Review – Dermaceutic Activ Retinol 0.5

De webshop van de Van Rosmalen Kliniek verkoopt een aantal mooie cosmeceuticals. Vorig jaar heb ik de Renophase Crème Retinol gereviewd, en dit jaar vroegen ze of ik de Dermaceutic Activ Retinol 0.5 wilde uitproberen.

De Renophase Crème Retinol is een typische nachtcrème, omdat deze hoge doses aan werkzame ingrediënten bevat (2,5% retinol en 8% glycolzuur), die het best werken in de nacht wanneer je huid hersteld en niet wordt blootgesteld aan zonlicht.

De Dermaceutic Activ Retinol 0.5 wordt door de makers ook betiteld als nachtcrème, maar persoonlijk vind ik het meer een dagcrème. Het is een serum die erg licht in gewicht is en een combinatie van vitamine C en vitamine E bevat, de twee vitamines die samen huidveroudering veroorzaakt door zonlicht helpen voorkomen.

De Dermaceutic Activ Retinol 0.5 heb ik de afgelopen maanden gebruik als dagcrème. Hieronder lees je de review!

dermaceutic-activ-retinol-0-5De cosmeticaformule van de Dermaceutic Activ Retinol 0.5
De Dermaceutic Activ Retinol 0.5 is samengesteld uit de volgende ingrediënten:

Aqua, Diglycerin, PEG-40 Hydrogenated Castor Oil, Ethylhexyl Methoxycrylene, Panthenol, Retinol, Ascorbyl Tetraisopalmitate, Ascorbyl Palmitate, Tocopherol, Allantoin, Cholesterol, Zinc PCA, Manganese PCA, Magnesium PCA, Sodium PCA, Sphingolipids, Phospholipids, Lecithin, Hydrogenated Palm Glycerides Citrate, Polyacrylate Crosspolymer-6, Trideceth-9, Phenoxyethanol, Polysorbate 20, Ethylhexylglycerin, Propanediol, Disodium EDTA, t-Butyl Alcohol, BHT, Potassium Sorbate, BHA, CI 14700, CI 60730.

De actieve bestanddelen
De belangrijkste werkzame stoffen die verantwoordelijk zijn voor de werkzaamheid van de crème, zijn:

  1. Retinol (0,5%): stof die wanneer opgenomen in de huid wordt omgezet in retinoïnezuur, wat de celvernieuwing stimuleert.
  2. Vitamine C (1%): de formule bevat twee derivaten van vitamine C (ascorbinezuur), namelijk Ascorbyl Tetraisopalmitate en Ascorbyl Palmitate. Ascorbyl Tetraisopalmitate is een tetraester van vitamine C waarvan geclaimd wordt dat het een niet-irriterende vorm is die zelfs geschikt zou zijn voor de meest gevoelige huid (zie hier). Wetenschappelijk bewijs heb ik hier echter niet voor kunnen vinden. Ascorbyl Palmitate is een derivaat die vrijwel hetzelfde cosmetische effect heeft: het stimuleert de aanmaak van collageen, vermindert schade aan de huid bij blootstelling aan schadelijke stoffen en is cruciaal voor een goede wondgenezing. Ascorbyl Palmitate is echter stabieler is dan de pure vorm en beter in staat om de huid te penetreren. Daarbij is Ascorbyl Palmitate een zeer veilig cosmetica-ingrediënt (Andersen, 1999).
  3. Tocopherol (1%): pure vitamine E, een stof die bescheiden anticarcinogene, fotoprotectieve (zonbeschermende) en huidbarrière herstellende eigenschappen.
  4. Sphingolipids (sfingolipiden): een soort ceramiden, wat huidvetten zijn die een belangrijke rol spelen in een goede hydratatie van de huid en een uitstekend veiligheidsprofiel hebben. Tevens zijn lecithine (Lecitin) en fosfolipiden (Phospholipids) toegevoegd, wat beide een bepaald soort vetten zijn die van nature deel uitmaken van celmembranen, en met name fungeren als huidverzorger. Al deze vetten hebben een prima veiligheidsprofiel (Fiume, 2001; CIR, 2014a; CIR, 2015). Daarnaast bevat de formule nog Hydrogenated Palm Glycerides Citrate: een huidverzorger gemaakt van de vetzuren van palmolie waar niet veel over bekend is maar die als veilig wordt beschouwd.
  5. Panthenol (pro-vitamine B5) is een stof die bij contact met de huid wordt omgezet in pantotheenzuur en een huidherstellende, kalmerende, anti-irriterende en hydraterende werking heeft (Camargo et al., 2011; Ebner et al., 2002; Proksch & Nissen, 2002).
  6. Allantoin (allantoïne) is een uitstekend huidherstellend en huidkalmerend ingrediënt (Baumann, 2003; Becker et al., 2010).

dermaceutic-activ-retinol-0-5-voorkantDaarnaast bevat dit serum volgens de verpakking een ‘mineralencocktail’.

Met deze term wordt verwezen naar de vier zouten van pyroglutaminezuur (pyrrolidone carboxylic acid oftewel PCA) die de crème bevat, namelijk zinkzout, mangaanzout, magnesiumzout en sodiumzout (Zinc PCA, Manganese PCA, Magnesium PCA en Sodium PCA). Pyroglutaminezuur  is een van nature in de huid voorkomend aminozuur dat een belangrijke rol speelt bij de hydratatie van de huid (Clar & Fourtanier, 1981). Al deze zouten van pyroglutaminezuur fungeren als vochtinbrengers en huidverzorgers, en hebben een uitstekend veiligheidsprofiel (mist ze niet gebruikt wordt in combinatie met nitroseermiddelen) (CIR, 2014b). De Zinc PCA zal zeker ook zijn toegevoegd omdat het de aanmaak van collageen stimuleert (Mikami & Yamato, 2006; Takino et al., 2012).

Laatste werkzame bestanddeel van deze cosmeticaformule, is de Diglycerin (oxybispropaandiol). Diglycerin is een dimeer van glycerine, en fungeert als vochtvasthoudende stof en oplosmiddel. Er is niet veel bekend over diglycerin, maar het is een cosmetica-ingrediënt dat als veilig wordt beschouwd.

De hulpstoffen
PEG-40 Hydrogenated Castor Oil (gehydrogeneerde castorolie) is toegevoegd als emulgator, oppervlakteactieve stof en geurstof (Burnett et al., 2014).

Polysorbate-20 (Polysorbaat 20) is toegevoegd als emulgator en wordt over het algemeen als veilig beschouwd (Moore, 1984).

Polyacrylate Crosspolymer-6 fungeert als emulsiestabilisator en viscositeitsregelaar. Hoewel er eigenlijk geen onderzoek is gedaan naar dit cosmetica-ingrediënt, is er verder ook geen reden om aan te nemen dat er wat betreft de veiligheid iets mis mee zou zijn.

Trideceth-9 is een polyethyleenglycolether van tridecylalcohol die fungeert als emulgator (Fiume et al., 2012).

Potassium Sorbate (kaliumsorbaat) is een natuurlijk en veilig conserveermiddel die bescherming biedt tegen schimmels en gisten (CIR, 1988, 2008). Phenoxyethanol is een conserveermiddel met op zich een prima veiligheidsprofiel (maar dat waarschijnlijk beter niet gebruikt kan worden in cosmetica voor kinderen onder de drie jaar) (CIR, 1990, 2008; ANSM, 2012). Ethylhexylglycerin is tevens toegevoegd als conserveermiddel en vanwege haar capaciteit de werking van het conserveermiddel Phenoxyethanol te versterken (CIR, 2011).

t-Butyl Alcohol is een alifatische alcohol die in dit product met name wordt gebruikt als oplosmiddel en waarschijnlijk ook als geurstof (Chen, 2005).

Propanediol is een oplosmiddel met een prima veiligheidsprofiel.

Disodium EDTA (dinatriumedetaat) is toegevoegd als chelaatvormer, die de stabiliteit van de formule reguleert en hierdoor tevens functioneert als conserveermiddel (Lanigan & Yamarik, 2001a).

BHT (butylhydroxytoluenum) en BHA (butylhydroxyanisool) zijn synthetische antioxidanten die in cosmetica in zeer kleine hoeveelheid gebruikt worden als conserveermiddellen, en bij gebruik in dermate lage concentratie als veilig wordt beschouwd (Lanigan & Yamarik, 2001b).

CI 14700 en CI 60730 zijn kleurstoffen.

dermaceutic-activ-retinol-0-5-ingredientMijn gebruikservaring met de Dermaceutic Activ Retinol 0.5
Al met al ben ik zeer te spreken over dit serum!

Ten eerste bevat het geen overbodige huidirriterende bestanddelen die terug te vinden zijn in zoveel andere gezichtscrèmes, zoals parfum, (gedenatureerde) alcohol of irriterende plantenextracten. Het serum irriteerde mijn huid dan ook niet.

Ten tweede heeft het serum nog een aantal typerende kenmerken die ervoor zorgen dat ik dit een goede gezichtscrème vind. Hieronder welke kenmerken dit zijn!

En de kleur is…. oranje!
De eerste keer dat ik de Dermaceutic Activ Retinol 0.5 gebruikte was nogal een verrassing: de kleur van deze crème is namelijk oranje!

Eigenlijk zat ik mij al wat te ergeren aan het feit dat de crème kleurstoffen bevat, aangezien dit geen meerwaarde heeft voor de conditie van je huid. En deze felle oranje kleur leek mij in eerste instantie een vreemde keuze. Maar (zoals je waarschijnlijk al voelt aankomen), ik ben hierop teruggekomen!

Het is niet zo dat deze oranje crème je huid een onnatuurlijke oranje kleur geeft zoals sommige te foundations dat weleens doen. Het geeft je huid eerder een niet op te merken gloed, dat mij erg doet denken aan de gezonde gloed die je krijgt door de carotenoïden wanneer je dagelijks een goede portie groente en fruit eet. Maar dan tijdelijk, natuurlijk!

dermaceutic-activ-retinol-0-5-swatch-op-handLichtgewicht serum
Het tweede dat ik opmerkte aan het serum, is dat het heel licht in gewicht is en enorm snel intrekt. Met name voor mensen met een vette huid zal dit dus een fijne nachtcrème zijn!

Ik denk dat personen met een droge huid deze crème op zichzelf niet zo fijn zullen vinden, aangezien het geen voelbaar verzorgend, ietwat vettig laagje achterlaat die het vocht binnenhoudt. Zeker als ze het zouden willen gebruiken zoals het bedoeld is, namelijk als nachtcrème. Alternatief is om het gebruik van deze crème aan te vullen met een vettere, hydraterende crème. Of natuurlijk voor een beter hydraterende nachtcrème te kiezen.

Zelf heb ik ook een droge huid, maar heb ik dit serum dagcrème juist wél als erg prettig beschouwd. Op de verpakking staat expliciet vermeld dat je er overdag ook een product met UV-bescherming bij moet gebruiken omdat retinol je huid gevoeliger maakt voor zonlicht. Ik vulde de crème dus sowieso aan met een zonnebrandcrème (ik gebruikte de Suncover SPF 30 van Jetske Ultee), die veel vettiger is en het gebrek aan vochtinbrengers mooi compenseerde.

Aangezien de meeste vrouwen tegenwoordig een hoop producten op hun gezicht smeren (gezichtscrème, zonnebrandcrème, primer, foundation, concealer, poeder enzovoort), is zo’n dunne en snel intrekkende dagcrème waarschijnlijk eerder een pluspunt! Bovendien heb je op die manier echt iets aan het mooie effect van het oranje tintje. Want dit zie je toch niet als het al donker is (en je hopelijk toch slaapt…)

Het geclaimde anti-aging effect
Volgens de verpakking moet dit serum in staat zijn om huidveroudering te voorkomen.

Voor mij persoonlijk is de waarheid van deze claim lastig te achterhalen, want ik had weinig zin om de ene helft van mijn gezicht wel met de crème in te smeren en de andere niet, om vervolgens met een of andere professionele meetapparatuur te gaan bepalen wat het verschil qua huidveroudering zou zijn.

Maar, gekeken naar de ingrediënten die de crème bevat, denk ik wel dat deze claim wel op z’n plaats is! Zeker als het gaat om extrinsieke huidveroudering: huidveroudering die wordt veroorzaakt door invloeden van buitenaf en gekenmerkt wordt door rimpels en pigmentvlekken.

Dit serum is dus niet bedoeld om de al bestaande tekenen van huidveroudering te verminderen. Hiervoor heb je een sterkere cosmeceutical of cosmetische ingreep nodig!

Enige echte nadeel aan de Dermaceutic Activ Retinol 0.5, is de prijs. Maar ja, net als bij andere goede cosmeceuticals hangt er nou eenmaal een prijskaartje aan.

De Dermaceutic Activ Retinol 0.5 bevat 30 ml en is verpakt in een hygiënische lucht- en lichtdichte pompflacon die na openen 12 maanden houdbaar is. Dit anti-verouderingsserum is voor €65,- te koop in de webshop van de Van Rosmalen Kliniek.

Deze review bevat producten die door een merk of bedrijf zijn toegezonden.

Heb jij al ervaring met dit product en denk je dat deze waardevol zou kunnen zijn voor andere lezers? Laat dan a.u.b. een reactie achter!


Bronnenlijst

Agence nationale de sécurité du médicament et des produits de santé (ANSM) (2012). Evaluation du risque lié à l’utilisation du phénoxyéthanol dans les produits cosmétiques.

Andersen, F. A. (1999). Final Report on the Safety Assessment of Ascorbyl Palmitate, Ascorbyl Dipalmitate, Ascorbyl Stearate, Erythorbic Acid, and Sodium Erythorbate. International journal of toxicology, 18(3 suppl), 1-26.

Baumann, L.S. (2003). Cosmeceutical critique: allantoin. Skin & Allergy News, 34, 344-350.

Becker, L. C., Bergfeld, W. F., Belsito, D. V., Klaassen, C. D., Marks, J. G., Shank, R. C., … & Andersen, F. A. (2010). Final report of the safety assessment of allantoin and its related complexes. International journal of toxicology, 29(3), 84S-97S.

Burnett, C. L., Heldreth, B., Bergfeld, W. F., Belsito, D. V., Hill, R. A., Klaassen, C. D., … & Andersen, F. A. (2014). Safety Assessment of PEGylated Oils as Used in Cosmetics. International journal of toxicology, 33(4 suppl), 13S-39S.

Camargo Jr, F. B., Gaspar, L. R., & Maia, C. P. (2011). Skin moisturizing effects of panthenol-based formulations. Journal of cosmetic science, 62(4), 361.

Chen, M. (2005). Amended final report of the safety assessment of t-Butyl Alcohol as used in cosmetics. International journal of toxicology, 24(2), 1-20.

Clar, E. J., & Fourtanier, A. (1981). Pyrrolidone carboxylic acid and the skin. International journal of cosmetic science, 3(3), 101-113.

Cosmetic Ingredient Review (CIR) Expert Panel (1984). Final Report on the Safety Assessment of Butylated Hydroxyanisole. JACT,  3(5), 83-146.

Cosmetic Ingredient Review (CIR) Expert Panel (1986). Final report on the safety assessment of cholesterol. JACT, 5(5), 491-516.

Cosmetic Ingredient Review (CIR) Expert Panel (1988). Final Report on the Safety Assessment of Sorbic Acid and Potassium Sorbate. International Journal of Toxicology, 7, 837-880.

Cosmetic Ingredient Review (CIR) Expert Panel (1990). Final Report on the Safety Assessment of Phenoxyethanol. Journal of the American College of Toxicology, 9(2), 259-277.

Cosmetic Ingredient Review (CIR) Expert Panel (2008). Annual Review of Cosmetic Ingredient Safety Assessments -2005-2006. International Journal of Toxicology, 27(1), 77-142.

Cosmetic Ingredient Review (CIR) Expert Panel (2011). Final Safety Assessment On the Safety Assessment of Alkyl Glyceryl Ethers As Used in Cosmetics.

Cosmetics Ingredient Review (CIR) Expert Panel (2014a). Safety Assessment of Ceramides as Used in Cosmetics.

Cosmetic Ingredient Review (CIR) Expert Panel (2014b). Safety Assessment of PCA (2-Pyrrolidone-5-Carboxylic Acid) and Its Salts as Used in Cosmetics.

Cosmetic Ingredient Review (CIR) Expert Panel (2015). Safety Assessment of Lecithin and Other Phosphoglycerides as Used in Cosmetics.

Ebner, F., Heller, A., Rippke, F., & Tausch, I. (2002). Topical use of dexpanthenol in skin disorders. American journal of clinical dermatology, 3(6), 427-433.

Fiume, M. Z. (2001). Final report on the safety assessment of Lecithin and Hydrogenated Lecithin. International journal of toxicology, 20(1), 21-45.

Fiume, M.M. et al. (2012). Safety Assessment of Alkyl PEG Ethers as Used in Cosmetics. International journal of Toxicology, 31(2), 169S-244S.

Lanigan, R. S. & Yamarik, T. A. (2001a). Final report on the safety assessment of EDTA, calcium disodium EDTA, diammonium EDTA, dipotassium EDTA, disodium EDTA, TEA-EDTA, tetrasodium EDTA, ... International journal of toxicology, 21, 95-142.

Lanigan, R. S., & Yamarik, T. A. (2001b). Final report on the safety assessment of BHT (1). International journal of toxicology, 21, 19-94.

Mikami N & Yamato, N (2006). Demonstrating Effects of Zinc PCA. Personal Care Magazine.

Moore, J. (1984). Final report on the safety assessment of polysorbates 20, 21, 40, 60, 61, 65, 80, 81, and 85. J Am Coll Toxicol, 3, 1-82.

Proksch, E., & Nissen, H. P. (2002). Dexapanthenol enhances skin barrier repair and reduces inflammation after sodium lauryl sulphate-induced irritation. Journal of dermatological treatment, 13(4), 173-178.

Skin Deep Cosmetic Database Environmental Working Group

Takino, Y., Okura, F., Kitazawa, M., Iwasaki, K., & Tagami, H. (2012). Zinc l‐pyrrolidone carboxylate inhibits the UVA‐induced production of matrix metalloproteinase‐1 by in vitro cultured skin fibroblasts, whereas it enhances their collagen synthesis. International Journal of Cosmetic Science, 34(1), 23-28.

Deel dit via:
Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geplaatst in Huid & Haar Getagd met , , ,

Review mijn reviews

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*