Triclosan in mijn cosmetica? Nee, dank je!

Triclosan  is een krachtige en veel gebruikte antibacteriële en schimmelwerende stof. Het wordt voornamelijk gebruikt als desinfecterend bestanddeel van desinfecterende middelen voor artsenpraktijken en ziekenhuizen en tegenwoordig ook in antibacteriële zepen voor thuisgebruik.

triclosan_hand_soap
Hoe triclosan je lichaam binnendringt
Triclosan kan via de huid in de bloedbaan, urine en moedermelk terecht kunnen komen en zo bijdragen aan resistentieontwikkeling voor antibiotica (Schweizer, 2001). Onderzoek naar schadelijke gezondheidseffecten van triclosan heeft vooralsnog niet geleidt tot een eenduidige conclusie; verder onderzoek hieromtrent is nog nodig om heldere uitspraken te kunnen doen omtrent de veiligheid van triclosan in cosmeticaproducten (Fang et al., 2010; Rodricks et al., 2010; Dann & Hontela, 2011).

Vooralsnog lijkt triclosan  een stof die niet thuishoort in cosmetische producten, simpelweg aangezien er nog te weinig over bekend is om veiligheid van het gebruik te garanderen en er voldoende andere, voor antibacteriële zepen even effectieve en minder omstreden desinfecterende stoffen zijn die gebruikt kunnen worden. Ten slotte zijn antibacteriële zepen helemaal niet nuttig voor thuisgebruik, ongeacht de gebruikte desinfecterende bestanddelen die zij bevatten (zie het artikel over hygiëne en de huid). Bacteriën kun je het beste van je handen wassen in plaats van te proberen ze te doden met desinfectanten. Hiervoor is het nodig om gedurende een halve minuut je handen grondig te wassen met een mild reinigingsmiddel zónder desinfecterende ingrediënten.

Cosmetische producten die triclosan bevatten
Triclosan wordt overigens niet alleen gebruikt als desinfecterend bestanddeel in antibacteriële zepen, maar ook als conserveermiddel in tal van andere cosmetische en hygiënische producten zoals tandpasta, scheercrème, make-up en aftershave, en is tevens vaak aanwezig als geurbestrijder in deodoranten (triclosan doodt bacteriën op de huid die in contact met zweet een onaangename geur afgeven). In de Europese Unie is de maximaal toegestane concentratie van triclosan in cosmetische producten 0,3% (zie de Europese Cosmeticaverordening (1223/2009/EG)).

Cosmetische producten die triclosan bevatten, zijn o.a.:

 • Colgate Total® tandpasta;
 • Unicura Ultra toiletzeep (de toiletzepen ‘Balance’ en ‘Fresh’ bevatten geen triclosan, maar wel de soortgelijke stof triclocarban);
 • Paula’s Choice CLEAR Pore Normalizing Cleanser
 • DESIGNER SKIN® Faux Natural™ Sunless Exfoliating Sulfate Free Body Wash
 • Sanicur Dermo Olie Bad en Douche Gel

Een ander overzicht van met name Amerikaanse producten die triclosan bevatten, vindt je achter dit artikel van Glaser (2004).

Ben jij bekend met hier nog niet genoemde producten die triclosan of triclocarban bevatten? Laat dit dan alstublieft achter in een reactie!


Bronnenlijst

Dann, A.B. & Hontela, A. (2011). Triclosan: Environmental exposure, toxicity and mechanisms of action. J Appl Toxicol, 31, 285-311.

Fang, J.L., Stingley, R.L., Beland, F.A., Harrouk, W., Lumpkins, D.L. & Howard, P. (2010). Occurrence, efficacy, metabolism, and toxicity of triclosan. J Environ Sci Health C Environ Carcinog Ecotoxicol Rev, 28,147-171.

Glaser, A. (2004). The ubiquitous triclosan – A common antibacterial agent exposed. Pesticides and You, 24, 12-17.

Rodricks, J.V., Swenberg, J.A., Borzelleca, J.F., Maronpot, R.R. & Shipp, A.M. (2010) Triclosan: A critical review of the experimental data and development of margins of safety for consumer products. Crit Rev Toxicol, 40,422-484.

Schweizer, H. P. (2001). Triclosan – a widely used biocide and its link to antibiotics. FEMS Microbiology Letters, 202, 1-7.

Deel dit via:
Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geplaatst in Huid & Haar Getagd met ,
5 reactie op “Triclosan in mijn cosmetica? Nee, dank je!
 1. Irene schreef:

  Hoi Loes, ik ging net door mijn oude make-upspullen en toen zag ik dat er ook triclosan in de uierzalf van de trekpleister zit. En dit terwijl ik deze een jaar geleden gebruikt heb voor tepelkloven terwijl ik mijn zoontje borstvoeding gaf!!!

  Ik weet niet of er de triclosan er nog steeds in zit, maar wil alle vrouwen die borstvoeding geven en dit gebruiken even waarschuwen!!!

 2. Isabella schreef:

  Hoi Loes, 

  De producten Aquafresh en Sensodyne bevatten ook triclosan. 

   

   

 3. Esmee schreef:

  Het zit ook in de vloeibare hygiënische handzeep van Natalis die ik in mijn kraampakket heb gekregen!

Review mijn reviews

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*