Review – Dermolin bodycrème met Symcalmin en Pentavitin

Een tijdje geleden heb ik een artikel geschreven over het huidkalmerende effect van colloïdale haver. De goede cosmeticaproducten die ik gevonden had die dit ingrediënt bevatten waren helaas niet in Nederland verkrijgbaar, dus ging ik op zoek naar iets anders.

Dermolin bodycrème bevat als een van de werkzame stoffen het ingrediënt Symcalmin. Dit is een ingrediënt dat voor 5% uit een synthetische avenanthramide bestaat: de bioactieve stof uit colloïdale haver.

Op zich heb ik geen gevoelige huid die snel geïrriteerd is, maar zoals de meeste vrouwen die hun benen scheren, epileren of waxen, heb ik te maken met irritatie en kleine rode bultjes op mijn benen die ik liever kwijt dan rijk ben. Daarnaast hoop ik dat ik met dit product mijn benen minder droog kan maken.

Dermolin bodycrèmeProductbeschrijving en cosmeticaclaims
Dermolin (van producent Santese) geeft de volgende productomschrijving van hun bodycrème:

Onze volle, romige crème hydrateert je huid intensief en vult de huideigen lipiden aan. Bevat de kalmerende en hydraterende ingrediënten Symcalmin® en Pentavitin®. Verwen je huid met deze bodycrème voor een zijdezachte en soepele huid.

Net zoals de andere Dermolin producten bevat deze bodycrème geen parfum, zeep, kleurstoffen of conserveermiddelen.

Een pot Dermolin bodycrème van 200 ml kost rond de € 10,95 en is o.a. verkrijgbaar bij diverse (online) drogisterijen zoals Drogistplein en De Online Drogist.

Dermolin bodycrème beschrijvingDe cosmeticaformule van de Dermolin bodycrème
De Dermolin bodycrème is samengesteld uit de volgende ingrediënten:

Aqua, Cetearyl Alcohol, Butyrospermum Parkii Butter, Caprylic/Capric Triglyceride, Ethylhexyl Stearate, Stearic Acid, Glycerin, Cetearyl Glucoside, Saccharide Isomerate, Xanthan Gum, Pentylene Glycol, Butylene Glycol, Dipropylene Glycol, Caprylyl Glycol, Glyceryl Caprylate, P-Anisic Acid, Tetrasodium Glutamate Diacetate, Hydroxyphenyl Propamidobenzoic Acid, Citric Acid, Sodium Citrate.

De ingrediënten die op de verpakking vermeld worden en aan de hand waarvan het product zich wil onderscheiden zijn Symcalmin en Pentavitin.

Symcalmin is een ingrediënt dat een samenvoeging is van (en op de INCI-lijst wordt weergegeven met) de ingrediënten Butylene Glycol, Pentylene Glycol en Hydroxyphenyl Propamidobenzoic Acid. Symcalmin bestaat slechts voor 5% uit Hydroxyphenyl Propamidobenzoic Acid, maar dit is de stof waar Symcalmin haar werking aan dankt.

Hydroxyphenyl Propamidobenzoic Acid is een synthetische avenanthramide. Avenanthramiden zijn bioactieve stoffen die alleen te vinden zijn in haver, en door middel van hun antipruritische (jeukwerende) en ontstekingsremmende eigenschappen een huidkalmerend effect hebben (Sur et al., 2008; Cerio et al., 2010; Reynertson et al., 2015). Haver als huidverzorger wordt al eeuwenlang gebruikt. Over deze synthetisch nagemaakte variant is qua kwaliteit en veiligheid echter amper iets bekend, zelfs niet op de Skin Deep Cosmetic Database van de Environmental Working Group.

Pentavin (INCI-naam: Saccharide Isomerate) is een vochtinbrengende stof die als uniek kenmerk heeft zich goed aan de huid te hechten en niet gemakkelijk weg te wassen te zijn. Wederom is dit een redelijk nieuw bedacht cosmetica-ingrediënt waar vooralsnog niet veel onderzoek naar gedaan is.

Dermolin bodycrème ingrediëntenHet voornaamste ingrediënt is Cetearyl Alcohol, een vetalcohol met een uitstekend veiligheidsprofiel die zowel dient als huidverzachter, emulgator en verdikkingsmiddel, en hiermee grotendeels verantwoordelijk is voor de crèmige textuur (Elder, 1988).

Daarnaast bevat de crème nog twee plantaardige vetten, jojoba olie (Simmondsia Chinensis Seed Oil) en shea boter (Butyrospermum Parkii Butter), en een huidverzachtend vetzuur afkomstig van kokosnootolie: Caprylic/Capric Triglyceride. Allemaal uitstekende cosmetica-ingrediënten (Athar & Nasir, 2005; CIR, 1980, 2003)!

Glycerine (Glycerin) is een van de beste vochtinbrengende stoffen voor de huid, die ook van nature op de huid voorkomt en haar hydraterende vermogen dankt aan haar sterke wateraantrekkende vermogen.

De formule bevat vier verschillende soorten glycolen (moleculen met twee alcoholgroepen): Pentylene Glycol, Butylene Glycol, Dipropylene Glycol en Caprylyl Glycol. Deze glycolen zijn allemaal in staat om de huidvochtigheid in lichte mate te verhogen, de oplosbaarheid en opname van actieve stoffen door de huid te verhogen. Omdat het allemaal oplosmiddelen zijn heeft het product minder water nodig, hierdoor ook minder conserveermiddelen, en daarnaast verhoogt het de viscositeit van de emulsie, waardoor een dikke crèmige structuur ontstaat. Al deze soorten glycolen hebben een goed veiligheidsprofiel (CIR, 1985; Johnson et al., 2012). Recent zijn er wel een aantal gevalstudies gepubliceerd die aangeven dat Pentylene Glycol een irriterende werking kan hebben en in sommige gevallen kan leiden tot contacteczeem (Amado et al., 2008; Foti et al., 2010; Gallo et al., 2003; Kerre, 2008; Mortz et al., 2009). Zoals ik eerder al heb aangegeven, maken Butylene Glycol en Pentylene Glycol deel uit van het ingrediënt Symcalmin.

Ethylhexyl Stearate (vroeger Octyl Stearate genoemd) is een verzachtend middel dat net als de glycolen fungeert als oplosmiddel en om de opname van actieve stoffen door de huid te bevorderen, en heeft een prima veiligheidsprofiel (Elder, 1985; CIR, 2013).

Cetearyl Glucoside is een veilige emulgator die vaak gebruikt wordt bij olie-in-water-emulsies zoals crèmes, die er tevens voor zorgt dat de huid beter vocht vasthoudt en zachter aanvoelt (Fiume et al., 2013).

Glyceryl Caprylate is een van de vele monoesters van glycerol die gebruikt worden in cosmeticaproducten, in dit geval een monoester van glycerol en octaanzuur. Glyceryl Caprylate is zowel een verzachtend middel als emulgator, en heeft een goed veiligheidsprofiel (CIR, 2004).

Xanthaangom (Xanthan Gum) is een verdikkingsmiddel met een uitstekend veiligheidsprofiel (Belsito et al., 2012).

Tetrasodium Glutamate Diacetate is een chelaatvormer die zorgt voor de stabiliteit van de emulsie. Over de veiligheid van dit ingrediënt is amper iets bekend, maar er zijn ook geen redenen voor bezorgdheid.

Stearinezuur (Stearic Acid) is toegevoegd als emulgator en heeft een uitstekend veiligheidsprofiel (CIR, 1987, 2006).

De juiste pH-waarde wordt gehanteerd door buffers citroenzuur (Citric Acid) en het natriumzout van citroenzuur (Sodium Citrate); beide zijn veilige cosmetica-ingrediënten (Fiume et al., 2014).

Om de houdbaarheid van het product te waarborgen, hebben ze bij Dermolin duidelijk gezocht naar een alternatief voor parabenen en andere omstreden conserveermiddelen. In ruil hiervoor, hebben ze gebruik gemaakt van een flinke dosis glycolen waardoor het product minder water nodig heeft en langer houdbaar is, waaronder Pentylene Glycol, dat op zichzelf ook als een conserveermiddel dient. Daarnaast hebben ze gebruik gemaakt van P-Anisic Acid, een carbonzuur afkomstig uit anijs of venkel dat onder andere antiseptische eigenschappen heeft.

Pot Dermolin bodycrèmeGebruikservaring met de Dermolin bodycrème
De Dermolin bodycrème is dik van textuur, wit en nagenoeg geurloos. Het bevat geen stoffen die potentieel gevaarlijk of irriterend zijn, en is hierdoor zelfs geschikt voor de gevoelige huid. Wel bevat het een aantal nieuw ontwikkelende stoffen, Symcalmin en Pentavitin, die veel belovend zijn maar hun werkzaamheid nog niet echt in de praktijk bewezen hebben.

Het vinden van goede huidsmeersels voor mijn lichaam vind ik altijd een hele opgave. Zelfs als de cosmeticaformule er op papier goed uitziet, merk ik wanneer ik het product uitprobeer op mijn handen, dat het mijn handen toch vaak uitdroogt, leidend tot een vicieuze cirkel waarin ik continu de behoefte voel mijn handen opnieuw in te willen smeren. In dit geval gaat het om producten die voor mijn huidtype uit een te grote concentratie aan water en/of kleine concentratie aan vochtinbrengers en vetinbrengers bestaan. Vandaar dat ik vrijwel altijd kies voor een crème in plaats van een lotion, gel of huidolie.

Wat betreft bovenstaande ‘handentest’, was dit product voor mij een goede keuze! De Dermolin bodycrème maakte mijn handen voor langere tijd minder droog, zonder dat ik de behoefte had te blijven smeren. De crème beviel mij zo goed dat ik hem ook ben gaan gebruiken als handcrème. Net zoals de meeste dikke crèmes, trekt ook deze niet helemaal in de huid (hier moet je huidtype maar net van houden!), en bij deze crème had ik helemaal het gevoel alsof er een heel dun, zacht laagje gevormd werd. Wellicht dat dit te danken is aan de Pentavin, dat als uniek kenmerk van een vochtinbrengende stof de capaciteit heeft zich goed aan de huid te hechten en niet gemakkelijk weg te wassen te zijn. Dit laagje is overigens niet zichtbaar en glimt niet.

Dermolin bodycrème in potNatuurlijk ben ik de crème ook gaan uitproberen op mijn benen, want daarvoor had ik het product in eerste instantie gekocht. De huid heeft 4 à 6 weken nodig om zich te vernieuwen, en dit is ook de tijd die ik nodig is en ik dus neem om het effect van een huidsmeersel uit te testen.

Naar mijn mening is de roodheid en geïrriteerdheid die ontstond door het scheren van mijn benen iets afgenomen. Dit betekent dat er nog steeds roodheid is, dus de crème heeft dit sowieso niet helemaal kunnen verhelpen. Daarbij durf ik niet met zekerheid te zeggen of ik vermindering van de irritatie zie omdat ik dit hoop (een soort placebo-effect), dat het komt doordat ik mijn benen de afgelopen 6 weken dagelijks heb ingesmeerd met een crème (daarvoor gebruikte ik om de dag alleen een exfoliant met glycolzuur om mijn droge huid verminderen), of dat deze crème daadwerkelijk een goed kalmerend effect heeft. Maar mijn huid werd sowieso minder droog en lekker zacht!

De afgelopen weken heeft deze crème mij dan ook soort van ‘achtervolgd’: het stond in de badkamer om na het douchen mijn benen mee in te smeren, ging vervolgens mee naar beneden voor het geval ik er mijn handen mee in wilde smeren, en naar mijn nachtkastje om mijn handen en armen nog een keer in te smeren. Ik zou deze crème dan ook met een gerust hart aanraden aan iedereen die een droge, geïrriteerd of eczematische hud heeft. Ik weet echter niet of mensen met een vette huid dit product prettig zullen vinden, en voor mensen met een extreem droge huid is een crème of zalf die tevens deels bestaat uit minerale olie of andere occlusieven wellicht een betere optie.

Het enige echte nadeel van dit product, vind ik de verpakking. De crème zit namelijk in een grote pot, wat erg onpraktisch is, slecht voor de houdbaarheid en dus de kwaliteit van het product, maar met name behoorlijk onhygiënisch is omdat je hierdoor telkens met je vieze vingers in het product zit.

Een pot Dermolin bodycrème van 200 ml kost rond de € 10,95 en is o.a. verkrijgbaar bij  diverse (online) drogisterijen zoals Drogistplein en De Online Drogist.

Heb jij al ervaring met dit product en denk je dat deze waardevol zou kunnen zijn voor andere lezers? Laat dan a.u.b. een reactie achter!


Bronnenlijst

Amado, A., Taylor, J. S., Murray, D. A., & Reynolds, J. S. (2008). Contact dermatitis to pentylene glycol in a prescription cream for atopic dermatitis: Case report. Archives of dermatology, 144(6), 810.

Athar, M., & Nasir, S. M. (2005). Taxonomic perspective of plant species yielding vegetable oils used in cosmetics and skin care products. African journal of biotechnology, 4(1), 36-44.

Belsito, M. D., Hill, R. A., Klaassen, C. D., Liebler, D., Marks Jr, J. G., & Ronald, C. (2012). Safety Assessment of Microbial Polysaccharide Gums as Used in Cosmetics.

Cerio, R., Dohil, M., Magina, S., Mahé, E., & Stratigos, A. J. (2010). Mechanism of action and clinical benefits of colloidal oatmeal for dermatologic practice. J Drugs Dermatol, 9(9), 1116-20.

Cosmetic Ingredient Review (CIR) Expert Panel (1980). Final report of the safety assessment for caprylic-capric triglyceride. Journal of environmental pathology and toxicology, 4(4), 105-120.

Cosmetic Ingredient Review (CIR) Expert Panel (1985). Final Report of the Safety Assessment of Butylene Glycol, Hexylene Glycol, Ethoxydiglycol, Dipropylene Glycol. JACT, 4(5), 223-248.

Cosmetic Ingredient Review (CIR) Expert Panel (1987). Final Report on the Safety Assessment of Oleic Acid, Lauric Acid, Palmitic Acid, Myristic Acid, and Stearic Acid. JACT, 6(3), 321-401.

Cosmetic Ingredient Review (CIR) Expert Panel (2003). Annual Review of Cosmetic Ingredient Safety Assessments – 2001-2002. International Journal of Toxicology, 22(1), 1-35.

Cosmetic Ingredient Review (CIR) Expert Panel (2004). Final report of the amended safety assessment of Glyceryl Laurate, Glyceryl Laurate SE, Glyceryl Laurate/Oleate, Glyceryl Adipate, Glyceryl Alginate, Glyceryl Arachidate, Glyceryl Arachidonate, Glyceryl Behenate, Glyceryl Caprate, Glyceryl Caprylate, Glyceryl Caprylate/Caprate, Glyceryl Citrate/Lactate/Linoleate/Oleate, Glyceryl Cocoate, Glyceryl Collagenate, Glyceryl Erucate, Glyceryl Hydrogenated Rosinate, Glyceryl Hydrogenated Soyate, Glyceryl Hydroxystearate, Glyceryl Isopalmitate, Glyceryl Isostearate, Glyceryl Isostearate/Myristate, Glyceryl Isostearates, Glyceryl Lanolate, Glyceryl Linoleate, Glyceryl Linolenate, Glyceryl Montanate, Glyceryl Myristate, Glyceryl Isotridecanoate/Stearate/Adipate, Glyceryl Oleate SE, Glyceryl Oleate/Elaidate, Glyceryl Palmitate, Glyceryl Palmitate/Stearate, Glyceryl Palmitoleate, Glyceryl Pentadecanoate, Glyceryl Polyacrylate, Glyceryl Rosinate, Glyceryl Sesquioleate, Glyceryl/Sorbitol Oleate/Hydroxystearate, Glyceryl Stearate/Acetate, Glyceryl Stearate/Maleate, Glyceryl Tallowate, Glyceryl Thiopropionate, and Glyceryl Undecylenate. International Journal of Toxicology, 23(2), 55-94.

Cosmetic Ingredient Review (CIR) Expert Panel (2006). Annual Review of Cosmetic Ingredient Safety Assessments – 2004-2005. International Journal of Toxicology, 25(2), 1-89.

Cosmetic Ingredient Review (CIR) Expert Panel (2013). Amended Safety Assessment of Alkyl Esters as Used in Cosmetics.

Elder, R. L. (1985). Final report on the safety assessment of butyl stearate, cetyl stearate, isobutyl stearate, isocetyl stearate, isopropyl stearate, myristyl stearate, and octyl stearate. J. Am. Coll. Toxicol, 4(5), 107-146.

Elder, R. L. (1988). Final report on the safety assessment of cetearyl alcohol, cetyl alcohol, isostearyl alcohol, myristyl alcohol, and behenyl alcohol. J Am Coll Toxicol, 7(3), 359-413.

Fiume, M. M., Heldreth, B., Bergfeld, W. F., Belsito, D. V., Hill, R. A., Klaassen, C. D., … & Andersen, F. A. (2013). Safety assessment of decyl glucoside and other alkyl glucosides as used in cosmetics. International journal of toxicology, 32(5 suppl), 22S-48S.

Fiume, M. M., Heldreth, B. A., Bergfeld, W. F., Belsito, D. V., Hill, R. A., Klaassen, C. D., … & Andersen, F. A. (2014). Safety Assessment of Citric Acid, Inorganic Citrate Salts, and Alkyl Citrate Esters as Used in Cosmetics. International journal of toxicology, 33(2 suppl), 16S-46S.

Foti, C., Bonamonte, D., Cassano, N., Conserva, A., & Vena, G. A. (2010). Allergic contact dermatitis to propyl gallate and pentylene glycol in an emollient cream. Australasian Journal of Dermatology, 51(2), 147-148.

Gallo, R., Viglizzo, G., Vecchio, F., & Parodi, A. (2003). Allergic contact dermatitis from pentylene glycol in an emollient cream, with possible co‐sensitization to resveratrol. Contact dermatitis, 48(3), 176-177.

Johnson, W., Bergfeld, W. F., Belsito, D. V., Hill, R. A., Klaassen, C. D., Liebler, D., … & Andersen, F. A. (2012). Safety Assessment of 1,2-Glycols as Used in Cosmetics. International Journal of Toxicology, 31(5), 147S-168S.

Kerre, S. (2008). Allergic contact dermatitis to pentylene glycol in a cosmetic cream. Contact dermatitis, 58(2), 122-123.

Mortz, C. G., Otkjaer, A., & Andersen, K. E. (2009). Allergic contact dermatitis to ethylhexylglycerin and pentylene glycol. Contact dermatitis, 61(3), 180-180.

Reynertson, K. A., Garay, M., Nebus, J., Chon, S., Kaur, S., Mahmood, K., … & Southall, M. D. (2015). Anti-Inflammatory Activities of Colloidal Oatmeal (Avena sativa) Contribute to the Effectiveness of Oats in Treatment of Itch Associated With Dry, Irritated Skin. Journal of drugs in dermatology: JDD, 14(1), 43-48.

Sur, R., Nigam, A., Grote, D., Liebel, F., & Southall, M. D. (2008). Avenanthramides, polyphenols from oats, exhibit anti-inflammatory and anti-itch activity. Archives of dermatological research, 300(10), 569-574.

Deel dit via:
Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geplaatst in Huid & Haar Getagd met ,

Review mijn reviews

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*