Kokosolie als conditioner. Een weelde voor je haren!

Kokosolie (ook wel kokosvet genoemd) is een tropische olie, die wordt verkregen door persen of extractie van kopra, het gedroogde witte vruchtvlees van de vrucht van de kokosnoot. De INCI-naam van kokosolie is Cocos Nucifera Oil.

Pure (ongeharde en ongeraffineerde) kokosolie heeft een smeltpunt van rond de 24-26 °C en is daarom in ons klimaat meestal gestold, en dus een vet. In tropische gebieden heeft het meestal een vloeibare consistentie, en heeft het de vorm van een olie. Kokosolie is een zeer hittestabiele olie vanwege de aanwezigheid van veel verzadigde vetzuren, die niet zo gevoelig zijn voor oxidatie c.q. ranzig worden, waardoor kokosolie een lange houdbaarheid heeft (zo’n 2 jaar mits na openen gekoeld bewaard). Kokosolie kan worden gebruikt om mee te braden, bakken of frituren en als alternatief voor boter op brood.

In landen met een tropisch klimaat, waar kokospalmen groeien, wordt kokosolie al eeuwen gebruikt als verzorgingsproduct voor het haar (en overigens ook voor de huid) (Timms, 1985).

Kokosolie is te koop bij diverse (online) reform- en natuurwinkels zoals Holland & Barrett.

Let op: we hebben het hier over 100% pure kokosolie/kokosvet, dus niet over haarverzorgingsproducten waar kokos in verwerkt is! Verwar pure kokosolie dus niet met de haarverzorgingsproducten genaamd ‘Pure Coconut’ van Inecto!

kokosnootDe toepassing van kokosolie als haarconditioner
Inmiddels is de toepassing van kokosolie als cosmeticaproduct ook wetenschappelijk onderzocht. Kokosolie heeft de beste haarbeschermende eigenschappen als zij wordt aangebracht als pre-wash haarconditioner: een conditioner die je in je haar smeert en goed laat intrekken voordat je je haar wast.

Smelt een kleine hoeveelheid pure kokosolie (de exacte hoeveelheid hangt af van de hoeveelheid en de lengte van je haren) door het kokosvet in een kommetje enkele seconden te verwarmen in een magnetron of tussen je handen te wrijven. Masseer een avond van tevoren (of anders desnoods een uur van tevoren) een aantal eetlepels kokosolie in je droge, ‘vieze’ haar en je hoofdhuid. Steek je haar op of vlecht het in en leg voor het slapen gaan een handdoek over je kussen zodat deze niet vies wordt. Spoel de kokosolie vervolgens bij het wassen goed uit met lauwwarm water en eventueel een shampoo.

Mijn review van kokosolie als haarconditioner
Het is niet de bedoeling dat je kokosolie meer dan één of twee keer per week gebruikt als pre-wash conditioner, omdat het dan te vet kan worden. Maar het is ook niet verstandig om je haar vaker dan één of twee keer per week te wassen. Kokosolie maakt mijn haren soepel, zacht en glanzend.

Royal Green kokosolieOp het internet zijn talloze reviews te lezen die beautybloggers hebben geschreven over kokosolie als haarconditioner of haarmasker. Jammer van sommige daarvan, vind ik dat wordt geschreven dat ‘ze er meer van verwacht hadden’. Veelal zijn dit de reviews waarin de bloggers zich aan het begin van de review afvragen of pure kokosolie inderdaad een ‘wondermiddel’ is. Wij vrouwen lijken maar op zoek te blijven naar dat ene, simpele ingrediënt waarvan ons haar (huid, lijf, enzovoorts) onmiddellijk en voor altijd prachtig is.

Het is mijn aanbeveling om realistische verwachtingen te hebben van kokosolie als haarconditioner, zeker wanneer het haar al erg beschadigd is. Zoals in de vorige paragraaf wordt vermeld, leidt met name het langdurig gebruik van kokosolie als pre-wash conditioner tot gezond uitziend haar (zie de volgende paragraaf). Dit komt simpelweg omdat de nieuwe, gave delen van de haarschacht goed beschermt worden, minder beschadigen en na verloop van tijd ook als gave haren uitgroeien waardoor het haar ook als het langer wordt mooi blijft. Het kan echter maanden tot jaren duren voordat de beschadigde haren verdwenen zijn en plaats hebben gemaakt voor mooi en gezond haar.

Wel maakt kokosolie het haar onmiddellijk soepel, zacht en iets meer glanzend, net als andere conditioners. Dit effect hield bij mij in ieder geval redelijk goed aan tot de volgende wasbeurt 3 dagen later. En dit in tegenstelling tot een keratinebehandeling bij de kapper van € 100,- waarvan het ‘effect’ de volgende dag al niet meer te zien was…

Mijn advies: gebruik pure kokosolie voor een lange tijd (lees: van nu af aan!) één keer per maand of twee weken als pre-wash conditioner.

KokosolieDe wetenschap achter kokosolie als haarconditioner
Kokosolie is bewezen effectief als beschermmiddel tegen haarbeschadiging die wordt veroorzaakt door ‘verwering’ (de schade aan het haar die ontstaat door het kammen en/of borstelen van het haar), het wassen van haar, het toepassen van chemische behandelingen en verhitting van het haar.

De effectiviteit van kokosolie is waarschijnlijk gelegen in de volgende twee fysische eigenschappen van kokosolie, die bijvoorbeeld niet aanwezig zijn in minerale olie of verschillende andere plantaardige oliën (Rele & Mohile, 1999, 2003):

 1. Kokosolie is hydrofoob (waterafstotend). Bij het gebruik van kokosolie als pre-wash conditioner, vormt deze een dun vetlaagje om de haarschacht dat water afweert. Hierdoor neemt het haar tijdens het wassen minder water op, zwelt minder op, laat de haarschubben minder open staan en raakt hierdoor minder makkelijk beschadigd tijdens het wassen. Nat haar is namelijk erg kwetsbaar, een belangrijke reden om niet je haar te kammen/borstelen wanneer het nat is. Kokosolie die wordt aangebracht na het wassen, beschermt door het vormen van een extra vetlaagje het haar tegen tal van omgevingsinvloeden die het haar kunnen beschadigen, zoals UV-straling.
 2. Kokosolie is rijk aan laurinezuur. Laurinezuur is een verzadigd vetzuur met een laag moleculair gewicht die de vorm heeft van een rechte lineaire keten. Dit maakt het mogelijk om het haar en de (hoofd)huid te penetreren en te voorkomen dat het haar zijn proteïnen verliest.

Het langdurig gebruik van kokosolie als pre-wash conditioner leidt tot gezond uitziend haar. Overigens is kokosolie ook een uitstekende hydraterende crème voor de (droge) huid (Agero & Verallo-Rowell, 2004)!

Ben je geïnteresseerd in een ‘how to’ hair tutorial over het gebruik van kokosolie als haarmasker? Dan verwijs ik je bij deze door naar de video van Beautyblogger Serena Verbon van BeautyLab.nl: Hot Oil Treatment met kokosnoot olie.

Pure kokosolie is onder andere te koop bij reformzaken zoals Holland & Barrett (voorheen De Tuinen).

Heb jij al ervaring met dit product en denk je dat deze waardevol zou kunnen zijn voor andere lezers? Laat dan a.u.b. een reactie achter!


Bronnenlijst

Agero, A.L. & Verallo-Rowell, V.M. (2004). A randomized double-blind controlled trial comparing extra virgin coconut oil with mineral oil as a moisturizer for mild to moderate xerosis. Dermatitis, 15(3):109-16.

Rele, A.S. & Mohile, R.B. (1999).  Effect of coconut oil on prevention of hair damage – Part I. J. Cosmet. Sci.,50, 327-339.

Rele, A.S. & Mohile, R.B. (2003). Effect of mineral oil, sunflower oil, and coconut oil on prevention of hair damageJournal Cosmetology Science, 54, 175-92

Timms, R.E. (1985). Physical properties of oils and mixtures of oils. Journal of the American Oil Chemists’ Society, 62(2), 241-249.

Deel dit via:
Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geplaatst in Huid & Haar Getagd met , ,
2 reactie op “Kokosolie als conditioner. Een weelde voor je haren!
 1. Femke de Jong schreef:

  Super top artikel! Kokosolie is een echte must have voor je haar. Aanrader. Ik gebruik zelf altijd andere kokosolie wel van de Tuinen. Royal Green heet die, ervaring mee?

 2. Melanie schreef:

  Ik gebruik nu ongeveer 4 weken pure kokosolie (100% organisch). Gekocht bij een biologische supermarkt.
  Ik merk dat mijn haar voller en sterker geworden is. Het bevorderd volgens mij ook de haargroei, als je het bij je hoofdhuid inmasseert. Ik merk dat mijn haar veel gegroeid is in een korte tijd!
  Ik gebruik het ongeveer 1 keer per week. Ik doe het niet in de magnetron, maar gewoon uit de pot in mijn haar. Het wordt vloeibaar in je handen. Dan smeer ik het goed in mijn hele haar en doe ik een hoge knot in. Hier slaap ik mee, de volgende dag was ik het even 2 keer.
  Ik blijf het gebruiken! Veel beter dan een haarmasker waar je overigens veel geld voor betaald.
  Een aanrader voor iedereen die gezonder, voller, glanzender haar wilt en wie lang haar probeert te groeien…

Review mijn reviews

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*