De wetenschap achter mooie lippen (deel 2) – De aantrekkingskracht van lippenrood

De eerste historische datering van lippenstift dateert al van zo´n 5.000 jaar geleden, toen koningin Puabi van Sumerië haar lippen kleurde met een mengsel van witte lood en gemalen rode rotsen.

Ook de Egyptenaren verfden hun lippen rood – zowel Nefertiti als Cleopatra waren befaamd om hun mooie rode lippen. Andere legendarische schoonheden die rode lippen hoog in het vaandel hadden staan, waren Queen Elizabeth I en Marilyn Monroe (Schaffer, 2007).

Tegenwoordig is er lippenstift beschikbaar in alle kleuren van de regenboog. Roodgepigmenteerde lipsticks, van zeer licht tot zeer donker, zijn echter veruit het meest populair (Heathrow Lipstick Colours of the Year Report, zie foto).

heathrow-lipstick-reportWaarom zijn lippen rood?
Onze lippen, met name die van blanken, hebben van nature een min of meer roze-rode kleur. Deze kleur hebben wij te danken aan de dunne huid van de lippen, die bovendien minder pigment bevat en hierdoor meer doorschijnend is, waardoor de zeer veel kleine bloedvaatjes die vlak onder deze huid lopen duidelijk zichtbaar worden (McCarn & Park, 2005). Helaas zijn de lippen hierdoor ook gevoeliger voor zonlicht dan de ‘normale’ huid. Bij mensen met een donkerder huidskleur, zijn de lippen niet per se rood, maar wel donkerder van kleur dan de omliggende huid.

In de medische wereld worden onze lippen aangeduid met de term  lippenrood (in het Engels vermilion genoemd): de rode huid van de lippen die de overgang vormt van de gezichtshuid naar de sluimhuid van de mond (Carey et al., 2009).

rode lippenRood als meest sexy lipkleur
Rode lippen zijn een teken van vrouwelijkheid: bij vrouwen is er sprake van een hoger contrast tussen de lippen en de omliggende huid dan bij mannen (Russell, 2009).

Het verband tussen lipkleur en de aantrekkelijkheid van vrouwengezichten, is waarschijnlijk gelegen in het feit dat rode lippen (of donker gekleurde lippen bij getinte mensen) goed doorbloede lippen zijn, waardoor zij een teken zijn van een hoog oestrogeenniveau, een gezond hart- en vaat- en luchtwegenstelsel en seksuele opwinding (Stephen & McKeegan, 2010).

Hoewel je tegenwoordig weg zult komen met ongeveer elke kleur lipstick, zal een roodgetinte kleur je waarschijnlijk de meeste belangstelling van mannen opleveren. Er zijn namelijk aanwijzingen dat mannen vaker en sneller contact maken met een vrouw die een roodgetinte lipstick draagt (Guéguen, 2012).

Rode lippenstift, mannelijke aandacht en zelfvertrouwen: een kanttekening
Op talloze websites wordt een onderzoek beschreven van Dr. Geoff Beattie van Manchester University, waarin vermeld wordt dat mannen langer kijken naar de lippen van een vrouw als deze rood van kleur zijn (gemiddeld 7,3 seconden) dan wanneer deze roze (gemiddeld 6,7 seconden) of naturel (gemiddeld 2,2 seconden) van kleur zijn. Een rapport van dit onderzoek te vinden is echter nergens te vinden. Hetzelfde geldt voor een ander nieuwsbericht over een onderzoek dat zou hebben uitgewezen dat het dragen van rode lippenstift vrouwen meer zelfvertrouwen zou geven.Twee studenten van Nieuwschecker deden wat navraag, en kwamen erachter dat het onderzoek door een commercieel bedrijf is uitgevoerd en daardoor niet gepubliceerd is. Wat volgens de studenten dus de indruk wekt dat het eerder om een reclame voor lippenstift gaat dan om een nieuwsbericht.

Lees meer over de wetenschap achter mooie lippen in deel 1:
de ideale lipvorm


Bronnenlijst

Carey, J. C., Cohen, M. M., Curry, C. J., Devriendt, K., Holmes, L. B., & Verloes, A. (2009). Elements of morphology: standard terminology for the lips, mouth, and oral region. American Journal of Medical Genetics Part A, 149(1), 77-92.

Guéguen, N. (2012). Does red lipstick really attract men? An evaluation in a bar. International Journal of Psychological Studies, 4(2), 206.

Heathrow Lipstick Colours of the Year Report

McCarn, K. E., & Park, S. S. (2005). Lip reconstruction. Facial plastic surgery clinics of North America, 13(2), 301-314.

Prins, M. & Slagter, M. (2013). Het onderzoek is onvindbaar, de onderzoeker ontslagen. Nieuwschecker. Opgehaald op 7 november 2016 van http://www.journalistiekennieuwemedia.nl/NC/?p=7625

Russell, R. (2009). A sex difference in facial contrast and its exaggeration by cosmetics. Perception, 38(8), 1211-1219.

Schaffer, S. (2007). Reading our lips: The history of lipstick regulation in Western seats of power. Food and Drug Law Journal, 62, 165-225.

Stephen, I. D., & McKeegan, A. M. (2010). Lip colour affects perceived sex typicality and attractiveness of human faces. Perception, 39(8), 1104-1110.

Deel dit via:
Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geplaatst in Schoonheid en Gezondheid Getagd met , , ,

Review mijn reviews

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*