Review – La Roche-Posay Toleriane Rijk Beschermende Gezichtscrème

La Roche Posay Toleriane Riche verpakking

De Toleriane Rijk Beschermende Crème stond al een tijdje op mijn verlanglijstje met gezichtscrèmes die ik graag wilde reviewen. Deze crème is volgens La Roche-Posay speciaal geformuleerd voor de intolerante, drogere huid en zou een rijke, verzachtende en beschermende behandeling zijn voor zeer gevoelige tot fragiele huid.

‘Probleem’ bij het reviewen van deze crème was echter, dat ik niet echt een hele droge gezichtshuid heb. En om de crème uit te proberen op mijn droge benen of handen, vond ik zonde. Bovendien zou ik de review niet betrouwbaar hebben gevonden.

Dus toen Maaike van Gils (zie onderstaande foto) me een berichtje stuurde met de vraag of ik haar nog een goede gezichtscrème voor haar droge en zeer gevoelige huid, heb ik haar gevraagd om deze gezichtscrème uit te proberen.

Ook voor deze review heb ik weer de cosmeticaformule helemaal uitgezocht. Maar de gebruikservaring is van Maaike!

Maaike’s huidtype en eerder uitgeprobeerde gezichtscrèmes
Ik heb vochtarme, gevoelige, gecombineerde droge huid met rosacea. Om de conditie van mijn huid te verbeteren, heb ik een hele rits aan producten geprobeerd.

Maaike van GilsVan De Tuinen heb ik de crèmes van de dode zeezout, aloë vera en tea tree-lijnen geprobeerd. Die crème met het dode zeezout vond ik niet prettig aanvoelen en degene met aloë vera deed weinig: het trok in en daarna was mijn huid weer droog. De crème uit de tea tree lijn paste niet goed bij mijn huidtype.

De gezichtscrèmes van Zarqa en Aqua van Vichy hydrateerden mijn huid niet genoeg, werden al snel volledig opgenomen door mijn huid waardoor deze een trekkerig gevoel bleef houden. Met de Kweepeer dagcrème van Dr Hauschka en Skinfood van Weleda had ik het omgekeerde probleem, namelijk dat mijn huid de hele dag vet bleef aanvoelen.

Van de Collistar Trattamento Riparatore Antirughe kreeg ik een allergische reactie.

De gezichtscrème die vooralsnog het beste bij mij werkte, was de Clarins Hydraquench Cream zonder SPF (ik ben geen voorstander van spf 15 in mijn dagcreme, ik heb het idee dat mijn huid daarop reageert). Helaas kost deze €55 per potje.


GerelateerdLa Roche-Posay Toleriane reinigingslotion: simpel, mild en effectief


Maaike’s gebruikservaring met de Toleriane Rijk Beschermende Crème
Mijn eerste indruk van de Toleriane Rijk Beschermende Crème was dat deze zacht en luchtig aanvoelde, gemakkelijk uitsmeerde en snel mijn huid introk waarbij ik niet veel nodig had om mijn hele gezicht in te smeren. Wat ik ook erg prettig vind, is dat de crème niet vettig is, geen geur heeft en mijn huid aan het eind van de dag nog steeds zacht aanvoelt.

De eerste week heb ik de crème zowel in de ochtend als in de avond gesmeerd. Dit voelde erg prettig. Mijn huid was zeker meer gehydrateerd en voelde zacht aan. Na 2 weken ben ik eens gaan kijken hoe de werking zou zijn als ik het product alleen overdag zou gebruiken. Ik merkte meteen dat mijn huid na een nacht droger en trekkeriger was wanneer ik de crème niet voor het slapen gaan gebruik.

Mijn huid voelt zeker zachter door en ziet er rustig uit door gebruik van deze crème. Ook in het begin heb ik geen last gehad van verergering van de ontstekingen en roodheid. Dit werd eigenlijk na een paar dagen heel rustig.

De Toleriane Rijk Beschermende Crème bevat 40 ml, kost rond de €18,50 en is te koop bij diverse (online) apotheken, zoals De Online Drogist, Farmaline, Yourskin en bij Bol.com.

La Roche Posay Toleriane Riche ingredient

De cosmeticaformule van de Toleriane Rijk Beschermende Crème
De Toleriane Rijk Beschermende Crème is samengesteld uit de volgende ingrediënten:

Aqua, Isocetyl Stearate, Cyclopentasiloxane, Squalane, Butyrospermum Parkii Butter, Glycerin, Cetyl Alcohol, Aluminium Starch Octenylsuccinate, Pentylene Glycol, PEG-100 Stearate, Glyceryl Stearate, Dimethiconol, Sodium Hydroxide, Citric Acid, Ethylhexylglycerin, Acrylates/C10-30 Alkyl Acrylate Crosspolymer.

Een overzichtelijk ingrediëntenlijstje die simpelweg kan worden opgedeeld in hydraterende bestanddelen en hulpstoffen.

De hydraterende bestanddelen
De belangrijkste werkzame bestanddelen, zijn de hydraterende ingrediënten. In deze crème is zowel gebruik gemaakt van een combinatie van vochtinbrengersvochtvasthouders en vetinbrengers,

Glycerin (glycerine) is een van de beste vochtinbrengende stoffen voor de huid, die ook van nature op de huid voorkomt en haar hydraterende vermogen dankt aan haar sterke wateraantrekkende vermogen.

Cyclopentasiloxane en Dimethiconol zijn siliconen: synthetische polymeren die zeer stabiel zijn en in staat om een semi-afsluitend en beschermend laagje om de huid te leggen. Dit semi-afsluitende laagje zorgt ervoor dat het vochtgehalte van de huid beter op peil wordt gehouden, actieve stoffen beter worden opgenomen en de huid beschermt wordt tegen invloeden van buitenaf. Siliconen zijn hele schone, hypoallergene stoffen die slechts in heel enkele gevallen tot huidirritatie leiden en hierdoor geschikt zijn voor vrijwel elke huid. Daarnaast zorgt het voor een betere smeerbaarheid en zacht gevoel van de crème zelf.

La Roche Posay Toleriane Riche tube

Butyrospermum Parkii Butter (shea boter) is een voor gebruik in cosmetica zeer veilig plantaardig vet, dat veel vetzuren bevat die van nature aanwezig zijn in de huid en hierdoor goede terugvetters zijn: ze vervangen een tekort aan lipiden in de hoornlaag. Hierdoor heeft shea boter ook een huidverzachtend effect (Athar & Nasir, 2005; Belibi et al., 2009; CIR, 2011a).

Squalane oftewel squalaan is (net als de minder stabiele versie squaleen) een stof die van nature voorkomt in talg, het huideigen vet, waardoor squalaan een gebrek aan huideigen vet kan compenseren. Tevens heeft squalaan glad- en zachtmakende eigenschappen, waardoor het een fluweelzacht gevoel aan de huid geeft. Squalaan heeft een uitstekend veiligheidsprofiel (CIR, 1982a, 2003).

Laatste exclusief werkzame bestanddeel dat geen hydraterende werking heeft, is Isocetyl Stearate.  Isocetyl Stearate (een ester van isocetylalcohol en stearinezuur) is een huidverzorger en –verzachter met een prima veiligheidsprofiel (Elder, 1985; Fiume et al., 2015).


Gerelateerd – De kenmerken van een goede gezichtscrème (moisturizer)


De hulpstoffen
Cetyl Alcohol is een huidverzachtend middel, emulgator, opacifier en verdikkingsmiddel. Daarnaast geeft Cetyl Alcohol crèmes een mooie parelmoerachtige glans. Cetyl Alcohol heeft een prima veiligheidsprofiel (Elder, 1988).

Aluminium Starch Octenylsuccinate (aluminiumzetmeeloctenylsuccinaat) fungeert als antiklontermiddel en viscositeitsregelaar voor niet-waterige cosmetica. Aluminium Starch Octenylsuccinate is een prima cosmetica-ingrediënt op voorwaarde dat vastgestelde beperkingen voor concentraties van zware metalen niet worden overschreden en er geen sprake is van verontreiniging (Nair & Yamarik, 2002).

Pentylene Glycol is een manusje-van-alles: het fungeert als een synthetische vochtinbrenger en als oplosmiddel, waardoor geen water nodig is en het product langer houdbaar is. In tegenstelling tot vele andere conserveermiddelen, zoals parabenen, ftalaten of formaldehydedonoren, of het meer controversiële Propylene Glycol, heeft Pentylene Glycol een goed veiligheidsprofiel en leidt slechts in enkele gevallen tot huidirritatie of contacteczeem (Johnson et al., 2012).

La Roche Posay Toleriane Riche cosmeticaclaims

PEG-100 Stearaat is een ester van polyethyleen glycol (PEG) en stearinezuur. De oppervlakteactieve werking van dit ingrediënt maakt dat water en olie goed mengen, waardoor PEG-100 Stearaat naast een huidverzachter een goede emulgator is. Over de veiligheid van PEG’s in cosmetica is veel te doen (geweest). Op zich deze ingrediënten veilig, maar bestaat er wel een kleine kans op verontreiniging (Elder, 1983; Johnson, 2001). In eerste instantie werd hierdoor gesteld dat ze hierdoor prima gebruikt kunnen worden op een intacte, maar bij voorkeur niet op een beschadigde huid (Fruijtier-Pölloth, 2005). Nader onderzoek heeft echter uitgewezen dat PEG’s ook veilig te gebruiken zijn op een beschadigde huid (CIR, 2010).

Glyceryl Stearate is een wasachtige stof die ook van nature voorkomt in de huid, die fungeert als huidverzachter en tevens een beschermend laagje op de huid vormt. Glyceryl Stearate heeft een goed veiligheidsprofiel (CIR, 1982b).

Sodium Hydroxide (natriumdioxide) is de buffer verantwoordelijk voor het in stand houden van de juiste pH-waarde van het product, en heeft een prima veiligheidsprofiel  (Belsito et al., 2016).

Het citroenzuur (Citric Acid) is de buffer verantwoordelijk voor het in stand houden van de juiste pH-waarde van de emulsie en heeft een prima veiligheidsprofiel (Fiume et al., 2014).

Ethylhexylglycerin is een conserveermiddel met een prima veiligheidsprofiel (CIR, 2011b).

Acrylates/C10-30 Alkyl Acrylate Crosspolymer is een crosspolymeer bestaande uit een mengsel van acrylzuur en methacrylzuur, die met name gebruikt wordt als filmvormer (CIR, 2011c).

De Toleriane Rijk Beschermende Crème bevat 40 ml, kost rond de €18,50 en is te koop bij diverse (online) apotheken, zoals De Online Drogist, Farmaline, Yourskin en bij Bol.com.

Heb jij al ervaring met dit product en denk je dat deze waardevol zou kunnen zijn voor andere lezers? Laat dan a.u.b. een reactie achter!


Bronnenlijst

Athar, M., & Nasir, S. M. (2005). Taxonomic perspective of plant species yielding vegetable oils used in cosmetics and skin care productsAfrican journal of biotechnology4(1), 36-44.

Belibi, S. E., Stechschulte, D., & Olson, N. (2009). The use of Shea butter as an Emollient for Eczema. Journal of Allergy and Clinical Immunology123(2), S41.

Belsito, D. V., Hill, R. A., Klaassen, C. D., Liebler, D. C., Marks Jr, J. G., Shank, R. C., … & Snyder, P. W. (2016). Safety Assessment of Inorganic Hydroxides as Used in Cosmetics.

Cosmetic Ingredient Review (CIR) Expert Panel (1982a). Final Report on the Safety Assessment of Squalane and SqualeneJACT, 1(2), 36-56.

Cosmetic Ingredient Safety Review (CIR) Expert Panel (1982b). Final Report on the Safety Assessment of Glyceryl Stearate and Glyceryl Stearate/SE. JACT 1(4),169-192.

Cosmetic Ingredient Review (CIR) Expert Panel (2003). Annual Review of Cosmetic Ingredient Safety Assessments – 2001-2002. IJT, 22(1), 1-35.

Cosmetics Ingredient Review (CIR) Expert Panel (2010). Amended Safety Assessment of Triethylene Glycol and Polyethylene Glycols (PEGs)-4, -6, -7, -8, -9, -10, -12, -14, -16, -18, -20, -32, -33, -40, -45, -55, -60, -75, -80, -90, -100, -135, -150, -180, -200, -220,-240, -350, -400, -450, -500, -800, -2M, -5M, -7M, -9M, -14M, -20M, -23M, -25M, -45M, -65M, -90M, -115M, -160M and -180M and any PEGs ≥ 4 as used in Cosmetics Cosmetic Ingredient Review Expert Panel Meeting, 1100 17th Street NW Suite 412, Washington D.C. 20036-4702 USA.

Cosmetic Ingredient Review (CIR) Expert Panel (2011a). Plant-Derived Fatty Acid Oils as Used in Cosmetics.

Cosmetic Ingredient Review (CIR) Expert Panel (2011b). Final Safety Assessment On the Safety Assessment of Alkyl Glyceryl Ethers As Used in Cosmetics.

Cosmetic Ingredient Review (CIR) Expert Panel (2011c). Crosslinked Alkyl Acrylates as Used in Cosmetics.

Elder, R.L. (1983). Final Report on the Safety Assessment of PEG-2, 6, 8,-12, 20, 32, 40, 50, 100, and 150 Stearates. International Journal of Toxicology, 2(7), 17-34.

Elder, R. L. (1985). Final report on the safety assessment of butyl stearate, cetyl stearate, isobutyl stearate, isocetyl stearate, isopropyl stearate, myristyl stearate, and octyl stearate. J. Am. Coll. Toxicol4(5), 107-146.

Elder, R. L. (1988). Final report on the safety assessment of cetearyl alcohol, cetyl alcohol, isostearyl alcohol, myristyl alcohol, and behenyl alcoholJ Am Coll Toxicol7(3), 359-413.

Fiume, M. M., Heldreth, B. A., Bergfeld, W. F., Belsito, D. V., Hill, R. A., Klaassen, C. D., … & Andersen, F. A. (2014). Safety Assessment of Citric Acid, Inorganic Citrate Salts, and Alkyl Citrate Esters as Used in Cosmetics. International Journal of Toxicology33(2), 16S-46S.

Fiume, M. M., Heldreth, B. A., Bergfeld, W. F., Belsito, D. V., Hill, R. A., Klaassen, C. D., … & Snyder, P. W. (2015). Safety Assessment of Alkyl Esters as Used in CosmeticsInternational Journal of Toxicology34(2), 5S-69S.

Fruijtier-Pölloth, C. (2005). Safety assessment on polyethylene glycols (PEGs) and their derivatives as used in cosmetic productsToxicology214(1), 1-38.

Johnson, W. (2001). Final report on the safety assessment of PEG-25 propylene glycol stearate, PEG-75 propylene glycol stearate, PEG-120 propylene glycol stearate, … and PEG-55 propylene glycol oleateInternational Journal of Toxicology20, 13-26.

Johnson, W., Bergfeld, W. F., Belsito, D. V., Hill, R. A., Klaassen, C. D., Liebler, D., … & Andersen, F. A. (2012). Safety Assessment of 1,2-Glycols as Used in Cosmetics. International Journal of Toxicology31(5), 147S-168S.

Nair, B., & Yamarik, T. A. (2002). Final report on the safety assessment of aluminum starch octenylsuccinate. International Journal of Toxicology21, 1-7.

Deel dit via:
Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geplaatst in Huid & Haar Getagd met , ,
Een reactie op “Review – La Roche-Posay Toleriane Rijk Beschermende Gezichtscrème
 1. Annick schreef:

  Beste Maaike,
  Ik heb ook vanalles geprobeerd van gezichtscrème, me huid kon er niet tegen. Nu gebruik ik van La Roche posay de Likir balsem voor me droge gezichtshuid, beetje vettig maar wel goed.
  Ik zal ook eens de toleraine gebruiken.
  Mag ik je vragen,
  Wat gebruik je om je gevoelige gezicht te reinigen?
  En gebruik je een micellair water, welke ?
  M.v.g. Annick

Review mijn reviews

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*