Review – Pannobase + Retinol Intensieve Anti Rimpel Crème

Begin dit jaar kreeg de vraag of ik Pannobase + Retinol wilde uitproberen. Ik bedankte hiervoor. Dit was namelijk een crème waar ik al bekend mee was, maar naar mijn mening dermate veel conserveermiddelen en parfum bevatte dat ik het niet uit wilde testen of toevoegen aan mijn overzicht van goede cosmeticaproducten met retinol.

Ik kreeg als antwoord dat de conserveermiddelen noodzakelijk waren om de veiligheid van het product te garanderen en hun ervaring met het weglaten van een parfum een ‘zeer moeilijke geur’ geeft die amper verkocht kan worden.

Hier werd wel aan toegevoegd dat het weglaten van parfum nodig is als je een probleemhuid hebt, maar dat Pannobase zich richt op een bredere doelgroep. Tegelijkertijd werd mij verteld dat dit product ‘heel vaak zonder zorgen’ voorgeschreven wordt door dermatologen.

Bovenstaande vind ik erg tegenstrijdig, aangezien je toch niets voorgeschreven hoeft te krijgen van een dermatoloog (of daar überhaupt patiënt bij te zijn) wanneer je géén probleemhuid hebt.

Om een lang verhaal kort te maken: ik heb er uiteindelijk toch in toegestemd Pannobase + Retinol uit te proberen. In dit artikel lees je mijn review!

Pannobase + RetinolProductbeschrijving en cosmeticaclaims
Volgens producent Pannoc is Pannobase + Retinol een intensieve anti-rimpelcrème die in staat is om de huid gladder en strakker te maken. De ingrediënten die hiervoor verantwoordelijk zouden moeten zijn, zijn de retinol en schizophyllan.

Op de verpakking staat vermeld dat deze crème ideaal is om rimpels te bestrijden bij een droge, verouderende huid, maar dat het ook gebruikt kan worden bij een normale huid om vorming van rimpels tot een minimum te beperken.

Op de website van Pannoc staat ook nog vermeld dat Pannobase een neutrale, huidvriendelijke pH tussen 5-6 heeft.

Na openen in Pannobase 12 maanden houdbaar.

Een tube Pannobase + Retinol bevat 30 ml en is voor zo’n €22,80 o.a. te koop bij Bol.com en diverse online apotheken, waaronder FarmalineNewpharma en Viata.

De cosmeticaformule van Pannobase + Retinol
Pannobase + Retinol is samengesteld uit de volgende ingrediënten:

Aqua, Paraffinum Liquidum, Petrolatum, Cetearyl Alcohol, Caprylic/Capric Triglyceride, Palmitic Acid, Stearic Acid, Triethanolamine, Phenoxyethanol, Carbomer, Bisabolol, Panthenol, Sodium Lactate, Sodium PCA, Disodium EDTA, Sodium Ascorbyl Phosphate, Parfum, Tocopheryl Acetate, Ethylhexylglycerin, Polysorbate 20, Retinol, Fructose, Glycine, Inositol, Lactic Acid, Niacinamide, Urea,  Schizophyllan, Sodium Benzoate, Hydroxycitronellal, BHA, Alpha-Isomethyl Ionone, Linalool, Hydroxyisohexyl 3, Cyclohexene Carboxaldehyde, Benzyl Benzoate, BHT, Butylphenyl Methylpropional.

Een zalf als basis
Pannobase + Retinol heeft een zalf als basis. Deze crème bestaat namelijk voor het grootste deel uit de occlusieven Paraffinum Liquidum, oftewel minerale olie, en Petrolatum (vaseline). Beide zijn zeer veilige en effectieve cosmetica-ingrediënten die een beschermend laagje op de huid vormen, en ervoor zorgen dat de huid geen vocht meer verliest (Elder, 1984).

Actieve bestanddelen: retinol en schizophyllan
De belangrijkste actieve bestanddelen zijn volgens de claims op de verpakking de retinol en schizophyllan.

Retinol is een stof die, wanneer opgenomen in de huid, wordt omgezet in retinoïnezuur, een stof die celvernieuwing stimuleert en hierdoor symptomen van huidveroudering kan verminderen. Ondanks het feit dat de stof retinol verwerkt is in de naam van deze anti-rimpel crème, bestaat de formule voor slechts 0,05% uit retinol. Aangezien cosmetische ingrediëntenlijsten hun ingrediënten in volgorde van aanwezige gehaltes moeten opschrijven (waarbij ingrediënten die voor minder dan 1% voorkomen aan het einde van de ingrediëntenlijst  in willekeurige volgorde mogen worden weergegeven), kun je er vanuit gaan dat alles wat genoemd wordt ná retinol slechts in een zeer laag gehalte aanwezig is.

Schizophyllan is een polysaccharide  die geproduceerd wordt door de paddestoel Schizophyllum communae. Schizophyllan wordt vooral gebruikt voor farmaceutische doeleinden (baarmoederhalskanker), maar dus ook in cosmetica, waarbij geclaimd wordt dat het 1) melaninevorming kan remmen, 2) biosynthese van huidcellen en de aanmaak van collageen bevordert en 3) de genezing van de huid stimuleert wanneer het beschadigd is door overmatige blootstelling aan zonlicht (Park et al., 2001; Hiddink, 2017).

Heel veel onderzoek naar schizophyllan als cosmetica-ingrediënt is er vooralsnog niet gedaan.

Pannobase + Retinol ingredientOverige werkzame bestanddelen
Naast de retinol en schizophyllan, bevat de formule van Pannobase nog een hoop andere ingrediënten met een huidverbeterende werking.

 • Caprylic/Capric Triglyceride is een huidverzachtend vetzuur afkomstig van kokosnootolie, en heeft een uitstekend veiligheidsprofiel (CIR, 1980, 2003).
 • Bisabolol, een essentiële olie van de kamilleplant, fungeert als huidverzorger en heeft tevens een ontstekingsremmende werking op de huid (Andersen, 1999a; Maurya et al., 2014).
 • Panthenol (pro-vitamine B5) is een stof die bij contact met de huid wordt omgezet in pantotheenzuur en een huidherstellende, kalmerende, anti-irriterende en hydraterende werking heeft (Camargo et al., 2011; Ebner et al., 2002; Proksch & Nissen, 2002).
 • Sodium Ascorbyl Phosphate is een derivaat van vitamine C, dat een stimulerend effect op de collageenproductie
 • Tocopheryl Acetate, een derivaat van vitamine E, dat beperkte anticarcinogene, fotoprotectieve (zonbeschermende) en huidbarrière herstellende eigenschappen heeft.
 • Sodium PCA is een derivaat van het in de huid van nature voorkomende aminozuur proline, dat werkt als hydraterend en huidverzorgend bestanddeel. Sodium PCA heeft een uitstekend veiligheidsprofiel (mits het niet gebruik wordt in combinatie met nitroseermiddelen) (Andersen, 1999b). Vandaar  dat er in deze formule gekozen is voor een gestabiliseerde vorm van vitamine C gekozen is (de eerder genoemde Sodium Ascorbyl Phosphate), die dermate stabiel is dat het geen reactie aan zal gaan met de hierna nog te bespreken Sodium Benzoate.
 • Niacinamide (vitamine B3) is een van de meest veelbelovende cosmetica-ingrediënten dat op zeer veel verschillende manieren de huid ondersteunt en hierdoor een huidegaliserend vermogen heeft.
 • Urea (ureum) is toegevoegd als bevochtigingsmiddel, milde exfoliant en middel om andere stoffen beter de huid door te laten dringen (CIR, 2005; Kapuscinska & Nowak, 2014).
 • Lactic Acid (melkzuur) is een keratolytisch (exfoliërend) ingrediënten, dat dode huidcellen verwijdert en hiermee een droge huid kan tegengaan. Sodium Lactate (natriumlactaat) is het natriumzout van het hierboven genoemde melkzuur. Sodium Lactate heeft zowel een huidbevochtigende, huidverzorgende, exfoliërende, zuurteregelende als conserverende werking. Dit ingrediënt wordt als veilig beschouwd hoewel er niet bijzonder veel over bekend is (Andersen, 1998).
 • Palmitic Acid (palmitinezuur) is een van nature in de menselijke huid voorkomend vetzuur. Als cosmetica-ingrediënt heeft palmitinezuur zeer veel uiteenlopende functies: geurstof, opacificeermiddel, surfactant, huidverzachter en emulgator. Palmitinezuur heeft een prima veiligheidsprofiel (Elder, 1987).

Tenslotte bevat de formule nog twee in cosmetica redelijk ongebruikelijke bevochtigingsmiddelen: Fructose oftewel vruchtensuiker en Inositol, een vitamine-achtige stof dat in huidverzorgingsproducten met name fungeert als vochtinbrenger (en in haarverzorgingsproducten als antistatisch middel en haarconditioner). Er is niet veel bekend over Inositol in cosmetica, maar de stof wordt als veilig beschouwd. Fructose als cosmetica-ingrediënt heeft een prima veiligheidsprofiel (CIR, 2014).

De hulpstoffen
Cetearyl Alcohol is een vetalcohol met een uitstekend veiligheidsprofiel, die zowel dient als huidverzachter, emulgator en verdikkingsmiddel (Elder, 1988).

Stearic Acid (stearinezuur) is toegevoegd als emulgator en heeft een uitstekend veiligheidsprofiel (CIR, 1987, 2006).

Triethanolamine (TEA) is toegevoegd als buffer om de pH-waarde te stabiliseren, als oplosmiddel en oppervlakte-actieve stof (Fiume et al., 2013). Triethanolamine kan in sommige gevallen leiden tot contactallergie (Fiume et al., 2013).

Phenoxyethanol is een conserveermiddel met op zich een prima veiligheidsprofiel (maar dat waarschijnlijk beter niet gebruikt kan worden in cosmetica voor kinderen onder de drie jaar) (CIR, 1990, 2008; ANSM, 2012). Ethylhexylglycerin is tevens toegevoegd als conserveermiddel en vanwege haar capaciteit de werking van het conserveermiddel Phenoxyethanol te versterken (CIR, 2011a).

Disodium EDTA (dinatriumedetaat) is met name toegevoegd als chelaatvormer, die de stabiliteit van de crème reguleert en hierdoor tevens functioneert als conserveermiddel (Lanigan & Yamarik, 2001a).

Carbomer stabiliseert de emulsie en vormt het tot een gel (CIR, 1982).

Polysorbate-20 (Polysorbaat 20) is toegevoegd als emulgator en wordt over het algemeen als veilig beschouwd (Moore, 1984).

Glycine is een natuurlijk voorkomend aminozuur dat  in cosmetica met name fungeert als buffer om de pH waarde in stand te houden en als huidverzorger. Glycine heeft een prima veiligheidsprofiel (Burnett et al., 2013).

Sodium Benzoate (natriumbenzoaat) heeft een goede conserverende werking en een prima veiligheidsprofiel voor volwassenen zolang het niet gebruikt wordt in combinatie met vitamine C, omdat in dit geval het schadelijke benzeen gevormd wordt. Voor kinderen is dit conserveermiddel minder geschikt, omdat het bij hen contacturticaria (galbulten) kan veroorzaken (CIR, 2011b).

BHA (butylhydroxyanisool) en BHT (butylhydroxytoluenum) zijn synthetische antioxidanten die in cosmetica in zeer kleine hoeveelheid gebruikt wordt als conserveermiddel, en bij gebruik in dermate lage concentratie als veilig wordt beschouwd (Lanigan & Yamarik, 2001b).

Tenslotte bevat deze crème een parfum waarin maar liefst zes declaratieplichtige parfumallergenen verwerkt zijn, namelijk Hydroxycitronellal, Alpha-Isomethyl Ionone, Linalool, Hydroxyisohexyl 3 Cyclohexene Carboxaldehyde, Benzyl Benzoate en Butylphenyl Methylpropional. Van dit laatstgenoemde parfumallergeen heeft het Scientific Committee on Consumer Safety inmiddels zelfs geconcludeerd dat het niet veilig is voor gebruik in cosmeticaproducten (SCCS, 2014).

Pannobase + Retinol op handGebruikservaring met Pannobase + Retinol
Toen ik de Pannobase voor de eerste keer ging gebruiken, was ik erg huiverig voor de geur. Eigenlijk verwachtte ik gelijk een zeer heftig parfum te ruiken, wat gelukkig niet het geval bleek te zijn. De crème heeft een heel subtiele geur die niet heel overweldigend is.

De zalfbasis van deze crème, maakt dat deze inderdaad behoorlijk vettig aanvoelt, maar op een aangename manier en zonder plakkerig te zijn. Dit maakt dat deze crème (zoals ook vermeld op de verpakking) waarschijnlijk erg prettig zal zijn voor mensen met een droge huid, maar niet gewaardeerd zal worden door mensen met een vette huid.

Ik probeerde deze crème voor het eerst uit in de zomer, maar heb deze vervolgens laten staan tot het begin van de herfst, aangezien je huid in koudere jaargetijden een stuk minder talg aanmaakt en mede hierdoor droger is.

Ondanks de grote hoeveelheid aan conserveermiddelen en parfum, kan ik niet zeggen dat mijn huid er door het gebruik van deze crème zo op het oog gezien slechter van is geworden. Last van vervelende huidproblemen heb ik er niet door gekregen.

De houdbaarheid 12 maanden voor een dergelijke crème met een inhoud van maar 30 ml, is ongebruikelijk en naar mijn mening overbodig. Na zes maanden dagelijks gebruik is de tube wel leeg. Wat mij betreft zou de houdbaarheid prima verkort kunnen worden, aangezien dit betekent dat er dan veel minder huidbelastende conserveermiddelen gebruikt zullen hoeven worden.

Al met al vind ik dat Pannobase zowel belangrijke pluspunten als minpunten heeft. Deze heb ik hieronder voor jullie in een overzichtelijk rijtje gezet.

Pluspunten Pannobase + Retinol:

 • Een flink aantal huidverbeterende ingrediënten
 • Geen alcohol of irriterende plantenextracten
 • Geen controversiële conserveermiddelen (parabenen, ftalaten of formaldehydedonoren).

Minpunten Pannobase + Retinol:

 • Bevat een flinke hoeveelheid aan conserveermiddelen (Phenoxyethanol staat nog eerder in de ingrediëntenlijst en is dus in een grotere concentratie aanwezig dan het eerste huidverbeterende ingrediënt Bisabolol)
 • Bevat een parfum waar maar liefst zes declaratieplichtige parfumallergenen in verwerkt zijn, waaronder Butylphenyl Methylpropional.

Naar mijn idee wegen de potentiële voordelen van deze crème niet op tegen de potentiële nadelen. Zelf zou ik dit product niet kopen, simpelweg omdat er naar mijn mening betere cosmeticaproducten met retinol op de markt zijn (klik hier voor een overzicht).

Voor iedereen die wel graag deze gezichtscrème uitproberen: een tube  Pannobase + Retinol bevat en is voor zo’n €22,80 o.a. te koop bij Bol.com en diverse online apotheken, waaronder Farmaline, Newpharma en Viata.

Pannobase bevat een hoop ingrediënten met een exfoliërende werking die de huid gevoeliger maken voor zonlicht, wat overigens ook geldt voor de retinol. Gebruik deze crème dus bij voorkeur in combinatie met een goed zonbeschermingsproduct!

Deze review bevat producten die door een merk of bedrijf zijn toegezonden.

Heb jij al ervaring met dit product en denk je dat deze waardevol zou kunnen zijn voor andere lezers? Laat dan a.u.b. een reactie achter!


Bronnenlijst

Agence nationale de sécurité du médicament et des produits de santé (ANSM) (2012). Evaluation du risque lié à l’utilisation du phénoxyéthanol dans les produits cosmétiques.

Andersen, F. A. (1998). Final report on the safety assessment of glycolic acid, ammonium, calcium, potassium, and sodium glycolates, methyl, ethyl, propyl, and butyl glycolates, and lactic acid,... International Journal of Toxicology, 17(1 suppl), 1-241.

Andersen, F. A. (1999a). Final report on the safety assessment of Bisabolol. International journal of toxicology, 18(3), 33-40.

Andersen, F. A. (1999b). Final report on the safety assessment of cocamide MEA. International Journal of Toxicology, 18(2 suppl), 9-16.

Burnett, C. L., Heldreth, B., Bergfeld, W. F., Belsito, D. V., Hill, R. A., Klaassen, C. D., … & Snyder, P. W. (2013). Safety assessment of α-amino acids as used in cosmetics. International Journal of Toxicology, 32(6), 41S-64S.

Camargo Jr, F. B., Gaspar, L. R., & Maia, C. P. (2011). Skin moisturizing effects of panthenol-based formulations. Journal of cosmetic science, 62(4), 361.

Cosmetic Ingredient Review (CIR) Expert Panel (1980). Final report of the safety assessment for caprylic-capric triglyceride. Journal of environmental pathology and toxicology, 4(4), 105-120.

Cosmetic Ingredient Review (CIR) Expert Panel (1982). Final Report on the Safety Assessment of Carbomers-934, -910, -934P, -940, -941, and -962. International Journal of Toxicology, 1(2), 109-141.

Cosmetic Ingredient Review (CIR) Expert Panel (1987). Final Report on the Safety Assessment of Oleic Acid, Lauric Acid, Palmitic Acid, Myristic Acid, and Stearic Acid. JACT, 6(3), 321-401.

Cosmetic Ingredient Review (CIR) Expert Panel (1990). Final Report on the Safety Assessment of Phenoxyethanol. Journal of the American College of Toxicology, 9(2), 259-277.

Cosmetic Ingredient Review (CIR) Expert Panel (2003). Annual Review of Cosmetic Ingredient Safety Assessments – 2001-2002. International Journal of Toxicology, 22(1), 1-35.

Cosmetic Ingredient review (CIR) Expert Panel (2005). Final report of the safety assessment of Urea. Int. J. Toxicol., 24(3), 1-56.

Cosmetic Ingredient Review (CIR) Expert Panel (2006). Annual Review of Cosmetic Ingredient Safety Assessments – 2004-2005. International Journal of Toxicology, 25(2), 1-89.

Cosmetic Ingredient Review (CIR) Expert Panel (2008). Annual Review of Cosmetic Ingredient Safety Assessments -2005-2006. International Journal of Toxicology, 27(1), 77-142.

Cosmetic Ingredient Review (CIR) Expert Panel (2011a). Final Safety Assessment On the Safety Assessment of Alkyl Glyceryl Ethers As Used in Cosmetics.

Cosmetic Ingredient Review (CIR) Expert Panel (2011b). Amended Final Safety Assessment Benzyl Alcohol, and Benzoic Acid and its Salts and Benzyl Ester.

Cosmetic Ingredient Review (CIR) Expert Panel (2014). Safety Assessment of Monosaccharides, Disaccharides, and Related Ingredients as Used in Cosmetics.

Ebner, F., Heller, A., Rippke, F., & Tausch, I. (2002). Topical use of dexpanthenol in skin disorders. American journal of clinical dermatology, 3(6), 427-433.

Elder, R. L. (1984). Final report on the safety assessment of fossil and synthetic waxes. J. Am. Coll. Toxicol, 3(3), 43-99.

Elder, R. L. (1988). Final report on the safety assessment of cetearyl alcohol, cetyl alcohol, isostearyl alcohol, myristyl alcohol, and behenyl alcohol. J Am Coll Toxicol, 7(3), 359-413.

Fiume, M. M., Heldreth, B., Bergfeld, W. F., Belsito, D. V., Hill, R. A., Klaassen, C. D., … & Andersen, F. A. (2013). Safety Assessment of Triethanolamine and Triethanolamine-Containing Ingredients as Used in Cosmetics. International journal of toxicology, 32(3), 59S-83S.

Hiddink, E. (2017). Immunomodulatie, antioxidatie, huidcelregeneratie: wat kan schizophyllan? (Bachelor’s thesis).

Kapuscinska, A. & Nowak, I. (2014).The use of urea and its derivatives in the cosmetics industry. Chemik, 68(2), 91-96.

Lanigan, R. S. & Yamarik, T. A. (2001a). Final report on the safety assessment of EDTA, calcium disodium EDTA, diammonium EDTA, dipotassium EDTA, disodium EDTA, TEA-EDTA, tetrasodium EDTA, ... International journal of toxicology, 21, 95-142.

Lanigan, R. S., & Yamarik, T. A. (2001b). Final report on the safety assessment of BHT (1). International journal of toxicology21, 19-94.

Maurya, A. K., Singh, M., Dubey, V., Srivastava, S., Luqman, S., & U Bawankule, D. (2014). α-(-)-bisabolol reduces pro-inflammatory cytokine production and ameliorates skin inflammation. Current pharmaceutical biotechnology, 15(2), 173-181.

Moore, J. (1984). Final report on the safety assessment of polysorbates 20, 21, 40, 60, 61, 65, 80, 81, and 85. J Am Coll Toxicol, 3, 1-82.

Park, K. M., Park, B. H., So, S., Kim, M. S., Kim, J. S., Kim, Y. T., … & Lee, D. C. (2001). U.S. Patent No. 6,251,877. Washington, DC: U.S. Patent and Trademark Office.

Proksch, E., & Nissen, H. P. (2002). Dexapanthenol enhances skin barrier repair and reduces inflammation after sodium lauryl sulphate-induced irritation. Journal of dermatological treatment, 13(4), 173-178.

SCCS (2014). Opinion on the Butylphenyl methylpropional. 12 August 2015, SCCS/1540/14, revision of 16 March 2016.

Deel dit via:
Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geplaatst in Huid & Haar Getagd met , , , , ,
4 reactie op “Review – Pannobase + Retinol Intensieve Anti Rimpel Crème
 1. Sandra schreef:

  Een prima crème voor een mooie prijs. Het kan dus wel zonder het vel over de oren te trekken zoals bij jouw alternatieven. Niet iedereen heeft een grote buidel.

 2. Linda vermaercke schreef:

  Bedankt voor de uitgebreide uitleg…nergens zo goed uitgelegd als hier
  Grt linda

 3. Shade schreef:

  Jouw uitleg is super uitgebreid en ENORM nuttig. Bedankt voor de informatie en bronnenlijst!

Review mijn reviews

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*