Clinique’s Mild Clarifying Lotion: toner en milde exfoliant in één

Clinique's Mild Clarifying LotionClinique (onderdeel van Estee Lauder) is één van mijn favoriete cosmeticamerken. Naast de Comforting Cream Cleanser, waar ik al eerder een review over geschreven heb, heb ik het afgelopen halfjaar tevens dagelijks gebruik gemaakt van Clinique’s Mild Clarifying Lotion.

Zelf ben ik de Mild Clarifying Lotion gaan gebruiken omdat ik een exfoliant met salicylzuur wilde gaan gebruiken, en ik gelezen had dat de huid moet wennen aan het gebruik van een exfoliant en de Mild Clarifying Lotion hiervoor een goede opstap was. Deze lotion is namelijk een soort combinatie van een toner en een exfoliant, en bevat een kleinere hoeveelheid aan salicylzuur (0,5%) dan dat voor een exfoliant met salicylzuur (1-2%) gebruikelijk is.

Productbeschrijving en cosmeticaclaims
Clinique’s Mild Clarifying Lotion is een extra milde exfoliërende lotion voor de droge en tot zeer droge huid. Net als alle Clinique huidverzorgingsproducten, is ook deze lotion ‘Op Allergie Getest’ en ‘100% Parfumvrij’. Op de website wordt vermeld dat de lotion een niet-uitdrogende formule heeft die zacht genoeg is voor de gevoelige huid.

Hoewel op de achterkant van de verpakking alleen maar vermeld wordt dat de lotion op een droge plek bewaard moet worden, enkel voor uitwendig gebruik geschikt is en dat de oogomtrek vermeden moet worden, biedt de website van Clinique iets meer informatie over het gebruik van het product. Je dient simpelweg een beetje van de lotion op een droog wattenschijfje aan te brengen, en eenmaal een gereinigd gezicht en hals mee af te vegen om zo het teveel aan dode huidcellen, talg- en vuilrestjes weg te halen.

De inhoud van een flacon Mild Clarifying Lotion is 200 ml, de verkoopprijs ligt rond de € 22,50,- en de lotion is verkrijgbaar bij diverse (online) parfumerieën zoals de Douglas en ICI PARIS XL.

Clinique Mild Clarifying LotionDe cosmeticaformule van Clinique’s Mild Clarifying Lotion
De Mild Clarifying Lotion dankt zijn werking aan de samenstelling van de volgende ingrediënten:

Aqua, Butylene Glycol, Biosaccharide Gum-1, Hydroxypropyl Cyclodextrin, Salicylic Acid, Aloe Barbadensis Leaf Powder, Arginine, PEG-10 Soy Sterol, Ceteth-20, Panicum Miliaceum Seed Extract, Dimethicone, Ceteth-2, Bis-PEG-18 Methyl Ether Dimethyl Silane, Cetyl Alcohol, Phenoxyethanol, Green 5, Yellow 10.

Het ingrediënt dat de lotion haar exfoliërende werking geeft is het salicylzuur (Salicylic Acid), die in staat is de hoornlaag te verweken en de dode cellen ervan te verwijderen. Overigens bevat de formule slechts 0,5% salicylzuur, en aangezien de ingrediënten genoemd dienen te worden op volgorde van hoeveelheid, maken alle ingrediënten die worden genoemd ná salicylzuur ook slechts voor 0,5% of minder deel uit van de formule.

Het voornaamste bestanddeel van de Mild Clarifying Lotion (op water na), is de vochtinbrengende stof Butylene Glycol, die tevens fungeert als oplosmiddel waardoor het ook een reinigende werking heeft. Butylene Glycol heeft een uitstekend veiligheidsprofiel (CIR, 1985; Johnson, 2013). Ook het aloe vera poeder (Aloe Barbadensis Leaf Powder) heeft een hydraterende werking een een prima veiligheidsprofiel.

Arginine is een natuurlijk voorkomend aminozuur dat uiteenlopende cosmeticafuncties heeft, maar in deze formule waarschijnlijk is toegevoegd als huidverzorger, omdat arginine wondgenezing versnelt (Burnett et al., 2013). Hetzelfde geldt voor Panicum Miliaceum Seed Extract oftewel gierstextract, dat een verzorgende werking op de huid heeft maar waar verder niet zoveel over bekend is.

Daarnaast bestaat de formule uit een aantal de huidverzachtende bestanddelen. Caprylic/Capric Triglyceride  is een huidverzachtend vetzuur afkomstig van kokosnootolie en een uitstekend veiligheidsprofiel (CIR, 1980, 2003). De siliconen Dimethicone en Bis-PEG-18 Methyl Ether Dimethyl Silane zorgen voor een semi-afsluitend laagje op de huid dat een verzachtend effect heeft en waardoor andere ingrediënten de kans krijgen de huid beter te penetreren. Biosaccharide Gum-1 is een huidverzachtende fermentatiegom verkregen uit sorbitol met een prima veiligheidsprofiel (Belsito et al., 2012).

Vetalcohol Cetyl Alcohol is toegevoegd als verzachtend middel, emulgator en vanwege de parelmoerachtige glans die het cosmeticaproducten geeft. Cetyl Alcohol heeft een goed veiligheidsprofiel (Elder, 1988). Ceteth-2 en Ceteth-20 zijn een polyethyleen glycol ethers van Cetyl Alcohol die fungeren als emulgator en oppervlakteactieve stof, waardoor deze ingrediënten bijdragen aan de reinigende werking van de lotion. Beide hebben een goed veiligheidsprofiel (Andersen, 1999). Ook PEG-10 Soy Sterol is ook afgeleidt van polyethyleen glycol en wordt tevens gebruikt als emulgator en oppervlakteactieve stof (Hooker et al., 2004).

Hydroxypropyl Cyclodextrin is zowel een emulgator als chelaatvormer. Over dit ingrediënt is qua veiligheid nog niet veel bekend.

Phenoxyethanol is een conserveermiddel met een prima veiligheidsprofiel (CIR, 1990, 2008).

Als laatste bestaat de formule uit de kleurstoffen Green 5 en Yellow 10.

Clinique Mild Clarifying Lotion IngrediëntenMijn review van de Mild Clarifying Lotion
De cosmeticaclaim ‘Op Allergie Getest’ is een soort combinatie van de claims ‘hypoallergeen’ en ‘dermatologisch getest’, claims die in de cosmeticawereld geen echte betekenis hebben. De claim ‘100% Parfumvrij’ klopt.

Van de review geschreven over dit product op Beautypedia, heb ik kunnen achterhalen dat de Mild Clarifying Lotion 0,5% salicylzuur bevat en dat het product een pH-waarde van 2,9 heeft, wat dus voldoende laag is voor het salicylzuur om werkzaam te zijn.

In tegenstelling tot ‘normale’ toners, die over het algemeen erg vloeibaar zijn, heeft deze lotion een iets minder waterige textuur. Hierdoor trekt de lotion niet helemaal in het wattenschijfje, maar blijft er iets bovenop liggen. (Dit heb ik geprobeerd te fotograferen, maar ik kon het niet goed vastleggen, dus een foto hiervan ontbreekt helaas). In combinatie met een goed wattenschijfje is de lotion zeker effectief in het weghalen van make-up resten. De lotion heeft op mijn huid (die van zichzelf redelijk droog en gevoelig is) toch nog een iets uitdrogend effect, wat overigens gemakkelijk kan worden opgelost door daarna een goede gezichtscrème te gebruiken.

Het grote nadeel van de Mild Clarifying Lotion vind ik de toevoeging van de kleurstoffen. Hoewel ik het een prachtige kleur vind, die mij al voor gebruik een lekker fris gevoel geeft, had de kleur wat mij betreft in de verpakking gemoeten en niet in het product zelf. Zonde!

Zelf zou ik het product zeker aanraden aan alle mensen die graag met een exfoliant willen beginnen, en voor mensen met een zeer gevoelige huid (zoals bij bijvoorbeeld rosacea) voor wie een exfoliant met een hoger percentage aan salicylzuur (wellicht) geen goede optie is.

Inmiddels is dit product niet meer in het assortiment, maar verplaatst door de Clarifying Lotion 1.0 Twice A Day Exfoliator.


Bronnenlijst

Andersen, F. A. (1999). Final Report on the Safety Assessment of Ceteth-1,-2,-3,-4,-5,-6,-10,-12,-14,-15,-16,-20,-24,-25,-30, and-45. International Journal of Toxicology, 18(2 suppl), 1-8.

Belsito, M. D., Hill, R. A., Klaassen, C. D., Liebler, D., Marks Jr, J. G., & Ronald, C. (2012). Safety Assessment of Microbial Polysaccharide Gums as Used in Cosmetics.

Burnett, C. L., Heldreth, B., Bergfeld, W. F., Belsito, D. V., Hill, R. A., Klaassen, C. D., … & Andersen, F. A. (2013). Safety Assessment of α-Amino Acids as Used in Cosmetics. International journal of toxicology, 32(6), 41S-64S.

Cosmetic Ingredient Review (CIR) Expert Panel (1980). Final report of the safety assessment for caprylic-capric triglyceride. Journal of environmental pathology and toxicology, 4(4), 105-120.

Cosmetic Ingredient Review (CIR) Expert Panel (1985). Final Report of the Safety Assessment of Butylene Glycol, Hexylene Glycol, Ethoxydiglycol, Dipropylene Glycol. JACT, 4(5), 223-248.

Cosmetic Ingredient Review (CIR) Expert Panel (1990). Final Report on the Safety Assessment of Phenoxyethanol. Journal of the American College of Toxicology, 9(2), 259-277.

Cosmetic Ingredient Review (CIR) Expert Panel (2003). Annual Review of Cosmetic Ingredient Safety Assessments – 2001-2002. International Journal of Toxicology, 22(1), 1-35.

Cosmetic Ingredient Review (CIR) Expert Panel (2008). Annual Review of Cosmetic Ingredient Safety Assessments -2005-2006. International Journal of Toxicology, 27(1), 77-142.

Cosmetic Ingrediënts Database CosIng

Elder, R. L. (1988). Final report on the safety assessment of cetearyl alcohol, cetyl alcohol, isostearyl alcohol, myristyl alcohol, and behenyl alcohol. J Am Coll Toxicol, 7(3), 359-413.

Hooker, E. (2004). Final report of the amended safety assessment of PEG-5,-10,-16,-25,-30, and-40 soy sterol. International Journal of Toxicology, 23, 23-47.

Johnson, W., Bergfeld, W. F., Belsito, D. V., Hill, R. A., Klaassen, C. D., Liebler, D., … & Andersen, F. A. (2012). Safety Assessment of 1,2-Glycols as Used in Cosmetics. International Journal of Toxicology, 31(5), 147S-168S.

Skin Deep Cosmetic Database Environmental Working Group

www.clinique.nl

Deel dit via:
Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geplaatst in Huid & Haar Getagd met , , , ,
4 reactie op “Clinique’s Mild Clarifying Lotion: toner en milde exfoliant in één
 1. anja schreef:

  hallo loes

  vraag is het goed om de lotion elke dag te gebruiken als je wangen gevoelig en droog zijn

  en  oudere huid met wat couperose. graag een antwoord bedankt alvast.

  • Loes schreef:

   Beste Anja,

   Op zich is dit een milde lotion, dus de kans is groot dat u deze elke dag kunt gebruiken. Of dit ook echt zo is, hangt echter heel erg af van de gevoeligheid van uw huid.

   Aangezien u zelf al aangeeft dat u last heeft van couperose en daarbij gevoelige en drogen wangen heeft, is het echt een kwestie van uitproberen of het bij u werkt. Ik heb ook geen idee of de couperose bij u onderdeel is van rosacea, en waarom u geïnteresseerd bent in specifiek deze lotion (met name of u vooral op zoek bent naar een exfoliant of een toner).

   Hieronder in ieder geval een aantal tips:

   • Producten die salicylzuur of een ander exfoliërend ingrediënt bevatten, moeten altijd rustig worden opgebouwd en kunnen in de eerste paar weken tot milde huidirritatie leiden. Probeer het product dus eerst eens om de dag en niet elke dag. Verhoog het gebruik alleen als uw huid er goed op reageert. Reageert uw huid met meer dan een milde irritatie of duurt de irritatie langer dan twee weken, dan zou ik ermee stoppen.
   • Elke lotion bestaat grotendeels uit water, wat de huid uitdroogt. Daarom raad ik u aan om na het aanbrengen gelijk (wanneer het gezicht nog vochtig is) een goed hydraterende gezichtscrème op te brengen. U kunt de lotion ook eerst op de wat vettere T-zone uitproberen voordat u er ook uw wangen mee in gaat smeren.

   Mijn ervaring is dat Clinique bij twijfel over hun product best bereid is om proefverpakkingen mee te geven of het product terug te nemen als het niet goed bevalt. Loopt u anders eens een keer een Bijenkorf of parfumerie binnen om te vragen naar een proefverpakking.

   Groetjes,

   Loes

 2. Moniek schreef:

  Hoi Loes,

  Heb jij deze toner/exfoliant gebruikt in plaats van de toner? Of heb je er ook nog een toner bij gebruikt?

  Ik wil graag beginnen met een exfoliant en heb gelezen dat je dit ook op kunt bouwen door het om de dag bijvoorbeeld te doen.

  Groetjes,
  Moniek

  • Loes schreef:

   Hoi Moniek,

   Zelf heb ik dit product gebruikt als exfoliant én toner, dus ik heb er niet nog apart een toner bij gebruikt.

   Je kan een exfoliant inderdaad ook opbouwen door het om de dag te proberen. Als je voor een exfoliant met salicylzuur wilt gaan, raad ik je wel aan te beginnen met een sterkte van 1% salicylzuur!

   Zelf ben ik na een jaar dagelijks gebruik van 1% salicylzuur overgestopt op een product met 2%, en dat was toch nog best een overgang. Bovendien is 1% misschien wel afdoende!

   Succes, ik ben benieuwd voor welke exfoliant je gaat kiezen!

   Groetjes,

   Loes

Review mijn reviews

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*