Review – Collistar Eye Contour Hyaluronic Acid + Peptides Perfect Eyes

Collistar is een cosmeticamerk dat zo nu en dan producten met een elegante cosmetica-formule weet te bedenken, bestaande uit een overzichtelijk aantal ingrediënten, waarvan er steevast een aantal zeer innovatief zijn.

Twee jaar geleden probeerde ik een van Collistar’s exfoliërende serums, de Glycolic Acid Perfect Skin Peeling, waar ik erg enthousiast over was. Dus toen ik een tijdje geleden de lovende review van Debbie Zwiers (Beautyscene) las, waarin ze al in de titel aangaf dat de Collistar Eye Contour Hyaluronic Acid + Peptides Perfect Eyes haar ‘holy grail oogserum’ was, was mijn nieuwsgierigheid onmiddellijk geprikkeld.

De ingrediëntenlijst vond ik veelbelovend, dus ik kocht het oogserum. Eén ‘probleempje’: tenzij ik echt een keer oververmoeid ben, heb ik geen last van donkere kringen of wallen. Maar een vriendin van mij heeft hier wel regelmatig last van, dus heb ik haar gevraagd dit oogserum voor mij uit te proberen. De gebruikerservaring in deze review is dus deels van haar.

Collistar Eye Contour Hyaluronic Acid + Peptides Perfect Eyes

Productinformatie en cosmeticaclaims
Collistar beschrijft hun oogserum als een ‘innovatieve behandeling die drie kostbare “pure actives” tegen wallen, donkere kringen, rimpels en hangende oogleden in één product combineert. Met de “pure actives” wordt verwezen naar het hyaluronzuur en twee verschillende peptiden – hierover later meer.

De formule zou oogheelkundig zijn getest, de pH van traanvocht respecteren en ook geschikt zijn bij gevoelige ogen en voor contactlensdragers.

Het product bevat tevens een uitgebreide gebruiksaanwijzing!

Een tube Collistar Eye Contour Hyaluronic Acid + Peptides Perfect Eyes bevat 15 ml en is voor zo’n €33,95 te koop bij Douglas, Drogist.nl en ICI PARIS XL.


Gerelateerd: Donkere kringen en wallen (deel 1). Wat veroorzaakt donkere kringen en wallen?


De cosmeticaformule van Collistar’s oogserum
Het oogserum van Collistar bestaat uit de volgende ingrediënten:

Pentylene Glycol, Hydroxyacetophenone, Disodium EDTA, Butylene Glycol, Sodium Hyaluronate, Phenoxyethanol, Algin, Hydroxyethylcellulose, Hydrolyzed Hyaluronic Acid, Sodium Hydroxide, Acetyl Tetrapeptide-5, Caprylyl Glycol, Acetyl Hexapeptide-8.

Ik begin met de “pure actives” waar het oogserum haar werking aan zou moeten danken: het hyaluronzuur en de peptiden.

Collistar Eye Contour Hyaluronic Acid + Peptides Perfect Eyes bijsluiter

Het hyaluronzuur
Dit oogserum bevat twee verschillende soorten derivaten van hyaluronzuur, een huididentieke stof die bijdraagt aan het volume, de elasticiteit, soepelheid en de stevigheid van de huid.

Sodium Hyaluronate (natriumhyaluronaat) is het natriumzout van hyaluronzuur, een van nature voorkomende polysaccharide dat onderdeel uitmaakt van ons bindweefsel. In huidsmeersels heeft het de potentie de huid te hydrateren en het penetratie-vermogen van de formule te verbeteren. De veiligheid Sodium Hyaluronate (binnen de maximaal toegestane concentratie van 2% in cosmeticaproducten) is prima (Becker et al., 2009).

Hydrolyzed Hyaluronic Acid (merknaam HyaCare®) verwijst naar een gehydrolyseerd type laagmoleculair hyaluronzuur, waarvan de producent claimt dat de moleculen dermate klein zijn dat deze diep in de huid door kunnen dringen, de huid hydrateren en hierdoor rimpels tijdelijk op kunnen vullen (zie hier). Onafhankelijk wetenschappelijk onderzoek heb ik hier verder niet over kunnen vinden.

Collistar Eye Contour Hyaluronic Acid + Peptides Perfect Eyes ingredient

De peptiden
De formule bevat twee peptiden (eiwitfragmenten) ontworpen door Lipotec: Acetyl Tetrapeptide-5 (merknaam Eyeseryl) en Acetyl Hexapeptide-8 (merknaam Argireline).

Acetyl Tetrapeptide-5 (Eyeseryl) is een peptide waarvan de producent claimt dat het in staat is om donkere kringen en wallen onder de ogen te verminderen. Donkere kringen zouden verminderd worden door de minuscule bloedvaatjes minder goed doorlaatbaar te maken, en wallen tegen te gaan door de vochtafvoer te stimuleren (zie hier). Kwalitatief goed en onafhankelijk onderzoek naar de effecten van dit cosmetica-ingrediënt heb ik helaas niet kunnen vinden.

Acetyl Hexapeptide-8 (Argireline) is een neurotransmitterremmende peptide die in staat is om spierbeweging in de huid en hiermee expressierimpels te verminderen (Gorouhi, & Maibach, 2009). Vooralsnog is onduidelijk of Acetyl Hexapeptide-8 een spierverslappende werking heeft als het wordt aangebracht met een huidsmeersel (zie hier).

De glycolen
Pentylene Glycol is een manusje-van-alles: het fungeert als een synthetische vochtinbrenger en als oplosmiddel, waardoor geen water nodig is en het product langer houdbaar is. In tegenstelling tot vele andere conserveermiddelen, zoals parabenen, ftalaten of formaldehydedonoren, of het meer controversiële Propylene Glycol, heeft Pentylene Glycol een goed veiligheidsprofiel en leidt slechts in enkele gevallen tot huidirritatie of contacteczeem (Johnson et al., 2012). Hetzelfde geldt voor de Butylene Glycol en Caprylyl Glycol (CIR, 1985; Johnson et al., 2012).

Symcalmin
Hydroxyacetophenone (merknaam SymSave®) is een emulsiestabilisator die tevens fungeert als antioxidant, waardoor het ingrediënt ook een huidverzorgende en conserverende werking heeft. Het is een synthetische avenanthramide, de bioactieve stof uit colloïdale haver met een huidkalmerend effect. De glycolen vormen samen met de  Hydroxyacetophenone het ingrediënt Symcalmin.


Gerelateerd: Review – Dermolin bodycrème met Symcalmin en Pentavitin


De hulpstoffen
Disodium EDTA
(dinatriumedetaat) is toegevoegd als chelaatvormer, die de stabiliteit van de formule reguleert en hierdoor tevens functioneert als conserveermiddel (Lanigan & Yamarik, 2001).

Voor degenen die verontrustende berichten hebben gelezen over Disodium EDTA maar alvast even het volgende. Disodium EDTA zorgt ervoor dat andere stoffen, dus ook schadelijke stoffen, beter door de huid opgenomen kunnen worden. Deze gezichtsreiniger bevat echter geen schadelijke stoffen. Daarnaast is bewijs dat Disodium EDTA een mutageen effect heeft, maar dit geldt alleen bij orale inname van hoge doses aan EDTA, niet bij blootstelling van de huid aan de 2% of minder aan EDTA die in deze reiniger zit!

Phenoxyethanol is een conserveermiddel met op zich een prima veiligheidsprofiel, maar dat waarschijnlijk beter niet gebruikt kan worden in cosmetica voor kinderen onder de drie jaar (CIR, 1990, 2008; ANSM, 2012).

Algin (alginaat of alginezuur) is een polysaccharide aanwezig in de celwanden van bruine algen, die zodra het in contact komt met water een soort gom vormt. Algin wordt dus gebruikt als natuurlijk bindmiddel en viscositeitsregelaar, en fungeert tevens als antioxidant. Algin heeft een prima veiligheidsprofiel (Belsito et al., 2014).

Hydroxyethylcellulose is een gemodificeerde cellulose polymeer, die is toegevoegd als verdikkingsmiddel en emulsiestabilisator; dit ingrediënt heeft een prima veiligheidsprofiel (CIR, 1986; 2009).

Sodium Hydroxide (natriumdioxide) is de buffer verantwoordelijk voor het in stand houden van de juiste pH-waarde van het product, en heeft een prima veiligheidsprofiel  (Belsito et al., 2016).

Collistar Eye Contour Hyaluronic Acid + Peptides Perfect Eyes tube

Gebruikservaring met Collistar’s oogserum
Hierboven heb ik beschreven wat de formule allemaal bevat. Erg goed aan de formule, vind ik ook vooral wat het niet bevat: namelijk geen parfum(allergenen), (gedenatureerde) alcohol of controversiële conserveermiddelen.

Het oogserum van Collistar is een doorzichtig en vloeibaar serum, dat zeer gemakkelijk uit te smeren is waardoor je slechts een klein druppeltje nodig hebt om de huid onder en naast je ogen mee te bedekken.

De vriendin van mij die het oogserum uitgeprobeerd heeft, had niet het idee dat de donkere kringen onder haar ogen er minder door werden. Wel voelde haar huid na het smeren aan alsof het wat strakker getrokken werd, het soort van liftende en egaliserende effect dat genoemd wordt in de gebruiksaanwijzing. Aangezien ze geen last heeft van wallen, heeft ze het resultaat hierop niet kunnen testen.

Helaas gaf dit oogserum haar niet het effect waar ik over gelezen hadden in de review op Beautyscene en waar ik op gehoopt had.

Een tube Collistar Eye Contour Hyaluronic Acid + Peptides Perfect Eyes bevat 15 ml en is voor zo’n €33,95 te koop bij Douglas, Drogist.nl en ICI PARIS XL.

Heb jij al ervaring met dit product en denk je dat deze waardevol zou kunnen zijn voor andere lezers? Laat dan a.u.b. een reactie achter!


Bronnenlijst

Agence nationale de sécurité du médicament et des produits de santé (ANSM) (2012). Evaluation du risque lié à l’utilisation du phénoxyéthanol dans les produits cosmétiques.

Becker, L. C., Bergfeld, W. F., Belsito, D. V., Klaassen, C. D., Marks, J. G., Shank, R. C., … & Andersen, F. A. (2009). Final report of the safety assessment of hyaluronic acid, potassium hyaluronate, and sodium hyaluronate. International journal of toxicology, 28(4 suppl), 5-67.

Belsito, M. D., Hill, R. A., Klaassen, C. D., Liebler, D. C., & Marks Jr, J. G. (2014). Safety Assessment of Plant Polysaccharide Gums as Used in Cosmetics.

Belsito, D. V., Hill, R. A., Klaassen, C. D., Liebler, D. C., Marks Jr, J. G., Shank, R. C., … & Snyder, P. W. (2016). Safety Assessment of Inorganic Hydroxides as Used in Cosmetics.

Cosmetic Ingredient Review (CIR) Expert Panel (1985). Final Report of the Safety Assessment of Butylene Glycol, Hexylene Glycol, Ethoxydiglycol, Dipropylene Glycol. JACT, 4(5), 223-248.

Cosmetic Ingredient Review (CIR) Expert Panel (1986). Final report on the safety assessment of hydroxyethylcellulose, hydroxypropylcellulose, methylcellulose, hydroxypropyl methylcellulose, and cellulose gum. J Am Coll Toxicol, 5(3), 1-59.

Cosmetic Ingredient Review (CIR) Expert Panel (1990). Final Report on the Safety Assessment of Phenoxyethanol. Journal of the American College of Toxicology, 9(2), 259-277.

Cosmetic Ingredient Review (CIR) Expert Panel (2008). Annual Review of Cosmetic Ingredient Safety Assessments -2005-2006. International Journal of Toxicology, 27(1), 77-142.

Cosmetic Ingredient Review (CIR) Expert Panel (2009). Amended Safety Assessment of Cellulose and Related Polymers as used in Cosmetics.

Gorouhi, F., & Maibach, H. I. (2009). Role of topical peptides in preventing or treating aged skinInternational journal of cosmetic science31(5), 327-345.

Johnson, W., Bergfeld, W. F., Belsito, D. V., Hill, R. A., Klaassen, C. D., Liebler, D., … & Andersen, F. A. (2012). Safety Assessment of 1,2-Glycols as Used in Cosmetics. International Journal of Toxicology, 31(5), 147S-168S.

Lanigan, R. S. & Yamarik, T. A. (2001). Final report on the safety assessment of EDTA, calcium disodium EDTA, diammonium EDTA, dipotassium EDTA, disodium EDTA, TEA-EDTA, tetrasodium EDTA, ... International journal of toxicology, 21, 95-142.

Deel dit via:
Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geplaatst in Huid & Haar Getagd met , ,

Review mijn reviews

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*