De beste moisturizers voor de eczematische huid

Hydraterend huidsmeersel op handHet doet er niet toe welke vorm van eczeem je hebt, hoe deze ontstaan is of met welke medicijnen deze behandeld wordt: het is altijd zinvol om een goede moisturizer (hydraterend huidsmeersel) te gebruiken (Dirven-Meijer et al., 2014; Van Zuuren et al., 2017).

Door middel van het gebruik van moisturizers bij de eczematische huid:

  • vermindert de droogheid, jeuk en irritatie die gepaard gaan met eczeem;
  • zal de eczeem minder snel en minder vaak opvlammen (waardoor het dus ook nuttig is om moisturizers te gebruiken als je nog geen actieve eczeem hebt);
  • zal een eventueel voorgeschreven corticosteroïdpreparaat (hormoonzalf) beter werken en er minder van nodig zijn om hetzelfde helende effect te bereiken, mits de moisturizer binnen een uur na het aanbrengen van de hormoonzalf wordt aangebracht.

Aan welke criteria voldoet een goede moisturizer?
Moisturizers zijn er in allerlei soorten en maten (zie hier), maar in de basis zijn het allemaal mengsels van water en vetstoffen waar een emulgator aan is toegevoegd om er een samenhangende emulsie van te maken.

Alle moisturizers hydrateren de huid op hun eigen manier, door een specifieke combinatie van bevochtigingsmiddelen, vetinbrengers en/of occlusieven, maar er is geen hard bewijs dat een bepaalde moisturizer of hydraterend ingrediënt superieur is aan anderen. Bij een eczematische huid lijkt vooral het kunnen doorbreken van de negatieve spiraal die ontstaat bij een droge huid en het herstel van de huidbarrière van belang te zijn om de symptomen te verminderen.

Bovenstaande betekent overigens niet dat het niet uitmaakt wat voor een soort moisturizer je gebruikt. Een moisturizer die bomvol zit met huidbelastende ingrediënten zal meer kwaad dan goed doen.

 Volgens Kraft & Lynde (2005) is de ideale moisturizer:

  1. Effectief: in staat om de hoornlaag te hydrateren en vochtverlies te voorkomen.
  2. Verzachtend: in staat om de huid zacht en soepel te maken.
  3. Een hulpmiddel bij het herstellen van de lipidenbarrière: in staat tot het dupliceren en verbeteren van de natuurlijke vochtretentiemechanismen van de huid.
  4. Cosmetisch elegant en acceptabel.
  5. Geschikt voor de gevoelige huid: hypoallergeen, niet sensibiliserend, parfumvrij en niet comedogeen.
  6. Snelwerkend.
  7. Langwerkend.
  8. Betaalbaar.

Voor het beste resultaat, smeer je de moisturizer in zo snel mogelijk na reiniging van de huid (baden, douchen of handen wassen) en gelijk nadat een eventuele gebruikte medicinale zalf is ingetrokken.

zalf op hand met eczeemWelke moisturizer is het meest geschikt voor mijn eczematische huid?
Welke combinatie van hydraterende bestanddelen en dus welke moisturizer optimaal is, is deels afhankelijk van de persoon die het gebruik aan de mate waarin zijn of haar huid huid vocht- dan wel vetarm is. Mede hierdoor verschillende mensen nogal in wat zij ‘cosmetisch elegante en acceptabele’ moisturizers vinden. BElangrijkste is echter dat je blijft smeren, en dat zul je alleen doen als je een crème prettig vindt.

Voor een optimale huidverzorging geldt het volgende principe: hoe droger de huid, des te vetter het huidsmeersel moet zijn om voldoende effect te kunnen sorteren.

Is je huid niet zo droog, dan kun je een crème (olie-in-water emulsie) gebruiken. Is je huid erg droog, gebruik dan liever een zalf (water-in-olie emulsie). Lotions zijn over het algemeen niet vet genoeg voor gebruik bij een eczematische huid. Daarnaast maakt de plaats waar je eczeem hebt ook uit: een zeer dikke en vette crème op je gezicht of handen moeten smeren voelt vaak onprettig en ziet er niet zo mooi uit.

De persoonlijke voorkeur is echter van groot belang bij het kiezen van een moisturizer: als iemand een moisturizer niet prettig vindt in gebruik of als deze niet het gewenste resultaat geeft, dan zal hij of zij deze zeer waarschijnlijk niet lang gebruiken. Het loont dus om verschillende moisturizers uit te proberen! Controleer de ingrediëntenlijst voordat je een moisturizer koopt als je weet dat er cosmetica-ingrediënten zijn waar je allergisch voor bent.

Je huisarts kan je een simpele moisturizer voorschrijven, zoals een lanettecrème of koelzalf. Ook de Consumentenbond heeft een aantal simpele zalven aangeraden voor gebruik bij eczeem (zie onderstaand overzicht). Aan de reviews te lezen, zijn de meningen over hun werkzaamheid sterk verdeeld.

* 1 = eerstekeusmiddel Bron: Consumentenbond

* 1 = eerstekeusmiddel                                      Bron: Consumentenbond

Er zijn echter ook een hoop vrij verkrijgbare moisturizers beschikbaar die cosmetisch gezien vaak acceptabeler zijn en waarvan (op basis van hun ingrediëntenlijsten en consumentenreviews) de kans groot is dat de eczematische huid er baat bij heeft.

Hieronder een overzicht van de beste hydraterende huidsmeersels bij eczeem.

  1. Eucerin Aquaphor Huidherstellende ZalfEucerin Aquaphor Huidherstellende Zalf

De Aquaphor Healing Ointment van Eucerin wordt zowel ontzettend goed beoordeeld op Beautypedia (zie hier) als MakeupAlley, waar ruim 1.300 reviewers het product een gemiddelde score van 4,7 (max = 5) gaven (zie hier). De zalf is sinds kort ook opgenomen in het Nederlandse assortiment, en heeft de naam Aquaphor Huidherstellende Zalf gekregen.

De Eucerin Huidherstellende Zalf bevat überhaupt geen water en bestaat voornamelijk uit occlusieven. Daarnaast zijn o.a. bevochtigingsmiddel glycerine en de huidherstellende ingrediënten panthenol en bisabolol toegevoegd.

Ingrediënten Eucerin Aquaphor Huidherstellende Zalf:
Paraffinum Liquidum, Cera Microcristallina, Ceresin, Lanolin Alcohol (Eucerit®), Panthenol, Glycerin, Bisabolol.

Eucerin Aquaphor Huidherstellende Zalf is verkrijgbaar in een tube van 40 gr of 198 gr, en is te koop bij diverse (online) apotheken en drogisterijen, zoals Apotheek & HuidDe Online Drogist en Farmaline.

  1. Cetaphil Hydraterende Crème4 Cetaphil Hydraterende Crème 100gr -8717306850087 (2)

De Hydraterende Crème van Cethaphil wordt door gebruikers met name geprezen om haar hoge huidverdraagzaamheid. Deze crème is ruim 1.300 keer gereviewt op MakeupAlley, en een gemiddelde score van 4,2 (max = 5) ontvangen (zie hier).

Cethaphil Hydraterende Crème bestaat in de basis uit water en (semi)occlusieven (minerale olie en siliconen), en is aangevuld met een aantal bevochtigingsmiddelen en een vetinbrenger (amandelolie). Helaas bevat deze crème wel een tweetal parabenen.

Klik hier voor de complete review van Cetaphil’s Hydraterende Crème.

Ingrediënten Cetaphil Hydraterende Crème:
Aqua, Paraffinum Liquidum, Glyceryl Polymethacrylate, Dicaprylyl Ether, Glycerin, Dimethicone, Glyceryl Stearate, Prunus Dulcis, Cetyl Alcohol, PEG-30 Stearate, Benzyl Alcohol, Acrylates/C10-30 Alkyl Acrylate Crosspolymer, Dimethiconol, Disodium EDTA, Methylparaben, Propylene Glycol, Propylparaben, Sodium Hydroxide, Tocopherol, Tocopheryl Acetate.

Cetaphil Hydraterende Crème is verkrijgbaar in diverse formaten en verpakkingen, en is o.a. te koop bij DrogistpleinDe Online Drogist en Viata.

  1. La Roche-Posay Lipikar Baume APLa Roche-Posay Lipikar Baume AP+

Deze balsem van La Roche-Posay bevat een mengsel van zowel (semi)occlusieven (Paraffinum Liquidum, Dimethicone, Cera Microcristallina en Paraffin), vetinbrengers (shea boter en canola-olie) als een bevochtigingsmiddel (glycerine).

Daarnaast bevat de formule niacinamide (vitamine B3),  dat de barrièrefunctie van de huid versterkt en uitdroging van de huid verminderd (Christman et al., 2012; Draelos et al., 2005; Gehring, 2004).

In tegenstelling tot de hiervoor genoemde moisturizers, is La Roche-Posay Lipikar Baume AP+ slechts 30 keer beoordeeld op MakeupAlley. Een klein aantal, maar alle reviews zijn met een gemiddelde score van 4,9 (max = 5)buitengewoon positief (zie hier).

Daarnaast heb ik onlangs een interview met Apotheker Joost Roth afgenomen, en hij vertelde erg enthousiast te zijn over deze moisturizer omdat hij merkte dat veel mensen met eczeem dit als een heel prettig hydraterende crème met een fijne textuur ervaren.

Ingrediënten La Roche-Posay Lipikar Baume AP+:
Aqua, Butyrospermum Parkii Butter, Glycerin, Dimethicone, Niacinamide, Paraffinum Liquidum, Cetearyl Alcohol, Brassica Campestris Oleifera Oil, Ammonium Polyacryldimethyltauramide/Ammoinium Polyacryloyldimethyl Taurate, PEG-100 Stearate, Glyceryl Stearate, PEG-20 Methyl Glucose Sesquistearate, Cera Microcristallina, Paraffin, Sorbitan Tristearate.

La Roche-Posay Lipikar Baume AP+ is verkrijgbaar in een tube van 200 ml en een pompflacon van 400 ml, en is te koop bij diverse (online) apotheken, zoals Apotheek&Huid, Farmaline en Viata.

4. Cetaphil RestoraDerm Voedende Hydraterende Melk

Cetaphil RestoraDerm Voedende Hydraterende MelkCetaphil RestoraDerm Voedende Hydraterende Melk bevat onder andere de door hun gepatenteerde Filaggrin Technology™, een technologie die staat voor een aantal stoffen die van nature voorkomen in de huid maar waar veel mensen met eczeem vaak een tekort aan hebben. Vergeleken met de andere in dit artikel genoemde producten, is dit huidsmeersel wat vloeibaarder en minder vet.

De Cetaphil RestoraDerm Voedende Hydraterende Melk lijkt met name gewaardeerd te worden door mannen, en mensen bij wie de eczematische huid in niet al te grote mate gekoloniseerd werd door de  Staphylococcus aureus bacterie (Hon et al., 2013).

Klik hier voor de complete review van de Cetaphil RestoraDerm Voedende Hydraterende Melk.

Cetaphil RestoraDerm Voedende Hydraterende Melk:
Aqua, Glycerin, Caprylic/Capric Triglyceride, Helianthus Annuus Seed Oil, Pentylene Glycol, Butyrospermum Parkii Butter, Cyclopentasiloxane, Cetearyl Alcohol, Sorbitol, Behenyl Alcohol, Glyceryl Stearate, Allantoin, Arginine, Caprylyl Glycol, Ceteareth-20, Cetyl Alcohol, Citric Acid, Dimethiconol, Disodium EDTA, Disodium Ethylene Dicocamide PEG-15 Disulfate, Glyceryl Stearate Citrate, Hydroxypalmitoyl Sphinganine, Niacinamide, Panthenol, Sodium Hyaluronate, Sodium PCA, Sodium Polyacrylate, Tocopheryl Acetate.

Een flacon Cetaphil RestoraDerm Voedende Hydraterende Melk bevat 295 ml en is voor ongeveer €20,30 te koop bij o.a. De Online DrogistDrogist.nlDrogistplein en bij Bol.com.

grahams-grahams-eczeem-creme5. Grahams Eczeem Crème

Grahams Eczeem Crème is een lichte crème die met name bestaat uit een grote hoeveelheid terugvetters in de vorm van plantaardige oliën (cacaoboter, olijfolie, shea boter en jojobaolie). Hierdoor is deze crème met name geschikt voor een vetarme, maar niet te droge huid.

Wat deze crème bijzonder effectief kan maken is de toevoeging van 2,5% colloïdale haver, een ingrediënt dat in staat is om verschillende symptomen van de eczeem te verminderen, zoals de grootte van de eczematische plek en de mate van jeuk en droogheid (Fowler et al., 2012).

Klik hier voor de complete review van Grahams Eczeem Crème.

Ingrediënten Grahams Eczeem Crème:
Aqua, Caprylic/Capric Triglyceride, Cetearyl Alcohol, Cetearyl Glucoside, Cetyl Alcohol, Theobroma Cocoa Seed Butter, Avena Sativa Oat Kernel Flour,  Olea Europaea Fruit Oil, Butyrospermum Parkii Butter, Citric Acid, Sclerotium Gum, Allantoin, Simmondsia Chinensis Seed Oil, Tocopheryl Acetate, Bisabolol, Sodium Benzoate, Potassium Sorbate, Vanilla Oleoresin.

Een tube Grahams Eczeem Crème bevat 75 gr, kost ongeveer €20,- en is te koop bij diverse (online) drogisterijen en reformzaken, zoals De Online DrogistDrogistplein, Holland & BarrettVitamins en bij Bol.com.

Heb jij al ervaring met een of meerdere van de producten genoemd in dit artikel en denk je dat deze waardevol zou kunnen zijn voor andere lezers? Laat dan a.u.b. een reactie achter!


Bronnenlijst

Christman, J.C., Fix, D.K., Lucus, S.C., Watson, D., Desmier, E., Wilkerson, R.J. & Fixler, C. (2012). Two randomized, controlled, comparative studies of the stratum corneum integrity benefits of two cosmetic niacinamide/glycerin body moisturizers vs. conventional body moisturizers. Journal of Drugs in Dermatology, 11(1), 22-29.

Dirven-Meijer, P.C., De Kock, C.A., Nonneman, M.M.G., Van Sleeuwen, D., De Witt-de Jong, A.W.F., Burgers, J.S., Opstelten, W. & De Vries, C.J.H. (2014). NHG-Standaard Eczeem.. Huisarts Wet; 57(5):240-52.

Draelos, Z. D., Ertel, K., Berge, C., & Amburgey, M. S. (2005). Niacinamide-containing facial moisturizer improves skin barrier and benefits subjects with rosacea. CUTIS-NEW YORK-, 76(2), 135.

Fowler, J. F., Nebus, J., Wallo, W., & Eichenfield, L. F. (2012). Colloidal oatmeal formulations as adjunct treatments in atopic dermatitisJ Drugs Dermatol11(7), 804-807.

Gehring, W. (2004). Nicotinic acid/niacinamide and the skin. Journal of cosmetic dermatology, 3(2), 88-93.

Hon, K. L., Pong, N. H., Wang, S. S., Lee, V. W., Luk, N. M., & Leung, T. F. (2013). Acceptability and efficacy of an emollient containing ceramide-precursor lipids and moisturizing factors for atopic dermatitis in pediatric patients. Drugs in R&d, 13(1), 37-42.

Kraft, J. N., & Lynde, C. W. (2005). Moisturizers – what they are and a practical approach to product selection. Skin Therapy Lett, 10(5), 1-8.

van Zuuren, E. J., Fedorowicz, Z., Christensen, R., Lavrijsen, A., & Arents, B. W. (2017). Emollients and moisturisers for eczema. Cochrane Database Systematic Review, 6(2):CD012119.

Deel dit via:
Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geplaatst in Huid & Haar Getagd met , , , ,

Review mijn reviews

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*