Review – Dermolin crèmespoeling voor de gevoelige (hoofd)huid

In de winter is mijn huid veel kwetsbaarder en droger dan in de zomer. Om de huid (van met name mijn handen) zo min mogelijk te belasten, ging ik op zoek naar een conditioner zonder parfum. Een ‘standaard’ conditioner zonder parfum, is echter amper verkrijgbaar.

Omdat de Kamilleshampoo van Urtekram mij zo goed bevallen was, keek ik eerst even naar de ingrediëntenlijst van de conditioner zonder parfum die in hun assortiment zit. Helaas bevatte deze een grote hoeveelheid alcohol, dus wat mij betreft viel deze af.

Op de webpagina van MILD cosmetics waren een heleboel haarproducten zonder parfum te vinden, waaronder haarmaskers en –conditioners, maar dit waren met name poeders en plantaardige oliën. Op zich wel een aantal interessante producten, maar ik was toch op zoek naar iets ‘gangbaarders’.

Uiteindelijk koos ik voor de crèmespoeling van Dermolin. Hieronder mijn review!

Dermolin crèmespoeling flaconProductomschrijving en cosmeticaclaims
De Dermolin crèmespoeling is ontworpen voor de overgevoelige en allergische hoofdhuid, en is geschikt voor gebruik bij huidaandoeningen zoals huidirritatie, eczeem en psoriasis. Tegelijkertijd zou deze conditioner het haar gladder, zachter en gemakkelijker doorkambaar moeten maken.

Behalve dat deze crèmespoeling geen parfum bevat, bevat het ook geen zeep, kleurstoffen, parabenen, alcohol, Cocamidopropyl Betaine (CAPB) of siliconen. Daarnaast is deze conditioner pH-huidneutraal.

Gebruiksaanwijzing: na het wassen een kleine hoeveelheid crèmespoeling over het haar verdelen en enkele minuten laten intrekken. Daarna met lauwwarm water goed uitspoelen.

Een flacon Dermolin crèmespoeling bevat 200 ml en is voor een adviesprijs van €6,95 te koop bij diverse (online) drogisterijen, zoals Boots, en De Online Drogist, Drogistplein, Farmaline en bij Bol.

Dermolin crèmespoeling ingrediëntenDe cosmeticaformule van de Dermolin crèmespoeling
De Dermolin crèmespoeling is samengesteld uit de volgende ingrediënten:

Aqua, Cetearyl Alcohol, Dipalmitoyl Ethyl Hydroxyethylmonium Methosulfate, Cocotrimonium Methosulfate, Polyquaternium-7, Ceteareth-20, Dipropylene Glycol, Caprylyl Glycol, Glyceryl Caprylate, P-Anisic Acid, Tetrasodium Glutamate Diacetate, Saccharide Isomerate, Pentylene Glycol, Butylene Glycol, Sodium Hydroxide, Hydroxyphenyl Propamidobenzoic Acid, Citric Acid, Sodium Citrate.

De conditionerende bestanddelen
De conditionerende bestanddelen van deze crèmespoeling, zijn de Dipalmitoyl Ethyl Hydroxyethylmonium Methosulfate, Cocotrimonium Methosulfate en Polyquaternium-7.

Deze quaternaire ammoniumverbindingen (‘quats’) conditioneren het haar, omdat hun positief geladen kop aangetrokken wordt door beschadigde haardelen, die negatief geladen zijn. Vanwege hun hydrofobe (waterafstotende) staart, worden ze niet zo makkelijk weggewassen. Omdat de quats beschadigde haarplekken afdichten, is het haar beter beschermt, kunnen haren makkelijker langs elkaar heen glijden, raken haar minder snel in de klit en minder snel verder beschadigd.

Polyquaternium-7 heeft een prima veiligheidsprofiel, en hoewel er niet veel bekend is over Cocotrimonium Methosulfate en nog minder over Dipalmitoyl Ethyl Hydroxyethylmonium Methosulfate, vallen deze onder de groep quaternaire ammoniumzouten (trimoniums) die in principe als veilig voor gebruik in cosmetica worden beschouwd  (Anderson et al., 1995; Becker et al., 2012).

Cetearyl Alcohol en Ceteareth-20
Het voornaamste ingrediënt is van deze conditioner is de Cetearyl Alcohol, een vetalcohol met een uitstekend veiligheidsprofiel die zowel dient als huidverzachter, emulgator en verdikkingsmiddel, en hiermee grotendeels verantwoordelijk is voor de crèmige textuur van de crèmespoeling (Elder, 1988).

Tevens bevat het product de polyethyleen glycol (PEG) ester van Cetearyl Alcohol: Ceteareth-20. Ceteareth-20 heeft een reinigende werking en is veilig zolang het niet gebruikt wordt op de beschadigde huid (Andersen, 1999).


Gerelateerd: Review – Dermolin bodycrème met Symcalmin en Pentavitin


Symcalmin en Pentavitin
Net als de andere producten van Dermolin, bevat ook deze crèmespoeling Symcalmin en Pentavitin.

Symcalmin is een ingrediënt dat een samenvoeging is van (en op de INCI-lijst wordt weergegeven met) de ingrediënten Butylene Glycol, Pentylene Glycol en Hydroxyphenyl Propamidobenzoic Acid. Symcalmin bestaat slechts voor 5% uit Hydroxyphenyl Propamidobenzoic Acid, maar dit is de stof waar Symcalmin haar werking aan dankt.

Hydroxyphenyl Propamidobenzoic Acid is een synthetische avenanthramide. Avenanthramiden zijn bioactieve stoffen die alleen te vinden zijn in haver, en door middel van hun antipruritische (jeukwerende) en ontstekingsremmende eigenschappen een huidkalmerend effect hebben (Sur et al., 2008; Cerio et al., 2010; Reynertson et al., 2015). Haver als huidverzorger wordt al eeuwenlang gebruikt. Over deze synthetisch nagemaakte variant is qua kwaliteit en veiligheid echter amper iets bekend, zelfs niet op de Skin Deep Cosmetic Database van de Environmental Working Group.

Pentavin (INCI-naam: Saccharide Isomerate) is een vochtinbrengende stof die als uniek kenmerk heeft zich goed aan de huid te hechten en niet gemakkelijk weg te wassen te zijn. Wederom is dit een redelijk nieuw bedacht cosmetica-ingrediënt waar vooralsnog niet veel onderzoek naar gedaan is.

Dermolin crèmespoelingDe conservering
Om de houdbaarheid van het product te waarborgen, hebben ze bij Dermolin duidelijk gezocht naar een alternatief voor parabenen en andere omstreden conserveermiddelen.

In ruil hiervoor, hebben ze gebruik gemaakt van een flinke dosis glycolen: Dipropylene Glycol, Caprylyl Glycol, Pentylene Glycol en Butylene Glycol (zoals ik eerder al heb aangegeven, maken Butylene Glycol en Pentylene Glycol deel uit van het ingrediënt Symcalmin). Deze glycolen fungeren allemaal als oplosmiddel, waardoor het product minder water nodig heeft en langer houdbaar is. Daarnaast zijn glycolen in staat om de huidvochtigheid in lichte mate te verhogen, en verhogen ze tevens de viscositeit van de emulsie, waardoor een dikke crèmige structuur ontstaat. Al deze soorten glycolen hebben een goed veiligheidsprofiel (CIR, 1985; Johnson et al., 2012).

Tot slot is er P-Anisic Acid toegevoegd, een carbonzuur afkomstig uit anijs of venkel dat onder andere antiseptische eigenschappen heeft.

De crèmespoeling van Dermolin is na openen nog 12 maanden houdbaar.


Gerelateerd: Hoe conditioners de textuur en het uiterlijk van je haar verbeteren!


Overige hulpstoffen
Naast de bovengenoemde conserveermiddelen, bevat de formule nog de volgende hulpstoffen:

Glyceryl Caprylate is een van de vele monoesters van glycerol die gebruikt worden in cosmeticaproducten, in dit geval een monoester van glycerol en octaanzuur. Glyceryl Caprylate is zowel een verzachtend middel als emulgator, en heeft een goed veiligheidsprofiel (CIR, 2004).

Tetrasodium Glutamate Diacetate is een chelaatvormer die zorgt voor de stabiliteit van de emulsie. Over de veiligheid van dit ingrediënt is amper iets bekend, maar er zijn ook geen redenen voor bezorgdheid.

Citric Acid (citroenzuur), Sodium Citrate (het natriumzout van citroenzuur) en Sodium Hydroxide (natriumdioxide) zijn de buffers verantwoordelijk voor het in stand houden van de juiste pH-waarde van het product, en zijn veilige cosmetica-ingrediënten (Fiume et al., 2014; Belsito et al., 2016).

Dermolin crèmespoeling op handMijn gebruikservaring met de Dermolin crèmespoeling
De Dermolin crèmespoeling heeft een prachtige formule, op de Ceteareth-20 na dan. Deze stof dient namelijk niet gebruikt te worden op een beschadigde huid, terwijl de huid bij huidaandoeningen nu eenmaal per definitie beschadigd is.

De doucheolie van Dermolin is echt een van mijn favoriete cosmeticaproducten, en ik hoopte dat deze conditioner ook tot mijn favorieten zou gaan behoren.

Hoewel deze crèmespoeling er op papier erg goed uitziet, was ik in de praktijk niet erg tevreden met het resultaat. Toegegeven, mijn huid irriteerde het niet, maar echt gladder, zachter en beter doorkambaar werd mijn lange haar er niet van. En dat is toch wat een goede conditioner in eerste instantie hoort te doen. De conditioners van Dove (die ik normaal gesproken gebruikte, maar dus helaas wel parfum bevatten), zorgen er altijd voor dat de klitten bij het uitspoelen uit mijn haar glijden en maakt mijn haar heerlijk zacht en glanzend. Bij deze crèmespoeling miste ik erg de plantaardige olie en/of siliconen die meestal aan conditioners worden toegevoegd en dit effect hebben. Wat mij betreft hadden er best wat van deze ingrediënten aan de formule toegevoegd kunnen worden. Er zijn talloze plantaardige oliën beschikbaar die zowel goed zijn voor je huid als je haar, zoals kokosolie. En als er één cosmetica-ingrediënt volkomen hypoallergeen is, dan zijn het wel siliconen.

Ondanks alle bovenstaande kritiek, ben ik toch enthousiast over deze crèmespoeling geworden. Dit lijkt mij namelijk een prima conditioner voor jonge kinderen. Deze conditioner is uitermate geschikt voor de verzorging van hun tere huidjes en dunne haartjes – inmiddels was ik de conditioner voor de haartjes van mijn dochtertje. Waarschijnlijk werkt deze conditioner ook prima bij mensen met kort haar, omdat een conditioner met siliconen of olie hun haar teveel verzwaard.

Een flacon Dermolin crèmespoeling bevat 200 ml en is voor een adviesprijs van €6,95 te koop bij diverse (online) drogisterijen, zoals Boots, en De Online Drogist, Drogistplein, Farmaline en bij Bol.


Bronnenlijst

Andersen, F. A. (1995). Final report on the safety assessment of Polyquaternium-7. Journal of the American College of Toxicology, 14(6), 476-484.

Andersen, F. A. (1999). Final Report on the Safety Assessment of Ceteareth-2,-3,-4,-5,-6,-7,-8,-9,-10,-11,-12,-13,-14,-15,-16,-17,-18,-20,-22,-23,-24,-25,-27,-28,-29,-30,-33,-34,-40,-50,-55,-60,-80, and-100. International Journal of Toxicology18(3), 41-49.

Becker, L. C., Bergfeld, W. F., Belsito, D. V., Hill, R. A., Klaassen, C. D., Liebler, D., … & Andersen, F. A. (2012). Safety Assessment of Trimoniums as Used in Cosmetics. International Journal of Toxicology, 31(6 suppl), 296S-341S.

Belsito, D. V., Hill, R. A., Klaassen, C. D., Liebler, D. C., Marks Jr, J. G., Shank, R. C., … & Snyder, P. W. (2016). Safety Assessment of Inorganic Hydroxides as Used in Cosmetics.

Cerio, R., Dohil, M., Magina, S., Mahé, E., & Stratigos, A. J. (2010). Mechanism of action and clinical benefits of colloidal oatmeal for dermatologic practice. J Drugs Dermatol, 9(9), 1116-20.

Cosmetic Ingredient Review (CIR) Expert Panel (1985). Final Report of the Safety Assessment of Butylene Glycol, Hexylene Glycol, Ethoxydiglycol, Dipropylene Glycol. JACT, 4(5), 223-248.

Cosmetic Ingredient Review (CIR) Expert Panel (2004). Final report of the amended safety assessment of Glyceryl Laurate, Glyceryl Laurate SE, Glyceryl Laurate/Oleate, Glyceryl Adipate, Glyceryl Alginate, Glyceryl Arachidate, Glyceryl Arachidonate, Glyceryl Behenate, Glyceryl Caprate, Glyceryl Caprylate, Glyceryl Caprylate/Caprate, Glyceryl Citrate/Lactate/Linoleate/Oleate, Glyceryl Cocoate, Glyceryl Collagenate, Glyceryl Erucate, Glyceryl Hydrogenated Rosinate, Glyceryl Hydrogenated Soyate, Glyceryl Hydroxystearate, Glyceryl Isopalmitate, Glyceryl Isostearate, Glyceryl Isostearate/Myristate, Glyceryl Isostearates, Glyceryl Lanolate, Glyceryl Linoleate, Glyceryl Linolenate, Glyceryl Montanate, Glyceryl Myristate, Glyceryl Isotridecanoate/Stearate/Adipate, Glyceryl Oleate SE, Glyceryl Oleate/Elaidate, Glyceryl Palmitate, Glyceryl Palmitate/Stearate, Glyceryl Palmitoleate, Glyceryl Pentadecanoate, Glyceryl Polyacrylate, Glyceryl Rosinate, Glyceryl Sesquioleate, Glyceryl/Sorbitol Oleate/Hydroxystearate, Glyceryl Stearate/Acetate, Glyceryl Stearate/Maleate, Glyceryl Tallowate, Glyceryl Thiopropionate, and Glyceryl Undecylenate. International Journal of Toxicology, 23(2), 55-94.

Elder, R. L. (1988). Final report on the safety assessment of cetearyl alcohol, cetyl alcohol, isostearyl alcohol, myristyl alcohol, and behenyl alcoholJ Am Coll Toxicol7(3), 359-413.

Fiume, M. M., Heldreth, B. A., Bergfeld, W. F., Belsito, D. V., Hill, R. A., Klaassen, C. D., … & Andersen, F. A. (2014). Safety Assessment of Citric Acid, Inorganic Citrate Salts, and Alkyl Citrate Esters as Used in Cosmetics. International journal of toxicology, 33(2 suppl), 16S-46S.

Johnson, W., Bergfeld, W. F., Belsito, D. V., Hill, R. A., Klaassen, C. D., Liebler, D., … & Andersen, F. A. (2012). Safety Assessment of 1,2-Glycols as Used in Cosmetics. International Journal of Toxicology, 31(5), 147S-168S.

Reynertson, K. A., Garay, M., Nebus, J., Chon, S., Kaur, S., Mahmood, K., … & Southall, M. D. (2015). Anti-Inflammatory Activities of Colloidal Oatmeal (Avena sativa) Contribute to the Effectiveness of Oats in Treatment of Itch Associated With Dry, Irritated Skin. Journal of drugs in dermatology: JDD, 14(1), 43-48.

Sur, R., Nigam, A., Grote, D., Liebel, F., & Southall, M. D. (2008). Avenanthramides, polyphenols from oats, exhibit anti-inflammatory and anti-itch activity. Archives of dermatological research, 300(10), 569-574.

Deel dit via:
Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geplaatst in Huid & Haar Getagd met , ,
3 reactie op “Review – Dermolin crèmespoeling voor de gevoelige (hoofd)huid
  1. Marja schreef:

    Heel erg bedankt voor je uitgebreide review. Zelf ben ik ook steeds naarstig op zoek naar goede parfum-vrije producten. Zou je ook eens kunnen en willen kijken naar de ingrediëntenlijst van de parfum-vrije shampoo en conditioner van Green People? De werking van beide bevallen me heel goed!

    Green People Sensitive Parfumvrije Shampoo – Ingrediënten:
    AQUA (SPRING WATER), SODIUM COCO-SULFATE (FROM COCONUT), COCAMIDOPROPYL BETAINE (DERIVED FROM COCONUT), DECYL GLUCOSIDE (DERIVED FROM CORN), LEVULINIC ACID (PLANT DERIVED), ALOE BARBADENSIS (ALOE VERA) LEAF JUICE POWDER*, CAMELLIA SINENSIS (GREEN TEA) LEAF EXTRACT*, ANANAS SATIVUS (PINEAPPLE) FRUIT EXTRACT, YUCCA SCHIDIGERA (YUCCA) STEM EXTRACT, MARIS SAL (SEA SALT), CITRIC ACID, POTASSIUM SORBATE.
    * 82.4% afkomstig van biologische landbouw

    Green People Sensitive Parfumvrije Conditioner – Ingrediënten:
    AQUA (SPRING WATER), CETEARYL ALCOHOL (EMULSIFYING PLANT WAX), OLEA EUROPAEA (OLIVE) FRUIT OIL*, LEVULINIC ACID (PLANT DERIVED), CETRIMONIUM CHLORIDE (CONDITIONING AGENT), HELIANTHUS ANNUUS (SUNFLOWER) SEED OIL*, TRITICUM VULGARE (WHEAT) GERM OIL, ALOE BARBADENSIS (ALOE VERA) LEAF JUICE POWDER*, CAMELLIA SINENSIS (GREEN TEA) LEAF EXTRACT*, FAEX (YEAST) EXTRACT, POTASSIUM SORBATE.
    * 93.1% afkomstig uit biologische landbouw

  2. Frank schreef:

    Ik gebruikte al jaren i.v.m mijn psoriasses de dermolin crèmespoeling van4 jaar geleden en het was een topproduct.Toen ze de crèmespoeling 4 jaar geleden veranderd hadden heb ik snel een flinke voorraad gekocht en die is nu jammer genoeg op. Ik heb pas de huidige crèmespoeling van dermolin geprobeerd en kreeg flinke jeuk op mijn hoofd, mijn haren zagen er dof en vaal uit(kleurverlies van je haren) na gebruik. Je haren worden extreem zacht, net donsharen dus geen fijn haargevoel. Deze creme brengt totaal geen vocht in je haren waardoor je haren er dof en vaal uit zien. Nu zit er ook veel meer chemische stoffen in dan voorheen, waarschijnlijk omdat die goedkoper zijn.Ik heb in verschillende drogisterijen gevraagd of deze crèmespoeling veel verkocht werd,
    en kreeg te horen van bijna niet.
    Waarom een topproduct 4 jaar geleden veranderen????

    • Nicolet schreef:

      Heb je dit destijds ook bij Dermolin zelf de vraag neer gelegd?
      Want als niemand wat zegt verandert er ook niks. M.v.g. Nicolet

Review mijn reviews

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*