Maakt videobellen jou ook onzeker over je uiterlijk?

videobellen maakt onzeker over uiterlijk

Het grote voordeel van videobellen, is dat je de ander kunt zien tijdens het praten. Het grote nadeel is, dat je continu geconfronteerd wordt met het beeld van jezelf, ook al is dat maar in een klein hoekje van het scherm.

Gevolg hiervan is, voor mij in ieder geval, dat ik tijdens het gesprek soms meer bezig ben met de vraag of ik er niet gek of vreemd uitzie dan met wat mijn gesprekspartner te vertellen heeft. Aan de afdwalende blik, het vele herschikken van haren en kleding en het aannemen van ongewoon veel verschillende poses, merk ik dat mijn gesprekspartner met hetzelfde euvel kampt.

Naarmate het gesprek vordert, raak ik steeds meer gefrustreerd over de ongewenste blootstelling aan mezelf en de afbreuk die dit doet aan het contact met de ander. En daarbij voel ik me een stuk lelijker dan voordat ik het videogesprek begonnen was.

Wat dit laatste betreft schijn ik niet alleen te zijn: in het medische vakblad Facial Plastic Surgery & Aesthetic Medicine uiten artsen hun zorgen over een toenemend aantal patiënten dat een cosmetische ingreep overweegt, omdat de manier waarop ze hun uiterlijk oordelen negatiever is geworden door het vele videobellen (Rice et al., 2020).

Voor iedereen die zich hierin herkent, lijkt het me goed te vermelden dat camera’s een onnauwkeurige weergave van het echte uiterlijk creëren.

Uit onderzoek is namelijk gebleken dat het beeld dat camera’s vanaf 30 centimeter maken, dus met een korte brandpuntafstand, het gezicht ‘afronden’, de ogen breder doen lijken en de waargenomen neusomvang met maar liefst 30% (!) vergroten vergeleken met een beeld dat van anderhalve meter afstand wordt genomen (Třebický et al., 2016; Ward et al., 2018).

En laat die dertig centimeter nu nét de gebruikelijke afstand zijn wanneer we een selfie maken of voor een webcam zitten…

Bronnenlijst

Rice, S. M., Graber, E., & Kourosh, A. S. (2020). A pandemic of dysmorphia:“Zooming” into the perception of our appearance. Facial Plastic Surgery & Aesthetic Medicine, 22(6), 401-402.

Třebický, V., Fialova, J., Kleisner, K., & Havlíček, J. (2016). Focal length affects depicted shape and perception of facial images. PLoS One, 11(2), e0149313.

Ward, B., Ward, M., Fried, O., & Paskhover, B. (2018). Nasal distortion in short-distance photographs: the selfie effect. JAMA facial plastic surgery, 20(4), 333-335.

Deel dit via:
Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geplaatst in Schoonheid en Gezondheid Getagd met ,

Review mijn reviews

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*