Aanval van de parfumwalmen

Toen mijn zoontje net geboren was, kon ik het niet weerstaan om de hele dag door in zijn nekje te snuffelen. Niets zo bijzonder als de geur van je baby.

Maar toen de kraamvisite eenmaal op gang kwam, rook mijn zoontje nog maar amper naar zichzelf. Zijn eigen geur ging telkens weer verloren in de geur van het parfum van degene die hem als laatst had vastgehouden. En afhankelijk van het aantal kraambezoeken, verwisselde hij per dag verschillende malen van geur.

ParfumwalmEnig idee hoeveel geparfumeerde producten jij dagelijks gebruikt?
Uit een onderzoek uitgevoerd in 2010 door TNS NIPO in opdracht van Neutral, bleek dat vrouwen (en overigens ook mannen) zich totaal niet bewust zijn van de grote hoeveelheid geparfumeerde producten die zij dagelijks gebruiken.

Zo dachten de onderzochte vrouwen dagelijks minder dan vier keer producten met parfum te gebruiken, terwijl dit er in werkelijkheid maar liefst veertien waren! In bijna alle cosmeticaproducten zit immers parfum. Gebruik je elke dag een douchegel, shampoo, conditioner, deodorant, gezichtscrème, bodylotion, haarlak en een parfum, dan loopt de teller al aardig op. Tel daarbij op het wasmiddel in je kleren en de make-up die je dagelijks opbrengt, en je zit al snel aan het gemiddelde van veertien.

Vaak zijn de parfums in de gebruikte cosmeticaproducten ook nog eens allemaal verschillend. Elk cosmeticaproduct wil zich immers profileren met een eigen, unieke geur (Draelos, 2013). Niet zo vreemd dat je in de nabijheid van sommige vrouwen overspoeld wordt door een kakofonie aan geursensaties. Tegenwoordig is dit ‘voorrecht’ blijkbaar niet meer voorbehouden aan dames van middelbare leeftijd met opgeklopte haarlakkapsels, felgekleurde lippen en gouden clipoorbellen.

Parfum
De parfumwalm als inbreuk op je persoonlijke ruimte
Een aangename geur brengt een aura van schoonheid met zich mee waar mensen nou eenmaal van nature gevoelig voor zijn. Ik vind het dan ook geen enkel probleem om naast iemand te staan en een vleugje van het parfum te ruiken dat die persoon draagt. Maar niet vanaf een meter afstand. Wat mij betreft dringt deze persoon zich dan op in mijn persoonlijke ruimte. Misschien heb je dit ook weleens gemerkt bij jezelf: wanneer je oploopt tegen een parfumwalm ga je bijna automatisch een stap achteruit. Niet bepaald bevorderlijk voor het maken van contacten.

Hoe parfum je huid beschadigt
Het gebruik van parfum vormt een risico voor het ontstaan van parfumallergie (die in de regel niet overgaat) én kan (zeker onder invloed van zonlicht) leiden tot allerlei huidirritaties en huidbeschadigingen die zeker niet bevorderlijk zijn voor een mooie, gave huid (De Groot  & Frosch, 1997; Placzek et al., 2007). Wat betreft het risico dat je loopt bij het gebruik van parfum in cosmeticaproducten, is het nuttig om te kijken naar het soort cosmeticaproduct waarin de parfum verwerkt zit en de mate van allergeniciteit van de gebruikte parfumstoffen (SCCS, 2012).

Parfum is niet zo schadelijk in cosmeticaproducten die je huid slechts tijdelijk blootstellen aan geurstoffen, zoals douchegels en shampoos die je na gebruik gelijk weer van je lichaam afspoelt. Parfum kan echter veel meer schade aanrichten wanneer het gebruik wordt in zogenaamde leave-on producten zoals bodylotions en gezichtscrèmes, die de hele dag op de huid blijven. Mijn advies is dan ook om géén leave-on cosmeticaproducten te gebruiken die parfum bevatten.

De samenstelling van parfums wordt amper gecontroleerd en parfums hoeven geen ingrediëntenlijst te hebben. Als een cosmeticaproduct als één van de ingrediënten ‘parfum’ aangeeft, heb je daarom geen enkel idee wat er precies in zit. Wél moet een aantal parfumstoffen die relatief vaak verantwoordelijk zijn voor het ontstaan van allergie tegenwoordig afzonderlijk genoemd worden achterin de ingrediëntenlijst, mits de concentratie van de allergene stof boven een zekere grens voorkomt.

De 26 declaratieplichtige parfumallergenen zijn (op alfabetische volgorde, naar INCI-naam en Nederlandse naam):

  • Alpha-Isomethyl Ionone (α-isomethyljonon)
  • Amyl Cinnamal (amylkaneelaldehyde)
  • Amyl Cinnamyl Alcohol (amylkaneelalcohol)
  • Benzyl Alcohol (benzyl alcohol)
  • Benzyl Benzoate (benzylbenzoaat)
  • Benzyl Cinnamate (benzylcinnamaat)
  • Benzyl Salicylate (benzylsalicylaat)
  • Butylphenyl Methylpropional (lillial)*
  • Cinnamal (kaneelaldehyde)
  • Cinnamylalcohol (kaneelalcohol)
  • Citral (citral)
  • Citronellol (citronellol)
  • Coumarin (coumarine)
  • Eugenol (eugenol)
  • Evernia Furfuracea (boommosextract)
  • Evernia Prunastri (eikenmosextract)
  • Farnesol (farnesol)
  • Geraniol (geraniol)
  • Hexyl Cinnamal (hexylcinnamaldehyde of hexylkaneelaldehyde)
  • Hydroxycitronellal (hydroxycitronellal)
  • Hydroxyisohexyl- 3-Cyclohexene Carboxaldehyde (lyral)
  • Isoeugenol (isoeugenol)
  • Limonene (limoneen)
  • Linalool (linalool)
  • Methyl 2-Octynoate (methyl-2-octynoaat)

* Inmiddels heeft het Scientific Committee on Consumer Safety geconcludeerd dat Butylphenyl Methylpropional (lillial) niet veilig is voor gebruik in cosmeticaproducten (SCCS, 2014).

De opkomst van hypoallergeen parfum
De meeste mensen willen graag de nadelen van parfumgebruik vermijden, maar vinden een lekker luchtje toch een erg fijn aspect van cosmeticaproducten als shampoos en douchegels. Als compromis zijn er nu verschillende merken als Dermolin en Zwitsal, die op deze wens inspelen met zogenaamde ‘hypoallergene parfums’: lichte parfums die geen van de bovengenoemde parfumallergenen bevatten.


Bronnenlijst

De lijst met 26 allergene stoffen die fabrikanten van cosmetica sinds 2005 verplicht zijn op het product te vermelden: http://ec.europa.eu/enterprise/sectors/chemicals/files/legislation/allergenic_subst_en.pdf

De Groot, A.C. & Frosch, P. J. (1997). Adverse reactions to fragrances. Contact Dermatitis, 36, 57-86.

Draelos, Z. D. (2013), To Smell or Not to Smell? That is the Question! Journal of Cosmetic Dermatology, 12, 1-2.

Placzek, M., Frömel, W., Eberlein, B., Gilbertz, K. P., & Przybilla, B. (2007). Evaluation of phototoxic properties of fragrances. Acta dermato-venereologica, 87(4), 312-316.

SCCS (2012). Scientific Committee on Consumer Safety opinion on fragrance allergens in cosmetic products. Adopted by the SCCS at its 15th plenary meeting of 26-27 June 2012.

SCCS (2014). Opinion on the Butylphenyl methylpropional. 12 August 2015, SCCS/1540/14, revision of 16 March 2016.

www.neutral.nl

www.tns-nipo.com

Deel dit via:
Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geplaatst in Huid & Haar Getagd met

Review mijn reviews

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*