Fruit of the Earth Aloe Vera 100% Gel

Ik ben een grote fan van Aloe Vera als cosmetica-ingrediënt. Het is namelijk een ingrediënt met een uitstekend veiligheidsprofiel dat de capaciteit heeft om de huid zowel te hydrateren als te kalmeren. Toen ik laatst bij de Etos liep, viel mijn oog daarom al snel op de Aloe Vera 100% Gel van Fruit of the Earth. Hierbij de review van een simpel maar enorm veelzijdig cosmeticaproduct!

Aloe Vera 100 Gel
Productbeschrijving en cosmeticaclaims
De Aloe Vera 100% Gel is een verkoelende en verzachtende gel gemaakt van verse Aloe Vera bladeren. Volgens producent Fote vormt de gel een beschermde laag die ervoor zorgt dat de huid beter vocht vast kan houden en sneller kan herstellen. Het is een niet-olieachtige vochtinbrenger die helpt bij zonnebrand, kleine brandwonden, huidirritaties, insectenbeten, schaafwonden, jeuk en een droge huid.

Hoewel bij de gebruiksaanwijzing vermeld staat dat ‘zoveel als gewenst kan worden aangebracht op de zonverbrande of geïrriteerde huid’, staat er tevens dat de gel zowel gebruikt kan worden als scheergel, haarstylingsgel of bij onzuiverheden. Verder wordt op de verpakking vermeld dat het product geen alcohol, geur- of kleurstoffen bevat.

De in houd van een flacon Aloe Vera 100% Gel is 170 ml, is in ieder geval verkrijgbaar bij de Etos en kostte € 5,40.

De cosmeticaformule van de Aloe Vera 100% Gel
De Aloe Vera 100% Gel bestaat, zoals deze naam bij mij in ieder geval deed vermoeden, niet alleen maar uit Aloe Vera Gel (hoewel dit wel veruit het voornaamste ingrediënt is). Achter het zinnetje ‘100% Gel’ staat stiekem een kleine asterisk (‘*’), die verwijst naar de kleine lettertjes op de achterkant: ‘Plus stabilizers and preservatives to insure potency and efficacy’.  De claim van Aloe Vera 100% Gel verwijst volgens de verpakking naar het feit dat het product 100% pure Aloe Vera Gel bevat.

Aloe Vera 100 Gel ingrediënten
De Aloe Vera 100% Gel bestaat naast de Aloe Vera Gel uit de volgende 6 ingrediënten:

Triethanolamine, Tocopheryl Acetate, Carbomer, Tetrasodium EDTA, DMDM Hydantoin, Diazolidinyl Urea.

Al bovenstaande hulpstoffen zijn ongetwijfeld niet alleen gekozen om hun werking, maar ook om hun uiterlijk en geur. Het zijn allemaal kleur- en geurloze chemische stoffen, waardoor de mooie, doorzichtige gel en lichte geur die Aloe Vera Gel van nature heeft, behouden blijven.

Triethanolamine (TEA) is toegevoegd als buffer om de pH-waarde te stabiliseren, als oplosmiddel en oppervlakte-actieve stof (Fiume et al., 2013). Carbomer is een uitstekende gelvormer met een prima veiligheidsprofiel (CIR, 1982). Hetzelfde geldt voor de chelaatvormer Tetrasodium EDTA, die de stabiliteit van de gel reguleert en hierdoor tevens functioneert als conserveermiddel (Lanigan & Yamarik, 2001). Ingrediënten die specifiek zijn toegevoegd als conserveermiddel zijn de DMDM Hydantoin en de Diazolidinyl Urea (CIR, 2008; Elder, 1988; Liebert, 1990). Tenslotte bevat de formule nog Tocopheryl Acetate (een vorm van vitamine E).

Aloe Vera 100 Gel Gebruiksaanwijzing
Hoewel de exacte concentraties van bovenstaande ingrediënten niet zijn aangegeven, zullen zij slechts in een zeer kleine dosis aanwezig zijn. De maximale concentratie van triethanolamine in cosmetica is 5%, en de ingrediëntenlijst dient te worden aangegeven op volgorde van de hoogste naar de laagste concentratie.

Triethanolamine kan in sommige gevallen leiden tot contactallergie (Fiume et al., 2013). De conserveermiddelen DMDM Hydantoin en Diazolidinyl Urea zijn beide formaldehydedonoren: stoffen die langzaam formaldehyde afgeven, wat op zich een giftige stof is. Hierdoor mogen deze stoffen slechts in zeer kleine, (vrijwel) onschadelijke concentraties aanwezig zijn in cosmeticaproducten (CIR, 2008; SCCNFP, 2002). Desondanks had ik natuurlijk liever andere conserveermiddelen gehad met een beter veiligheidsprofiel.

Mijn review van de Aloe Vera 100% Gel
De Aloe Vera 100% Gel is een dikkere gel die desondanks erg goed uitsmeert. Hierdoor heb je slechts een klein beetje nodig om een groot deel van de huid in te kunnen smeren. Wel duurt het 1 à 2 minuten voordat de gel goed ingetrokken is. Voor die tijd voelt de huid nog een beetje plakkerig aan.

Aloe VEra 100 Gel op hand
Wat mij betreft hebben de hulpstoffen die zijn toegevoegd van de Aloe Vera Gel een echt prettig bruikbare cosmetische gel gemaakt. Ik heb thuis een Aloe Vera plantje staan, maar de verse gel is toch minder goed op de huid aan te brengen en zal zeker geen 12 maanden houdbaar zijn. Feit dat het product een simpele formule heeft zonder allerlei overbodige ingrediënten, is wat mij betreft altijd een pre.

Groot pluspunt aan de Aloe Vera 100% Gel, is de enorme veelzijdigheid. Het is bruikbaar bij uiteenlopende huidproblemen en is zeker een uitstekende aftersun! Zelf gebruik ik het ook samen met groene thee als zelfgemaakt aftersun masker (klik hier voor het recept). Groot nadeel vind ik de aanwezigheid van de formaldehydedonoren. Dus voorlopig blijf ik op zoek naar een betere optie.

Hoewel het niet zo vermeld staat op de verpakking, denk ik dat deze gel geschikt is voor elk huidtype, ook voor de gevoelige en de vette huid.

Heb jij al ervaring met dit product en denk je dat deze waardevol zou kunnen zijn voor andere lezers? Laat dan a.u.b. een reactie achter!


Bronnenlijst

Cosmetic Ingrediënts Database (CosIng)

Cosmetic Ingredient Review (CIR) Expert Panel (1982). Final Report on the Safety Assessment of Carbomers-934, -910, -934P, -940, -941, and -962. International Journal of Toxicology, 1(2), 109-141.

Cosmetic Ingredient Review (CIR) Expert Panel (2008). Annual Review of Cosmetic Ingredient Safety Assessments -2005-2006. International Journal of Toxicology, 27(1), 77-142.

Elder, R. L. (1988). Final report on the safety assessment of DMDM Hydantoin. J. Am. Coll. Toxicol. 7(3), 245-277.

Fiume, M. M., Heldreth, B., Bergfeld, W. F., Belsito, D. V., Hill, R. A., Klaassen, C. D., … & Andersen, F. A. (2013). Safety Assessment of Triethanolamine and Triethanolamine-Containing Ingredients as Used in Cosmetics. International journal of toxicology, 32(3), 59S-83S.

Lanigan, R. S. & Yamarik, T. A. (2001). Final report on the safety assessment of EDTA, calcium disodium EDTA, diammonium EDTA, dipotassium EDTA, disodium EDTA, TEA-EDTA, tetrasodium EDTA, ... International journal of toxicology, 21, 95-142.

Liebert, M.A. (1990). Final report on the safety assessment of diazolidinyl urea. J. Am. Coll. Toxicol., 9(2), 229-245.

SCCNFP (2002). Opinion of the Scientific Committee on Cosmetic Products and Non-Food Products concerning the determination of certain formaldehyde releasers in cosmetic products. Opinion adopted by the SCCNFP during the 22nd plenary meeting of 17 December 2002.

Skin Deep Cosmetic Database Environmental Working Group

www.fote.com

Deel dit via:
Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geplaatst in Huid & Haar Getagd met
8 reactie op “Fruit of the Earth Aloe Vera 100% Gel
 1. Edward schreef:

  100% aloevera en een reeks “hulp en conserveringsstoffen achter op het etiket kan natuurlijk NIET. Ook is “natuurlijke” aloevera niet wit / helemaal doorzichtig. Dit is een goed marketing verhaal van een zwaar gefiltreerd, gebleekt en gekookt aloe vera product dat waarschijnlijk maar een klein gehalte aan “echte” aloevera bevat.
  Ektiket: bevat ook nog stabilizers etc ( niet vermeld als aparte ingredienten)
  Triethanolamine (TEA) = is echt NIET nodig in deze gel
  Diazolidinyl Urea = ouderwetse kankerverwekkende conservering

  JAMMER dat je dit product zo’n uitgebreide review gunt. Is het niet waard. Er zijn veel betere alternatieven ( voor haar en scheergel, tegen wondjes etc)
  Verder: mooie blog!

  • Loes schreef:

   Hoi Edward,

   Je hebt gelijk: dit product was meer op z’n plaats geweest in een van mijn artikels over cosmeticamiskopen.

   Dit wist ik echter nog niet toen ik het product kocht, en kwam daar pas achter toen ik de veiligheid en kwaliteit van alle ingrediënten al had uitgezocht. Na al dat werk heb ik besloten om de volledige review te plaatsen.

   Maar zoals je hebt kunnen lezen, ben ik niet tevreden over deze aloe vera gel. Na het schrijven van de review is deze dan ook amper gebruikt de prullenbak in verdwenen. Ik hoop dat de aloe vera producten op jouw website wel zo goed en puur zijn als vermeld staat!

   • edwin rozendaal schreef:

    Ik heb mij verbonden aan Forever Living. De gel van hun bestaat uit 96% aloë vera.dat kan allen worden verkregen door een gepatenteerd proces om de verse gel te stabiliseren. Dat doet dus wat je hoopt. Bijna nergens wordt dat geevenaard.

 2. Mirjam schreef:

  De Tuinen heeft ook een Aloe Vera gel in pot (bevat wel alcohol geloof ik). Is er daar ook een revieuw van? Bevat die ook van die giftige stoffen zoals deze van Etos?

  • Loes schreef:

   Hoi Mirjam,

   Ik heb dit product niet gereviewd, maar er zal ongetwijfeld een blogger zijn die dit wel gedaan heeft.

   Ik heb even een kijkje genomen op de website, e de Aloe Vera Gel van De Tuinen heeft de volgende ingrediëntenlijst:
   Aqua, Aloe Barbadensis, Alcohol Denat., Pentylene Glycol, Polysorbate 20, Carbomer, Triethanolamine, Parfum, Trisodium EDTA, Benzyl Salicylate, Limonene, Geraniol, Citronellol, Linalool, Eugenol.

   Snel vertaald betekent dit dat het product naast water en aloe vera-gel, bestaat uit:
   – oplosmiddel gedenatureerde alcohol (heeft een hoog risico de huid te irriteren);
   – viscositeitsverhoger en oplosmiddel Pentylene Glycol (heeft goed veiligheidsprofiel);
   – emulgator Polysorbaat 20 (heeft goed veiligheidsprofiel);
   – gelvormer en emulsiestabilisator Carbomer (heeft goed veiligheidsprofiel);
   – pH-regelaar Triethanolamine (kan in sommige gevallen leiden tot contactallergie );
   – chelaatvormer Trisodium EDTA (heeft goed veiligheidsprofiel);
   – parfum, inclusief 6 declaratieplichtige parfumallergenen (Benzyl Salicylate, Limonene, Geraniol, Citronellol, Linalool, Eugenol).

   De formule heeft alleen de aloe verga-gel als actief bestanddeel, de rest zijn hulpstoffen waar de huid geen baat bij heeft, waaronder dus alcohol en parfum(allergenen).

   Geen giftige stoffen dus, maar deze gel bevat wel ingrediënten die een hoog risico op huidirritatie bieden.

   Ik hoop dat je hier iets aan hebt!

   Groetjes,

   Loes

 3. Roos schreef:

  Ik gebruik het voor mijnhaar. Uitstekend resultaat!

 4. Jacq schreef:

  Al n hele tijd heftige eczeem in mijn gezicht. Deze gel gebruikt in combinatie met een droge huidzalf van dr leenarts ( eerst de gel daarna n weinig zalf) ik ben van mijn eczeem af!!!!
  Super blij met dit product.

Review mijn reviews

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*