Manieren om je borsten meer volume te geven na zwangerschap en borstvoeding: wat werkt (niet)?

Borstlift

Natuurlijk was ik ervan op de hoogte dat mijn borsten zouden kunnen veranderen wanneer ik kinderen zou krijgen en ze borstvoeding zou geven. Maar iets ter kennis aannemen, is iets heel anders dan de feiten aan den lijve ondervinden. Bovendien hoorde ik ook de positieve verhalen van meiden die vollere borsten hadden overgehouden aan hun zwangerschap, of dat hun borsten eigenlijk nauwelijks veranderd waren. Stiekem rekende ik mij al tot deze laatste groep.

Nadat ik gestopt was mijn dochtertje borstvoeding te geven, voelden mijn borsten een aantal weken ‘vreemd’ aan, alsof de cellen zich aan het herschikken waren. Af en toe trok er een stekende pijn doorheen. Ik wachtte geduldig af. Toen zowel het melkklierweefsel als het vreemde gevoel verdwenen was, bleven er twee gebruikte theezakjes over. Ik heb er geen andere woorden voor: dat is hoe ze er nu uitzien.

Ik beklaagde me bij mijn man over deze ongewenste transformatie. Hij had de verandering natuurlijk ook opgemerkt, maar maakte zich er niet druk om en adviseerde mij hetzelfde te doen.

‘Oh ja,’ snerpte ik terug, ‘wat als jij nadat je twee kinderen hebt verwekt wakker wordt en ontdekt dat je penis hierdoor ineens tweederde kleiner is geworden dan voorheen, zou jij je daar dan ook niet druk om maken?’

Dus vond hij dat ik toch wel een punt had.

Ondertussen ging ik op zoek of er manieren waren waarop je je borsten na de zwangerschap weer wat meer stevigheid en volume kunt geven. Aan tips hierover is op het internet geen gebrek. Of het ook goede tips zijn, valt echter te discussiëren.

In dit artikel bespreek ik een aantal veelgenoemde tips voor stevigere en grotere borsten na de zwangerschap, en in hoeverre zij het opvolgen waard zijn.

Er is geen verband tussen borstvoeding geven en hangborsten!

Mocht ik je met bovenstaande verhaal ontmoedigd hebben om borstvoeding te gaan geven, dan wil ik je er graag op wijzen dat:

1.      mijn verhaal er slechts één uit vele is, dat dus bij lange na niet representatief is voor anderen. Er zijn immers ook vrouwen die na de zwangerschap en borstvoeding juist grotere borsten hebben gekregen of bij wie de borsten niet noemenswaardig van vorm of maat zijn veranderd;

2.      ik weer opnieuw zou kiezen voor mijn zwangerschappen en het geven van borstvoeding, zelfs nu ik bekend ben met het resultaat daarvan op mijn lichaam;

3.      er géén wetenschappelijk bewijs is dat borstvoeding geven leidt tot een hoger risico op het krijgen van hangborsten!

Factoren die het risico op het krijgen van hangende borsten (borstptose) na de zwangerschap wél vergroten, zijn een hogere leeftijd, een hogere BMI, een groter aantal zwangerschappen, een grotere bh-maat voorafgaand aan de zwangerschap en roken (Rinker et al., 2008).

Tip 1      Gun je borsten wat hersteltijd
Op verschillende websites wordt gesteld dat je je borsten simpelweg wat tijd moet geven om te herstellen en hun vroegere vorm aan te nemen. Na een aantal menstruatiecycli zou de stevigheid weer toenemen en nieuw vetweefsel gevormd worden waar voorheen het melkklierweefsel was. Verschillende reacties op forums bevestigen dit.

Zolang je door blijft ademen, kun je deze tip prima opvolgen. En wellicht ben jij de gelukkige bij wie dit (voldoende) werkt. Zes menstruatiecycli later merkte ik echter nog geen enkel verschil…

Tip 2      Borstverstevigende oefeningen
Dan zijn er nog de borstverstevigende oefeningen, waarmee gepoogd wordt een deel van het volume toe te laten nemen door je huid en onderliggende borstspieren steviger te maken.

Borstspieroefeningen kunnen vast enig verschil maken, maar een groot verschil zal dit niet zijn. Dit is namelijk anatomisch gezien onmogelijk: je borsten bestaan uit klier-, vet-, en bindweefsel, niet uit spierweefsel (Gehlsen, & Stoner, 1987).

Bron: La Leche League

Je zult dus behoorlijk wat onderliggende borstspieren (lees: een hele spierbal) moeten aankweken wil je het volume aan verloren vet en klieren kunnen compenseren! En dit voor elkaar krijgen zonder zoveel af te vallen dat je borsten nog meer vet verliezen.

In hoeverre deze tip voor jou behulpzaam is, zal er met name van afhangen van de mate waarin jij bereidt bent deze borstspieroefeningen te doen én vol te houden – zodra je stopt met de oefeningen verdwijnen spieren als sneeuw voor de zon.

Je hoort het waarschijnlijk al: zelf heb ik weinig vertrouwen in deze borstopvullende methode. Maar aangezien het je in beweging brengt is het sowieso een gezonde tip, dus voor de sportliefhebbers onder ons een uitstekende optie.

Tip 3      Lipofilling
Lipofilling (vettransplantatie) is een procedure waarbij vetcellen op de ene plek van het lichaam geoogst worden, gefilterd en vervolgens op een andere plek weer ingespoten. Met lipofilling kan onder andere de borsten vergroot worden, zeker bij vrouwen die zwanger zijn geweest en wellicht nog wat overtollig vet hebben waar ze best vanaf willen.

Lipofilling als methode voor borstvergroting heeft verschillende voordelen (Spear et al., 2016; Krastev et al., 2018):

  1. Bij lipofilling wordt lichaamseigen materiaal (de eigen vetcellen) gebruikt om de borsten te vergroten, er wordt dus geen lichaamsvreemd materiaal zoals een implantaat gebruikt.
  2. Lipofilling is veel minder invasief dan een borstlift of borstvergroting: er hoeft slechts een kleine incisie gemaakt te worden om vetcellen te oogsten en in te spuiten, waardoor de ingreep klein en het risico op littekenvorming minimaal is.
  3. Lipofilling heeft als bijkomend voordeel dat er naast het voller worden van de borsten, vet op ongewenste plaatsen (zoals de buik of dijen) verwijderd wordt, waardoor je daar zullen worden. Hierdoor wordt in feite de hele lichaamsverhouding mooier.

Persoonlijk was ik graag voor lipofilling gegaan, en ben daarom gaan zoeken naar de mogelijkheden. Zelf ben ik best slank, maar op sommige websites stond vermeld dat dit geen belemmering hoefde te zijn voor lipofilling.

Uiteindelijk kwam ik bij toeval terecht op de website van een kliniek waar mijn vroegere buurmeisje nu werkzaam is als plastisch chirurge. In de hoop een betrouwbaar advies te krijgen heb ik met haar contact opgenomen, en zij vertelde mij dat je best wat vet ‘over’ moet hebben om een mooi resultaat te kunnen behalen en dat ik simpelweg te dun was voor deze procedure – het enige moment in mijn leven dat ik er wat van baalde om slank te zijn.

Zo’n 39-77% van de geoogste vetcellen hecht zich daadwerkelijk aan de cellen in de borst en raakt geïntegreerd in het weefsel. De overige vetcellen worden geleidelijk aan afgebroken en door het lichaam en opgeruimd. Het eindresultaat kan dus flink uiteen lopen, en je moet redelijk wat vet kunnen oogsten (zo’n 1.000 milliliter) wil je een zichtbare en blijvende verandering kunnen bewerkstelligen. Teveel vet hoeft echter ook niet geoogst te worden, aangezien dit zich niet kan hechten. Met lipofilling kunnen de borsten slechts één cupmaat vergroot worden. Mogelijke bijwerkingen van lipofilling zijn het ontstaan van ophopingen, oliecystes en/of calcificaties ten gevolge van vetnecrose in de borst.

Voor dames die kampen met een maatje meer, lijkt lipofilling als methode voor borstvergroting mij een waardevolle optie!

Gradaties in hangende borsten (borstptose)

Gradaties in hangende borsten (borstptose) opgesteld door Regnault (1976)

Tip 4      Borstlift
Hebben je borsten nog voldoende volume, maar zijn ze erg slap geworden en gaan hangen, dan kan een borstlift een goede optie zijn.

Bij een borstlift (mastopexie) wordt met behulp van een chirurgische ingreep niet zozeer het volume van de borst, maar met name de vorm van de borst veranderd naar een meer ‘staande’ borstvorm waarbij de tepel (weer) vooruit steekt. Eventueel overtollige huid wordt hierbij weggehaald.

Er zijn verschillende (gepatenteerde) methoden om de borsten te liften, waarvan sommige meer invasief van aard zijn dan anderen. Een borstlift kan goed gecombineerd worden met een borstvergroting met implantaten.

Botox borstlift (Botox boob job)
Voor slanke vrouwen van middelbare leeftijd met kleine borsten (cup-maat A of B) kunnen Botox injecties gebruikt worden om de borsten tijdelijk (4 à 6 maanden) een gelift effect te geven. Wil je hier meer over weten, klik dan hier.

 Tip 5      Borstimplantaten
In veel gevallen geeft de ‘ouderwetse’ borstvergroting met implantaten nog het beste resultaat. Hierbij wordt met behulp van een chirurgische ingreep een prothese in de borst gebracht, waardoor zowel de vorm als de grootte van de borst gewijzigd wordt.

Hier is al zoveel over geschreven, dat ik mij niet geroepen voel er in dit artikel uitgebreider op in te gaan. Zelf houd ik niet van het idee van borstimplantaten, maar voor vrouwen die hier geen moeite mee hebben, is deze manier van borstvergroting – of verfraaiing een goede en blijvende optie.

Tip 6      Loop door de open deur
Helaas, pronte borsten zijn vooral voor jonge meiden. En natuurlijk zouden we er altijd jong uit willen zien. Dus hierbij een open deur naar een groot cliché: accepteer jezelf zoals je bent.

Dit is de strategie die ik zelf gekozen heb, vooral omdat bovenstaande tips voor mij (nu in ieder geval) geen optie zijn. Mijn man heeft mij getrakteerd op mooie voorgevormde bh’s en een bikini waarmee ik mijn borsten ietwat terug kan duwen in hun oorspronke-lijke model. En ik moet zeggen dat alleen dit voor mij al een groot verschil heeft gemaakt.

Voor andere serieuze (!) tips om je borsten meer volume te geven houd ik mij graag aanbevolen!


Bronnenlijst

Gehlsen, G., & Stoner, L. J. (1987). The female breast in sports and exercise. In Sports Women (Vol. 24, pp. 13-22). Karger Publishers.

Krastev, T. K., Alshaikh, G. A., Hommes, J., Piatkowski, A., & van der Hulst, R. R. (2018). Efficacy of autologous fat transfer for the correction of contour deformities in the breast: a systematic review and meta-analysis. Journal of Plastic, Reconstructive & Aesthetic Surgery.

Regnault, P. (1976). Breast ptosis. Definition and treatment. Clinics in plastic surgery, 3(2), 193-203.

Rinker, B., Veneracion, M., & Walsh, C. P. (2008). The effect of breastfeeding on breast aesthetics. Aesthetic Surgery Journal, 28(5), 534-537.

Spear, S. L., Coles, C. N., Leung, B. K., Gitlin, M., Parekh, M., & Macarios, D. (2016). The safety, effectiveness, and efficiency of autologous fat grafting in breast surgery. Plastic and reconstructive surgery Global open, 4(8).

Deel dit via:
Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geplaatst in Schoonheid en Gezondheid Getagd met ,

Review mijn reviews

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*