Eigenlijk ben ik niet zo’n fan van natuurcosmetica. In mijn ervaring zitten natuurcosmetica namelijk steevast bomvol alcohol en potentieel irriterende plantenextracten, waarvoor het bewijs dat ze onze huid op de een of andere manier goed in het beste geval uitermate zwak is.
Toen ik benaderd werd met de vraag een aantal producten van de cosmeticalijn By Erica uit te testen, was ik sceptisch – en wat het merendeel van deze producten betreft ben ik dat nog steeds.
Eén specifiek product wekte echter mijn interesse: de bodylotion. In dit artikel mijn review!
Productbeschrijving en cosmeticaclaims
Op de achterkant van de verpakking staat dat de bodylotion By Erica ‘een combinatie van speciaal colloïdaal haver en bijzonder hoogwaardige biologische oliën bevat, die de jeuk en irritatie bij een onrustige huid vermindert’. Samen met het natuurlijke melkserum zouden deze ingrediënten de ruwe huid hydrateren en de huidbarrière ondersteunen.
De bodylotion is hypoallergeen en geschikt voor de verzorging van de droge en gevoelige huid.
De DA By Erica Bodylotion Sensitive bevat 200 ml en is voor het zeer redelijke bedrag van €9,95 (online) te koop bij DA.
De cosmeticaformule van de By Erica Bodylotion Sensitive
De By Erica Bodylotion Sensitive is samengesteld uit de volgende ingrediënten (waarvan degene waar een asterisk aan is toegevoegd afkomstig zijn van gecertificeerde biologische teelt):
Aqua, Helianthus Annuus Hybrid Oil*, Glycerin, Whey*, Oleyl Erucate, Pentylene Glycol, Avena Sativa Kernel Flour*, Cetyl Palmitate, Glyceryl Stearate Citrate, Polyglyceryl-3 Stearate, Butyrospermum Parkii Butter*, Cetearyl Alcohol, Sodium Polyphosphat, Avena Sativa Kernel Oil*, Palmitic Acid, Stearic Acid, Tocopherol, Dipotassium Glycyrrhizate, Helianthus Annuus Seed Oil, Sodium Hyaluronate, Jojoba Esters Annuus Seed Wax/Acacia Decurrens Flower wax/Polyglyceryl-3, Sodium Levulinate, Xanthan Gum, Sodium Anisate, Oryzanol.
De colloïdale haver
Het belangrijkste werkzame ingrediënt is de colloïdale haver, op de ingrediëntenlijst te herkennen als Avena Sativa Kernel Flour. Colloïdale haver is de substantie die vrijkomt als haver heel fijn gemalen en in water opgelost wordt en bevat avenanthramiden: bio-actieve stoffen met antipruritische (jeukwerende) en ontstekingsremmende eigenschappen (Sur et al., 2008; Cerio et al., 2010; Reynertson et al., 2015).
In de juiste concentratie is colloïdale haver in staat om verschillende symptomen van eczeem te verminderen, zoals de grootte van de eczematische plek en de mate van jeuk en droogheid (Fowler et al., 2012). In een toelichting op mijn vragen over dit product kreeg ik te horen dat de DA By Erica Bodylotion maar liefst 3% aan colloïdale haver bevat, een zeer werkzame concentratie. Eerlijk gezegd ken ik geen ander huidsmeersel dat een dermate hoge concentratie van dit cosmetica-ingrediënt bevat.
Gerelateerd – De huidkalmerende werking van colloïdale haver
De bijzonder hoogwaardige biologische oliën
Of ze ‘bijzonder hoogwaardig’ zijn zou ik niet durven zeggen (ik heb geen idee wat de criteria hiervoor zijn), maar deze bodylotion bevat zeker twee goede plantaardige oliën die rijk zijn aan de vetzuren die van nature voorkomen in onze huid, waardoor ze in staat zijn een tekort aan huideigen vetten aan te vullen, en dus te fungeren als terugvetters (Athar & Nasir, 2005).
Helianthus Annuus Hybrid Oil is zonnebloemolie afkomstig van hybride, door kruisbestuiving gekweekte zonnebloemen, die uitermate rijk zijn aan de vetzuren die van nature voorkomen in onze huid. Zonnebloemolie is een droge olie die gemakkelijk verspreidt en relatief snel door de huid opgenomen wordt zonder een plakkerig gevoel achter te laten. Daarbij is zonnebloemolie een zeer veilig cosmetica-ingrediënt (Burnett et al., 2017).
Butyrospermum Parkii Butter (shea boter) is een ivoorkleurig vet met een nootachtige geur en boterachtige structuur die wordt gewonnen uit de noten van de West Afrikaanse Shea boom, en bevat ook veel van deze huideigen vetzuren, met name oliezuur, stearinezuur, linolzuur, palmitinezuur en arachidonzuur. Shea boter is op zichzelf al een veilig huidsmeersel en is dit ook als onderdeel van een cosmeticaformule (Belibi et al., 2009; CIR, 2011).
Avena Sativa Kernel Oil (haverolie) heeft voor zover mij bekend is geen specifieke huidverbeterende eigenschappen, behalve een enigszins terugvettende werking die al vervuld wordt door bovenstaande oliën. Naar haverolie als cosmetica-ingrediënt is weinig onderzoek gedaan, maar de olie wordt beschouwd als veilig voor gebruik (Burnett et al., 2017).
Gerelateerd – Natuurlijke versus synthetische cosmetica: wat is het verschil?
Het natuurlijke melkserum
Met het natuurlijke melkserum wordt verwezen naar het ingrediënt Whey.
Whey, oftewel wei eiwit, is een snel opneembare vorm van proteïne die vooral bekend is als voedingssupplement dat gebruikt wordt voor herstel en opbouw van spieren (Davies et al., 2018). Wei-eiwit als voedingsmiddel is jaren geleden in verband gebracht met een verminderd risico op atopische dermatitis (eczeem) bij kinderen, maar meer grootschalige en recentere studies hebben aangetoond dat zo’n verband zeer waarschijnlijk niet aanwezig is (Boyle et al., 2016; Osborn et al., 2017). Tegelijkertijd is supplementatie met wei-eiwit gelinkt aan uitbraken van acne (Melnik, 2015).
Wat betreft wei eiwit in cosmetica: meer dan een huidverzachtend effect heeft het niet. Het is vooral toegevoegd als een natuurlijke hulpstof (emulgator en gelvormer), en heeft een prima veiligheidsprofiel (Belsito et al., 2017).
Overige huidverzorgende bestanddelen: vitamine E en zoethoutwortel
Tocopherol (vitamine E) heeft bescheiden anticarcinogene, fotoprotectieve en huidbarrière herstellende effecten (Zondlo, 2001; CIR, 2014).
Dipotassium Glycyrrhizate is een dikaliumzout van glycyrrhizinezuur, een bestanddeel van zoethoutwortelextract, is een huidverzorger waarvoor aanwijzingen bestaan dat deze anti-allergene en een ontstekingsremmende functie heeft. Dipotassium Glycyrrhizate heeft een prima veiligheidsprofiel (CIR, 2007).
De hydraterende bestanddelen
Als laatste werkzame bestanddelen van de formule, bevat de By Erica Bodylotion Sensitive twee uitstekende vochtinbrengers.
Glycerin (glycerine) is een van de beste vochtinbrengende cosmetica-ingrediënten die haar hydraterende vermogen dankt aan haar sterke wateraantrekkende vermogen.
Sodium Hyaluronate (natriumhyaluronaat) is het natriumzout van hyaluronzuur, een van nature voorkomende polysaccharide dat onderdeel uitmaakt van ons bindweefsel. In huidsmeersels heeft het de potentie de huid te hydrateren en het penetratievermogen van de formule te verbeteren. De veiligheid Sodium Hyaluronate (binnen de maximaal toegestane concentratie van 2% in cosmeticaproducten) is prima (Becker et al., 2009).
De hulpstoffen
Oleyl Erucate (een ester van oleylalcohol en erucazuur) is een huidverzachter met een prima veiligheidsprofiel (Fiume et al., 2015).
Pentylene Glycol is een manusje-van-alles: het fungeert als een synthetische vochtinbrenger en als oplosmiddel, waardoor geen water nodig is en het product langer houdbaar is. In tegenstelling tot vele andere conserveermiddelen, zoals parabenen, ftalaten of formaldehydedonoren, of het meer controversiële Propylene Glycol, heeft Pentylene Glycol een goed veiligheidsprofiel en leidt slechts in enkele gevallen tot huidirritatie of contacteczeem (Johnson et al., 2012).
Cetyl Palmitate (de ester van cetylalcohol en palmitinezuur) functioneert als huidverzorger en als geurstof. Cetyl Palmitate heeft een prima veiligheidsprofiel (Fiume et al., 2015).
Glyceryl Stearate Citrate (een citroenzuurester van glycerylstearaat) is een emulgator met een prima veiligheidsprofiel (Johnson Jr, 2007).
Polyglyceryl-3 Stearate, een ester van stearinezuur en polyglycerine-3, is een soort manusje-van-alles dat kan functioneren als huidverzorger, emulgator, emulsiestabilisator en surfactant. Polyglyceryl-3 Stearate heeft een prima veiligheidsprofiel (CIR, 2016a).
Cetearyl Alcohol is een vetalcohol met een uitstekend veiligheidsprofiel, die zowel dient als huidverzachter, emulgator en verdikkingsmiddel (Elder, 1988).
Sodium Polyphosphate (natriumfosfaat) is een in cosmetica zelden gebruikte ingrediënt om de pH-waarde van het product te handhaven. Desondanks wordt Sodium Polyphosphate als veilig cosmetica-ingrediënt beschouwd (CIR, 2016b).
Palmitic Acid (palmitinezuur) is een van nature in de menselijke huid voorkomend vetzuur. Als cosmetica-ingrediënt heeft palmitinezuur zeer veel uiteenlopende functies: geurstof, opacificeermiddel, surfactant, huidverzachter en emulgator. Palmitinezuur heeft een prima veiligheidsprofiel (Elder, 1987).
Stearic Acid (stearinezuur) is toegevoegd als emulgator en heeft een uitstekend veiligheidsprofiel (CIR, 1987, 2006).
Jojoba Esters/Helianthus Annuus Seed Wax/Acacia Decurrens Flower Wax/Polyglyceryl-3, een mengsel van verschillende ingrediënten en door ontwerper Gattefossé Acticire wordt genoemd, is een viscositeitsverbeteraar die tevens dient als huidverzorger en –verzachter (Hubiche et al., 2016).
De formule bevat de twee antimicrobiële stoffen Sodium Levulinate (natriumzout van levulinezuur) en Sodium Anisate, die dienen als conserveermiddel met een beter veiligheidsprofiel dan de omstreden parabenen. Maar naar deze cosmetica-ingrediënten is nog amper onderzoek gedaan. Als derde conserveermiddel is antioxidant Oryzanol toegevoegd, dat wordt gewonnen uit rijstvliesolie en tevens een huidverzorgende werking heeft (Juliano et al., 2005).
Xanthan Gum (xanthaangom) is een zeer effectieve en veilige gom die gebruikt wordt als verdikkingsmiddel en tevens als emulsiestabilisator, viscositeitsregelaar en gelvormer (Belsito et al., 2012).
Gebruikservaring met de By Erica Bodylotion Sensitive
Deze bodylotion is niet zozeer een bodylotion, maar veel meer een bodycrème. Het smeersel is wit van kleur, dik, romig en kost hierdoor wat moeite om goed uit te smeren. De bodylotion heeft een subtiele en aangename geur.
Deze bodylotion doet wat het beloofd: het maakt mijn huid glad en soepel. Last van eczeem heb ik niet, dus of deze bodylotion daadwerkelijk ‘jeuk en irritatie van een onrustige huid’ verminderd, zou ik niet durven zeggen, maar op basis van de ingrediëntenlijst geef ik het een goede kans.
De claim dat deze bodylotion geen conserveringsmiddelen zou bevatten (het bevat de antimicrobiëlen Sodium Levulinate en Sodium Anisate en de antioxidant Oryzanol), klopt natuurlijk niet, want dan zou het product snel bedorven en onbruikbaar zijn. Maar de formule bevat inderdaad geen van de veelgebruikte controversiële conserveermiddelen als parabenen, ftalaten of formaldehydedonoren. Daarnaast is de bodylotion verpakt in een gebruiksvriendelijke en beschermende licht- en luchtdichte pompflacon.
De hoge concentratie aan colloïdaal haver aangevuld met een handjevol andere uitstekende huidverzorgende ingrediënten én de complete afwezigheid van in cosmetica veelvoorkomende irriterende en allergene ingrediënten, zijn in combinatie met de zeer schappelijke prijs van €9,95 voor 200 ml voldoende reden deze bodylotion van harte aan te bevelen, eigenlijk voor elke huid!
De DA By Erica Bodylotion Sensitive is (online) te koop bij DA.
Deze review bevat producten die door een merk of bedrijf zijn toegezonden.
Heb jij al ervaring met dit product en denk je dat deze waardevol zou kunnen zijn voor andere lezers? Laat dan a.u.b. een reactie achter!
Bronnenlijst
Athar, M., & Nasir, S. M. (2005). Taxonomic perspective of plant species yielding vegetable oils used in cosmetics and skin care products. African journal of biotechnology, 4(1), 36-44.
Belibi, S. E., Stechschulte, D., & Olson, N. (2009). The use of Shea butter as an Emollient for Eczema. Journal of Allergy and Clinical Immunology, 123(2), S41.
Becker, L. C., Bergfeld, W. F., Belsito, D. V., Klaassen, C. D., Marks, J. G., Shank, R. C., … & Andersen, F. A. (2009). Final report of the safety assessment of hyaluronic acid, potassium hyaluronate, and sodium hyaluronate. International Journal of Toxicology, 28(4), 5-67.
Belsito, M. D., Hill, R. A., Klaassen, C. D., Liebler, D., Marks Jr, J. G., & Ronald, C. (2012). Safety Assessment of Microbial Polysaccharide Gums as Used in Cosmetics.
Belsito, D. V., Hill, R. A., Klaassen, C. D., Liebler, D. C., Marks Jr, J. G., Shank, R. C., … & Snyder, P. W. (2017). Safety Assessment of Bovine Milk Proteins and Protein Derivatives as Used in Cosmetics.
Boyle, R. J., Ierodiakonou, D., Khan, T., Chivinge, J., Robinson, Z., Geoghegan, N., … & Trivella, M. (2016). Hydrolysed formula and risk of allergic or autoimmune disease: systematic review and meta-analysis. BMJ, 352.
Burnett, C. L., Fiume, M. M., Bergfeld, W. F., Belsito, D. V., Hill, R. A., Klaassen, C. D., … & Snyder, P. W. (2017). Safety assessment of plant-derived fatty acid oils. International Journal of Toxicology, 36(3), 51S-129S.
Cerio, R., Dohil, M., Magina, S., Mahé, E., & Stratigos, A. J. (2010). Mechanism of action and clinical benefits of colloidal oatmeal for dermatologic practice. J Drugs Dermatol, 9(9), 1116-20.
Cosmetic Ingredient Review (CIR) Expert Panel (1987). Final Report on the Safety Assessment of Oleic Acid, Lauric Acid, Palmitic Acid, Myristic Acid, and Stearic Acid. JACT, 6(3), 321-401.
Cosmetic Ingredient Review (CIR) Expert Panel (2006). Annual Review of Cosmetic Ingredient Safety Assessments – 2004-2005. International Journal of Toxicology, 25(2), 1-89.
Cosmetic Ingredient Review (CIR) Expert Panel (2007). Final report on the safety assessment of Glycyrrhetinic Acid, Potassium Glycyrrhetinate, Disodium Succinoyl Glycyrrhetinate, Glyceryl Glycyrrhetinate, Glycyrrhetinyl Stearate, Stearyl Glycyrrhetinate, Glycyrrhizic Acid, Ammonium Glycyrrhizate, Dipotassium Glycyrrhizate, Disodium Glycyrrhizate, Trisodium Glycyrrhizate, Methyl Glycyrrhizate, and Potassium Glycyrrhizinate. International Journal of Toxicology, 26(2), 79-112.
Cosmetic Ingredient Review (CIR) Expert Panel (2011). Plant-Derived Fatty Acid Oils as Used in Cosmetics.
Cosmetic Ingredient Safety (CIR) Expert Panel (2014). Safety Assessment of Tocopherols and Tocotrienols as Used in Cosmetics.
Cosmetic Ingredient Review (CIR) Expert Panel (2016a). Safety Assessment of Polyglyceryl Fatty Acid Esters as Used in Cosmetics.
Cosmetic Ingredient Review (CIR) Expert Panel (2016b). Safety Assessment of Phosphoric Acid and Its Salts as Used in Cosmetics.
Davies, R. W., Carson, B. P., & Jakeman, P. M. (2018). The effect of whey protein supplementation on the temporal recovery of muscle function following resistance training: A systematic review and meta-analysis. Nutrients, 10(2), 221.
Elder, R. L. (1987). Final Report on the Safety Assessment of Oleic Acid, Lauric Acid, Palmitic Acid, Myristic Acid, and Stearic Acid. J Am Coll Toxicol, 6(3), 321-401.
Elder, R. L. (1988). Final report on the safety assessment of cetearyl alcohol, cetyl alcohol, isostearyl alcohol, myristyl alcohol, and behenyl alcohol. J Am Coll Toxicol, 7(3), 359-413.
Fiume, M. M., Heldreth, B. A., Bergfeld, W. F., Belsito, D. V., Hill, R. A., Klaassen, C. D., … & Snyder, P. W. (2015). Safety Assessment of alkyl esters as used in cosmetics. International Journal of Toxicology, 34(2), 5S-69S.
Fowler, J. F., Nebus, J., Wallo, W., & Eichenfield, L. F. (2012). Colloidal oatmeal formulations as adjunct treatments in atopic dermatitis. J Drugs Dermatol, 11(7), 804-807.
Hubiche, V., Lennon, P., Rodier, J-D. (2016). Flexible wax derivatives via polyglycerolysis. Personal Care, 39-43.
Johnson, W., Bergfeld, W. F., Belsito, D. V., Hill, R. A., Klaassen, C. D., Liebler, D., … & Andersen, F. A. (2012). Safety Assessment of 1,2-Glycols as Used in Cosmetics. International Journal of Toxicology, 31(5), 147S-168S.
Johnson Jr, W. (2007). Amended final report on the safety assessment of glyceryl dilaurate, glyceryl diarachidate, glyceryl dibehenate, glyceryl dierucate, glyceryl dihydroxystearate, glyceryl diisopalmitate, glyceryl diisostearate, glyceryl dilinoleate, glyceryl dimyristate, glyceryl dioleate, glyceryl diricinoleate, glyceryl dipalmitate, glyceryl dipalmitoleate, glyceryl distearate, glyceryl palmitate lactate, glyceryl stearate citrate, glyceryl stearate lactate, and glyceryl stearate succinate. International Journal of Toxicology, 26(3), 1-30.
Juliano, C., Cossu, M., Alamanni, M. C., & Piu, L. (2005). Antioxidant activity of gamma-oryzanol: mechanism of action and its effect on oxidative stability of pharmaceutical oils. International Journal of Pharmaceutics, 299(1-2), 146-154.
Melnik, B. C. (2015). Linking diet to acne metabolomics, inflammation, and comedogenesis: an update. Clinical, Cosmetic and Investigational Dermatology, 8, 371.
Osborn, D. A., Sinn, J. K., & Jones, L. J. (2018). Infant formulas containing hydrolysed protein for prevention of allergic disease. Cochrane Database of Systematic Reviews, (10).
Reynertson, K. A., Garay, M., Nebus, J., Chon, S., Kaur, S., Mahmood, K., … & Southall, M. D. (2015). Anti-Inflammatory Activities of Colloidal Oatmeal (Avena sativa) Contribute to the Effectiveness of Oats in Treatment of Itch Associated With Dry, Irritated Skin. Journal of Drugs in Dermatology, 14(1), 43-48.
Sur, R., Nigam, A., Grote, D., Liebel, F., & Southall, M. D. (2008). Avenanthramides, polyphenols from oats, exhibit anti-inflammatory and anti-itch activity. Archives of Dermatological Research, 300(10), 569-574.
Zondlo, F. M. (2001). Final Report on the Safety Assessment of Tocopherol, Tocopheryl Acetate, Tocopheryl Linoleate, Tocopheryl Linoleate-Oleate, Tocopheryl Nicotinate, Tocopheryl Succinate, …. International Journal of Toxicology, 21(3), 51-116.
Review mijn reviews