De beste mascara voor jouw wimpers (en wensen!)

beste mascara

De ontwikkeling van de mascara kent een lange geschiedenis, waarvan de eerste varianten vooral schadelijk en onhygiënisch waren en een smoezelig resultaat gaven.

Mascara zoals wij deze nu kennen, werden pas in de 19e eeuw ontwikkeld. Hoewel de verschillende mascara’s uiteenlopende formules hebben, bevatten ze vrijwel allemaal dezelfde basisingrediënten, namelijk was, pigmenten, filmvormers en conserveermidde-len.

De vroeger vaak gebruikte irriterende surfactanten en emulgatoren worden inmiddels zoveel mogelijk vermeden.

Soorten mascara’s en hun effecten
Er zijn grofweg twee soorten mascara’s (Draelos, 2016):

  • Reguliere mascara: mascara’s op waterbasis (olie-in-water emulsies) die wateroplosbaar zijn. Deze mascara’s kunnen gemakkelijk met water worden verwijderd, maar bij blootstelling aan water (door regen, zwemmen, transpireren of tranende ogen) helaas ook snel uitlopen.
  • Watervaste (waterproof) mascara’s: mascara’s op basis van oplosmiddelen, (water-in-olie emulsies) die niet wateroplosbaar zijn. Deze mascara’s lopen veel minder snel uit, en moeten verwijderd worden met een olie-achtige reiniger.

Daarnaast kunnen nog andere ingrediënten worden toegevoegd aan de formule om een specifiek effect te bereiken, zij het dat deze wel zeer gering zijn. Dit zijn:

  • Conditioners: ingrediënten die het haar conditioneren.
  • Minuscule textielvezels die via de mascara aan de wimpers blijven plakken en de illusie van lengte creëren.
  • Vulstof, veelal in de vorm van mineralen zoals talk, kaolien of silica, die via de mascara aan de wimpers blijven plakken en de wimpers dikker laten lijken.
  • Polymeren die krimpen als ze opdrogen, waardoor de wimpers gaan krullen (bijvoorbeeld Polyvinylpyrrolidone).

De verschillende mascara’s kunnen nogal een verschillend resultaat geven. Om je hier een idee van te geven: bekijk is deze pin van Bridget Marsch, een overzichtsfoto van 100 verschillende mascara’s die ze heeft uitgeprobeerd op hetzelfde oog. Op onderstaande foto zie je hier alvast een fragment van.

verschillende mascara's

Wil je weten welke mascara op welk oog gebruikt is, klik dan hier.

De beste mascara voor jouw kleurtype
De meeste vrouwen gebruiken standaard zwarte mascara. Erg jammer, aangezien zwarte je ogen een behoorlijk harde uitstraling kan geven. Zwarte mascara staat eigenlijk alleen mooi bij wintertypes.

Hoewel zomertypes, net als de wintertypes, een koele ondertoon hebben in de huid, is een puur zwarte mascara vaak wat teveel van het goede. De wimpers en ogen van zomertypes komen beter tot hun recht met een donkergrijze mascara.

Een donkergrijze mascara klinkt wellicht wat raar en komt wat ouwelijk over, maar dit soort mascara’s zijn simpelweg zwarte mascara’s met een vleugje grijs, met als resultaat een iets minder hardere kleur zwart.

Hetzelfde principe als hierboven geldt voor de donkerbruine mascara’s: dit zijn oog zwarte mascara’s met een vleugje warme bruine kleur er in. Goede donkerbruine mascara’s staan het mooist bij de warme kleurtypes, namelijk het herfsttype en het lentetype.

Weet jij niet welk kleurtype jij bent? Klik dan hier om de test te doen!

De innovatie van mascara-applicaties
Zoals eerder gezegd, hebben alle mascara’s in de basis dezelfde formule. Waar de laatste decennia veel innovatie in heeft plaatsgevonden op het gebied van mascara, is – verrassend genoeg – in de borsteltjes waarmee de mascara wordt aangebracht. Deze zijn namelijk van even groot belang voor het wimpereffect als de cosmeticaformule op zich!

Mascaraborsteltjes zijn anno 2018 beschikbaar in een lange, korte, dikke, dunne, rechte, gebogen, ronde of puntige vorm, en worden gemaakt van nylon, siliconen, plastic of rubber.

Ten slotte is ook de ‘wisser’ van belang: de plastic ring in de mond van de mascarabuis die bepaalt hoeveel overtollige mascara wordt weggeveegd versus hoeveel wordt vastgehouden op de borstel en op je wimpers kan worden afgezet.

Het is de synergie tussen de cosmeticaformule, het mascaraborsteltje en de grootte van de wisser die bepaald welk wimpereffect een mascara heeft (Gattis, 2014).

Gekeken naar de vele teleurstellende reviews die over veel mascara’s te lezen zijn op consumentenreviewwebsites als MakeupAlley, is het ontwerpen van een goede mascara nogal een uitdaging (zie hier).

Mascaraborstels

De beste mascara voor natuurlijke, volumineuze, lange of gekrulde wimpers
Welke mascara het beste bij jou past, zal voornamelijk afhangen van je wimpers en het resultaat dat je met het aanbrengen van mascara hoopt te bereiken.

De beste mascara voor natuurlijke wimpers
Mascara’s die een natuurlijk effect kunnen bewerkstelligen, zijn degenen die een kleine hoeveelheid op de wimpers aanbrengen. Rubberen of siliconenborstels met stekeltjes die ver uit elkaar staan, zijn hier het meest geschikt voor.

Een uitstekende mascara voor een natuurlijke look, is de Naturally Glossy Mascara van Clinique. Deze mascara is helaas (nog) niet verkrijgbaar in Nederlandse (web)winkels.

Clinique Naturally Glossy Mascara

De beste mascara voor volumineuze wimpers
Mascara’s die volume kunnen creëren, zijn degene die vulstoffen bevatten en worden aangebracht met een dik mascaraborsteltje met lange, dicht bij elkaar staande nylon haartjes. Voor extra volume kun je ook twee laagjes mascara aanbrengen.

Max-Factor-2000-Calorie-Dramatic-Volume-Black-MascaraEen mascara voor volumineuze wimpers die goed beoordeeld wordt op MakeUpAlley, is de 2000 Calorie Dramatic Volume Mascara van Max Factor. Deze mascara is verkrijgbaar in de kleuren zwart en donkerbruin, en is voor zo’n €13,99 online te koop bij o.a. Drogistplein, Kruidvat en Bol.com.

Een goede waterproof mascara die veel volume geeft, is de Volum’ Express One by One Waterproof Mascara van Maybelline. Deze is o.a. te koop bij Bol.com.

De beste mascara voor lange wimpers
Mascara’s die lengte kunnen creëren, bevatten veelal textielvezels. Heb je van nature een normale wimperlengte, dan kun je het beste lengte creëren door de mascara aan te brengen met een taps toelopend mascaraborsteltje waarvan de  haren of tanden redelijk ver uit elkaar staan. Heb je van nature korte wimpers, dan bereik je het beste resultaat met een rubberen borsteltje met korte stekels waarmee je goed bij de wimperaanzet kunt komen.

Een mascara voor lange wimpers die goed beoordeeld wordt op MakeUpAlley, is de Extra Super Lash Mascara van Rimmel. Om een volumineus effect te creëren, raadt Rimmel aan de mascara laagje voor laagje aan te brengen. Deze mascara is verkrijgbaar in de kleuren zwart en bruin, en is voor zo’n €9,99 online te koop bij o.a. De Online Drogist, Douglas, Drogistplein, Kruidvat en Bol.com.

Rimmel Extra Super Lash Mascara

Ook een verlengend wimpereffect heeft de Lash Power Mascara van Clinique. Deze mascara is verkrijgbaar in de kleuren zwart en bruin, en is voor zo’n €25,49 online te koop bij o.a. Douglas, ICI PARIS XL en Bol.com.

Een andere mascara die goed beoordeeld wordt en een rubberen borsteltje met korte stekels heeft, waardoor deze mascara bij uitstek geschikt is voor het verlengen van korte wimpers, is de Telescopic Carbon Black Mascara van L’Oréal Paris. Deze mascara is verkrijgbaar in de kleuren zwart en bruin, en is voor zo’n €16,49 online te koop bij o.a. Drogistplein, Kruidvat en Bol.com.

De beste mascara voor gekrulde wimpers
Mascara’s die je wimpers kunnen laten krullen, wanneer ze polymeren bevatten die krimpen als ze opdrogen en worden aangebracht met een gebogen mascaraborsteltje. Werkt natuurlijk het beste wanneer je dit gebruikt in combinatie met een wimperkruller!

Ik heb helaas nog geen mascara met een gebogen mascaraborsteltje kunnen vinden die door veel mensen goed beoordeeld wordt. Ik houd mij aanbevolen voor goede tips!

De beste mascara voor de onderste wimpers en wimperuiteinden
Het netjes aanbrengen van mascara op de onderste wimpers en de wimper aan de uiteinden is een precisie werkje waarvoor je het beste kleine borsteltjes kunt gebruiken. Voor de onderste wimpers werkt een dun en kort mascaraborsteltje het beste, en voor de uiteinden een klein rond mascaraborsteltje.

Een goede mascara voor de onderste wimpers, is de Bottom Lash Mascara van Clinique. Deze is (soms) in Nederland te koop bij Bol.com.

Clinique Bottom Lash Mascara

Veel succes met het vinden van een goede mascara!


Bronnenlijst

Draelos, Z.D. (2016). Makeup Techniques in Dermatology. In: André. P., et al (red.). Cosmetic Medicine and Surgery. CRC Press.

Gattis, L. (2014). A Mascara Expert Sets the Record Straight. Opgehaald op 8 januari 2018 van https://intothegloss.com/2013/09/best-mascara-2013-expert-tips/

Mascara (2018, January 4). In Wikipedia, The Free Encyclopedia. Retrieved 08:27, January 8, 2018, from https://en.wikipedia.org/w/index.php?title=Mascara&oldid=818651844

Deel dit via:
Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geplaatst in Make-up & Mode Getagd met , , , ,

Review mijn reviews

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*