High Intensity Focused Ultrasound (HIFU) voor huidverstrakking en bodycontouring

Onlangs werd ik door een huidtherapeute gewezen op een nieuwe methode voor huidverstrakking en bodycontouring: High Intensity Focused Ultrasound, kortweg HIFU genoemd.

In dit artikel kun je lezen wat HIFU is, hoe het werkt en hoe het kan worden toegepast om je huid te verstrakken of je lichaamscontouren mee te verbeteren.

HIFU huidverstrakking gezicht

HIFU als behandelmethode voor (kwaadaardige en goedaardige) tumoren
Ik had al weleens over HIFU gehoord, maar dan als behandelmethode voor kankergezwellen. HIFU is namelijk een methode om met behulp van ultrageluidsgolven heel gericht bepaalde lichaamscellen te vernietigen, waaronder kankergezwellen. Hierbij wordt met een echoapparaat of MRI-scanner de locatie en diepte van de te behandelen tumor bepaald, zodat enkel de kwaadaardige kankercellen (en niet het naastgelegen gezonde weefsel) dermate verhit wordt dat deze beschadigd raken en afsterven (hoewel de geluidsgolven dus wel dóór ander weefsel heen moeten om zich bij de tumor te kunnen bundelen op het zogenoemde ‘coblatie- of hittepunt’). De afgestorven cellen worden vervolgens zelf opgeruimd door het lichaam (Kennedy, 2005).

HIFU transducer

Bron: Hsiao et al., 2016.

Inmiddels wordt HIFU als behandelmethode uitgeprobeerd op tal van andere goedaardige tumoren, waaronder uiteenlopende gynaecologische ziekten zoals vleesbomen en endometriose (Zhang et al., 2015) en schildklierknobbels (Lang & Wu, 2017). Ook zijn er al behoorlijk wat verschillende apparaten op de markt waarmee HIFU kan worden uitgevoerd, zoals: LipoSonix (goedgekeurd door de Amerikaanse FDA), Ultherapy (tevens goedgekeurd door de FDA) Proslimelt, Medcontour, Ultracontour, Novashape, Accent Ultra en Vaser-Shape (Alizadeh et al., 2016).

De voordelen van HIFU ten opzichte van andere behandelmethoden voor tumoren, zijn dat:

 • de behandeling niet-invasief is (zoals bij een operatie);
 • het lichaam niet wordt blootgesteld aan radioactieve straling (zoals bij radiotherapie/ uitwendige bestraling);
 • het lichaam niet wordt blootgesteld aan remming van de deling van lichaamscellen (zoals bij chemotherapie);
 • HIFU vaak tot minder complicaties leidt, en
 • indien nodig gemakkelijk kan worden herhaald.

Groot nadeel van HIFU als behandelmethode voor tumoren is echter, dat er geen gedegen gecontroleerde en vergelijkende studies zijn uitgevoerd tussen HIFU en deze meer ‘traditionele’ en behandelmethoden, waardoor onduidelijk is of deze methode effectiever is dan de bestaande methoden waarvan de effectiviteit al bewezen is. Daarnaast zijn de lange effecten van HIFU onduidelijk en wijzen biopsies uitgevoerd na de behandeling uit dat met HIFU niet altijd de hele tumor vernietigt wordt (Schulman et al., 2017).

In feite kun je met HIFU elk soort lichaamscel vernietigen. Dus ook vetcellen en collageenvezels. Niet zo verwonderlijk dus dat ook de cosmetische industrie is gaan experimenteren welke cosmetische mogelijkheden HIFU te bieden heeft.

HIFU als behandelmethode voor het verwijderen van overtollig vet
Door vetcellen te vernietigen, verlies je (let op: open deur) vet. Op de specifieke plek waar de vetcellen vernietigt zijn dan. Door selectief op bepaalde locaties vetcellen te vernietigen, bijvoorbeeld niet bij de borsten maar wel bij de buik wel, kun je de lichaamscontouren verbeteren. HIFU voor het verwijderen van vetcellen lijkt effectief te zijn om op beperkte maar significante wijze de buik- of dijomvang te verminderen bij gezonde volwassen met overtollig vet die niet zwaarlijvig zijn (BMI ≤ 30). Vreemd genoeg is er geen bewijs dat je hierdoor ook gewicht verliest (Jewell et al., 2011).

Ultrasound care to fat reduction.

Het verwijderen van vetcellen met HIFU, is een behandeling die over het algemeen goed wordt getolereerd en minimale bijwerkingen geeft, zoals milde tot matige pijn gedurende en (in mindere mate) na de behandeling en voorbijgaande blauwe plekken en zwellingen (Jewell et al., 2012).

HIFU heeft bij het verwijderen van vetcellen enkel een cosmetisch resultaat. Zoals eerder genoemd, verlies je er geen gewicht door. Omdat je met HIFU (net als bij liposuctie) niet het dieper in de buikwand gelegen viscerale vet kunt verwijderen, verminder je met HIFU niet je risico op het metabool syndroom of hart- en vaatziekten.

HIFU voor het verwijderen van overtollig vet is dus vooral een goed idee bij de behandeling van kleine probleemgebieden, en is zeker methode om gewicht mee te verliezen noch is het een vervanging voor een gezonde leefstijl (Frank & Saedi, 2015).


Gerelateerd –  Vet weg vriezen met CoolSculpting (cryolipolyse): (hoe) werkt het?


HIFU als behandelmethode voor huidverstrakking
In 2009 werd een nieuwe HIFU-techniek ontwikkeld die kan worden toegepast op microschaal voor behandeling van de huid, een techniek die om deze reden ook wel Microfocused Ultrasound (MFUS) genoemd wordt. Het is een techniek waarbij het collageen gelegen in een specifieke huidlaag (genaamd het superficial musculoaponeurotic system oftewel SMAS) wordt vernietigd, de huidlaag die de gezichtsspieren met de lederhuid verbindt en het vetweefsel van het gezicht verdeelt in een diep en oppervlakkig gedeelte.

Ulthera microfocused ultrasound device

Bron: MacGregor & Tanzi, 2013.

De hoeveelheid en kwaliteit van het collageen in de huid, is deels verantwoordelijk voor de gezondheid en jeugdigheid van de huid omdat deze de huid volume geeft. Na het 25e levensjaar neemt de productie van collageen langzaam af (zie hier). Door het ‘oude’ collageen in deze huidlaag te vernietigen, wordt het lichaam aangezet om nieuw collageen te vormen, een natuurlijk proces dat neocollagenese wordt genoemd en een belangrijke rol speelt bij wondgenezing.  Het geregenereerde collageen kan het verloren volume deels compenseren,  en zo rimpels op kan vullen. Daarnaast is gebleken dat HIFU er tevens voor zorgt dat andere in de SMAS-laag gelegen de elastische huidvezels verstrakken. Samen leidt dit tot een huidverstrakkend effect, waardoor deze behandeling ook wel de ‘HIFU facelift’ wordt genoemd.

HIFU is uitgeprobeerd op uiteenlopende delen van de huid. Ten eerste op verschillende onderdelen van het gezicht (kin, kaaklijn, wenkbrauwen, oogleden, wangen en voorhoofd) en hals. Daarnaast is HIFU toegepast op het decolletté, de billen, de knieën, de dijen, de armen/ellebogen en de buik. Deze techniek kan worden toegepast bij mensen van alle huidskleuren (Fabi et al., 2017; Friedmann et al., 2018).

HIFU voor huidverstrakking wordt veelal uitgevoerd door het door de FDA goedgekeurde HIFU-apparaat Ultherapy®. Een overzicht van klinieken die Ultherapy® bieden kun je hier vinden op hun website.

De HIFU facelift: ervaringen en veiligheid
De op het internet te vinden ervaringen met HIFU voor cosmetische doeleinde, zijn zeer divers. Sommigen zijn razend enthousiast, aangezien het een niet-ingrijpende manier is om toch een huidverstrakkend effect te bewerkstelligen.

Er zijn echter ook een aantal zeer negatieve ervaringen te vinden van mensen die na afloop van de behandeling kampten met striemen op de huid of waarbij de huid na verloop van tijd van het gezicht leek te ‘smelten’(jakkes!).

In de meeste gevallen zijn de bijwerkingen minimaal, bestaande uit milde en voorbijgaande roodheid (erytheem), zwelling (oedeem), blauwe plek (ecchymose) of tijdelijke verlamming van de zenuwen bij de lippen of wenkbrauwen. Ernstigere complicaties zijn zeldzaam, maar komen wel voor, namelijk blaren, huidzweren en weefseloedeem resulterend in huidverdunning (atrofie van de huid) of het afsterven van huiddelen (huidnecrose) (Friedmann et al., 2018).


Gerelateerd – Manieren om ervoor te zorgen dat je huid zo lang mogelijk z’n collageen behoudt én extra gaat aanmaken!


HIFU voor huidverstrakking is een precisie werkje: doe het te oppervlakkig en je verbrandt de bovenste huidlaag, ga te diep en je vernietigd de vetlaag (en dus het volume). De ultrageluidsgolven moeten op exact de juiste locatie gebundeld worden, waardoor cellen die ermee beoogt worden te vernietigen, ook daadwerkelijk worden vernietigt zonder het daaromheen liggende weefsel te beschadigen. Dit vergt kennis over en vooral gedegen ervaring met het toepassen van HIFU.  De behandelaar kan niet simpelweg gebruik maken van een standaard ingestelde diepte, omdat personen onderling variëren wat betreft de conditie van hun huid (die ook nog eens afhankelijk is van de specifieke locatie) en andere anatomische kenmerken, zoals lichaamsgewicht. Daarnaast is de hoeveelheid gebruikte contactgel (die gebruikt wordt voor elke vorm van ultrageluid- en echotherapie) van belang: te weinig of teveel contactgel zorgt ervoor dat het ultrageluid te diep of niet diep genoeg in de huid kan komen (Fabi et al., 2017).

Ondanks de risico’s die verbonden zijn aan een onjuist gebruikt van HIFU, is de toepassing van deze behandelmethode voor huidverstrakking niet voorbehouden aan dermatologen of huidtherapeuten. Ook schoonheidsspecialistes kunnen een certificaat HIFU Ultrasound halen en de methode toepassen. Sterker nog: op de website van Jolange Opleidingen wordt gesteld dat een opleiding HIFU Ultrasound vergelijkbaar is met een MBO-opleiding op niveau 3 en iedereen vanaf 16 jaar kan zich hiervoor inschrijven – er is geen vooropleiding nodig. De vraag is natuurlijk of dit wel wenselijk is of dat er in de toekomst zal blijken dat HIFU behandelaars over meer kennis en ervaring moeten beschikken om de behandeling uit te mogen voeren.

Tot slot…
HIFU is een veelbelovende behandelmethode voor huidverstrakking en bodycontouring, die echter nog in de kinderschoenen staat.

De lange termijn effecten van HIFU zijn nog onbekend, er is geen vastomlijnd protocol op basis waarvan behandelingen worden uitgevoerd en de vereisten omtrent kennis en vaardigheid die gesteld worden aan HIFU behandelaars zijn naar mijn mening erg laag.

Heb jij al ervaring met High Intensity Focused Ultrasound (HIFU)?
Schroom dan niet om deze achter te laten in een reactie!


Bronnenlijst

Alizadeh, Z., Halabchi, F., Mazaheri, R., Abolhasani, M., & Tabesh, M. (2016). Review of the mechanisms and effects of noninvasive body contouring devices on cellulite and subcutaneous fat. International journal of endocrinology and metabolism, 14(4).

Fabi, S., Pavicic, T., Braz, A., Green, J. B., Seo, K., & van Loghem, J. A. (2017). Combined aesthetic interventions for prevention of facial ageing, and restoration and beautification of face and body. Clinical, cosmetic and investigational dermatology, 10, 423.

Frank, M. & Saedi, N. (2015). High-intensity focused ultrasound for noninvasive body contouring: current perspectives, 3, 1-4.

Friedmann, D. P., Bourgeois, G. P., Chan, H. H., Zedlitz, A. C., & Butterwick, K. J. (2018). Complications from microfocused transcutaneous ultrasound: Case series and review of the literature. Lasers in surgery and medicine, 50(1), 13-19.

Hsiao, Y. H., Kuo, S. J., Tsai, H. D., Chou, M. C., & Yeh, G. P. (2016). Clinical application of high-intensity focused ultrasound in cancer therapy. Journal of cancer, 7(3), 225.

Jewell, M. L., Baxter, R. A., Cox, S. E., Donofrio, L. M., Dover, J. S., Glogau, R. G., … & Schlessinger, J. (2011). Randomized sham-controlled trial to evaluate the safety and effectiveness of a high-intensity focused ultrasound device for noninvasive body sculpting. Plastic and reconstructive surgery, 128(1), 253-262.

Jewell, M. L., Weiss, R. A., Baxter, R. A., Cox, S. E., Dover, J. S., Donofrio, L. M., … & Schlessinger, J. (2012). Safety and tolerability of high-intensity focused ultrasonography for noninvasive body sculpting: 24-week data from a randomized, sham-controlled study. Aesthetic surgery journal, 32(7), 868-876.

Kennedy, J. E. (2005). High-intensity focused ultrasound in the treatment of solid tumours. Nature reviews cancer, 5(4), 321.

Lang, B. H. H., & Wu, A. L. (2017). High intensity focused ultrasound (HIFU) ablation of benign thyroid nodules – a systematic review. Journal of therapeutic ultrasound, 5(1), 11.

MacGregor, J. L., & Tanzi, E. L. (2013, March). Microfocused ultrasound for skin tightening. In Seminars in cutaneous medicine and surgery (Vol. 32, No. 1, pp. 18-25). Frontline Medical Communications.

Schulman, A. A., Tay, K. J., Robertson, C. N., & Polascik, T. J. (2017). High-intensity focused ultrasound for focal therapy: reality or pitfall?. Current opinion in urology, 27(2), 138-148.

Zhang, L., Zhang, W., Orsi, F., Chen, W., & Wang, Z. (2015). Ultrasound-guided high intensity focused ultrasound for the treatment of gynaecological diseases: a review of safety and efficacy. International Journal of Hyperthermia, 31(3), 280-284.

Deel dit via:
Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geplaatst in Schoonheid en Gezondheid Getagd met ,
30 reactie op “High Intensity Focused Ultrasound (HIFU) voor huidverstrakking en bodycontouring
 1. Joyce schreef:

  Wat fijn om dit uitgebreide eerlijke artikel te lezen. 1.5 jaar geleden ook bij een schoonheidsspecialiste geweest die ik vertrouwde voor een behandeling met een plasmapen/dermapen bij mijn neuslippenplooi. Nu 1.5 jaar later zijn de banen waar ze is langsgegaan nog steeds zichtbaar. De crusting waar ze het over hadden die na een week weg moest gaan is bij mij lang gebleven. Het waren echt gewoon brandwonden die nu nog niet hersteld zijn. Dit is naar mijn mening ook een behandeling die echt niet uitgevoerd zou mogen worden door schoonheidsspecialisten of gewoon wie er maar wilt In plaats dat mijn neuslippenplooi minder op ging vallen is het juist erger geworden .jet ergste vind ik dat zij het ook niet serieus heeft genomen en telkens zegt dat het uiteindelijk echt wel goed komt.maar ik loop al 1.5 jaar nu met de nadruk op mijn plooi. Iets wat dus minder opvallend had moeten worden nota bene. Had ik van tevoren zo.n artikel als dit erover kunnen lezen dan had ik beter geïnformeerd geweest. Want ook al zijn er maar bij 1 op de zoveel bijwerkingen…je zou t maar zijn…
  Op dit moment zijn het 2 pigment strepen die opvallender nog eens zijn doordat ze in de groef van mijn plooi vallen. En nee als er iemand al jaren niet in de zon komt en factor 50 gebruikt dan ben ik het. Helaas een harde les. Risico nemen met mijn huid doe ik dus niet meer…

  • Loes schreef:

   Hoi Joyce,

   Wat vervelend dat de behandeling bij jou niet goed is gedaan, en dat daar dan ook nog bovenop kwam dat er geen excuses kwamen maar zelfs werd gedaan alsof je klachten niet reëel waren.

   Ik hoop dat je huid zal herstellen en dat jouw verhaal andere vrouwen wellicht kan helpen een goede keuze te maken als het gaat om dergelijke behandelingen. In ieder geval bedankt voor het achterlaten van je reactie!

   Groetjes,

   Loes

  • Blanca schreef:

   Hey Joyce,
   Aangezien je klachten, enige wat ik kan zeggen is dat ik heel jammer vind wat bij jou is gebeurt, maar uit me eigen ervaring is dat elke schoonheidsspecialiste die zo een apparaat aanschaf krijgt voornamelijk ook de cursus om te weten hoe je het moet uitvoeren op een veilige manier, de apparaat die ik heb geeft aan welke behandeltip je per zone moet gebruiken en de sterkte en daar moeten we ons strik aan houden, kan zijn dat ze zicht niet heeft aangehouden waardoor er brandwond is gecreëerd, vind echt heel jammer en het pijn is per persoon verschillend en de behandelzone ook. Maar het zou nooit zo een heftige pijn moeten ervaren🤔.

   Wens je veel sterkte, beterschap en hoop dat je nu een betere uitkijkt hebt van deze behandeling.

 2. Sonja schreef:

  ik heb vandaag een hifu behandeling op mijn gezicht en hals ondergaan en het doet vreselijk veel pijn.. ik ben niet kleinzerig, maar vind het vreemd dat je nergens kunt lezen hoeveel pijn het doet.

  • Loes schreef:

   Hoi Sonja,

   Ik heb geen idee hoeveel pijn zo’n behandeling ‘hoort’ te doen.

   Mijn tip is om een paracetamol te nemen en vooral niet te schromen om de huisarts te raadplegen als de pijn erger wordt of aanhoudt.

   Groetjes,

   Loes

  • Blanca schreef:

   Hey Sonja,
   Wat erg, de persoon die jou hebt behandeld kon desnoods stoppen en jou kunnen vragen of je bij je huisarts een verdovingscreme kon vragen, aangezien je de pijn vreselijk vond, dat is een andere optie en/of paracetamol uiteraard.
   Groeten,
   Blanca

 3. Jacqueline schreef:

  Het verbaasd mij ook dat je op heel weinig plekken kunt lezen dat dit een allesbehalve prettige behandeling is. Jeetje, wat deed dit zeer op sommige plekken. Heb deze behandeling net een week geleden gehad, weet dus nog niet het resultaat. Maar qua pijnbeleving doe ik dit nooit meer van mijn leven!!!

  • Nurcan schreef:

   Bedankt om te delen. Ik had een afspraak vandaag voor mijn wallen en dit geannuleerd door de ervaringen die ik gelezen heb.

 4. Ann schreef:

  Ik heb deze behandeling in Spanje in een schoonheidsinstituut laten doen in september. Inderdaad pijnlijk tot op sommige plaatsen zeer pijnlijk, maar wel tevreden al van het resultaat. Al verscheidene opmerkingen gekregen dat mijn huid er zo goed uitziet, strakker en goed gehydrateerd.
  De behandeling bestond uit 3 afspraken ;
  1e microdermabrasie, zuurstofbehandeling en verzorging met collageen.
  2e peeling, zuurstofbehandeling en verzorging met collageen.
  3e hifu behandeling gelaat en hals
  (vooral in de hals en kaaklijn vind ik dat je reeds resultaat ziet, terwijl het normaal nog veel moet verbeteren).
  Ik heb voor de 3 behandelingen 200€ betaald, wat een verschil met de prijzen hier in België.

 5. Zena schreef:

  Ik heb hifu behandeling kort op mekaar gedaan, 2 keer met een tussenpauze van 3 weken. De eerste behandeling was ik tevreden, je zag direct huidverstrakking, tweede keer was het Een stagiare die de behandeling deed en ging wel 4 keer over dezelfde plaats. En zag dat mijn huid precies ineen zakte 😟. Nu is mijn vraag of dit nog valt te herstellen? Please help me

  • Loes schreef:

   Hoi Zena,

   Wat een ellende! Het lijkt mij verstandig dat je een bezoek brengt aan een dermatoloog, deze heeft de kennis er goed naar te kijken en een behandelplan te maken of je eventueel door te verwijzen naar een cosmetisch arts of plastisch chirurg indien nodig. Daarnaast wil ik je aanraden foto’s en ander bewijsmateriaal van de behandeling te bewaren, om ervoor te zorgen dat je niet voor de kosten van de mislukte behandeling hoeft te betalen én eventuele kosten die voortvloeien uit herstelbehandelingen vergoed te krijgen.

   Mocht je willen voorkomen dat anderen hetzelfde overkomen als jou, dan kun je een klacht indienen bij de geschillencommissie van Anbos (klik hier). Vervelend hierbij is wel dat je 52,50 euro moet betalen om de klacht in te dienen, een bedrag dat je alleen terugkrijgt als je in je gelijk wordt gesteld, maar zeker de moeite waard als je door deze behandeling met hoge herstelkosten te maken krijgt. Een hoop gedoe waar je niet op zit te wachten, ik weet het.

   Om je verhaal onder de aandacht te brengen bij andere potentiële klanten, kun je deze ook indien bij klacht.nl. Dit is erg laagdrempelig.

   Ik wens je heel veel sterkte toe!

   Groetjes,

   Loes

 6. Danielle Snellen schreef:

  Ik heb gister mijn eerste hifu behandeling gehad. Geadviseerd word 3x achter elkaa 1x per maand terwijl ik overal lees dit om de 3 maanden te doen. Wat kan er gebeuren als het te snel achter elkaar gedaan word?

  • Loes schreef:

   Hoi Danielle,

   Wat er kan gebeuren is dat er een tegenovergesteld resultaat wordt bereikt. Ik zou uberhaupt niet aan een HIFU behandeling beginnen, maar zeker geen versnelde!

   Groetjes,

   Loes

 7. Anne schreef:

  heb een hifu behandeling voor love handles ondergaan die op zich wel meeviel. Echter na 1 week kreeg ik op de plaats veel uitslag zoals netelroos met veel jeuk. Is het van de behandeling of toch netelroos?

 8. Samira schreef:

  Ik heb hivu behandeing gehad in vogelwaard .na 3manden ben ik nog niet hersteld 😭een drama

 9. Angelique schreef:

  Ik heb 8 maanden geleden een hifu behandeling gehad en de hele behandelde onderkant van mijn gezicht en onderkin is absoluut opvallend zeer verslapt, het heeft de elasticiteit van mijn huid zeer verminderd. Heel verdrietig. Ik raad het met klem af.

 10. Maaike schreef:

  Ik heb 1,5 week geleden een HIFU behandeling ondergaan. Erg pijnlijk en ik voelde de zenuwen achter op en bovenop mijn hoofd zelfs tijdens de behandeling. De schoonheidsspecialiste zei dat iedereen het anders ervaart en dat zelfs mensen het in hun tenen hebben gevoeld. Ik maak me zorgen over mijn jukbeenderen. Die zijn nog steeds gevoelig (lichte tintelingen) Zou deze dame de intensiteit te hoog hebben gezet? En trekt die gevoeligheid nog weg?

  • Claudia schreef:

   Hoi Maaike, wat naar. Ik herken die pijn. Ik heb nu 1,2 maand hifu gedaan. Heel pijnlijk. Op mijn voorhoofd ontzettende steken in mijn hoofd. Na 1 week oorsuizen en nog steeds piep in mijn oren. Kno arts zegt dat het niet daarvan kan komen maar ik twijfel enorm. Ga niet meer voor de 2e keer. Ik raad het iedereen af. Resultaat is bijna niets

  • Claudia schreef:

   Hoi Maaike, wat naar. Ik herken die pijn. Ik heb nu 1,2 maand hifu gedaan. Heel pijnlijk. Op mijn voorhoofd ontzettende steken in mijn hoofd. Na 1 week oorsuizen en nog steeds piep in mijn oren. Kno arts zegt dat het niet daarvan kan komen maar ik twijfel enorm. Ga niet meer voor de 2e keer. Ik raad het iedereen af. Resultaat is bijna niets. De pijn in gezicht trok na 3 weken weg. Het oorsuizen is er nog steeds

 11. Lena schreef:

  Ik heb 3 maanden geleden een HIFU behandeling uit geprobeerd In Rotterdam via Groupon. Stom: goedkoop is duurkoop. Mijn kaaklijn laten doen. geen enkele introductie of uitleg. Met 15 minuten stond ik weer buiten. Alles leek op de zelfde frequentie te gaan. Bij mijn kiezen deed het heel erg zeer, ik heb dit ook aangegeven, het voelde als of de wortel er uit getrokken werd. ” nog even volhouden was het antwoord”. Het kan toeval zijn maar in de zelfde week brak er zonder reden de helft van mijn kroon af. Nog steeds is de kaak gevoelig

  • Rosa schreef:

   Jeetje wat vreselijk, sterkte. Ben je bij Beauty-Z geweest via Groupon? Ik twijfelde enorm maar als ik jouw verhaal lees ;-(

  • Claudia schreef:

   Hoe gaat het nu met je? Wat naar!

  • Isabelle schreef:

   Had ik dat bericht ook eerder gelezen. Ik heb gisteren de HIFU behandeling gedaan voor mijn hele gezicht en dit was zeer pijnlijk. En zeer pijnlijk is nog te zacht gezien die pijn die ik ervoer.
   Met name op mijn voorhoofd schoot de pijn door naar mijn achterhoofd. Heel heftig zenuwpijn. Ze zei dat het klopt iedereen vindt het heel pijnlijk. Het is nu 24u later en ik heb een verdoofd gevoel op de rechter helft van mijn hoofd (onder mijn haar zeg maar) en de helft van mijn voorhoofd rechts. Mijn voorhoofd is flink opgezwollen nog. Ik vroeg haar of ze met de echo kijkt naar de verschillende diepte van de huid en vetweefsel om de goede diepte aan te passen, ze zei dat het niet hoefde. Ze heeft bij mij de diepste stand gebruikt (4,5 dacht ik) want als het “te verdragen was, dan kon het een tandje dieper”. Ik vertrouw erop dat het gelukt is maar ik lees nu verhalen dat als het te diep is gedaan, je juist volume verliest (ik ben 41 en heb vanzelf een smal gezicht met weinig vet).
   Ik blijf duimen de komende half jaar dat het wel goed is gegaan maar ik ben wel bang geworden…
   Verder was ze wel heel vriendelijk.

 12. Denise schreef:

  Hallo, dank je voor het duidelijke en uitgebreide artikel over HIFU. Ik heb al een intake gedaan bij een kliniek, ik ben 55 en heb een behoorlijk verslapte huid. Daarnaast donkere kringen wat me altijd een vermoeid uiterlijk geeft. De afspraak voor de ‘facelift’ staat gepland. Maar ik ga nu echt twijfelen door de hier geplaatste reacties. Zou jij HIFU afraden en zo ja, wat is een beter alternatief?

 13. Jacquelien schreef:

  Vandaag HiFu behandeling gehad. Ik heb vrijwel niks gevoeld kreeg ook watten in mijn mond omdat ik een kroon heb. Ze vroeg ook of ik implantaten had. Voelde even een schok omdat de wat in mijn mond niet genoeg op de kroon zat toen voelde ik het ook niet meer. Zie vrijwel gelijk verschil. Het ligt ook aan je eigen huid conditie hoe zo’n behandeling uitvalt maar ik vond het heel relaxed. Bij mij heeft het een uur geduurd, gezicht en hals. Ook tekende zij voordat ze begon bepaalde plekken af waar je met het apparaat niet mag komen ivm aders. Ik heb dus wel een positieve ervaring maar ik weet ook dat zij een professionele vakvrouw is.

 14. Irene Veenendaal schreef:

  Ik heb ruim 3 weken geleden 2 zones Hifu gehad( wangen en rond de mond.2 dagen later heel veel last van zwelling tandvlees rond de implantaten in mijn onderkaak.Nog steeds pijnlijk en opgezwollen. Had ik maar geweten dat implantaten een contra indicatie is voor de behandeling! Twijfel nu ook een kaakverstrakking te laten doen!

 15. Claudia schreef:

  Ik heb 3 maanden geleden een hifu behandeling laten doen hele gezicht en na een week kreeg ik te maken met oorsuizen (tinnitus) heel traject ingegaan. Had tijdens de behandeling ook veel pijn met name op een bot voorhoofd, stekende hoofdpijn en hartkloppingen. Trok weg maar ik heb 2 weken napijn gehad. Ik lees ook nergens over de pijn en de mogelijke gevolgen van oorschade wanneer ze te dicht bij je oor komen.

 16. Claudia schreef:

  Hoi Isabelle, hoe is je herstel gegaan?

Review mijn reviews

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*