In tegenstelling tot wat de term ‘gaatjes’ (waarmee cariës of tandbederf in de volksmond vaak worden aangeduid) suggereert, is tandbederf in de beginfase niet zichtbaar als een fysiek gaatje, groefje of putje, maar als een verkleurde, doffe plek op het tandglazuur. Pas in een later stadium, als het glazuur dermate beschadigd is dat ook het onderliggende tandbeen wordt aangetast, ontstaan er holtes. Bereikt de holte de tandzenuw, dan ervaar je pijn (Featherstone, 2008).
Hoe zien gaatjes eruit?
Gaatjes in je tanden zijn lastig te herkennen, zelfs voor een tandarts. Er zijn immers verschillende redenen voor verkleuringen of inkepingen in het gebit. Daarbij ontstaan gaatjes voornamelijk onder het tandoppervlak: nadat er een kleine opening in het tandglazuur is ontstaan, zal het onderliggende en kwetsbare tandbeen gemakkelijk oplossen. Met een röntgenfoto kan met zekerheid worden vastgesteld of je al dan niet een gaatje hebt. Ga bij twijfel of pijn dus altijd naar de tandarts (Braga et al., 2010).
Hoe ontstaan gaatjes?
Beginnende gaatjes worden veroorzaakt door demineralisatie van het tandoppervlak. Elke keer dat we iets eten of drinken dat koolhydraten bevat, krijgen bacteriën aanwezig in het tandplak de kans zich hiermee te voeden en vervolgens zuren uit te scheiden die calcium- en fosfaationen uit de glazuurlaag oplossen. Deze beginfase van tandbederf is nog omkeerbaar: zodra bacteriën onvoldoende koolhydraten hebben om de zuurtegraad van het tandplak onder de 5,5 te houden, heeft het glazuur de kans om te herstellen, oftewel te remineraliseren. Wanneer de- en remineralistaie in evenwicht zijn, zal poreus tandglazuur gerepareerd kunnen worden voordat het breekt (González-Cabezas, 2010).
Gerelateerd – Gezondere tanden met behulp van suikervrije kauwgom
Hoe je beginnende gaatjes kunt genezen
Het belangrijkste middel dat we momenteel in ons arsenaal hebben om tandbederf tegen te gaan en toch koolhydraten te kunnen blijven eten, is fluoride.
Door de mineralen van ons tandglazuur bloot te stellen aan fluoride-ionen, worden deze minder makkelijk oplosbaar: zij zullen pas gaan oplossen bij een zuurtegraad van ±5,1. Tegelijkertijd raken de fluoride-ionen tijdens de remineralisatie ingebouwd in de hydroxyapatietkristallen waaruit het tandglazuur bestaat, waardoor het glazuur sterker wordt. Op deze wijze remt fluoride demineralisatie af én bevordert het de remineralisatie.
Met behulp van een fluoridehoudende tandpasta ben je dus in staat om beginnende gaatjes daadwerkelijk weg te poetsen, inclusief de tandplak en de bacteriën die daarin leven. Om effect te hebben, dient een fluoridehoudende tandpasta minimaal 1000 ppm (parts per million) aan fluoride-ionen te bevatten. Om het effect te behouden, moet het gebit elke dag minimaal tweemaal gedurende twee minuten met een fluoridehoudende tandpasta worden gereinigd (Cury & Tenuta, 2014).
Bronnenlijst
Braga, M. M., Mendes, F. M., & Ekstrand, K. R. (2010). Detection activity assessment and diagnosis of dental caries lesions. Dental Clinics, 54(3), 479-493.
Cury, J. A., & Tenuta, L. M. A. (2014). Evidence-based recommendation on toothpaste use. Brazilian Oral Research, 28(spe), 1-7.
Featherstone, J. D. (2008). Dental caries: a dynamic disease process. Australian Dental Journal, 53(3), 286-291.
González-Cabezas, C. (2010). The chemistry of caries: remineralization and demineralization events with direct clinical relevance. Dental Clinics, 54(3), 469-478.
Goed om te weten dat fluoride een belangrijk middel is om tandbederf tegen te gaan. Ik ga er voortaan ook op letten wanneer ik tandpasta koop. Daarnaast merk ik ook dat elektrisch poetsen een grote invloed heeft op je mondgezondheid.
Mijn kinderen hebben ook gaatjes gehad de afgelopen tijd en ik wil dit in de toekomst natuurlijk voorkomen. Goed om te weten dat ik beginnende gaatjes wellicht nog weg kan poetsen. Ik ga de juiste tandpasta kopen!