Review – Cheeky Wipes wasbare billendoekjes kit

Gedurende de luierdragende periode van mijn zoontje, hebben mijn man en ik er bakken vol billendoekjes doorheen gejaagd. Voor een plasluier gebruikten we er één of twee, maar voor een poepluier vaak wel zes of meer. En dit zo’n zeven keer per dag, tweeënhalf jaar lang.

Inmiddels is uit onderzoek gebleken dat het helemaal niet zo vanzelfsprekend is dat babydoekjes goed zijn voor de babyhuid (zie hier). Overigens ook niet voor de huid van je eigen handen, aangezien je die tijdens het schoonmaken ook continu blootstelt aan de stoffen in de vochtige doekjes (Guin et al., 2001). Met deze nieuwe kennis in pacht, besloot ik om het bij het verschonen van mijn dochtertje anders aan te gaan pakken.

Door te googelen naar alternatieven, kwam ik veel verschillende producten en ideeën tegen om de babybilletjes mee schoon te maken. Zoals het gebruik van toiletpapier en olie, wat mij een hoop gedoe en geknoei leek. Of simpelweg schoonmaken met hydrofiele washandjes en een teiltje water, wat ik ook niet ideaal vond aangezien je dan midden in de nacht telkens een stinkend teiltje water en een vies doekje op moet ruimen.

Uiteindelijk stuitte ik op de wasbare billendoekjes kit van Cheeky Wipes. Geen heel goedkope uitgave, maar na een weekje dubben heb ik het toch aangeschaft. Dit bij PandaBaby, één van de weinig Nederlandse webshops die dit product verkopen én geen belachelijk hoog bedrag vragen om het bij je te laten bezorgen.

Na de Cheeky Wipes-kit een maand lang te hebben gebruikt, kan ik zeggen dat ik er ontzettend blij mee ben! In deze review kun je lezen waarom!

Cheeky Wipes kit bamboe doekjesEen herbruikbaar natte-doekjes-systeem!
De Cheeky Wipes-kit combineert wasbare billendoekjes met het gemak van een natte-doekjes-systeem zoals wegwerpdoekjes dat hebben. Je doet een laagje water in leuke een plastic box (‘fresh’), legt de billendoekjes erin die het water opzuigen en trekt er bij het verschonen zoveel uit als je nodig hebt. Zijn ze vies, dan gooi je ze in de andere box (‘mucky’), die ook gevuld is met een laagje water om de doekjes alvast te weken.

De vieze doekjes gooi je vervolgens gewoon in de wasmachine. Hier heb je een speciaal wasnetje voor, maar eerlijk gezegd gebruik ik die niet. De box past namelijk precies in de opening van de wasmachine, dus ik kieper deze er in met het water en al (geen geklieder!) en de gewone was er bovenop. Na het wassen hoef je de doekjes echt niet op te hangen om te laten drogen; ze gaan immers toch weer een box met water in.

Je kunt natuurlijk ook zelf een tweetal plastic bakken en billendoekjes gebruiken om eenzelfde systeem te maken, maar deze boxjes zien er naar mijn mening wel stijlvol uit en passen prima naast het aankleedkussen op de commode.

De voordelen van wasbare billendoekjes
De billendoekjes van Cheeky Wipes hebben natuurlijk de voordelen die alle wasbare billendoekjes hebben in vergelijking met wegwerpdoekjes, namelijk:

    1. wasbare billendoekjes bevatten geen potentieel schadelijke cosmetica-ingrediënten (mits je ze natuurlijk wast met een parfumvrij wasmiddel).
    2. wasbare billendoekjes zijn herbruikbaar. Dit betekent goed voor het milieu én je portemonnee!
    3. wasbare billendoekjes zijn veel efficiënter dan wegwerpdoekjes, aangezien ze dikker zijn (en dus na dubbelvouwen nogmaals gebruikt kunnen worden) en beschikken over structuur (waardoor billen makkelijker schoon te krijgen zijn). Zie onderstaande video!

Inmiddels heb ik ook ontdekt, dat wasbare billendoekjes erg multifunctioneel zijn. Natuurlijk zijn ze ook ontzettend handig als snoetenpoetsers. Maar inmiddels gebruik ik ze ook om regelmatig de pluisjes die zich gedurende de dag ophopen tussen de vingertjes van mijn dochter weg te halen en mijn borsten mee schoon te maken voordat ik ga voeden. Super handig!

Cheeky Wipes biedt je de keuze tussen verschillende soorten materiaal babydoekjes, namelijk microvezel, badstof en bamboe. Afhankelijk van het materiaal, zijn deze beschikbaar in het wit, verschillende kleurtjes of met speelse dierenprints. Zelf heb ik gekozen voor de witte bamboe doekjes: lekker zacht en je kunt gelijk zien of ze goed schoon zijn. De badstof en microvezeldoekjes hebben als voordelen dat ze goedkoper zijn en met de gekleurde was mee kunnen.

De hygiëne van wasbare billendoekjes
De Cheeky Wipes kit bevat een flesje met tea tree olie, waarvan je een paar druppeltjes in het water voor de box met de vieze doekjes kunt doen. Tea tree olie heeft namelijk een antibacteriële en schimmelbestrijdende werking, waardoor het een natuurlijk conserveermiddel is om ervoor te zorgen dat niet te snel bacteriën en schimmels in het water gaan woekeren.

cheeky-wipes-logoIk wacht nooit totdat alle doekjes opgebruikt zijn voordat ik de vieze doekjes in de was gooi. Dit is hygiënischer en zo kom je nooit zonder schone doekjes te zitten. Als ik de box in de wasmachine heb leeggegooid, vul ik de box met water en schoonmaakazijn of chloor, en laat deze een half uurtje staan om goed schoon te worden.

De bamboedoekjes die ik heb gekocht, zijn wasbaar op 40-70°C. Als ik snel wat doekjes nodig heb gaan ze in de korte was op 40°C, en anders gaan ze lekker hygiënisch mee met het beddengoed op een langer wasprogramma van 60°C.

Net als dat ik nooit wacht totdat alle doekjes zijn opgebruikt voordat ik ze in de was doe, vul ik ook nooit de andere box met alle schone doekjes. De reden hiervoor is dat de doekjes hierin vochtig zijn, en wat vochtig is trekt nu eenmaal bacteriën en schimmels aan. Om dit tegen te gaan (en geurtjes in de mucky-box te houden), bevatten beide Cheeky Wipes boxen een stevig klepje om de box dicht te houden. Maak hier gebruik van!

De Cheeky Wipes kit bevat tevens twee er-op-uit tasjes voor onderweg, een voor de schone doekjes en een met een wasnetje voor de vieze doekjes. Zelf gebruik ik deze niet, omdat ik niet met doekjes vol plas en poep in mijn tas wil rondlopen (hoe goed ingepakt ze ook zijn). Ook gebruik ik toch liever wegwerpdoekjes als mijn kindje diarree heeft. In dit geval natuurlijk wel het liefst de beste billendoekjes!

Cheeky Wipes essentiële oliënDe essentiële oliën in de Cheeky Wipes kit
Zoals je hierboven hebt kunnen lezen, bevat elke Cheeky Wipes kit een flesje tea tree olie om in het water van de box met vieze doekjes te doen. Daarnaast krijg je er ook een flesje essentiële olie bij om in het water voor de schone doekjes te druppelen. Want hoewel we liever geen parfum willen toevoegen, is een aangename geur aan de doekjes toch wel prettig!

Bij aankoop van de Cheeky Wipes kit kun je kiezen tussen een flesje met mandarijn/tea tree-olie, lavendel/kamille-olie of roos/geranium-olie. Over deze essentiële oliën ben ik niet ontzettend enthousiast. Tea tree olie bevat namelijk een grote hoeveelheid van de geurstof limoneen, een bekend parfumallergeen. Geraniumolie bevat parfumallergenen geraniol en citronellol. Lavendelolie kan beschadiging aan de huid veroorzaken, bevat het parfumallergeen linalool en heeft vooralsnog geen bewezen positief cosmetisch effect (Prashar et al., 2004; Hagvall et al., 2008; Cavanagh & Wilkinson, 2002; Ćavar & Maksimović, 2012). Ik gebruik ze in ieder geval liever niet.

Tot slot…
Al met al ben ik ontzettend tevreden met de Cheeky Wipes-kit, en kan het elke moeder aanraden. De hele kit kost rond de €50,- en is verkrijgbaar bij verschillende online eco babywinkels. De verschillende onderdelen worden overigens ook los verkocht of in een mini-kit met wat minder onderdelen.

Zwemluier met bloemetjesprint PandaBabyZelf heb ik de Cheeky Wipes kit voor maar €47,50 gekocht bij PandaBaby, een Nederlands merk dat zelf vrolijke wasbare luiers ontwikkelt en produceert. Heel af en toe gebeurt het dat ik als blogger iets gratis krijg dat ik ook daadwerkelijk waardeer, en in dit geval had ik de mazzel er een ontzettend leuke wasbare zwemluier bij te hebben gekregen (zie foto)! Denk jij er over leuke en betaalbare wasbare (zwem)luiers te gaan proberen, dan is het zeker de moeite waard eens een kijkje te nemen op hun website!

Deze review bevat producten die door een merk of bedrijf zijn toegezonden.

Heb jij al ervaring met dit product en denk je dat deze waardevol zou kunnen zijn voor andere lezers? Laat dan a.u.b. een reactie achter!


Bronnenlijst

Cavanagh, H. M. A., & Wilkinson, J. M. (2002). Biological activities of lavender essential oil. Phytotherapy Research, 16(4), 301-308.

Ćavar, S., & Maksimović, M. (2012). Antioxidant activity of essential oil and aqueous extract of Pelargonium graveolens L’Her. Food Control, 23(1), 263-267.

Guin, J. D., Kincannon, J., & Church, F. L. (2001). Baby-wipe dermatitis: preservative-induced hand eczema in parents and persons using moist towelettes. American Journal of Contact Dermatitis, 12(4), 189-192.

Hagvall, L., Sköld, M., Bråred‐Christensson, J., Börje, A., & Karlberg, A. T. (2008). Lavender oil lacks natural protection against autoxidation, forming strong contact allergens on air exposure. Contact dermatitis, 59(3), 143-150.

Prashar, A., Locke, I. C., & Evans, C. S. (2004). Cytotoxicity of lavender oil and its major components to human skin cells. Cell Proliferation, 37(3), 221-229.

www.cheekywipes.com

Deel dit via:
Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geplaatst in Huid & Haar Getagd met , ,

Review mijn reviews

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*