Review – Paula’s Choice Clinical 1% Retinol Treatment

Wie een beetje thuis is op het gebied van huidverzorging, weet dat retinol een van de best onderzochte cosmetica-ingrediënten is waarvan tevens bewezen is dat het helpt om de huid er jonger uit te laten zien. Daarnaast is retinol ook effectief tegen acne: denk maar aan de bij deze huidaandoening regelmatig voorgeschreven retinoïden crèmes.

In dit artikel review ik de Clinical 1% Retinol Treatment van Paula’s Choice, die zoals de naam al aangeeft, voor 1% bestaat uit deze kostbare huidvernieuwende stof!

Zoals meestal het geval is met een gezichtscrème, is ook de Clinical 1% Retinol Treatment samengesteld uit een enorme waslijst aan ingrediënten. Omdat het niet heel zinvol noch aangenaam is om deze hele lijst door te moeten lezen (of in mijn geval: deze lijst op te moeten stellen), beperk ik mij in deze review tot de belangrijkste ingrediënten. Dit zijn degene die op de voorkant benoemd worden en degene die dikgedrukt op de verpakking in de ingrediëntenlijst.

Ben je helemaal niet geïnteresseerd in de inhoud van de crème, maar alleen in de gebruikservaring, scroll dan vooral door naar beneden!

Paula's Choice Clinical 1 procent Retinol Treatment verpakking

Productomschrijving en cosmeticaclaims
Op de voorkant van de verpakking staat dat de Clinical 1% Retinol Treatment:

  • geschikt is voor alle huidtypes;
  • naast 1% retinol ook peptiden en vitamine C bevat, en
  • klinisch bewezen heeft de zichtbaarheid van rimpels en fijne lijntjes te verminderen.

Op het doosje staat tevens vermeld dat de crème de stevigheid en elasticiteit van de huid verbeterd.

Nogal wat om waar te maken!

De crème dien je op je gereinigde huid aan te brengen, per keer een hoeveelheid ter grootte van een erwt. Het gebruik van de crème moet rustig worden opgebouwd (de huid moet vaak wennen aan retinol, zeker in deze hoeveelheid): eerst niet vaker dan 3 keer per week en niet tegelijk met een exfoliant. Vermijd contact met de lippen, en smeer niet te dicht rond de ogen. Krijg je last van roodheid of irritatie, gebruik de crème dan minder vaak of stop (tijdelijk) met het gebruik.

Een flacon met 30 ml van de Clinical 1% Retinol Treatment is voor €61,- online te koop in de Nederlandse webshop van Paula’s Choice.

Zoals altijd bevat ook dit product van Paula’s Choice geen alcohol of parfum.

Paula's Choice Clinical 1 procent Retinol Treatment voorkant

De cosmeticaformule van de Clinical 1% Retinol Treatment
De Clinical 1% Retinol Treatment is samengesteld uit de volgende ingrediënten:

Water, Dimethicone, Glycerin, Butylene Glycol, Isononyl Isononanoate, Castor Isostearate Succinate, Glyceryl Stearate, C12-15 Alkyl Benzoate, Dimethicone Crosspolymer, PEG-33, Polysorbate 20, Behenyl Alcohol, Retinol, Tetrahexyldecyl Ascorbate, Ceramide 2, Palmitoyl Tetrapeptide-7, Palmitoyl Hexapeptide-12, Palmitoyl Tripeptide-1, Sodium Hyaluronate, Dipotassium Glycyrrhizate, Glycyrrhiza Glabra Root Extract, Avena Sativa Kernel Extract, Arctium Lappa Root Extract, Salix Alba Bark Extract, Glycine Soja Sterols, Lecithin, Allantoin, Tocopheryl Acetate, Hydrolyzed Soy Protein, Sorbitan Laurate, Acetyl Dipeptide-1 Cetyl Ester, Disodium EDTA, Hydroxyethylcellulose, Sodium Hydroxide, Tribehenin, Caprylyl Glycol, Ethylhexylglycerin, Pentylene Glycol, PEG-100 Stearate, PEG-75 Shea Butter Glycerides, PPG-12/SMDI Copolymer, PEG-10 Phytosterol, PEG-8 Dimethicone, PEG-14 Pentaerythrityl Tetraisostearate, Polymethylsilsesquioxane, Magnesium Aluminum Silicate, Arachidyl Glucoside, Sclerotium Gum, Arachidyl Alcohol, Benzoic Acid, Carbomer, Phenoxyethanol.

De belangrijkste werkzame stoffen die verantwoordelijk zijn voor de werkzaamheid van de crème, zijn volgens de website de retinol, de peptiden en het zoethoutwortelextract.

  1. Retinol: stof die wanneer opgenomen in de huid wordt omgezet in retinoïne (vitamine A)-zuur, wat de celvernieuwing stimuleert en hierdoor huidveroudering tegengaat.
  2. Peptiden. Deze formule bevat vooral matrikinen: peptiden (eiwitketens bestaande uit 20 of minder aminozuren) die zich van nature in de extracellulaire matrix van de huidbevinden, een belangrijke rol spelen in de regulatie van huidcelactiviteiten en een herstellend effect op de huid hebben. Deze formule bevat de volgende matrikinen: Palmitoyl Tetrapeptide-7, Palmitoyl Hexapeptide-12 en Palmitoyl Tripeptide-1. Daarnaast bevat de formule Acetyl Dipeptide-1 Cetyl Ester (ook wel Neurosine genoemd), een peptide dat micro-ontstekingen in de huid tegen zou moeten gaan (Seite et al., 2013).
  3. Glycyrrhiza Glabra Root Extract (zoethoutwortelextract) heeft een ontstekingsremmend effect en kan daarnaast hyperpigmentatie verminderen (Saeedi et al., 2003; Asl & Hosseinzadeh, 2008; Davis & Callender, 2010). Zoethoutwortelextract is een veilig cosmetica-ingrediënt zolang ervoor gezorgd wordt dat het geen onzuiverheden bevat (CIR, 2008).

Paula's Choice Clinical 1 procent Retinol Treatment ingrediënten

Overige bestanddelen die dikgedrukt staan afgebeeld (zie foto hierboven), zijn:

Dimethicone is een silicone, bestaande uit synthetische polymeren die zeer stabiel zijn en in staat om een semi-afsluitend en beschermend laagje om de huid te leggen. Dit semi-afsluitende laagje zorgt ervoor dat het vochtgehalte van de huid beter op peil wordt gehouden, actieve stoffen beter worden opgenomen en de huid beschermt wordt tegen invloeden van buitenaf. Siliconen zijn hele schone, hypoallergene stoffen zijn die slechts in heel enkele gevallen tot huidirritatie leiden en hierdoor geschikt zijn voor vrijwel elke huid. Daarnaast zorgt het voor een betere smeerbaarheid en zacht gevoel van de crème zelf.

Glycerin (glycerine) is een van de beste vochtinbrengende cosmetica-ingrediënten, en een stof die ook van nature op de huid voorkomt en haar hydraterende vermogen dankt aan haar sterke wateraantrekkende vermogen.

Tetrahexyldecyl Ascorbate is een derivaat van vitamine C, dat een stimulerend effect op de collageenproductie heeft.

Ceramide 2 (in Europa inmiddels meestal aangeduid met Ceramide NS of Ceramide NG) is een natuurlijk huidvet dat een tekort aan huidvet kan aanvullen, waardoor de huid beter vocht vast kan houden en haar barrièrefunctie wordt versterkt. Ceramide 2 heeft een uitstekend veiligheidsprofiel (CIR, 2015a).


Gerelateerd – Ceramiden: veelbelovend cosmetica-ingrediënt voor de droge en eczematische huid


Sodium Hyaluronate (natriumhyaluronaat) is het natriumzout van hyaluronzuur, een van nature voorkomende polysaccharide dat onderdeel uitmaakt van ons bindweefsel. In huidsmeersels heeft het de potentie de huid te hydrateren en het penetratievermogen van de formule te verbeteren. De veiligheid Sodium Hyaluronate (binnen de maximaal toegestane concentratie van 2% in cosmeticaproducten) is prima (Becker et al., 2009).

Dipotassium Glycyrrhizate is een dikaliumzout van glycyrrhizinezuur, een bestanddeel van zoethoutwortelextract, is een huidverzorger waarvoor aanwijzingen bestaan dat deze anti-allergene en een ontstekingsremmende functie heeft. Dipotassium Glycyrrhizate heeft een prima veiligheidsprofiel (CIR, 2007).

Avena Sativa Kernel Extract (havermoutextract) is een antioxidant met een huidkalmerende werking (CIR, 2015b).

Arctium Lappa Root Extract (kliswortelextract) is een antioxidant waarvoor aanwijzingen bestaan dat deze ook een ontstekingsremmende en antiallergene uitwerking opde huid heeft (Sohn et al, 2011). Er zijn echter ook gevallen bekend waarbij kliswortelextract aangebracht op de huid leidde tot allergische contactdermatitis (eczeem) (Rodriquez et al., 1995).

Salix Alba Bark Extract (wilgenbastextract) wordt in cosmeticaproducten voornamelijk gebruikt als exfoliant, ontsmettingsmiddel en ontstekingsremmer. Over de werkzaamheid en veiligheid van wilgenbastextract is helaas nog niet zoveel bekend (Shara & Stohs, 2015).

Glycine Soja Sterols (sojasterolen) zijn cholesterolachtige stoffen die een gebrek aan soortgelijke stoffen in de huid kunnen vervangen en deze hierdoor minder droog maken. Sojasterolen in cosmetica hebben een prima veiligheidsprofiel (CIR, 2013).

Lecitin (lecithine) is een emulgator en tevens verzachtend middel met een prima veiligheidsprofiel (Fiume, 2001; CIR, 2015c).

Allantoin (Allantoïne) is een uitstekend huidherstellend en kalmerende ingrediënt (Baumann, 2003; Becker et al., 2010).

Tocopheryl Acetate, een derivaat van vitamine E, heeft beperkte anticarcinogene, fotoprotectieve (zonbeschermende) en huidbarrière herstellende eigenschappen heeft.

Hydrolyzed Soy Protein is gehydrolyseerd soja-eiwit dat voornamelijk gebruikt wordt als haarconditioner, maar tevens werkt als huidverzorger omdat het een beschermend laagje om de huid vormt (filmvormer). Hydrolyzed Soy Protein heeft een prima veiligheidsprofiel (CIR, 2015d).

Tribehenin (ook wel Glyceryl Tribehenate genoemd) is een mengsel van glycerine en het vetzuur beheenzuur, dat in cosmetica veelvuldig gebruikt als huidverzorger. Tribehenin is een occlusief, waardoor het in staat is een beschermende laag om de huid te leggen en er op die manier voor te zorgen dat de huid minder snel vocht verliest. Tribehenin heeft een prima veiligheidsprofiel (CIR, 2017).

PEG-10 Phytosterol  staat ook dikgedrukt op de ingrediëntenlijst, hoewel ik begrijp waarom. PEG-10 Phytosterol fungeert namelijk als surfactant en/of (zoals in deze formule, als emulgator. Hoe dan ook, het is voor zover ik weet een hulpstof en geen werkzaam bestanddeel dat in staat is de conditie van de huid te verbeteren. Over de veiligheid van dit cosmetica-ingrediënt is niet veel bekend.

Paula's Choice Clinical 1 procent Retinol Treatment op hand

Mijn gebruikservaring met de Clinical 1% Retinol Treatment
Crèmes met retinol vind ik altijd lastig om te testen. Ik gebruik ze namelijk voor mijn hele gezicht, niet maar de helft zodat ik na enkele maanden gebruik de helften kan vergelijken. De vraag is ook of ik zo op het blote oog een verschil zou kunnen zien. Een echt verschil in rimpeldiepte is mij na drie maanden gebruik in ieder geval niet opgevallen. Ook heb ik geen verschil gemerkt in het aantal pukkels of puistjes dat ik normaal gesproken heb.

Daarnaast is retinol een ingrediënt waar je huid aan moet wennen, en kan het in eerste instantie best voor wat irritatie zorgen. Ik had niet veel last van irritatie, tenzij ik de huid gebruikte op plekken waar deze al wat beschadigd was. Hier moet ik wel aan toevoegen dat mijn huid over het algemeen genomen goed reageert op andere crèmes met retinol die ik heb uitgeprobeerd, zoals de Dermaceutic Activ Retinol 0.5 met 0,5% retinol en de Laboratoires Renophase Crème Retinol met 2,5% retinol.

Pluspunten van de Clinical 1% Retinol Treatment vind ik:

  • de aanwezigheid van effectief bewezen stoffen in werkzame hoeveelheden;
  • de afwezigheid van in cosmetica veelvoorkomende irriterende bestanddelen zoals alcohol en parfum, en
  • de prijs, die zeer schappelijk is voor een product van 30 ml met 1% retinol.

Minpunten van de Clinical 1% Retinol Treatment vind ik:

  • de zeer lange ingrediëntenlijst;
  • de aanwezigheid van plantenextracten waarvan de werkzaamheid en veiligheid onvoldoende onderzocht zijn;
  • de siliconen als basis van de crème: siliconen zorgen voor een specifiek huidgevoel, waar je wel of niet van kunt houden maar helaas niet aan mij besteed is.

Al met al sta ik ‘neutraal’ tegenover dit product. Het ziet er goed uit op papier, maar deed in de praktijk toch niet helemaal wat ik er van hoopte.

Een flacon met 30 ml van de Clinical 1% Retinol Treatment is voor €61,- online te koop in de Nederlandse webshop van Paula’s Choice.

Heb jij al ervaring met dit product en denk je dat deze waardevol zou kunnen zijn voor andere lezers? Laat dan a.u.b. een reactie achter!


Bronnenlijst

Asl, M. N., & Hosseinzadeh, H. (2008). Review of pharmacological effects of Glycyrrhiza sp. and its bioactive compounds. Phytotherapy Research22(6), 709-724.

Baumann, L.S. (2003). Cosmeceutical critique: allantoin. Skin & Allergy News, 34, 344-350.

Becker, L. C., Bergfeld, W. F., Belsito, D. V., Klaassen, C. D., Marks, J. G., Shank, R. C., … & Andersen, F. A. (2009). Final report of the safety assessment of hyaluronic acid, potassium hyaluronate, and sodium hyaluronate. International Journal of Toxicology28(4), 5-67.

Becker, L. C., Bergfeld, W. F., Belsito, D. V., Klaassen, C. D., Marks, J. G., Shank, R. C., … & Andersen, F. A. (2010). Final report of the safety assessment of allantoin and its related complexesInternational Journal of Toxicology29(3), 84S-97S.

Cosmetic Ingredient Review (CIR) Expert Panel (2007). Final report on the safety assessment of Glycyrrhetinic Acid, Potassium Glycyrrhetinate, Disodium Succinoyl Glycyrrhetinate, Glyceryl Glycyrrhetinate, Glycyrrhetinyl Stearate, Stearyl Glycyrrhetinate, Glycyrrhizic Acid, Ammonium Glycyrrhizate, Dipotassium Glycyrrhizate, Disodium Glycyrrhizate, Trisodium Glycyrrhizate, Methyl Glycyrrhizate, and Potassium Glycyrrhizinate. International Journal of Toxicology, 26(2), 79-112.

Cosmetic Ingredient Review (CIR) Expert Panel (2008). Safety Assessment of Glycyrrhiza Glabra (Licorice) Rhizome/root, Glycyrrhiza Glabra (Licorice) Leaf Extract, Glycyrrhiza Glabra (Licorice) Root, Glycyrrhiza Glabra (Licorice) Root Extract, Glycyrrhiza Glabra (Licorice) Root Juice, Glycyrrhiza Glabra (Licorice) Root Powder, Glycyrrhiza Glabra (Licorice) Root Water, Glycyrrhiza Inflata Root Extract, and Glycyrrhiza Uralensis (Licorice) Root Extract.

Cosmetica Ingredient Review (CIR) Expert Panel (2013). Safety Assessment of Phytosterols as Used in Cosmetics.

Cosmetic Ingredient Review (CIR) Expert Panel (2015a). Safety Assessment of Ceramides as Used in Cosmetics.

Cosmetic Ingredient Review (CIR) Expert Panel (2015b). Safety Assessment of Avena sativa (Oat) – Derived Ingredients as Used in Cosmetics.

Cosmetic Ingredient Review (CIR) Expert Panel (2015c). Safety Assessment of Lecithin and Other Phosphoglycerides as Used in Cosmetics.

Cosmetic Ingredient Review (CIR) Expert Panel (2015d). Safety Assessment of Soy Proteins and Peptides as Used in Cosmetics.

Cosmetic Ingredient Review (CIR) Expert Panel (2017). Amended Safety Assessment of Triglycerides as Used in Cosmetics.

Davis, E. C., & Callender, V. D. (2010). Postinflammatory hyperpigmentation: a review of the epidemiology, clinical features, and treatment options in skin of color. The Journal of clinical and aesthetic dermatology3(7), 20.

Fiume, M. Z. (2001). Final report on the safety assessment of Lecithin and Hydrogenated LecithinInternational journal of toxicology20(1), 21-45.

Rodriguez, P., Blanco, J., Juste, S., Garcés, M., Pérez, R., Alonso, L., & Marcos, M. (1995). Allergic contact dermatitis due to burdock (Arctium lappa). Contact Dermatitis, 33(2), 134-135.

Saeedi, M., Morteza‐Semnani, K., & Ghoreishi, M. R. (2003). The treatment of atopic dermatitis with licorice gel. Journal of Dermatological Treatment14(3), 153-157.

Seite, S., Benech, F., Berdah, S., Bayer, M., Veyrat, S., Segot, E., … & Zelenkova, H. (2013). Management of rosacea-prone skin: evaluation of a skincare product containing Ambophenol, Neurosensine, and La Roche-Posay Thermal spring water as monotherapy or adjunctive therapy. Journal of drugs in dermatology: JDD12(8), 920-924.

Shara, M., & Stohs, S. J. (2015). Efficacy and safety of white willow bark (Salix alba) extracts. Phytotherapy Research, 29(8), 1112-1116.

Sohn, E. H., Jang, S. A., Joo, H., Park, S., Kang, S. C., Lee, C. H., & Kim, S. Y. (2011). Anti-allergic and anti-inflammatory effects of butanol extract from Arctium Lappa L. Clinical and Molecular Allergy, 9(1), 4.

Deel dit via:
Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geplaatst in Huid & Haar Getagd met , , ,

Review mijn reviews

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*