Een aantal jaar geleden heb ik last van rosacea. Sindsdien ben ik op zoek gegaan naar cosmeticaproducten die hierbij zouden kunnen helpen. Bij mij wordt de rosacea gekenmerkt door roodheid en pukkeltjes (ik heb een combinatie van rosacea subtype 1 en 2), en een effectief middel dat hierbij kan helpen, is azelaïnezuur.
Goede cosmeticaproducten die een effectieve concentratie aan azelaïnezuur bevatten, zijn echter op één hand te tellen. Eén hiervan is de Resist Anti-Aging Multi Correction Treatment with Azelaic Acid + BHA van Paula’s Choice, het cosmeticamerk van Paula Begoun. Deze bevat 10% aan azelaïnezuur in een op papier hele goede cosmeticaformule. Het is echter een redelijk nieuw product, en veel reviews zijn er nog niet over geschreven. Toch heb ik in dit geval een gokje gewaagd en heb het product gekocht…
In dit artikel kun je een complete review van deze huidcorrigerende crème – en hoe deze mij bevallen is.
DIT PRODUCT HEEFT INMIDDELS EEN NIEUW JASJE GEKREGEN EN DRAAGT NU DE NAAM 10% AZLAIC ACID BOOSTER!
Productomschrijving en cosmeticaclaims
De Resist Anti-Aging Multi Correction Treatment with Azelaic Acid + BHA van Paula’s Choice is, zoals de naam al aangeeft, een huidcorrigerende gezichtscrème, die in staat is om acne, rosacea, pigmentvlekken en rimpeltjes te verminderen. Op de voorkant van de verpakking staat dat deze crème:
- de huidskleur lichter maakt;
- onzuiverheden voorkomt;
- bruine vlekjes vervaagt, en
- rimpels vermindert.
De crème dient twee keer per dag te worden aangebracht op een gereinigde huid. Omdat er ook salicylzuur (BHA) aan de crème is toegevoegd, en salicylzuur de huid gevoeliger maakt voor zonlicht, dient de huid overdag tevens ingesmeerd te worden met een zonnebrandcrème met een SPF van minimaal 15.
Een tube RESIST Anti-Aging Multi Correction Treatment with Azelaic Acid + BHA (die nu dus 10% Azelaic Acid Booster heet) bevat 30 ml en is voor €36,- (excl. verzendkosten) te koop in de webshop van Paula’s Choice en voor €38,- (incl. verzendkosten) bij Bol.com.
De cosmeticaformule van de Resist Anti-Aging Multi Correction Treatment with Azelaic Acid + BHA
Paula’s Choice Resist Anti-Aging Multi Correction Treatment with Azelaic Acid + BHA is samengesteld uit de volgende ingrediënten:
Aqua, Azelaic Acid, C12-15 Alkyl Benzoate, Caprylic/Capric Triglyceride, Methyl Glucose Sesquistearate, Glycerin, Cetearyl Alcohol, Glyceryl Stearate, Dimethicone, Salicylic Acid, Adenoside, Glycyrrhiza Glabra Root Extract, Boerhavia Diffusa Root Extract, Allantoin, Bisabolol, Cyclopentasiloxane, Xanthan Gum, Sclerotium Gum, Propanediol, Butylene Glycol, Phenoxyethanol.
De Azelaic Acid + BHA
Het belangrijkste werkzame bestanddeel van deze formule, is het azelaïnezuur (Azelaic Acid).
Azelaïnezuur is de beste stof in de behandeling van milde tot matig ernstige papulopustuleuze rosacea (zie hier), en dankt haar effect bij rosacea waarschijnlijk aan haar anti-inflammatoire werking. Azelaïnezuur heeft ook een blekend effect, waardoor het werkzaam is bij hyperpigmentatie. Daarnaast heeft azelaïnezuur een exfoliërende werking, waardoor poriën minder snel verstopt raken en het een uitstekend middel is in de behandeling van milde tot matige acne papulopustulosa. Tenslotte werkt azelaïnezuur ook als pH-regelaar; de pH van deze crème is 3,7.
Het tweede actieve ingrediënt is het salicylzuur (Salicylic Acid) oftewel Beta Hydroxy Acid (BHA). Salicylzuur is een milde exfoliant die tevens vetoplossende, ontstekingsremmende en antibacteriële eigenschappen heeft: allemaal nuttig bij het tegengaan van rosacea en acne!
Overige werkzame ingrediënten
De hierboven beschreven zuren zijn in de juiste concentratie en pH-waarde uitstekende ingrediënten voor de huid, maar kunnen deze wel irriteren, zeker in het begin van het gebruik. Gelukkig bevat deze formule een aantal goede huidkalmerende ingrediënten en nog wat andere ingrediënten die eraan bijdragen de huid in goede conditie te houden.
Caprylic/Capric Triglyceride is een huidverzachtend vetzuur afkomstig van kokosnootolie, en heeft een uitstekend veiligheidsprofiel (CIR, 1980, 2003).
Glycerin (glycerine) is een van de beste vochtinbrengende cosmetica-ingrediënten, en een stof die ook van nature op de huid voorkomt en haar hydraterende vermogen dankt aan haar sterke wateraantrekkende vermogen.
Boerhavia Diffusa Root Extract is het extract van de wortel van de Indiase plant de Rode Berenklauw, en is toegevoegd aan de formule vanwege haar ontstekingsremmende effect (Bhalla et al., 1968; Agrawal et al., 2011).
Glycyrrhiza Glabra Root Extract (zoethoutwortelextract) heeft ook een ontstekingsremmend effect, en kan daarnaast hyperpigmentatie verminderen (Saeedi et al., 2003; Asl & Hosseinzadeh, 2008; Davis & Callender, 2010). Zoethoutwortelextract is een veilig cosmetica-ingrediënt zolang ervoor gezorgd wordt dat het geen onzuiverheden bevat (CIR, 2008a).
Adenosine is een belangrijke bio-organische verbinding die een rol speelt in verschillende biochemische processen. In de geneeskunde wordt deze stof gebruikt om pijn te bestrijden, en bij onderzoek naar en behandeling van hart- en vaatziekten. Als cosmetica-ingrediënt valt adenosine onder de noemer ‘huidverzorger’ en wordt met name gebruikt in anti-verouderingscosmetica (Risk Profile Adenosine, 2012). In een patent voor een behandeling van de huid met adenosine, wordt gesteld dat adenosine de huidconditie verbetert door een specifiek type huidcellen (fibroblasten) te vergroten (Dobson & Ethier, 2007). Er is verder geen wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de werking van adenosine als huidverzorger.
Allantoin (allantoïne) is een uitstekend huidherstellend en huidkalmerend ingrediënt (Baumann, 2003; Becker et al., 2010).
Bisabolol, een essentiële olie van de kamilleplant, fungeert als huidverzorger en heeft tevens een ontstekingsremmende werking op de huid (Andersen, 1999; Maurya et al., 2014).
De hulpstoffen
C12-15 Alkyl Benzoate is een oplosmiddel met een uitstekend veiligheidsprofiel (Becker et al., 2012), en hetzelfde geldt voor oplosmiddel Propanediol.
Methyl Glucose Sesquistearate is een huidverzorger en emulgator met een prima veiligheidsprofiel (CIR, 2013).
Cetearyl Alcohol is een vetalcohol met een prima veiligheidsprofiel die wordt gebruik als emulgator, huidverzachter, opacifyer en verdikkingsmiddel (Elder, 1988).
Dimethicone en Cyclopentasiloxane zijn siliconen: synthetische polymeren die zeer stabiel zijn en in staat om een semi-afsluitend en beschermend laagje om de huid te leggen. Dit semi-afsluitende laagje zorgt ervoor dat het vochtgehalte van de huid beter op peil wordt gehouden, actieve stoffen beter worden opgenomen en de huid beschermt wordt tegen invloeden van buitenaf. Mede hierdoor zijn siliconen een uitstekend ingrediënt in huidsmeersels voor rosacea, maar met name omdat siliconen hele schone, hypoallergene stoffen zijn die slechts in heel enkele gevallen tot huidirritatie leiden en hierdoor geschikt zijn voor vrijwel elke huid. Daarnaast zorgt het voor een betere smeerbaarheid en zacht gevoel van de crème zelf.
Glyceryl Stearate is een wasachtige stof die ook van nature voorkomt in de huid, die fungeert als huidverzachter en tevens een beschermend laagje op de huid vormt. Glyceryl Stearate heeft een goed veiligheidsprofiel (CIR, 1982, 2007).
Xanthan Gum en Sclerotium Gum zijn zeer effectieve en veilige goms die gebruikt wordt als verdikkingsmiddel en tevens als emulsiestabilisator (Belsito et al., 2012).
Butylene Glycol is een veilige glycol die zowel de huidvochtigheid, de oplosbaarheid en de opname van actieve stoffen door de huid verhoogt, en tevens de viscositeit van de emulsie (CIR, 1985; Johnson et al., 2012).
Phenoxyethanol is een conserveermiddel met op zich een prima veiligheidsprofiel (maar dat waarschijnlijk beter niet gebruikt kan worden in cosmetica voor kinderen onder de drie jaar) (CIR, 1990, 2008b; ANSM, 2012).
Mijn gebruikservaring met de Resist Anti-Aging Multi Correction Treatment
De Resist Anti-Aging Multi Correction Treatment is bij uitstek een voorbeeld van een cosmeceutical: een vrij verkrijgbaar huidverzorgingsproduct dat een combinatie is van cosmeticum en medicijn, en ontworpen is om de structuur of het functioneren van de huid verbeteren.
De meeste cosmeceuticals bevatten echter vaak ingrediënten waarvoor weinig bewijs is dat ze de conditie van de huid echt kunnen verbeteren, wat bij deze huidcorrigerende crème nu juist wel het geval is. Zoals ik al eerder schreef, is azelaïnezuur de meest effectieve stof in de behandeling van milde tot matig ernstige papulopustuleuze rosacea, en is het tevens effectief bij het tegengaan van acne en hyperpigmentatie. Dit product bevat met 10% een goede concentratie aan azelaïnezuur. Huidsmeersels met azelaïnezuur in concentraties van 15-20% worden in Nederland alleen verkocht als geneesmiddel en zijn enkel verkrijgbaar op doktersrecept.
Aan de hand van de 10% azelaïnezuur en de rest van de ingrediëntenlijst, had ik hoge verwachtingen van de Resist Anti-Aging Multi Correction Treatment. Meestal valt de werking in de praktijk dan vaak tegen, maar in dit geval niet!
Ik heb deze crème nu twee maanden gebruikt, en ben heel erg blij met het resultaat. Zowel de pukkels als de roodheid zijn stukken verminderd, ik schat met zo’n 75%! Voor-en-na foto’s heb ik helaas niet gemaakt, wat ik achteraf erg jammer vind.
Hoewel crèmes of gels met redelijk hoge concentraties aan azelaïnezuur in de eerste vier weken van het gebruik vaak tot bijwerkingen leiden (zoals jeuk, droogheid, branderigheid en roodheid), heb ik hier geen last van gehad. Waarschijnlijk komt dit deels omdat ik de crème in plaats van twee maal daags alleen ’s avonds heb gebruikt (ik gebruik exfolianten liever niet overdag, omdat het je huid gevoeliger maakt voor zonlicht). Maar ik denk dat de huidkalmerende ingrediënten ook zeker een positief effect hebben gehad, en deze ontbreken aan medicinale huidsmeersels met azelaïnezuur.
Feit dat ik de crème één in plaats van twee keer per dag gebruikt heb, heeft er denk ik wel voor gezorgd dat het wat langer duurde voordat ik verbetering ging zien. Bij mij duurde het ongeveer 6 weken voordat de werking van de crème zichtbaar werd. Eerst werden de pukkels minder, enkele weken later verdween ook het grootste deel van de roodheid.
Dit product had ik ook deels gekocht in de hoop dat mijn pigmentvlekken er minder van zouden worden. Na mijn eerste zwangerschap zijn er pigmentvlekken op mijn voorhoofd ontstaan, maar ik heb niet het idee dat de crème hier verbetering in heeft gebracht. Aan het einde van mijn tweede zwangerschap ontstonden pigmentvlekken onder mijn ogen, maar deze zijn heel licht gebleven en nauwelijks zichtbaar. Wellicht dat de crème hier dus wel een positief effect op heeft uitgeoefend.
Al met al ben ik ontzettend blij met dit cosmeticaproduct, en ik zal deze aan het einde van het jaar dus ongetwijfeld in mijn standaard afsluitende artikel met een overzicht van mijn favoriete cosmeticaproducten verschijnen!
Ik kan dit product van harte aanraden aan iedereen die kampt met rosacea subtype 1 en/of 2, acne en/of hyperpigmentatie. Dit is nu echt een cosmeceutical die de investering waard is!
Een tube RESIST Anti-Aging Multi Correction Treatment with Azelaic Acid + BHA (die nu dus 10% Azelaic Acid Booster heet) bevat 30 ml en is voor €36,- (excl. verzendkosten) te koop in de webshop van Paula’s Choice en voor €38,- (incl. verzendkosten) bij Bol.com.
Over de veiligheid van het gebruik van huidsmeersels met azelaïnezuur tijdens zwangerschap of lactatie zijn onvoldoende gegevens beschikbaar, en wordt derhalve afgeraden. Gebruik dit product liever niet als je van je arts al een huidsmeersel met azelaïnezuur voorgeschreven krijgt of behandeld wordt met een huidsmeersel met metronidazol.
Bronnenlijst
Agence nationale de sécurité du médicament et des produits de santé (ANSM) (2012). Evaluation du risque lié à l’utilisation du phénoxyéthanol dans les produits cosmétiques.
Agrawal, B., Das, S., & Pandey, A. (2011). Boerhaavia diffusa Linn.: A Review on its Phytochemical and Pharmacological Profile. Asian Journal of Applied Sciences, 4(7), 663-684.
Andersen, F. A. (1999). Final report on the safety assessment of Bisabolol. International journal of toxicology, 18(3 suppl), 33-40.
Asl, M. N., & Hosseinzadeh, H. (2008). Review of pharmacological effects of Glycyrrhiza sp. and its bioactive compounds. Phytotherapy Research, 22(6), 709-724.
Baumann, L.S. (2003). Cosmeceutical critique: allantoin. Skin & Allergy News, 34, 344-350.
Becker, L. C., Bergfeld, W. F., Belsito, D. V., Klaassen, C. D., Marks, J. G., Shank, R. C., … & Andersen, F. A. (2010). Final report of the safety assessment of allantoin and its related complexes. International journal of toxicology, 29(3), 84S-97S.
Becker, L. C., Bergfeld, W. F., Belsito, D. V., Hill, R. A., Klaassen, C. D., Liebler, D., … & Andersen, F. A. (2012). Safety Assessment of Alkyl Benzoates as Used in Cosmetics. International journal of toxicology, 31(6), 342S-372S.
Belsito, M. D., Hill, R. A., Klaassen, C. D., Liebler, D., Marks Jr, J. G., & Ronald, C. (2012). Safety Assessment of Microbial Polysaccharide Gums as Used in Cosmetics.
Bhalla, T. N., Gupta, M. B., Seth, P. K., & Bhargava, K. P. (1968). Anti-inflammatory activity of Boerhaavia diffusa. Indian Journal of Physiology and Pharmacology, 12:37.
Cosmetic Ingredient Review (CIR) Expert Panel (1980). Final report of the safety assessment for caprylic-capric triglyceride. Journal of environmental pathology and toxicology, 4(4), 105-120.
Cosmetic Ingredient Safety Review (CIR) Expert Panel (1982). Final Report on the Safety Assessment of Glyceryl Stearate and Glyceryl Stearate/SE. JACT 1(4),169-192.
Cosmetic Ingredient Review (CIR) Expert Panel (1985). Final Report of the Safety Assessment of Butylene Glycol, Hexylene Glycol, Ethoxydiglycol, Dipropylene Glycol. JACT, 4(5), 223-248.
Cosmetic Ingredient Review (CIR) Expert Panel (1990). Final Report on the Safety Assessment of Phenoxyethanol. Journal of the American College of Toxicology, 9(2), 259-277.
Cosmetic Ingredient Review (CIR) Expert Panel (2003). Annual Review of Cosmetic Ingredient Safety Assessments – 2001-2002. International Journal of Toxicology, 22(1), 1-35.
Cosmetic Ingredient Review (CIR) Expert Panel (2007). Amended final report on the safety assessment of glyceryl dilaurate, glyceryl diarachidate, glyceryl dibehenate, glyceryl dierucate, glyceryl dihydroxystearate, glyceryl diisopalmitate, glyceryl diisostearate, glyceryl dilinoleate, glyceryl dimyristate, glyceryl dioleate, glyceryl diricinoleate, glyceryl dipalmitate, glyceryl dipalmitoleate, glyceryl distearate, glyceryl palmitate lactate, glyceryl stearate citrate, glyceryl stearate lactate, and glyceryl stearate succinate. International journal of toxicology,26(3), 1-30.
Cosmetic Ingredient Review (CIR) Expert Panel (2008a). Safety Assessment of Glycyrrhiza Glabra (Licorice) Rhizome/root, Glycyrrhiza Glabra (Licorice) Leaf Extract, Glycyrrhiza Glabra (Licorice) Root, Glycyrrhiza Glabra (Licorice) Root Extract, Glycyrrhiza Glabra (Licorice) Root Juice, Glycyrrhiza Glabra (Licorice) Root Powder, Glycyrrhiza Glabra (Licorice) Root Water, Glycyrrhiza Inflata Root Extract, and Glycyrrhiza Uralensis (Licorice) Root Extract.
Cosmetic Ingredient Review (CIR) Expert Panel (2008b). Annual Review of Cosmetic Ingredient Safety Assessments -2005-2006. International Journal of Toxicology, 27(1), 77-142.
Cosmetic Ingredient Review (CIR) Expert Panel (2013). Safety assessment of methyl glucose poly ethers and esters as used in cosmetics.
Davis, E. C., & Callender, V. D. (2010). Postinflammatory hyperpigmentation: a review of the epidemiology, clinical features, and treatment options in skin of color. The Journal of clinical and aesthetic dermatology, 3(7), 20.
Dobson, J., & Ethier, M. (2007). U.S. Patent Application No. 11/804,904.
Elder, R. L. (1988). Final report on the safety assessment of cetearyl alcohol, cetyl alcohol, isostearyl alcohol, myristyl alcohol, and behenyl alcohol. J Am Coll Toxicol, 7(3), 359-413.
Johnson, W., Bergfeld, W. F., Belsito, D. V., Hill, R. A., Klaassen, C. D., Liebler, D., … & Andersen, F. A. (2012). Safety Assessment of 1,2-Glycols as Used in Cosmetics. International Journal of Toxicology, 31(5), 147S-168S.
Maurya, A. K., Singh, M., Dubey, V., Srivastava, S., Luqman, S., & U Bawankule, D. (2014). α-(-)-bisabolol reduces pro-inflammatory cytokine production and ameliorates skin inflammation. Current pharmaceutical biotechnology, 15(2), 173-181.
Saeedi, M., Morteza‐Semnani, K., & Ghoreishi, M. R. (2003). The treatment of atopic dermatitis with licorice gel. Journal of Dermatological Treatment, 14(3), 153-157.
Risk Profile Adenosine (2012). CAS No. 58-61-7.
Beste,
Ik heb geen last van acne maar wel van roodheid en een droge huid, is deze creme dan ook goed voor mij of niet. Danku
Hoi An,
Dat ligt er een beetje aan waar de roodheid door wordt veroorzaakt. Maar ik denk dat het voor jou ook een goede optie is!
Ik raad je wel aan HET GEBRUIK HEEL LANGZAAM OP TE BOUWEN. Ik denk dat je een erg gevoelige huid hebt, dus het is van belang irritatie zoveel mogelijk te voorkomen.
Nog een laatste tip: smeer na deze crème op de zeer droge plekjes nog een dun laagje laagje Bepanthen beschermende zalf. Dit gaat de droogte tegen en zorgt ervoor dat de werkzame ingrediënten in de crème beter hun werk zullen doen.
Groetjes,
Loes
Hoi,
Ik had een vraag over de claim dat dit product je huidskleur lichter maakt. Daar ben ik een beetje bang voor namelijk. Ik ben al heel bleek van mezelf en wil graag niet nog bleker worden. Maar ik heb wel irritante rosacea op mijn wangen en tussen mijn wenkbrauwen.
Zal mijn huid nog witter worden na het gebruik van dit product?
Alvast veel dank!
Ikram
Hoi Ikram,
Ik denk niet dat dit product je huid nog witter maakt, azelaïnezuur werkt namelijk vooral bij het verminderen van hyperpigmentatie. Hopelijk is het wat voor je!
Groetjes,
Loes