Huidverzorgingexperts zoals Paula Begoun en Dr. Jetske Ultee pleiten voor een huidverzorgingsroutine bestaande uit de volgende 5 stappen (Begoun, 2004; Nash et al., 2007; Ultee, 2012):
- Reinigen van de huid met een gezichtsreiniger (cleanser)
- Kalmeren en verfrissen van de huid met een tonic (toner)
- Exfoliëren van de huid met een exfoliant
- Voeden van de huid met een gezichtscrème (moisturizer)
- Beschermen van de huid tegen UV-straling met een zonnebrandcrème (alleen overdag)
Aan ons de taak om nou net die gezichtsreiniger, toner, exfoliant, gezichtscrème en zonnebrandcrème te vinden die het meest geschikt is voor onze huid!
Waarom je huidtype er eigenlijk niet toe doet
Eerder heb ik een artikel geschreven die erop gericht was te achterhalen wat je huidtype is. Aan de ene kant is het namelijk zeer duidelijk dat er verschillende huidtypen zijn en dat dit gevolgen heeft voor je huidverzorging. Zo zal iemand met een donkere huid minder snel verbranden dan iemand met een lichte huid en een minder hoge zonnebrandfactor in haar crème nodig hebben. En zal iemand die vrijwel nooit last heeft van puistjes weinig baat hebben bij een dure acnebehandeling. Aan de andere kant zorgt het onderscheidt dat gemaakt wordt tussen een normale, droge, gevoelige, vette en gecombineerde huid tot een hoop verwarring. Zo is een ‘normale’ huid amper te definiëren, een onzuivere huid vaak vet én gevoelig, en wisselt je huid nogal eens van toestand naar gelang de omstandigheden (klimaat, hormonen, leeftijd, voedingspatroon, enzovoort).
Wat ik probeer duidelijk te maken is, dat de verzorging van de huid altijd mild moet zijn, ongeacht het huidtype! Elke huid wordt namelijk een gevoelige, droge en/of onzuivere huid als je deze blootstelt aan irriterende huidproducten (Draelos et al., 2014). Hetzelfde geldt als de huid onder invloed is van hormoonschommelingen, roken, een slecht voedings- patroon, een overdaad aan UV-straling of een lage luchtvochtigheid. Cosmeticaproducten die claimen speciaal gemaakt te zijn voor de normale, droge, gevoelige, vette of gecombineerde huid betekenen op zich niet zoveel (Begoun, 2004).
Let op: ik heb het hierbij niet over de verzorging van acne, rosacea enzovoorts. Dit zijn huidaandoeningen die speciale behandeling vragen. Wél zijn ook (of misschien juist) deze ‘huidtypen’ onderhevig aan dezelfde invloeden die ik hierboven heb beschreven, en is bij dergelijke huidproblemen een milde huidverzorging nog extra van belang!
Op basis van welke criteria kies je de juiste huidverzorgingsproducten?
Als je geen huidverzorgingsproducten kiest op basis van je huidtype, op basis waarvan kies je ze dan wel? Simpel. Op basis van de kwaliteit van de chemische samenstelling van een cosmeticaproduct.
Cosmeticaproducten mogen op de eerste plaats geen huidirriterende bestanddelen bevatten, tenzij er andere ingrediënten inzitten die door ze samen te voegen deze bestanddelen neutraliseren. Daarnaast moeten cosmeticaproducten in ieder geval bestanddelen bevatten waarvan door wetenschappelijk onderzoek met een goede bewijskracht is aangetoond dat deze effectief zijn, apart dan wel in combinatie met de andere ingrediënten.
Welke ingrediënten(combinaties) dit precies zijn, is sterk afhankelijk van het soort gezichtsverzorgingsproduct. Zo vormen reinigende bestanddelen de belangrijkste ingrediënten in de formule van een gezichtsreiniger, en zullen meer huidverzorgende ingrediënten de voornaamste ingrediënten van een gezichtscrème zijn.
Hoewel je goed aan een ingrediëntenlijst af kan lezen of een cosmeticaproduct potentie heeft, kan deze je helaas geen zekerheid bieden of het product ook voor jou werkt. Cosmetisch wetenschapper Prof. Dr. Johann Wiechers beschreef dit op mooie (en mannelijke) wijze in een interview met BeautyJournaal (2011), door het volgende te stellen:
‘Een INCI lijst is net als een vermelding wie er in het voetbalelftal staat opgesteld. Je kunt er iets uit aflezen maar lang niet alles, je zult de wedstrijd nog steeds moeten bekijken om te zien of die spelerscombinatie ook werkelijk werkt.’
Ook van groot belang: je persoonlijke voorkeur!
Elk cosmeticaproduct heeft een bepaalde textuur, geur, kleur, verpakking en merk. Iedere vrouw heeft bepaalde associaties met elk van deze kenmerken, en deze eigenschappen zijn dus van groot belang bij de productkeuze. Zoveel mensen, zoveel wensen… Naast je persoonlijke voorkeur is je huidtype wél van groot belang voor welk soort huidsmeersel je het beste kunt kiezen: een zalf, olie, crème, lotion of gel!!!
Het goede nieuws is dat er heeeeel veel verschillende cosmeticaproducten op de markt zijn! Streep je degenen door die het niet waard zijn om uit te proberen omdat ze amper tot geen baat kunnen hebben voor je huid of deze kunnen irriteren, dan blijven er nog steeds veel cosmeticaproducten over die wél de moeite waard zijn om uit te proberen. Vrijwel elk cosmeticamerk heeft wel een aantal goede producten in het assortiment, vaak verkrijgbaar in verschillende geuren en kleuren, en de een nog fraaier verpakt dan de ander.
- Start met een huidverzorgingsroutine op basis van de 5 stappen beschreven in de eerste alinea van dit artikel.
- Vergeet veelbelovende cosmeticaclaims: deze zeggen meestal niets over de werkzaamheid van een product.
- Doe voldoende kennis op over cosmeticaproducten om voor elke stap in de huidverzorgingsroutine een goede eerste keuze te maken of baseer je keuze op de adviezen van degenen die al over deze kennis beschikken.
- Kies een product van een merk met een textuur, geur, kleur en verpakking waar jij je mee identificeert en waar jij je prettig bij voelt.
- Probeer het uit!
Succes!
Bronnenlijst
BeautyJournaal (2011). Experts antwoorden: moeten consumenten INCI lijstjes kunnen lezen?Opgehaald op 14 november 2013 van http://www.beautyjournaal.nl/2011/10/01/experts-antwoorden-moeten-consumenten-inci-lijstjes-kunnen-lezen/
Begoun, P. (2004). Skin-Care Basics for Everyone (pp. 69-116). In: The Complete Beauty Bible: The Ultimate Guide to Smart Beauty. Emmaus, Pa.: Rodale.
Draelos, Z. D. (2014). Facial skin care products and cosmetics. Clinics in dermatology, 32(6), 809-812.
Nash, J. F., Matts, P. J., & Ertel, K. D. (2007). Maintenance of healthy skin: cleansing, moisturization, and ultraviolet protection. Journal of Cosmetic Dermatology, 6(s1), 7-11.
Ultee, J. (2012). Dr. Jetske’s Huidboek. Uitgeverij Westplein.
Review mijn reviews