Een opgeklaarde huid met Gladskin Acne!

Op mijn 13e heb ik last gekregen van acne, en nu ik 31 ben heb ik soms nog steeds last van onzuiverheden. Vandaar dat ik altijd op zoek blijf naar cosmeticaproducten die mij hierbij kunnen helpen.

Toen de Gladskin producten op de toonbank bij de apotheek verschenen, was ik dus erg benieuwd. Daarnaast wonnen de gels van Gladskin in 2013 de Beauty Astir Award in de categorie Best Beauty Discovery Luxe en in 2014 de Beauty Press Innovation Awards voor de Rosacea Gel.

Gladskin Award
De Gladskin producten zijn een goed voorbeeld van de opkomst van cosmeceuticals: vrij verkrijgbare huidverzorgingsproducten die een combinatie zijn van cosmeticum en medicijn en ontworpen zijn om de structuur of het functioneren van de huid verbeteren.

Net als bij andere cosmeceuticals, zoals exfolianten, ligt hier bij de cosmeticaformulering vaak beter wetenschappelijk onderzoek aan ten grondslag. Wat natuurlijk prachtig in mijn straatje past. Wat mij tegenhield bij het kopen van Gladskin, was de prijs.

Na wat meer informatie te hebben opgezocht over de Gladskin producten, ben ik het toch gaan uitproberen. Met een prijs van €24,50 voor slechts 30ml, is Gladskin Acne het duurste huidverzorgingsproduct dat ik ooit heb aangeschaft.

Hieronder mijn review over Gladskin Acne: haar claims, de achterliggende cosmeticaformule en mijn gebruikservaring van de afgelopen 2 maanden.

Gladskin Acne Voorkant
Productbeschrijving en cosmeticaclaims
Producent van de Gladskin producten, Micreos BV, geeft de volgende uitleg over hoe Gladskin werkt:

Veel mensen lijden aan huidproblemen, zoals rosacea, acne of eczeem. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat de Staphylococcus aureus (S. aureus)-bacterie de meerderheid van de huidontstekingen veroorzaakt en veel huidproblemen veroorzaakt of verergert. In tegenstelling tot antibiotica en middelen met zuren en alcoholen, heeft Micreos met Gladskin het eerste product ontwikkeld dat zich uitsluitend richt op de S. aureus bacterie. Hierdoor draagt Gladskin bij aan een gezonde bacteriële balans van de huid, zodat die zich op natuurlijke wijze kan herstellen. Dit blijkt een enorme doorbraak voor veel mensen met acne, eczeem, rosacea en andere huidirritatie.

Op de website van Gladskin wordt in de rubriek ‘Publicaties’ een lange lijst gegeven van wetenschappelijk onderzoek dat bovenstaande claims bevestigd: er bestaat een verband tussen de aanwezigheid van Staphylococcus aureus (S. aureus)-bacterie en huidproblemen (Noble, 1998). De sterkte van dit verband is minder bekend: er zijn veel factoren die bijdragen aan huidproblemen en de S. aureus is daar slechts één van. Bij acne is het vooralsnog onduidelijk of de S. aureus daadwerkelijk een rol speelt (Khorvask et al, 2012).

Op de verpakking zelf wordt niet veel geclaimd, behalve dan dat het product hypoallergeen en dermatologisch getest is, twee cosmeticaclaims die verder geen wettelijke betekenis hebben. Desondanks kan ik gekeken naar de cosmeticaformulering wel zeggen dat de claim hypoallergeen voor dit product daadwerkelijk op zijn plaats is, aangezien de Gladskin producten geen parfum, alcohol of andere huidirriterende ingrediënten bevat en pH-neutraal is.

Gladskin Acne ingredienten
De cosmeticaformule van Gladskin Acne
Alle Gladskin gels voor acne, rosacea, eczeem en huidirritatie hebben dezelfde cosmeticaformule. Het enige verschil dat er bestaat tussen de verschillende gels, is de concentratie van het actieve ingrediënt Staphefekt™: een enzym dat uitsluitend de S. aureus bacterie doodt en de goede bacteriën met rust laat.

Naast het enzym Staphefekt, bevatten de Gladskin Gels de volgende ingrediënten:

Aqua, Glycerol, Hydroxypropyl methylcellulose, Arginine, Natriumchloride, Tromethamine, Calciumchloride.

Glycerol in combinatie met water (Aqua) wordt samen het ingrediënt glycerine: een van de beste hydraterende (vochtvasthoudende) stoffen voor de huid, die ook van nature in de huid aanwezig is.

Arginine is een natuurlijk voorkomend aminozuur dat uiteenlopende cosmeticafuncties heeft zoals maskeermiddel en antistatisch middel, maar naar mijn idee vooral is toegevoegd als huidverzorger, omdat arginine wondgenezing versnelt (Burnett et al., 2013).

Hydroxypropyl methylcellulose (HPMC) is een semi-synthetische polymeer gemaakt van cellulose dat gebruikt wordt als verdikkingsmiddel in zowel voeding, cosmetica als medicijnen. In cosmeticaproducten dient HPMC tevens dient als emulsiestabilisator, filmvormer en viscositeitregelaar (CIR, 1986, 2009). Daarnaast zijn er twee zouten toegevoegd om de viscositeit te regelen: natriumchloride (Sodium Chloride oftewel simpelweg keukenzout) en calciumchloride (Calcium Chloride oftewel calciumzout).

Ten slotte is tromethamine (trometamol) toegevoegd als buffer, om de pH-waarde te stabiliseren (CIR, 2013).

Groot pluspunt aan de cosmeticaformule van de Gladskin producten vind ik, dat alle gebruikte ingrediënten volgens de Cosmetic Database van de Environmental Working Group goed onderzocht én veilig gebleken zijn. Daarnaast bevatten de gels geen overbodige toevoegingen.

Gladskin Acne houdbaarheid
Gebruikservaring met Gladskin Acne
Gladskin werkt helaas niet bij iedereen, maar alleen bij mensen met huidproblemen die (mede) veroorzaakt of verergerd worden door de huidbacterie S. aureus. Dit lijkt ook overeen te komen in de positieve en negatieve gebruikersreviews van de Gladskin producten op de website van Gladskin en de website van Trustpilot. Gebruikers zijn er ofwel lyrisch over en hebben veel minder last van hun huidproblemen, of zijn zwaar teleurgesteld omdat het product bij hun geen verschil maakte. Ik was erg benieuwd wat het effect op mijn huid zou zijn!

Voordat ik Gladskin Acne gekocht had, heb ik eerst de website goed doorgelezen. Samples van het product waren niet verkrijgbaar, omdat het volume van een sample vaak te beperkt zal zijn om het beoogde resultaat te gebruiken: soms wordt een optimaal effect pas bereikt na Gladskin gedurende meerdere weken dagelijks gebruikt te hebben.

Aan de hand van bovenstaande informatie besloot ik dus om Gladskin netjes elke dag te gebruiken zoals aangegeven op de website (2 maal daags aangebracht op een schone huid, enkele minuten laten intrekken voor het aanbrengen van andere huidverzorgingsproducten). Daarnaast besloot ik het gebruik van een nieuw aangeschafte exfoliant uit te stellen en verder ook niets aan mijn huidverzorgingsroutine te veranderen om te kijken wat het effect zou zijn.

Gladskin Acne Gel op hand
De eerste week merkte ik geen enkel verschil. De tweede week verschenen er ineens  dikke, onderhuidse rode bulten op mijn huid zoals ik niet meer gehad heb sinds mijn puberteit, één op mijn neus (!) en één vlakbij mij oor. Of dit kwam door toeval of te maken had met het Gladskin product, zou ik niet met zekerheid kunnen zeggen.

De derde week waren de bulten verdwenen en had ik weer onzuiverheden zoals ik ‘normaal’ ook heb. Aan het eind van de vierde week zag mijn huid er ineens een stuk rustiger en uit en veel minder rood (dat laatste met name bij mijn neusvleugels). Ook hierbij wist ik niet zeker of het toeval was en ik gewoon even een opgeklaarde huid had, of dat Gladskin begon te werken. En inmiddels was mijn flesje op…

Ik twijfelde erg of ik zelf nog een flacon bij zou bestellen om te kijken of mijn huid echt minder onzuiver bleef. Na contact met de mensen van Gladskin kreeg ik gratis nog een flacon toegestuurd, zodat ik het product nog wat langer uit kon proberen en een eerlijk oordeel kon vellen. Daarbij kreeg ik het advies om telkens maar een druppeltje te gebruiken voor mijn hele gezicht: er hoeft namelijk geen laagje op te zitten en zo zou ik wel 2 maanden met het product kunnen doen.

De schatting is dat S. aureus bij 20% van de bevolking voortdurend op de huid aanwezig is en bij 60% regelmatig op de huid aanwezig is, waardoor Gladskin voor de meerderheid van de gebruikers met huidproblemen zoals acne, rosacea, eczeem en huidirritatie een positieve invloed zal hebben. Inmiddels gebruik ik Gladskin Acne ruim twee maanden, en mijn huid is nog steeds ‘opgeklaard’! Ik hoor dus bij de gelukkige 84% die duidelijke vermindering van acne ervaart!

Gekeken naar de gehele cosmeticaformule, is het zeker de moeite waard om uit te proberen. Mits je er natuurlijk het geld voor wilt uitgeven, want er hangt wel een flink prijskaartje aan! Gladskin Acne is te koop voor €24,50 bij diverse online apotheken, bij Apotheek&Huid betaal je geen verzendkosten bij een bestelling vanaf €19,95!

Deze review bevat producten die door een merk of bedrijf zijn toegezonden.

Heb jij al ervaring met dit product en denk je dat deze waardevol zou kunnen zijn voor andere lezers? Laat dan a.u.b. een reactie achter!


Bronnenlijst

Burnett, C. L., Heldreth, B., Bergfeld, W. F., Belsito, D. V., Hill, R. A., Klaassen, C. D., … & Andersen, F. A. (2013). Safety Assessment of α-Amino Acids as Used in Cosmetics. International journal of toxicology, 32(6), 41S-64S.

Cosmetic Ingredient Review (CIR) Expert Panel (1986). Final report on the safety assessment of hydroxyethylcellulose, hydroxypropylcellulose, methylcellulose, hydroxypropyl methylcellulose, and cellulose gum. J Am Coll Toxicol, 5(3), 1-59.

Cosmetic Ingredient Review (CIR) Expert Panel (2009). Amended Safety Assessment of Cellulose and Related Polymers as used in Cosmetics.

Cosmetic Ingredient review (CIR) Expert Panel (2013). Safety Assessment of Tromethamine, Aminomethyl Propanediol, and Aminoethyl Propanediol as Used in Cosmetics.

Khorvash, F., Abdi, F., Kashani, H. H., Naeini, F. F., & Narimani, T. (2012). Staphylococcus aureus in acne pathogenesis: A case-control study. North American journal of medical sciences, 4(11), 573.

Noble (1998), Skin bacteriology and the role of Staphylococcus aureus in infection. British Journal of Dermatology, 139, 9-12.

Skin Deep Cosmetic Database Environmental Working Group

www.gladskin.nl

Deel dit via:
Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geplaatst in Huid & Haar Getagd met , , ,
4 reactie op “Een opgeklaarde huid met Gladskin Acne!
 1. Daisy K. schreef:

  Hoi, ik las laatst dat S. aureus ook zorgt voor 80% van de gevallen van krentenbaard. Zou je gladskin daar ook voor kunnen gebruiken?

  • Loes schreef:

   Geen idee! Wellicht dat het wel een goede optie zou zijn, want nu wordt door de huisarts vaak antibiotica voorgeschreven, die gelijk alle bacteriën doodt. Vraag het eens bij Gladskin.

   Ga in ieder geval niet zelf experimenten; heb jij of je kindje het, ga dan even naar de huisarts. Overigens verdwijnt krentenbaard na zo’n 3 weken veelal vanzelf.

 2. anna schreef:

  Gebruik je gladskin nog steeds, en werkt het ook nog goed?

  • Loes schreef:

   Beste Anna,

   Ik gebruik gladskin momenteel niet meer omdat ik een product met retinol aan het uitproberen ben. Wellicht is het voor jou handig om de gebruikservaringen op de website van gladskin te kijken?

   Groetjes,

   Loes

Review mijn reviews

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*