Zo kies je de juiste acnebehandeling voor jouw vorm van acne

Acne behandelingAcne vulgaris komt voor in verschillende vormen. De vorm van acne die je hebt, bepaald grotendeels voor welke behandeling het beste gekozen kan worden.

Er wordt een onderscheidt gemaakt tussen:

  1. acne comedonica;
  2. acne papulopustulosa, en
  3. acne conglobata.

Hierbij wordt in meer dan wel mindere mate gefocust op de mechanismen die een belangrijke rol spelen bij de pathofysiologie van de verschillende acnevormen.

De behandeling van acne comedonica
Acne waarbij overwegend sprake is van mee-eters (comedonen), oftewel acne comedonica, wordt met name veroorzaakt door verstopping van de talgklieren vanwege een versterkte verhoorning in combinatie met een verhoogde talgproductie.

Retinoïden
De eerste keuze wat betreft medicinale behandeling van acne met overwegend comedonen, zijn middelen die ervoor zorgen dat de huid sneller afschilfert zodat de talg die de poriën verstopt gemakkelijk naar buiten kan. Hierdoor wordt voor de behandeling van acne comedonica meestal gekozen voor lokale retinoïden zoals tretinoïne (vitamine A-zuur) of adapaleen. Deze behandelingen zijn alleen verkrijgbaar op voorschrift van een arts.

Bijkomend voordeel van vitamine A-zuur: het is zeer effectief in het bestrijden van tekenen van fotoveroudering (zoals pigmentvlekken)!

Retinol
Cosmeticaproducten met vitamine A-zuur zijn niet vrij verkrijgbaar, maar met vitamine A (retinol) wel. Deze producten helpen ook tegen acne en fotoveroudering, zij het in mindere mate. Klik hier voor een overzicht van goede cosmetica met retinol.

Benzoylperoxide
In plaats van retinoïden kan ook gekozen worden voor benzoylperoxide, dat ook in staat is om verhoorning tegen te gaan en tevens een ontstekingsremmer is. Een huidsmeersel met 5% benzoylperoxide is afdoende (benzoylperoxide 5% is even effectief gebleken als benzoylperoxide 10% en is minder irriterend).

Tegenwoordig zijn huidsmeersels met benzoylperoxide vrij verkrijgbaar. Voorbeeld hiervan die 5% benzoylperoxide bevatten, zijn de Louis Widmer Acne Care Crème en Benzac W 50 mg/ml Gel.

Exfolianten met salicylzuur
Andere vrij verkrijgbare middelen die helpen om verhoorning tegen te gaan, zijn exfolianten met salicylzuur. Salicylzuur is niet alleen in staat om dode huidcellen los te weken, het heeft ook vetoplossende, ontstekingsremmende en antibacteriële eigenschappen (Akhavan & Bershad, 2003; Kessler et al., 2008). Hier moet ik wel aan toevoegen, dat er vooralsnog geen grote meta-analyse is uitgevoerd naar het effect van salicylzuur op acne, waardoor de effectiviteit van salicylzuur vooralsnog niet helemaal zeker is (Lehman et al., 2002).

Voor alle bovenstaande antiacne-middelen geldt, dat zij vooral in het begin van de behandeling irritatie kunnen veroorzaken in de vorm van roodheid, branderigheid en schilfering van de huid.

Daarnaast maken al deze middelen de huid gevoeliger voor zonlicht, waardoor het van belang is om de producten ’s avonds in plaats van in de ochtend aan te brengen en de huid gedurende de dag te beschermen met een goede en veilige UV-filter.

Huidbehandeling acneDe behandeling van acne papulopustulosa
Bij acne papulopustulosa worden de acnelaesies met name gekenmerkt door ontstekingsverschijnselen in de vorm van pukkels en puistjes (ontstoken comedonen). De behandeling dient hierdoor tevens gericht te zijn op het verminderen van huidbacteriën en ontstekingsreacties.

Benzoylperoxide
De eerste medische behandelkeuze bij acne papulopustulosa is benzoylperoxide, dat naast het tegengaan van verhoorning tevens een ontstekingsremmer is. Een huidsmeersel met 5% benzoylperoxide is afdoende (benzoylperoxide 5% is even effectief gebleken als benzoylperoxide 10% en is minder irriterend).

Tegenwoordig zijn huidsmeersels met benzoylperoxide vrij verkrijgbaar. Voorbeeld hiervan die 5% benzoylperoxide bevatten, zijn de Louis Widmer Acne Care Crème en Benzac W 50 mg/ml Gel.

Tea tree olie
Een natuurlijker en vrij verkrijgbaar alternatief voor benzoylperoxide lijkt tea tree olie te zijn, dat een antibacteriële en ontstekingsremmende werking heeft en dat in een onderzoek even effectief bleek als benzoylperoxide, maar minder bijwerkingen gaf. Of dit daadwerkelijk het geval is, moet nog meer onderzoek worden gedaan (Enshaieh et al., 2007; Bassett et al., 1990).

Cosmeceuticals tegen acne papulopustulosa
In opkomst zijn cosmeceuticals  die helpen bij het bestrijden van huidbacteriën die een rol spelen bij acne, en dit doen zónder de goede bacteriën te doden. Dit zijn Anna is Clear en Gladskin Acne. Anna is Clear bevat een stof (Lactobacillus Rye Ferment) dat de Propionibacterium acnes bacterie doodt; Gladskin Acne bevat het enzym Staphefekt™ dat de Staphylococcus aureus bacterie doodt. Het resultaat van deze middelen is sterk afhankelijk van in hoeverre de pukkels en puistjes veroorzaakt worden door de betreffende bacteriën, en kan hierdoor uiteenlopen van een zeer goed effect tot nauwelijks effect.

Azelaïnezuur
Azelaïnezuur (INCI-naam: Azelaic acid) is een van nature op de huid en in granen voorkomend zuur dat zowel een antibacteriële als keratolitische werking heeft. Naast acne papulopustutulosa is azelaïnezuur tevens effectief in de behandeling van milde tot matig ernstige papulopustuleuze rosacea en hyperpigmentatie (Nast et al., 2012).

Een gel of crème of gel met 15-20% aan azelaïnezuur is verkrijgbaar op recept. Een goed product dat zowel 10% aan azelaïnezuur als salicylzuur bevat en vrij verkrijgbaar is, is de  10% Azelaic Acid Booster van Paula’s Choice. Een tube bevat 30 ml en is voor  €36,- (excl. verzendkosten) te koop in de webshop van Paula’s Choice en voor €38,- (incl. verzendkosten) bij Bol.com.

Werkt benzoylperoxide (of een van de vrij verkrijgbare middelen) niet (afdoende), dan wordt door artsen vaak gekozen voor een zwaardere ontstekingsremmer in de vorm van een lokaal antibioticum, zoals clindamycine of erytromycine. Werkt dit ook niet, dan kan gekozen worden voor benzoylperoxide in combinatie met een oraal antibioticum (doxycycline, tetracycline , erytromycine of minocycline).

Inmiddels zijn er ook steeds meer aanwijzingen dat lichttherapie een effectieve en veilige behandeling van pukkels en puistjes is!

De behandeling van acne conglobata
Bij de meest ernstige vorm van acne, acne conglobata, spelen alle vier de mechanismen van de pathofysiologie van acne een rol, en wel dermate heftig dat de acnelaesies gekenmerkt worden door grote papulopustels, infiltraten en littekenvorming. Voor deze ernstige vorm is een zwaardere behandeling nodig.

In het geval van acne conglobata wordt meestal direct gekozen voor isotretinoïne (Roaccutane): een synthetisch stereo-isomeer van tretinoïne dat de groei en rijping van huidcellen stimuleert, de talgproductie vermindert en ontstekingen remt.

Isotretinoïne is een zeer effectief middel tegen acne, dat helaas wel samengaat met teratogeniteit (veroorzaken van afwijkingen bij ongeboren kinderen) en een hoge kans op bijwerkingen heeft. Vandaar dat dit middel alleen voorgeschreven wordt bij ernstige en/of zeer therapieresistente gevallen van acne en niet kan worden voorgeschreven bij vrouwen die zwanger zijn of binnen een half jaar zwanger willen worden.


Bronnenlijst

Akhavan, A., & Bershad, S. (2003). Topical Acne Drugs. American journal of clinical dermatology, 4(7), 473-492.

Bassett, I. B., Pannowitz, D. L. & Barnetson, R. S. (1990). A comparative study of tea-tree oil versus benzoylperoxide in the treatment of acne. The Medical Journal of Australia, 153(8), 455-458.

Enshaieh, S., Jooya, A., Siadat, A. H., & Iraji, F. (2007). The efficacy of 5% topical tea tree oil gel in mild to moderate acne vulgaris – A randomized, double-blind placebo-controlled study. Indian Journal of Dermatology, Venereology, and Leprology, 73(1), 22.

Kessler, E., Flanagan, K., Chia, C., Rogers, C. & Glaser, D.A. (2008). Comparison of alpha- and beta-hydroxy acid chemical peels in the treatment of mild to moderately severe facial acne vulgaris. Dermatol Surg, 34, 45-50.

Lehmann, H. P., Robinson, K. A., Andrews, J. S., Holloway, V., & Goodman, S. N. (2002). Acne therapy: a methodologic review. Journal of the American Academy of Dermatology, 47(2), 231-240.

Nast, A., Dréno, B., Bettoli, V., Degitz, K., Erdmann, R., Finlay, A. Y., … & Gollnick, H. (2012). European Evidence-based (S3) Guidelines for the Treatment of Acne. Journal of the European Academy of Dermatology and Venereology, 26(s1), 1-29.

Smeets, J.G.E., Grooten, S.J.J., Bruinsma, M., Jaspar, A.H.J. & Kertzman, M.G.M. (2007). NHG-Standaard Acne (Tweede herziening). Huisarts Wet, 50(6), 259-268.

Deel dit via:
Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geplaatst in Huid & Haar Getagd met ,

Review mijn reviews

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*