De ideale belichting voor het aanbrengen van make-up (en een aantal goede make-up spiegels met verlichting)

Als je regelmatig make-up gebruikt, heb je het volgende vast wel een keer meegemaakt. Je denkt je vlekkeloos te hebben opgemaakt, maar wanneer je in het daglicht je reflectie in de achteruitkijkspiegel of een raam ziet, merk je dat dit helaas niet het geval is. De reden? De verlichting in de ruimte waar je je hebt opgemaakt, verschilt van het licht waar je je nu in bevindt.

In dit artikel een aantal goede tips van lichtontwerpers Katie Anderson en Randall Whitehead, die je kunnen helpen bij het bepalen van de juiste belichting om je make-up bij aan te brengen en de keuze voor een goede make-up spiegel (Gold, 2014).

Make-up aanbrengen bij zonlichtDe juiste kleurtemperatuur
Iedere lichtbron geeft licht af in een bepaalde kleur. Dit wordt de kleurtemperatuur genoemd, en wordt uitgedrukt in graden Kelvin. Licht met een lagere kleurtemperatuur wordt als ‘warmer’ (geler) ervaren dan licht met een hoge kleurtemperatuur, dat als ‘kouder’(witter) wordt ervaren.

Zonlicht (natuurlijk daglicht) heeft een zeer breed en continu kleurenspectrum, afhankelijk van het tijdstip van de dag (en dus de stand van de zon) en de mate van bewolking. Zonlicht heeft over het algemeen een redelijk hoge kleurtemperatuur en komt over als wit licht. In zonlicht kun je zelfs de kleinste oneffenheden op je huid zien.

Kunstlicht heeft een veel minder continu kleurenspectrum dan zonlicht, waardoor kleuren minder goed overkomen. Afhankelijk van het soort kunstlicht (vuur, gloeilamp, halogeenlamp, fluorescentielamp) dat gebruikt wordt, en de kleurtemperatuur die hiermee wordt afgegeven, kan een heel ander lichteffect bereikt worden.

Geelroodachtig kunstlicht
Vuur, halogeen- en gloeilampen geven een geel- of roodachtig licht af. Als gelig licht in je gezicht valt, lijk je vermoeider en ziekelijker. Hierdoor kun je gemakkelijk geneigd zijn om teveel foundation en concealer te gebruiken. Aan de andere kant kan roodachtig licht juist zorgen voor een overdreven gezonde gloed op je huid, waardoor je geneigd bent minder foundation te gebruiken dan mooi zou zijn in het daglicht.

Blauwgroenachtig kunstlicht
Fluorescentielampen (spaarlampen en tl-verlichting) geven een blauwgroenachtig licht en hebben hierdoor een koel effect. Fluorescentielicht is het ontsierende licht dat veelal gebruikt wordt in werkruimtes, toiletten, liften en pashokjes. Niemand ziet er goed uit in dit licht, vergeet dat niet als je naar jezelf kijkt als je nieuwe kleren aan het passen bent! Wanneer je make-up moet opbrengen in dit soort licht, zul je geneigd zijn van alle soorten make-up teveel te gebruiken om de door het licht gecreëerde fletsheid te compenseren.

LED-licht
Hoewel het het meest ideaal is om je op te maken in direct zonlicht, is dit niet altijd mogelijk en in veel gevallen vaak onpraktisch. In dit geval is LED-licht het beste alternatief!

Het mooie van LED-verlichting is namelijk, dat het in principe elke kleur licht kan produceren, waaronder een heel spectrum aan witte kleuren. Van de drie standaard LED-kleuren Koel Wit (6000-7000 Kelvin), Puur Wit (4000-4500 Kelvin) en Warm Wit (2700-3500 Kelvin), komt Puur Wit het meest overeen met zonlicht. Volgens lichtontwerper Katie Anderson is staat warm wit licht van zo´n 3200 Kelvin het mooist bij mensen.

schaal_van_kelvinBron: pretmetled.nl

De juiste lichtinval
De locatie van de lichtbron waarin je je opmaakt, is cruciaal voor het mooi aan kunnen brengen van je make-up. Als de lichtbron zich achter je, onder je, boven je of zich van een enkele zijkant van je bevindt, creëer je allerlei schaduwen in je gezicht die een vertekent beeld geven van hoe je gezicht eruit ziet. Hierdoor ga je vaak overcompenseren met make-up, wat vaak een vreemd resultaat geeft.

De juiste lichtinval om je make-up in aan te brengen, is bij een gelijkmatig licht zonder schaduwen dat van de voorkant op je gezicht valt..

Gebruik je zonlicht, keer je gezicht dan in de richting van de zon en gebruik een handspiegel zo dat deze geen schaduw in je gezicht werpt.

Gebruik je kunstlicht, dan kun je het beste gelijkmatig licht creëren door lichtbronnen te plaatsen aan beide zijkanten van de spiegel, op ooghoogte en niet teveel van elkaar vandaan, zodat de lichten elkaar overlappen. Dit is iets wat ook gebruikt wordt bij professionele make-up spiegels.

De juiste make-up spiegel
Natuurlijk kun je een professionele visagiespiegel kopen, met rondom ingebouwde (LED)verlichting. Maar laten we realistisch zijn: daar hebben de meesten van ons het geld en de ruimte niet voor (over).

De gemakkelijkste manier om zonlicht na te bootsen is om een simpele make-upspiegel te kopen met ingebouwde LED-verlichting. Of een van de goedkopere en functionele STORJORM badkamerspiegel(kastje)s van de IKEA.

Katie Anderson raadt de Simple Human Sensor Spiegel aan. Deze staande make-upspiegel kost rond de €200,- en is onder andere hier te koop bij Bol.com.

Make-up spiegels die op internet ook veel genoemd worden en veel beter betaalbaar zijn, zijn de make-up spiegels van BaByliss. BaByliss verkoopt drie verschillende soorten, die qua prijs variëren van €39,99 tot €79,99. De staande make-up spiegels met ringverlichting van Babyliss zijn online hier te koop bij Bol.com en hier bij Fonq.

Beurer make-up spiegelZelf heb ik gekozen voor de BS 59 make-up spiegel met LED-verlichting van Beurer (zie foto). Voordeel van deze make-up spiegel vind ik, dat je deze aan de muur kunt monteren én staand kunt neerzetten. Zelf maak ik mij meestal op in de badkamer, en dan is een spiegel bevestigt aan de muur op mijn hoogte die je bovendien heen en weer kunt zwenken veel functioneler dan een staande spiegel. Maar ga ik op vakantie, dan kan ik deze gemakkelijk meenemen!

De Beurer BS 59 kost zo’n €39,99. Beurer heeft overigens nog veel meer verschillende make-up spiegels. De make-up spiegels van Beurer zijn hier te koop bij Bol.com en hier bij Fonq.

Heb jij ervaring van een van de in dit artikel genoemde make-up spiegels of met een andere make-upspiegel en denk je dat andere lezers wat aan deze info zouden kunnen hebben? Laat dan een reactie achter!


Bronnenlijst

Gold, G. (2014). The Best Lighting for Applying Makeup. Opgehaald op 17 november 2015 van http://www.youbeauty.com/beauty/the-best-lighting-for-makeup/

Deel dit via:
Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geplaatst in Make-up & Mode Getagd met ,

Review mijn reviews

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*