Verrassend lekker! De lijnzaadcrackers uit ‘Hoe word ik 100’

hoe-word-je-100Voor wie het nog niet kent: ‘Hoe word ik 100’ is een tv-programma waarin 6 doorsnee Nederlanders, die ieder kampen met een welvaartsziekte, leren en proberen om gezonder te gaan leven.

Zij doen dit met hulp van William Cortvriendt, arts en schrijver van het boek Hoe word je 100?, en een team van medisch deskundigen.

Het is één van de weinige televisie-programma’s, die ik daadwerkelijk de moeite waard vond om te bekijken (op uitzending gemist dan wel, wanneer ik er zelf tijd voor heb).

Konijnenvoer en parkietencrackers
Ik heb de mazzel, dat ik enorm geniet van eten dat door de meeste Westerlingen waarschijnlijk als‘konijnenvoer’ zal worden bestempeld. Recepten voor lijnzaadcrackers was ik al veelvuldig tegengekomen, maar dit ging zelfs mij te ver. Ze leken gewoon net iets teveel op vogelzaad; om precies te zijn op de harde zaadcrackers van Vitakraft die ik vroeger bij mijn parkiet in de kooi hing.

In aflevering 2, waarin de deelnemers gezonde gerechten gaan leren koken, biedt kok Prins van den Bergh ieder van hen een lijncracker aan om te proeven. Ik merkte dat ik op het puntje van mijn stoel ging zitten. Vol spanning wachtte ik op de reactie van de deelnemers op die eerste hap lijnzaadcracker.

Dat zal lekker smaken…
Van mensen die een typisch Westers voedingspatroon gewend zijn, bestaande uit voornamelijk sterk bewerkte voedingsmiddelen vol suiker, zout en vet, verwachtte ik de verschijning van een zestal vieze gezichtsuitdrukkingen. Tot mijn grote verrassing leken ze de crackers allemaal bijzonder smakelijk te vinden.

In eerste instantie was ik nogal sceptisch over de oprechtheid van deze reactie. Ik dacht dat ze misschien beleefd wilden zijn richting de kok, of zich groot wilden houden omdat er nou eenmaal camera’s op ze gericht waren (wat een vooringenomenheid!). Toen ik deelnemer John met groot enthousiasme zelf thuis de lijnzaadcrackers zag maken, was ik om.

Ik heb het recept voor de lijnzaadcrackers opgezocht en ben het gaan maken. Zie foto!

lijnzaadcrackers-hoe-word-ik-100Het probleem met gezonde voeding
Het ‘probleem’ met gezonde voeding is, dat het meestal óf niet lekker is (lees: niet zo lekker als de sterk bewerkte voedingsmiddelen), óf dat je er zoveel tijd / geld / energie en kookkunsten in moet steken om er iets lekkers van te maken, dat de moed je bij voorbaat al in de schoenen zakt.

Simpele recepten die tevens gezond en betaalbaar zijn, zijn lastig te vinden. Wat mij betreft zijn deze lijnzaadcrackers zijn er één van!

Het in water geweekte lijnzaad zorgt ervoor dat deze met het sesamzaad, de zonnebloempitten en de pompoenpitten aan elkaar blijven plakken en een geheel vormen. De flinke dosis aan Italiaanse kruiden (of Provençaalse kruiden als dat je voorkeur heeft), maakt het pittenmengsel buitengewoon smaakvol. Tot slot maakt de oven ze heerlijk knapperig.

Ook bijzonder: deze lijnzaadcrackers zijn zowel lekker met hartig als met zoet beleg. Zelf beleg ik ze meestal met avocado en kaas, gekookt ei of grasboter met pure hagelslag.

Bonusvoordeel!
Deze lijnzaadcrackers zijn niet alleen erg gezond, lekker en simpel te maken: ze zorgen er ook nog eens voor, dat je je gedurende lange tijd verzadigd voelt, waardoor je overeten tegengaat. Omdat ze behoorlijk stevig zijn, dwingen de crackers je om langzaam te eten, goed te kauwen en je spijsverteringsstelsel eens flink aan het werk te zetten.

Voor mij hadden de lijnzaadcrackers nog een bonusvoordeel. Na het eten van de crackers, had ik een veel minder opgeblazen gevoel in mijn buik dan ik normaal gesproken heb na het eten van brood. Hierdoor zag mijn buik er gelijk een stuk platter uit. Binnen één dag oogde mijn buik al slanker. Wie beweerde er dat wondermiddelen niet bestaan ;-)?!

Het recept voor de lijnzaadcrackers Prins van den Bergh staat in het Hoe word je 100 kookboek en online op hoewordje100.nl.

De afleveringen van Hoe word ik 100 zijn nog tot 8 november 2023 hier te bekijken op de website van NPO.

Deel dit via:
Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geplaatst in Schoonheid en Gezondheid Getagd met , ,

Review mijn reviews

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*