drugs Dermatol, 11(5), 633-636.

Tasan, M., & Demirci, M. (2005). Total and individual tocopherol contents of sunflower oil at different steps of refining. European food research and technology220(3-4), 251-254.

Verma, N., Chakrabarti, R., Das, R. H., & Gautam, H. K. (2012). Anti-inflammatory effects of shea butter through inhibition of iNOS, COX-2, and cytokines via the Nf-Kb pathway in Lps-activated J774 macrophage cells. Journal of Complementary and Integrative Medicine9(1), 1-11.

Zondlo, F. M. (2002). Final report on the safety assessment of Acrylates Copolymer and 33 related cosmetic ingredients. International journal of toxicology21(3), 1-50.

Deel dit via:
Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geplaatst in Huid & Haar Getagd met , ,

Review mijn reviews

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*