Review – Argiletz Groene Klei Pasta

Het witte kleimasker van Argiletz Laboratoires met ultrafijne kaolienklei vind ik een heerlijk masker. Dit geldt ook voor het Groene Klei Masker van De Tuinen, hoewel ik het onprettig vind dat het product lavendelolie (en daarmee ook parfumallergeen linalool) bevat, dat de potentie heeft de huid te irriteren zonder dat het een bijdrage levert aan de gezondheid van de huid (Cavanagh & Wilkinson, 2002).

Ik schaam me er een beetje voor, maar ondanks dat mijn voorkeur wat betreft cosmeticaformule naar het Argiletz kleimasker gaat, maakte ik toch vaker gebruik van het Groene Klei Masker. De reden hiervoor, was simpelweg dat dit masker kant-en-klaar en hierdoor erg makkelijk in gebruik is.

Laatst was ik in de natuurwinkel, en toen viel mijn oog op een andere kant-en-klaar groen kleimasker, ditmaal van Argiletz! Bestanddelen van de Argiletz Groene Klei Pasta zijn groene illiet-klei en water.

Argiletz Groene Klei PastaIlliet-klei (INCI-naam: Illite) is het meest voorkomende kleimineraal ter wereld. Het vormt een component van verschillende kleisoorten, waaronder kaolinklei. Illite-klei wordt voornamelijk in het Centraal Massief en het Bekken van Noord-Frankrijk gewonnen, en wordt hierdoor ook wel Groene Franse Klei genoemd.

In tegenstelling tot een andere in cosmetica veelgebruikte groene klei Montmorilloniet, dat ook gebruikt wordt in het Groene Klei Masker, heeft illiet een minder groot absorberend vermogen, waardoor het minder goed in staat zal is om vuil aan de huid te onttrekken. Aan de andere kant onttrekt het ook minder water aan de huid, waardoor het uitdrogende effect lager is. Daarnaast zijn er ook aanwijzingen dat illiet mogelijk een antibacteriële werking heeft (Williams et al., 2008).

Argiletz Groene Klei Pasta IngredientenIlliet is een kleimineraal waar wat betreft de veiligheid (als cosmetica-ingrediënt) überhaupt niet bijster veel over bekend is, behalve dan dat het functioneert als huidverzorger en net als andere kleimineralen niet goed is om te inhaleren (Adamis & Williams, 2005; Carretero et al., 2006). Van inhalatie zal bij deze kant-en-klare pasta zeker geen sprake zijn, wat een bijkomend voordeel is van dat je niet zelf het poeder met water hoeft te vermengen.

Inmiddels heb ik de Groene Klei Pasta een aantal keer gebruikt, en ik ben er zeer tevreden over. Het maakt mijn huid ontzettend zacht! Daarnaast is het product simpel en zuinig in gebruik, goed over de huid te verdelen, droogt het snel op en kan het makkelijk worden afgenomen.

Argiletz Groene Klei Pasta op handDe Argiletz Groene Klei Pasta is verkrijgbaar in tubes van 150 of 400 gram, en is te koop bij (online) diverse reformzaken en drogisterijen, zoals hier bij De Online Drogist en hier bij Vitamins.

Heb jij al ervaring met dit product en denk je dat deze waardevol zou kunnen zijn voor andere lezers? Laat dan a.u.b. een reactie achter!


Bronnenlijst

Adamis, Z., & Williams, R. B. (2005). Bentonite, kaolin, and selected clay minerals. World Health Organization Library, volume 231.

Carretero, M. I. (2002). Clay minerals and their beneficial effects upon human health. A review. Applied Clay Science, 21(3), 155-163.

Carretero, M. I., Gomes, C. S. F., & Tateo, F. (2006). Clays and Human Health. Developments in Clay Science, 1, 717-741.

Cavanagh, H. M. A., & Wilkinson, J. M. (2002). Biological activities of lavender essential oil. Phytotherapy Research, 16(4), 301-308.

Cosmetic Ingrediënts Database (CosIng)

Skin Deep Cosmetic Database Environmental Working Group

Williams, L. B., Haydel, S. E., Giese Jr, R. F., & Eberl, D. D. (2008). Chemical and mineralogical characteristics of French green clays used for healing. Clays and clay minerals, 56(4), 437.

Deel dit via:
Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geplaatst in Huid & Haar Getagd met ,

Review mijn reviews

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*