De beste contour en highlight kits

welke contour kit is goed

Full-face contouren doe ik nooit en is naar mijn mening alleen geschikt voor avondmake-up of ter voorbereiding op een glossy foto. Het op subtiele wijze shapen van je gezicht doe je echter al door simpelweg door wat bronzer aan te brengen onder je jukbeenderen, of wat highlighter onder je wenkbrauwen.

Laatst stond ik bij de plaatselijke drogist en parfumerie naar allerlei soorten contouring make-up te kijken.

Contouringkits zijn verkrijgbaar als palette, potlood of stick, zijn beschikbaar in poeder- of crèmevorm en bevatten van één tot maar liefst zes (of nog meer!) uiteenlopende kleuren. Ook de kwaliteit en de prijzen verschillen nogal.

Zelf koop ik eigenlijk nooit meer make-up zonder eerst van tevoren wat online vooronderzoek te doen. Wanneer je op zoek gaat naar goede contouringproducten, kom je steevast terecht op webpagina’s van vrouwentijdschriften, en zij raden vrijwel altijd de paletten van high-end merken aan zoals Anastacia Beverly Hills, Smashbox en NYX. Dit soort artikelen vind ik altijd lastig te beoordelen op hun betrouwbaarheid, omdat deze tijdschriften sterk afhankelijk zijn van adverteerders en er bovendien nooit bij vermeld wordt waaróm de door hun als ‘goed’ beoordeelde producten zo goed zijn.


Gerelateerd – Het geheim van shapen


Bekijk je de mening van make-upliefhebbers op cosmeticareviewwebsites zoals MakeUpAlley (MUA), dan krijg je een heel ander beeld van deze in magazines zo geprezen cosmetica.

Zo werd de Anastasia Beverly Hills Contour Kit door de reviewers maar liefst 154 keer beoordeeld op MUA, ontving op een schaal van 1 tot 5 een 3,4, en slechts 51% gaf aan het product opnieuw te willen kopen (zie hier). De Smashbox Step-by-Step Contour Kit werd slechts 54 keer gereviewd maar had een betere score: een gemiddeld cijfer van 4 en 68% van de reviewers dat aangaf het product opnieuw te willen kopen (zie hier). De verschillende contouring kits van NYX zijn tot nog toe niet vaak genoeg beoordeeld om er iets fatsoenlijks over te kunnen zeggen (zie hier).

Er zijn ook contourproducten die minder vaak aangeraden worden in glossy magazines, maar desondanks betere scores ontvangen van de MUA-reviewers.

Een viertal contouring producten heeft een redelijk aantal reviews (80+) ontvangen, een gemiddeld cijfer dat hoger ligt dan een 4 en waarvan minstens 70% aangeeft het product opnieuw te willen kopen.


Gerelateerd – Bepaal je gezichtsvorm (en waarom het nuttig is om dit te doen)!


Wet n Wild Color Icon Contouring Palette
De Wet n Wild Color Icon Contouring Palette is een is een duo compact poeder dat bestaat uit een donker contour poeder en een highlighter.

Wet n Wild Color Icon Contouring Palette

Er bestaat nogal wat verwarring over dit product en het Wet ‘n Wild MegaGlo Contouring Palette (dat beschibaar is in de kleuren Caramel Toffee en Dulce De Leche), die overigens ook goed beoordeeld worden (zie hier).

Deze contourkit ontving 81 reviews op MUA, een gemiddeld cijfer van 4 en 75% gaf aan het product nogmaals te willen kopen (zie hier).

De Wet ’n Wild Countouring paletten worden vooral gewaardeerd om hun natuurlijke effect, hun veelzijdigheid (velen gebruiken het product tevens als oogschaduw en concealer voor onder de ogen) en de zeer lage prijs ($5 per kitje). Houd rekening met dit laatste: de lage prijs beïnvloed sterk wat we van een product verwachten (niet veel) en hoe we het vervolgens beoordelen (snel tevreden)!

De Wet n Wild Color Icon Contouring Palette is in Nederland alleen verkrijgbaar via Amazon.

Sleek MakeUP Face Contour Kit
Sleek MakeUP Face Contour Kit is een duo compact poeder dat bestaat uit een donker contour poeder en een shimmer highlighter. Deze kit is verkrijgbaar voor drie verschillende huidtonen: light, medium en dark.

Sleek MakeUP Face Contour Kit

Deze contourkit ontving 125 reviews op MUA, een gemiddeld cijfer van 4,2 en 79% gaf aan het product nogmaals te willen kopen (zie hier).

Hierin wordt vooral aangegeven dat het contourpoeder goed gepigmenteerd is, maar de highlighter minder. Daarnaast wordt meerdere keren genoemd dat in ieder geval de Light-versie een warme ondertoon heeft (de Medium-variant zou dit wat minder hebben), waardoor deze kit minder geschikt is voor vrouwen met een koel kleurtype. Tenslotte bevat de highlighter nogal wat shimmer. Een natuurlijke look (wat altijd mijn voorkeur heeft) zul je met de highlighter uit dit palette dus niet bereiken.

Groot voordeel aan de contourkit is de zeer schappelijke prijs, die ligt tussen de 10 en 15 euro.

Sleek MakeUP Face Contour Kit is in Nederland voor ongeveer €15,- online te koop bij o.a. Zalando en bij Bol.com.

Kevyn Aucoin The Sculpting Powder
The Sculpting Powder van Kevyn Aucoin is enkel een contourpoeder met een matterend effect. Hiervan wordt geclaimd dat het niet de oranje ondertoon heeft die bronzers vaak hebben. The Sculpting Powder is verkrijgbaar in drie kleurvarianten: light, medium en deep.

Kevyn Aucoin The Sculpting Powder

Dit contourpoeder ontving 90 reviews op MUA, een gemiddeld cijfer van 4,7 en maar liefst 88% gaf aan het product nogmaals te willen kopen (zie hier).

Als grootste pluspunt van dit product wordt vooral het natuurlijk effect genoemd. Nadeel van dit product is de behoorlijk hoge prijs. Aan de andere kant blijk je er erg weinig van nodig te hebben omdat het poeder zeer fijn en gepigmenteerd is, waardoor je lang met een poederkitje doet.

The Sculpting Powder van Kevyn Aucoin is voor zo’n €45 online verkrijgbaar bij Douglas en Bol.com.

Kat Von D Shade & Light Contour Palette
Het Shade & Light Contour Palette van Kat Von D verdiend wat mij betreft een speciale vernoeming: deze high-end contourkit wordt namelijk zowel geroemd in magazines als op MakeUp Alley en Paula Begoun’s Beautypedia (zie hier).

Kat Von D Shade & Light Contour Palette

Deze contourkit ontving 130 reviews op MUA, een gemiddeld cijfer van 4,2 en 74% gaf aan het product nogmaals te willen kopen (zie hier).

Kat Von D’s contourkit bevat zes poedertinten: 3 coutourtinten en 3 highlighters. Al deze poeders hebben een natuurlijke, matte uitstraling en kunnen tevens gebruikt worden als oogschaduw.

De contourtinten zijn:

  • Subconscious: een taupetint met een subtiele grijze ondertoon.
  • Shadowplay: een zachtbruine tint met een iets warmere ondertoon dan Subconscious.
  • Sombre: een donkere chocoladetint met warme ondertoon.

De highlighttinten zijn:

  • Lucid: een zandkleurige tint met rozige ondertoon.
  • Lyric: lichte champagnekleur.
  • Levitation: perzik-rozeachtige tint.

Voordeel van deze contourkit is het aantal kleurtinten, waarmee je uitgebreid kunt experimenteren om de kleuren te vinden die je het beste passen. De hoeveelheid kleuren is gelijk ook een nadeel: wanneer je de gewenste kleur hebt gevonden, zal de rest waarschijnlijk overbodig zijn. Gelukkig is de verpakking navulbaar en kun je simpelweg de door jou gewenste kleuren nabestellen! De totale contourkit kost $49, de contourkleuren kosten $16 per stuk en de highlighters $14 per stuk.

Helaas is de Kat Von D Shade & Light Contour Palette niet verkrijgbaar in Nederland, maar aangezien deze kit zoveel positieve reviews heeft gegenereerd, kon ik deze toch niet weglaten uit dit artikel.

Voor echte contourliefhebbers is het wellicht de moeite waard deze contourkit over te laten komen vanuit het buitenland. De Kat von D webshop verzend ook naar Nederland.

Voor alle contourkits geldt dat je een fatsoenlijk kwast en een flinke dosis ervaring nodig hebt wil je goed kunnen blenden en een mooi resultaat krijgen!

Heb jij al ervaring met één van de in deze review genoemde producten en denk je dat deze waardevol zou kunnen zijn voor andere lezers? Laat dan a.u.b. een reactie achter!

Deel dit via:
Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geplaatst in Make-up & Mode Getagd met , , , ,

Review mijn reviews

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*