Toner voor de huid. Waardevol cosmeticaproduct of overbodige luxe?

Toner is een lotion of tonic bedoeld om het gezicht te reinigen van achtergebleven resten gezichtsreiniger en/of make-up. Eigenlijk is toner dus ook een soort gezichtsreiniger. In tegenstelling tot een ‘echte’ gezichtsreiniger, bevat een toner veel minder reinigende ingrediënten en bestaat toner verhoudingsgewijs uit een groot percentage water.

In de huidverzorgingroutine kan de toner het beste gebruikt worden na reiniging van het gezicht met een gezichtsreiniger, door een beetje van de toner op een wattenschijfje of –bolletje te druppelen en hiermee het gezicht af te nemen.

Reinigen gezicht

Redenen waarom toner een overbodige luxe zou zijn
Of het gebruik van een toner toegevoegde waarde heeft voor de conditie van de huid, lopen de meningen sterk uiteen. Zoek het woord ‘toner’ eens op met Google en je beland vrijwel automatisch in een stroom van artikelen waarin over het nut van dit cosmeticaproduct gedebatteerd wordt.

Sommigen beschouwen toner als niet veel meer dan ‘water met een geurtje’. Anderen wijzen op het feit dat veel toners meer kwaad uitrichten dan dat zij de huid goed doen. In het eerste geval gaat het over toners die slechts bestaan uit water met een beetje glycerine en plantenextracten, die slechts een minimale bijdrage leveren aan een mooie huid.  In het tweede geval gaat het om toners met een ‘ouderwetse’ formule, die meestal (veel) alcohol bevatten, een ingrediënt dat simpelweg niet thuishoort in een goede toner. Toner moet je gezicht verfrissen, niet ontsmetten! Ten slotte zijn er nog degenen die stellen dat toner simpelweg overbodig is, omdat een goede gezichtsreiniger geen make-up resten achter zou laten en zelf volledig met water af te spoelen is.

Reinigen gezicht tonerRedenen waarom toner een waardevol cosmeticaproduct zou zijn
Zelf ben ik zeker niet objectief in de hele ‘is-toner-goed-voor-je-huid-discussie’, omdat ik een goede toner echt heerlijk vind om te gebruiken! Naast dat ik een toner erg prettig vind in gebruik, is mijn belangrijkste argument om een toner te gebruiken dat ik nog nooit een gezichtsreiniger heb gebruikt (en ik heb er veel geprobeerd!) die in staat was om alle make-up te verwijderen zonder mijn huid te irriteren en zonder sporen achter te laten, met name rond de haargrens, kaaklijn en neusvleugels. Hoewel ik de toner in theorie volkomen overbodig vind, merk ik dat ik het in de praktijk en ondanks het feit dat ik niet veel make-up gebruik, tóch nodig heb om alle make-up resten te verwijderen.

Gezichtsreinigers die in staat zijn alle make-up in een keer te verwijderen, zijn ofwel te agressieve reinigers, óf het zijn reinigers op oliebasis die niet goed wateroplosbaar zijn en dus zelf resten achterlaten. Wellicht dat een toner inderdaad niet nodig is wanneer je je gezicht twee keer zou wassen met een milde reiniger, maar dit stelt de huid naar mijn mening te lang bloot aan water en reinigende bestanddelen, kost veel meer tijd dan het gebruik van een toner en is naar verhouding ook zeker niet goedkoper.

Al met al ben ik het met name eens met ‘beautygids’ Julyne Derrick, die in het artikel ‘Is Toner Necessary?’ stelt dat toner niet per se nodig is om een mooie huid te krijgen, maar wel een waardevolle toevoeging kan zijn aan de huidverzorgingroutine van mensen met een (zeer) vette en/of onzuivere huid en mensen die hun gezicht extra goed schoon willen maken na het dragen van veel make-up.

De kenmerken van een goede toner
Een goede toner is een lotion op waterbasis, die (Begoun, 2004; Ultee, 2012):

  1. de huid reinigt van achtergebleven resten gezichtsreiniger en/of make-up;
  2. vrij is van huidirriterende ingrediënten, met name (gedenatureerde) alcohol, parfum en kleurstoffen;
  3. rijk is aan huidverzorgende ingrediënten die de huid kalmeren, hydrateren en herstellen.

Inmiddels heb ik over twee toners een goede review kunnen schrijven: de Clinique Mild Clarifying Lotion en de Neutral Skin Tonic.


Bronnenlijst

Begoun, P. (2004). Skin-Care Basics for Everyone (pp. 69-116). In: The Complete Beauty Bible: The Ultimate Guide to Smart Beauty. Emmaus, Pa.: Rodale.

Derrick, J. Is Toner Necessary? Find out what the experts have to say about toner. Opgehaald op 16 november 2013 van http://beauty.about.com/od/toner/f/tonernecessary.htm

Ultee, J. (2012). Dr. Jetske’s Huidboek. Uitgeverij Westplein.

Deel dit via:
Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geplaatst in Huid & Haar Getagd met ,

Review mijn reviews

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*