De beste babydoekjes (en de veiligheid van billendoekjes en snoetenpoetsers)

Babydoekjes zijn veruit het meest gebruikte cosmeticaproduct voor baby’s in de V.S., en ik vermoed dat voor Europa hetzelfde geldt (Gao & Simpson, 2014).  Ook mijn man en ik hadden voor de geboorte van mijn zoontje al een grote bak vol billendoekjes gekocht. Waarschijnlijk de meest gebruikelijke, die van Zwitsal, en deze hebben we de rest van zijn luierdragende periode gebruikt.

Al met al hebben we er een hele berg aan billendoekjes en snoetenpoetsers doorheen gejaagd. De gedachte dat deze babydoekjes wellicht niet goed voor hem zouden  kunnen zijn, is toentertijd niet in mij opgekomen. Ik dacht wat ik denk dat veel moeders wel zullen denken: ‘Babyproducten die in Nederland verkocht worden, moeten wel veilig zijn voor baby’s.’

baby verzorging
Risicostoffen in babydoekjes

Franse moeders zullen ongetwijfeld hetzelfde hebben gedacht over de veiligheid van de in hun land verkochte babydoekjes, totdat de Franse Consumentenbond UFC Que Choisir eind 2013 met een verslag kwam waaruit bleek dat 32 van de 34 van de door hun onderzochte babydoekjes gevaarlijke stoffen voor baby’s bevatte. Het betrof met name parfum(allergenen) en de voor kindercosmetica omstreden conserveermiddelen parabenen en fenoxyethanol (wat volgens de Voedsel en Waren Autoriteit overigens de meest gebruikte conserveermiddelen in kindercosmetica zijn). Uit een vergelijkbaar onderzoek van onze eigen consumentenbond in 2016, bleek dat nagenoeg hetzelfde opging voor de op de Nederlandse markt verkochte babydoekjes.

Celeiro en haar collega’s gingen in hun onderzoek zelfs nog verder dan het simpelweg nagaan van ingrediëntenlijsten, en analyseerden babydoekjes op welke stoffen er daadwerkelijk in zaten. Zij ontdekten, dat een kwart van de doekjes niet voldeed aan de wetgeving omtrent de verplichte benoeming van parfumallergenen in de ingrediëntenlijst op de verpakking, en troffen in sommige doekjes zelfs verboden stoffen aan (Celeiro et al., 2015).

De cumulatieve blootstelling van de kwetsbare babyhuid
Het gevaar van babydoekjes schuilt vooral in de cumulatieve blootstelling van de kwetsbare babyhuid aan de risicostoffen in deze doekjes. Babydoekjes worden namelijk vaak jarenlang meerdere keren per dag gebruikt om de billen en het gezicht van baby’s en jonge kinderen mee schoon te maken, terwijl hun huid nog volop in ontwikkeling is.

In vergelijking met de huid van volwassenen, is de babyhuid dunner, heeft een lossere structuur, een verhoogde zuurgraad (pH), een onvolgroeid huidmicrobioom en bevat zij onderontwikkelde talg- en zweetklieren (Capone et al., 2011; Stamatas et al., 2011). Hierdoor droogt de babyhuid sneller uit en kunnen (schadelijke) stoffen gemakkelijker het lijfje binnendringen. Dit geldt al helemaal wanneer er sprake is van luieruitslag, een huidprobleem dat bij baby’s en kleine kinderen nou eenmaal vaak voorkomt (Ward et al., 2000).

Wasbare versus wegwerp babydoekjes
Wat mij betreft zijn de beste babydoekjes simpelweg wasbare babydoekjes die vochtig zijn gemaakt met wat water. Voor mijn dochtertje gebruik ik thuis dan ook de babydoekjes van Cheeky Wipes, die je met net zoveel gemak vochtig en al uit een plastic boxje trekt en in een andere gooit wanneer ze vies zijn (review hiervan volgt nog!). Nog milieuvriendelijk en goedkoper ook.

Maar voor onderweg in de luiertas gebruik ik toch liever wegwerpdoekjes, omdat ik de wasbare stoffen doekjes natuurlijk niet weg wil gooien en niet met doekjes vol plas en poep in mijn tas wil lopen (hoe goed ingepakt ze ook zijn). Ook gebruik ik toch liever wegwerpdoekjes als mijn kindje buikgriep heeft.

Beste billendoekjesWat zijn de beste babydoekjes?
De babydoekjes waar ik naar op zoek ben moeten natuurlijk geen gevaarlijke stoffen bevatten, en moeten  naast water en een mild reinigingsmiddel het liefst één of meerdere goede huidverzorgende ingrediënten bevatten die daadwerkelijk iets toevoegen aan de huidverzorging van mijn kindje. Doekjes met een pH waarde gelijk aan de huid (pH = 5,5) in plaats van water (pH = 7) hebben natuurlijk ook mijn voorkeur.

In mijn zoektocht naar de beste babydoekjes hoef ik gelukkig niet eerst de ingrediëntenlijsten van tientallen pakken babydoekjes door te nemen. De Consumentenbond heeft op hun website namelijk een prachtige tabel heeft staan, waarbij van 32 merken babydoekjes wordt aangegeven of deze al dan niet parfum of fenoxyethanol bevatten. De 26 doekjes die deze ingrediënten bevatten, vallen wat mij betreft alvast af. Blijven er nog 6 over. Wil je gelijk weten welke babydoekjes volgens mij het beste zijn, scroll dan door naar het einde van het artikel!

WaterWipes Baby Wipes
Ten eerste maar de babydoekjes van WaterWipes. Deze bevatten slechts 2 ingrediënten: water en grapefruitextract. Kosten: 7 cent per doekje.

WaterWipes Baby WipesMet de slogan ‘Het zuiverste babydoekje ter wereld’ proberen ze deze doekjes aan de mama te brengen. Van dit product gaan mijn nekharen recht overeind staan: deze fabrikant verkoopt simpelweg doekjes met water voor maar liefst 7 cent per stuk! Die zal zich thuis wel rot zitten te lachen…

Als je toch alleen maar doekjes met alleen maar water wil gebruiken, koop dan gewoon de wasbare doekjes en laat je niet afzetten! Mocht je ze toch per se willen hebben, dan kun je ze o.a. kopen bij Bol.com, Vitaminstore en Drogisterij.net.

Ingrediënten WaterWipes Baby Wipes: 99,9 % Aqua (water), 0,01% Citrus Grandis Seed Extract (grapefruitextract).

Eco Attitude Baby Wipes
De Eco Attitude babydoekjes bevatten een milde reiniger (Decyl Glucoside), twee goede bevochtigingsmiddelen (glycerine en aloë vera extract) en een aantal mooie huidverzorgende ingrediënten, namelijk kamille-extract (Chamomilla Recutita Flower Extract), Bisabolol en Eco Attitude Baby Wipeseen derivaat van vitamine E (Tocopheryl Acetate). Daarnaast zijn de doekjes zelf gemaakt van biologisch afbreekbare cellulosevezels, wat naar mijn mening ook een groot pluspunt is.

De doekjes bevatten helaas wel conserveermiddelen waarvan een aantal qua veiligheid discutabel zijn. Sodium Dehydroacetate heeft een prima veiligheidsprofiel, maar zowel Benzyl Alcohol als Benzoic Acid en Sodium Benzoate kunnen bij het contact maken met de huid irritatie of contacturticaria (galbulten) veroorzaken. Benzyl Alcohol valt zelfs onder de declaratieplichtige parfumallergenen. Het Cosmetic Ingredient Review Expert Panel maant fabrikanten expliciet aan om hiermee rekening te houden wanneer zij deze ingrediënten willen gebruiken in cosmetische formuleringen voor zuigelingen en kinderen (Nair, 2001; CIR, 2011a).

Nou begrijp ik dat deze ingrediënten zijn gebruikt in een poging een veiliger alternatief te vinden voor andere conserveermiddelen, maar Benzoic Acid, Sodium Benzoate en Benzyl Alcohol zou ik liefst helemaal niet in babyproducten terug zien. Ik zoek dus nog even verder…

De Eco Attitude Baby Wipes kosten 7 cent per doekje en zijn verkrijgbaar bij o.a. De Online Drogist, Drogisterij.net en Bol.com.

Ingrediënten Eco Attitude Baby Wipes: Aqua, Glycerin, Decyl Glucoside, Chamomilla Recutita Flower Extract, Aloe Barbadensis Extract, Bisabolol, Tocopheryl Acetate, Benzyl Alcohol, Sodium Benzoate, Sodium Dehydroacetate, Benzoic Acid, Citric Acid.

Naty By Nature Babycare Sensitive Wipes
De babydoekjes van Naty bevatten de milde reinigende bestanddelen Decyl Glucoside, Sorbitan Caprylate en het oplosmiddel Propanediol. Daarnaast het hydraterende bestanddeel glycerine, aloë vera-gel dat naast een hydraterende tevens een huidherstellende de Naty By Nature Babycare Sensitive Wipesanti-irriterende werking heeft, en kamille-extract dat een huidkalmerende werking heeft. De babydoekjes van Naty zijn gemaakt van biologisch afbreekbare viscose.

In tegenstelling tot de babydoekjes van Eco Attitude, bevatten de Naty babydoekjes gelukkig geen Benzyl Alcohol als conserveermiddel, maar helaas wel Benzoic Acid en Sodium Benzoate die schadelijk kunnen zijn voor de kinderhuid. Tenslotte is het veilige conserveermiddel Potassium Sorbate toegevoegd. De juiste pH-waarde wordt gehanteerd door het citroenzuur (Citric Acid) en het natriumzout van citroenzuur (Sodium Citrate).

De Naty By Nature Babycare Sensitive Wipes kosten 6 cent per doekje en zijn o.a. verkrijgbaar bij Big Green Smile.

Ingrediënten Naty By Nature Babycare Sensitive Wipes:Aqua, Glycerin, Sorbitan Caprylate, Decyl Glucoside, Propanediol, Benzoic Acid, Aloe Barbadensis Leaf Extract, Chamomilla Recutita Flower Extract, Citric Acid, Sodium Benzoate, Potassium Sorbate, Sodium Citrate.

Natusan Baby First Touch Extra Sensitive Wipes
De babydoekjes van Natusan bevatten  als werkzame bestanddelen de milde reiniger Coco-Glucoside, het bevochtigingsmiddel glycerine en een kleine hoeveelheid pure vitamine E (Tocopherol) als huidverzorger.

Natusan Baby First Touch Extra Sensitive WipesDe formule bevat tevens twee huidverzorgers waar qua veiligheid amper iets over bekend is, namelijk Polyglyceryl-2 Dipolyhydroxystearate en Hydrogenated Palm Glycerides Citrate. Ethylhexylglycerin functioneert zowel als huidverzorger als conserveermiddel. De pH waarde wordt gehandhaafd door de Sodium Hydroxide, het citroenzuur en de Sodium Benzoate, die ook fungeert als conserveermiddel.

Daarnaast bevat de formule behoorlijk wat hulpstoffen. Dit zijn emulgator en huidverzachter Glyceryl Oleate, filmvormer Glyceryl Polyacrylate, gelvormer Carbomer en emulgatorstabilisator Lauryl Glucoside. De toevoeging van deze hulpstoffen vind ik nogal ongebruikelijk voor vochtige doekjes, en als ik eerlijk ben begrijp ik het nut hier niet zo goed van.

De Natusan babydoekjes bevatten Sodium Benzoate,  wat bij kinderen contacturticaria (galbulten) kan veroorzaken. Daarnaast bestaat de cosmeticaformule uit een hoop ingrediënten. Hoe meer ingrediënten, des te groter de kans dat er iets bij zit waar de baby gevoelig op reageert. Een hoop daarvan zijn hulpstoffen die verder niets bijdragen aan de conditie van de huid. En over twee van de toegevoegde huidverzorgende ingrediënten is amper iets bekend.

De Natusan babydoekjes kosten 5 cent per doekje en zijn o.a. verkrijgbaar bij Drogistplein, Drogisterij.net en Vitaminstore.

Ingrediënten Natusan baby first touch extra sensitive wipes: Aqua, Glycerin, Ethylhexylglycerin, Glyceryl Oleate, Coco-Glucoside, Carbomer, Glyceryl Polyacrylate, Lauryl Glucoside, Polyglyceryl-2 Dipolyhydroxystearate, Citric Acid, Sodium Hydroxide, Tocopherol, Hydrogenated Palm Glycerides Citrate, Sodium Benzoate.

Neutral Baby Wipes
De babydoekjes van Neutral bestaan naast water uit slechts 5 ingrediënten.

Neutral Baby WipesDe drie werkzame bestanddelen Glycerin (glycerine), Lactic Acid (melkzuur) en Sodium Hyaluronate (natriumhyaluronaat) dienen allemaal om de huid te hydrateren. Het melkzuur werkt tevens als milde exfoliant dat helpt dode huidcellen van de huid te verwijderen en als pH regelaar. De exfoliërende werking van het melkzuur zal wel gebruikt worden als manier om te reinigen, aangezien de formule vreemd genoeg geen echt reinigend bestanddeel bevat.

Het citroenzuur (Citric Acid) dient met name als pH regelaar (er zal te weinig van in zitten om ook te kunnen fungeren als exfoliant). De Sodium Benzoate is een conserveermiddel dat bij kinderen contacturticaria (galbulten) kan veroorzaken.

Minpunt vind ik dat in plaats van een reinigend bestanddeel een exfoliërend bestanddeel is gebruikt, dat toch wel de potentie heeft de huid te irriteren en hierdoor wellicht niet handig is om te gebruiken op de al dunne huid van babybillen. Daarnaast bevat de formule geen huidverzorgende ingrediënten die irritatie kunnen helpen tegengaan.

Pluspunten van de Neutral babydoekjes zijn de simpele formule en de lage kosten in combinatie met een goede verkrijgbaarheid. Voor slechts 5 cent per doekje zijn ze verkrijgbaar bij vrijwel elke supermarkt en (online) drogist, zoals Bol.comDrogistplein en Drogisterij.net.

Ingrediënten Neutral Baby Wipes: Aqua, Glycerin, Lactic Acid, Sodium Hyaluronate, Citric Acid, Sodium Benzoate.

Jackson Reece Kinder By Nature (Herbal & Nature)
In het lijstje van de Consumentenbond staan twee soorten babydoekjes van Jackson Reece genoemd: ‘Herbal’ en ‘Natural’. Beide zijn gemaakt van biologisch afbreekbaar materiaal.

Jackson Reece Kinder By Nature HerbalEen snelle blik op de ingrediëntenlijsten zorgt er bij mij voor dat de Herbal-variant al snel afvalt. Deze bevat namelijk een ylang ylang olie (Cananga Odorata Flower Oil), een plantenextract dat zowel allergische huidsensitisatie als huidirritatie kan veroorzaken, zeker bij veelvuldige blootstelling (Kenerva et al., 1995; Frosch et al., 2002).

Jackson Reece Kinder By Nature NaturalDe Natural-variant bevat dezelfde ingrediënten als de Herbal-variant, met uitzondering van de ylang ylang olie. Wat er overblijft, zijn vochtige doekjes met aloë vera-gel (Aloe Barbadensis Leaf Juice), een mild reinigend bestanddeel (Caprylyl/Capryl Glucoside), twee uitstekende bevochtigingsmiddelen (Glycerin en Betaine), drie veilige conserveermiddelen (Levulinic Acid, Sodium Levulinate en Potassium Sorbate) en een goede pH regelaar (Sodium Citrate). Van deze ingrediënten hebben de aloë vera-gel, Betaine en Levulinic Acid tevens een huidverzorgende functie.

Van alle in dit artikel beschreven babydoekjes, is de natural-variant van Jackson Reece wat mij betreft het beste babydoekje!

Zowel de ‘Herbal’ en ‘Natural’ kosten 7 cent per babydoekje, en zijn o.a. online verkrijgbaar bij Green Jump en Blabloom.

Ingrediënten Jackson Reece Kinder By Nature Herbal: Aqua, Aloe Barbadensis Leaf Juice, Betaine, Caprylyl/Capryl Glucoside, Levulinic Acid, Sodium Levulinate, Glycerin, Potassium Sorbate, Sodium Citrate, Cananga Odorata Flower Oil.

Ingrediënten Jackson Reece Kinder By Nature Natural: Aqua, Aloe Barbadensis Leaf Juice, Betaine, Caprylyl/Capryl Glucoside, Levulinic Acid, Sodium Levulinate, Glycerin, Potassium Sorbate, Sodium Citrate.

– Wat zijn volgens jou de beste billendoekjes? –


Bronnenlijst

Agence nationale de sécurité du médicament et des produits de santé (ANSM) (2012). Evaluation du risque lié à l’utilisation du phénoxyéthanol dans les produits cosmétiques.

Andersen, F. A. (1998). Final report on the safety assessment of glycolic acid, ammonium, calcium, potassium, and sodium glycolates, methyl, ethyl, propyl, and butyl glycolates, and lactic acid,... International Journal of Toxicology, 17(1), 1-241.

Becker, L. C., Bergfeld, W. F., Belsito, D. V., Klaassen, C. D., Marks, J. G., Shank, R. C., … & Andersen, F. A. (2009). Final report of the safety assessment of hyaluronic acid, potassium hyaluronate, and sodium hyaluronate. International journal of toxicology, 28(4 suppl), 5-67.

Belsito, M.D., Hill, R. A., Klaassen, C. D., Liebler, D., Marks Jr, J. G., & Ronald, C. (2011). Decyl Glucoside and Other Alkyl Glucosides as Used in Cosmetics.

Capone, K. A., Dowd, S. E., Stamatas, G. N., & Nikolovski, J. (2011). Diversity of the human skin microbiome early in life. Journal of Investigative Dermatology, 131(10), 2026-2032.

Celeiro, M., Lamas, J. P., Garcia-Jares, C., & Llompart, M. (2015). Pressurized liquid extraction-gas chromatography-mass spectrometry analysis of fragrance allergens, musks, phthalates and preservatives in baby wipes. Journal of Chromatography A, 1384, 9-21.

Cosmetic Ingredient Review (CIR) Expert Panel (1982). Final Report on the Safety Assessment of Carbomers-934, -910, -934P, -940, -941, and -962. International Journal of Toxicology, 1(2), 109-141.

Cosmetic Ingredient Review (CIR) Expert Panel (1988). Final Report on the Safety Assessment of Sorbic Acid and Potassium Sorbate. International Journal of Toxicology, 7, 837-880.

Cosmetic Ingredient Review (CIR) Expert Panel (2004). Final report of the amended safety assessment of Glyceryl Laurate, Glyceryl Laurate SE, Glyceryl Laurate/Oleate, Glyceryl Adipate, Glyceryl Alginate, Glyceryl Arachidate, Glyceryl Arachidonate, Glyceryl Behenate, Glyceryl Caprate, Glyceryl Caprylate, Glyceryl Caprylate/Caprate, Glyceryl Citrate/Lactate/Linoleate/Oleate, Glyceryl Cocoate, Glyceryl Collagenate, Glyceryl Erucate, Glyceryl Hydrogenated Rosinate, Glyceryl Hydrogenated Soyate, Glyceryl Hydroxystearate, Glyceryl Isopalmitate, Glyceryl Isostearate, Glyceryl Isostearate/Myristate, Glyceryl Isostearates, Glyceryl Lanolate, Glyceryl Linoleate, Glyceryl Linolenate, Glyceryl Montanate, Glyceryl Myristate, Glyceryl Isotridecanoate/Stearate/Adipate, Glyceryl Oleate SE, Glyceryl Oleate/Elaidate, Glyceryl Palmitate, Glyceryl Palmitate/Stearate, Glyceryl Palmitoleate, Glyceryl Pentadecanoate, Glyceryl Polyacrylate, Glyceryl Rosinate, Glyceryl Sesquioleate, Glyceryl/Sorbitol Oleate/Hydroxystearate, Glyceryl Stearate/Acetate, Glyceryl Stearate/Maleate, Glyceryl Tallowate, Glyceryl Thiopropionate, and Glyceryl Undecylenate. International Journal of Toxicology, 23(2), 55-94.

Cosmetic Ingredient Review (CIR) Expert Panel (2008). Annual Review of Cosmetic Ingredient Safety Assessments -2005-2006. International Journal of Toxicology, 27(1), 77-142.

Cosmetic Ingredient Review (CIR) Expert Panel (2011). Amended Final Safety Assessment Benzyl Alcohol, and Benzoic Acid and its Salts and Benzyl Ester.

Cosmetic Ingredient Review (CIR) Expert Panel (2011). Final Safety Assessment On the Safety Assessment of Alkyl Glyceryl Ethers As Used in Cosmetics.

Cosmetic Ingredient Review (CIR) Expert Panel (2014). Safety assessment of alkyl betaines as used in cosmetics.

Fiume, M. M., Heldreth, B., Bergfeld, W. F., Belsito, D. V., Hill, R. A., Klaassen, C. D., … & Andersen, F. A. (2013). Safety Assessment of Decyl Glucoside and Other Alkyl Glucosides as Used in Cosmetics. International Journal of Toxicology, 32(5), 22S-48S.

Fiume, M. M., Heldreth, B. A., Bergfeld, W. F., Belsito, D. V., Hill, R. A., Klaassen, C. D., … & Andersen, F. A. (2014). Safety Assessment of Citric Acid, Inorganic Citrate Salts, and Alkyl Citrate Esters as Used in Cosmetics. International journal of toxicology, 33(2 suppl), 16S-46S.

Frosch, P. J., Johansen, J. D., Menne, T., Pirker, C., Rastogi, S. C., Andersen, K. E., … & White, I. R. (2002). Further important sensitizers in patients sensitive to fragrances. Contact dermatitis, 47(5), 279-287.

Gao, X., & Simpson, E. L. (2014). Market trends in baby skin care products and implications for clinical practice. Pediatric dermatology, 31(6), 734-738.

Kenerva, L., Estlander, T., & Jolanki, R. (1995). Occupational allergic contact dermatitis caused by ylang‐ylang oil. Contact dermatitis, 33(3), 198-199.

Nair, B. (2001). Final report on the safety assessment of Benzyl Alcohol, Benzoic Acid, and Sodium Benzoate. International journal of toxicology, 20, 23-50.

Nederlandse consumentenbond (2016). Wat zit er in babydoekjes? Opgehaald op 15 juni 2016 van http://www.consumentenbond.nl/test/baby-kind/ingredienten-babydoekjes-veilig/?icmp=home_mediapool_klein_5_Babydoekjes_20160407

Papageorgiou, S., Varvaresou, A., Tsirivas, E., & Demetzos, C. (2010). New alternatives to cosmetics preservation. Journal of cosmetic science, 61(2), 107.

Skin Deep Cosmetic Database Environmental Working Group

Stamatas, G. N., Nikolovski, J., Mack, M. C., & Kollias, N. (2011). Infant skin physiology and development during the first years of life: a review of recent findings based on in vivo studies. International journal of cosmetic science, 33(1), 17-24.

UFC Que Choisir (2013). Lingettes et laits de toilette. Ne jouez plus avec la peau de bébé! Opgehaald op 15 juni 2016 van https://www.quechoisir.org/action-ufc-que-choisir-lingettes-et-laits-de-toilette-ne-jouez-plus-avec-la-peau-de-bebe-n13883/

Ward, D. B., Fleischer, A. B., Feldman, S. R., & Krowchuk, D. P. (2000). Characterization of diaper dermatitis in the United States. Archives of pediatrics & adolescent medicine, 154(9), 943-946.

Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) (2007). Cosmetische producten voor kinderen: Inventarisatie van de markt en de veiligheidsborging door producenten en importeurs. ND04o065/ND05o170.

Deel dit via:
Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geplaatst in Huid & Haar Getagd met , , , , ,
11 reactie op “De beste babydoekjes (en de veiligheid van billendoekjes en snoetenpoetsers)
 1. Ben schreef:

  I believe that not all this information is correct. All the wipes with Sodium Benzoate and Citric Acid as ingredients together form Benzene. This is linked with cancer, specifically leukemia. Also lab made sodium benzoate can pseudo-allergic reactions.

  Sources: E-numbers, and http://naturallysavvy.com/eat/this-is-why-sodium-benzoate-is-so-scary

  • Loes schreef:

   Hi Ben,

   Thank you for taking the time to leave a response and express your concern.

   Sodium Benzoate is dangerous when it is combined with Ascorbic Acid (Vitamin C), because they react with each other to form benzene, a known carcinogen. However, Citric Acid is very different in molecular structure, and does not cause this reaction.

   Maybe there is confusion because some people think citric acid is the same as lemon juice, which of course contains citric acid as well as vitamin. Even though citric acid was first isolated from lemon juice, this molecule isn’t even extracted from lemon juice anymore, but from fungi (Angumeenal & Venkappayya, 2013).

   I hope the information above will set your mind at ease. If you know of any scientific studies regarding this topic that suggest I might be wrong, please let me know. You can leave them in a response or e-mail them to me (info@beauty-review.nl).

 2. Viv schreef:

  Als je thuis doekjes met water gebruikt, dan komen voor onderweg de WaterWipes toch het dichtste in de buurt? Ik snap niet dat je daar zo negatief over doet. Ze zijn inderdaad niet goedkoop, maar je betaalt dan ook niet voor het water maar voor het gemak van wegwerp.

 3. Sascha schreef:

  Beste Loes,

  In de zoektocht naar ‘verantwoorde’ billendoekjes voor mijn dochter stuitte ik op het artikel op beauty-review van juli 2016. Erg handig, want eerlijk is eerlijk, het is een hele opgave met alle ingrediënten met moeilijke namen.
  Een tijd hebben wij waterwipes gebruikt, maar zoals in uw stuk ook benoemd wordt, zijn deze niet echt fijn voor de portemonnee. Nu ben ik een nieuw merk tegen gekomen, maar kan ik nog nergens een review of beoordeling vinden. Zelf kom ik er niet zo goed uit en ik vroeg me dan ook af of u me zou kunnen helpen. Het gaat om de bambyo billendoekjes waarvan wordt beweerd dat ze vrij van alcohol, parabenen en chemicaliën zijn. Chloorvrij geproduceerd en PH-Neutraal. Graag zou ik dit allemaal aannemen, maar helaas is meer verdieping nodig. De ingrediënten kon ik zelf niet vinden, maar na contact met de site waar deze verkocht worden (petitlove.nl) heb ik de ingrediënten gekregen.

  Het gaat om de volgende ingrediënten:
  100% biologisch bamboe, Aloë Vera, vitamine E en kamperfoelie, Aqua, propylene glycol, aloe barbadensis, extract, glycerin, citric acid, PEG-40, hydrogenated castor oil, benzalkonium chloride, vitamine E, honeysuckle extract.

  De belangrijkste vraag die ik eigenlijk heb is; zijn deze doekjes echt zo natuurlijk en mild voor de babyhuid als er geschetst wordt.

  Ik hoor graag van u.

  Met vriendelijke groet,
  Sascha

  • Loes schreef:

   Beste Sascha,

   Fijn dat je mij deze vraag toevertrouwd!

   Het belangrijkste bestanddeel in deze babydoekjes, is het bevochtigingsmiddel Propylene Glycol. Propylene Glycol is op zich een veilig cosmetica-ingrediënt maar is al bij een concentratie van 2% veelvuldig geassocieerd met huidirritatie en allergische contactdermatitis bij mensen die hier gevoelig voor zijn of huidproblemen hebben.

   Wat mij betreft dus niet zo’n fijn hoofdingrediënt in babycosmetica. Verder vind ik de formule best goed!

   Groetjes,

   Loes

   • Sascha schreef:

    Beste Loes,

    Bedankt voor de reactie! Aangezien mijn kleine meisje gevoelige baby billen heeft ben ik dit keer toch voor Jackson Reece gegaan.
    Fijn dat u dit artikel heeft geschreven, al vind ik het bizar dat ik me er zo in moet verdiepen om een goed en natuurlijk product te vinden. Het gaat immers om baby’s en kinderen.

    In ieder geval, nogmaals bedankt!

  • Roy vd Doelen schreef:

   Beste,

   Hier de eigenaar van Bambyo,

   De Bambyo wet wipes bestaan voor 99.1%uit water en 0,9 uit ingrediënten die onschadelijk zijn voor het gevoelige babyhuidje.
   Vraag naar onze formule, Oeko-Tex klasse 1 gecertificeerd. En mogen gewoon in de biobak:) 100%afbreekbaar.

   De beste doekjes die er momenteel bestaan met de meest uitgebalanceerde ingrediënten speciaal afgestemd voor het babyhuidje.

 4. Bianca schreef:

  Beste Loes,
  Leuk en interessant artikel!
  Maar als je nu de kosten even buiten beeld laat, wat zijn dan in jouw ogen de beste doekjes voor babybilletjes?
  Je bent zelf een voorstander van wasbare billendoekjes, dus ik zou verwachten dat de WaterWipes het beste uit je vergelijking zouden komen. Wat is er dan toch beter aan de doekjes van Jackson Reece?

  Alvast bedankt voor je reactie!

  • Loes schreef:

   Hoi Bianca,

   De kosten buiten beschouwing gelaten, vind ik de babydoekjes van Jackson Reece nog steeds het beste. Ten eerste omdat dit een aantal goede huidverzorgende bestanddelen bevat die niet in water zitten, en ten tweede omdat dit doekje waarschijnlijk een zuurtegraad heeft die meer overeenkomt met dat van de huid dan water. Maar goed, er hangt wel weer een prijskaartje aan…

   Groetjes,

   Loes

 5. Daphne schreef:

  Beste Loes,

  Hoe sta jij tegenover de billendoekjes van Lillydoo?

  Groetjes Daphne

Review mijn reviews

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*